Παρασκευή 7 Απριλίου 2023

Κάτι … «σκάβεται» στα αρχαία Άβδηρα

Αγαπητοί φίλοι εκπαιδευτικοί,

Ήρθε η άνοιξη και έφτασε ο καιρός να συνεχίσουμε το συναρπαστικό ταξίδι μας στο παρελθόν από εκεί που το αφήσαμε μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος της ΕΦΑ Ξάνθης «Κάτι…σκάβεται στα αρχαία Άβδηρα».

Η δράση μας υλοποιείται στο πλαίσιο του υπό εξέλιξη υποέργου «Ενοποίηση σημείων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος Αβδήρων και Πόρων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 2014-2020.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα λαμβάνει χώρα στον αρχαιολογικό χώρο Αβδήρων και απευθύνεται σε μαθητές της Γ΄, Δ΄ και Ε΄ τάξης του δημοτικού σχολείου. Αποσκοπεί στην δημιουργία μιας ευχάριστης βιωματικής εμπειρίας μέσα από την προσομοίωση της ανασκαφικής διαδικασίας αλλά και της πορείας που διαγράφουν τα αρχαιολογικά ευρήματα μέχρι την τελική τους έκθεση στο μουσείο.

Η Ταξιαρχία του Έβρου και η αυτοκτονία του διοικητή της Υποστράτηγου Ζήση

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βλάχος, Αντιστράτηγος ε.α.

Ο υποστράτηγος Ιωάννης Ζήσης γεννήθηκε το 1881 (σύμφωνα με άλλη εκδοχή το 1888) στη Μάκρη Φθιώτιδας.

Τον Απρίλιο του 1941 ήταν Διοικητής της Ταξιαρχίας του Έβρου, η οποία υπεράσπιζε τα οχυρά από τον Εχίνο της Ξάνθης ως το Νυμφαίο της Ροδόπης.

Είχε εντολές να αντισταθεί όσο περισσότερο άντεχαν οι δυνάμεις που διοικούσε και όταν πια θα εξασθενούσαν, θα οργάνωνε σταδιακή υποχώρηση τριών ταγμάτων. Το πρώτο θα κατευθυνόταν προς Αλεξανδρούπολη και από εκεί για Σαμοθράκη. Το δεύτερο και το τρίτο τάγμα θα κατέληγαν στον Έβρο και θα στρατοπέδευαν σε τουρκικό έδαφος, ύστερα από συμφωνία με τις τουρκικές αρχές.

Νέα κυκλοφορία: Woke – Η καθολική αποδόμηση

Τίτλος: Woke – Η καθολική αποδόμηση: έθνος – φύλο – φυλή

Επιμέλεια: Γιώργος Καραμπελιάς. Κείμενα των Π.-Α. Ταγκιέφ, Μ. Ονφρέ, Ε. Μπαστιέ, Κρ. Γκιλλουί, Π. Μπροσάν, Φρ. Φουκουγιάμα, Φ. Σχοινάς, Γ. Ρακκάς, Γκρ. Λουκιάνοφ, Τζ. Χάιτ, Τζ. Γκρέυ, Ε. Κοροβίνης, Ν. Αλιπράντης, Ν. Δημητριάδης.

Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις, για ηλεκτρονικές παραγγελίες επισκεφτείτε το ηλεκτρονικό μας κατάστημα.

Όταν η Αστυνομία ανέχεται την Ανομία

Δρ Ευάγγελος Στεργιούλης, Αρθρογράφος
Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου
και ε. α. Υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας.

 
Μεταξύ των δύο λέξεων Α(στυ)νομία και Ανομία υπάρχει μία συλλαβή διαφορά της οποίας η απουσία σημαίνει κοινωνική αποδιοργάνωση.

Μεταξύ των δύο λέξεων Α(στυ)νομία και Ανομία υπάρχει μία συλλαβή διαφορά. Η διαφορά όμως μεταξύ των δύο εννοιών που αντιπροσωπεύουν αυτές οι δύο λέξεις, γίνεται τεράστια όταν ο επίσημος θεσμός του δημοκρατικού πολιτεύματος που εγγυάται τις ατομικές ελευθερίες και τα δικαιώματα κάθε πολίτη της Χώρας ανέχεται έκνομες ενέργειες, οι οποίες προσβάλλουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Μήπως η Δύση θέλει να κερδίσει ο Ερντογάν τις εκλογές στην Τουρκία;

 Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

ΦΩΤΟ:Στιγμιότυπο από τα παραλειπόμενα εκδήλωσης για τα θύματα του σεισμού στην Τουρκία (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας)

Υπάρχει ένα μεγάλο δίλημμα σε ΗΠΑ και Ευρώπη, για το ποιος πραγματικά είναι προς το συμφέρον της Δύσης να κερδίσει τις εκλογές στην Τουρκία. Μάλιστα, το δίλημμα αυτό ισχύει και για την Ελλάδα.

Είναι γνωστή η αντιδυτική στάση του Ερντογάν, ο οποίος δεν χάνει την ευκαιρία να στραφεί εναντίον των ΗΠΑ και της Ευρώπης – της Δύσης, γενικότερα. Από την άλλη είναι ο Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος υπόσχεται να εγκαταλείψει τις «τυχοδιωκτικές» πολιτικές με τη Μόσχα και το Πεκίνο, και να ενισχύσει τους δεσμούς με το ΝΑΤΟ και τη Δύση.

«Τότε είναι υποχρεωμένη η Τουρκία να απαντήσει»

Ανδρέας Πιμπίσιης   

«Η Τουρκία δεν βλέπει την Ελλάδα ως απειλή, αλλά όταν εκδηλώνεται κάτι τέτοιο ενάντια στην τουρκική κυριαρχία, τότε είναι υποχρεωμένη η Τουρκία να απαντήσει», δήλωσε ο Ιμπραχίμ Καλίν σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ανατολού. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας, και το δεξί χέρι του Ερντογάν, μίλησε για την παρούσα κατάσταση πραγμάτων στα ελληνοτουρκικά και έδωσε παράλληλα και απαντήσεις σ’ όσους σε Αθήνα ψάχνουν για μια εικόνα πίσω από την πρακτικότητα. 

Ξεκινώντας από την πιο πάνω αναφορά όπου είπε πως η Τουρκία δεν βλέπει την Ελλάδας ως απειλή.

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Ιωακειμίδης κατά των SPIKE NLOS… Πόσα θες να μας τρελάνεις;

 

Πολλοί πανηγύρισαν την πτώση της θερμοκρασίας στα ελληνοτουρκικά. Πρόκειται για ένα απόλυτα φυσιολογικό συναίσθημα για κάθε απλό φιλειρηνικό πολίτη που προτεραιοποιεί την ηρεμία στις διακρατικές σχέσεις, άρα και στα ελληνοτουρκικά, καθώς αποτελεί προϋπόθεση οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας. 

F-35: Τα ιπτάμενα «στρατηγεία» και οι επόμενοι μαχητές του Αιγαίου – Τα μυστικά της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης

 

To F-35 Lightning II έχει κατασκευαστεί προκειμένου να μην εντοπίζεται από τα εχθρικά ραντάρ

Κώστας Σαρικάς

USAF 2030: το «Συνεργατικό Αεροσκάφος Μάχης (CCA)» για οπλισμό F-35 και NGAD

 

Οι πρώτες επίσημες λεπτομέρειες του Collaborative Combat Aircraft (CCA), του προγράμματος USAF που σχετίζεται με τα κοινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που «συνοδεύουν» το F-35 στη μάχη και, κυρίως, το μητρικό μαχητικό του μελλοντικού συστήματος αεροπορικής μάχης Sesta, εμφανίζονται στη γενιά των μέσων ενημέρωσης , Next Generation Air Dominance (NGAD).

Στρατηγική συνεργασία ΕΑΣ και Ηeckler & Koch για παραγωγή υλικού και Έρευνα – Καινοτομία

 

ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στα κεντρικά γραφεία της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) Α.B.Ε.E. η επίσημη παρουσίαση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των ΕΑΣ και της γερμανικής εταιρείας Ηeckler & Koch (ΗΚ),  με την οποία επισφραγίζεται μία επιτυχής συνεργασία δεκαετιών ανάμεσα στις δύο εταιρείες.

Γίνεται σοβαρό: Η Ιαπωνία παίρνει BAYRAKTAR και τα δοκιμάζει απεναντι στα drone που θα πάρει η Ελλάδα

 

Παράλληλα με το BAYRAKTAR TB2, η Ιαπωνία θα δοκιμάσει το αμερικανικής κατασκευής MQ-9 Reaper.

Διονύσης Αντωνέλλος

Τέσσερα ελικόπτερα στο τραπέζι της Πολεμικής Αεροπορίας για την επόμενη μέρα στην έρευνα – διάσωση

 

Τα Super Puma υπηρετούν σχεδόν 25 χρόνια στην πολεμική αεροπορία και έχουν κριθεί αξιόπιστα για τις δυο κύριες αποστολές. Πηγή εικόνας: Hellasjournal

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL

Έως και τέσσερις διαφορετικούς τύπους ελικοπτέρων για την επόμενη μέρα της έρευνας διάσωσης στο Αιγαίο ή τη Μεσόγειο, αλλά και της έρευνας διάσωσης μάχης, εξετάζει το αεροπορικό επιτελείο.

Αποκλειστικό: Η τεχνική ανάλυση της ΠΑ για το πρόγραμμα των νέων ελικοπτέρων – Οι λόγοι που εγείρουν προβληματισμούς στην απόκτηση των UH-60 Blackhawk

 

Με γοργούς ρυθμούς οι επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) αξιολογούν κάθε δυνατή επιλογή στα πλαίσια του προγράμματος πρόσκτησης νέων ελικοπτέρων έρευνας – διάσωσης και έρευνας – διάσωσης μάχης. Ήδη η τεχνική ανάλυση και οικονομική μελέτη των Ιπταμένων και Μηχανικών της ΠΑ έχει αναφερθεί στη φυσική ηγεσία της ΠΑ καθώς και του ΓΕΕΘΑ.

Η Ελλάδα έστειλε επιστολή στη Lockheed Martin για τη συμμετοχή της αμυντικής μας βιομηχανίας στην κατασκευή των F-35

 

Τον προσδιορισμό των ακριβών όρων συμμετοχής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στην κατασκευή των πολεμικών αεροσκαφών F35, απέστειλε χθες, προς την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin, ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων.

Στη Βουλή η τροπολογία για το οριστικό “μπλόκο” στο κόμμα Κασιδιάρη – Οι δύο αλλαγές

 

Η διάταξη για το οριστικό μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή, ενώ αυτό που αλλάζει είναι ότι οι προϋποθέσεις θα ελέγχονται από τα Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου «στη σύνθεση του οποίου συμμετέχουν ο Πρόεδρος αυτού και όλα τα μέλη του, το οποίο λαμβάνει ή δύναται να ζητεί σχετική τεκμηρίωση από τις κατά περίπτωση αρμόδιες δικαστικές ή άλλες αρχές».

Φταίνε όλοι οι… άλλοι εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ

 

Γιάννης Τσαπρούνης

Τα έχουμε συζητήσει πολλές φορές. Στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι θα χάσουν και στις δύο επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις η Ν.Δ. διατηρεί προβάδισμα, τουλάχιστον, τεσσάρων - πέντε μονάδων. 

Μητσοτάκης: Η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα από τον ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε πολλά ερωτηματικά. Δεν είχε καμία νομιμοποίηση να προβεί σε αυτή την αλλαγή, που δεσμεύει τα Δικαστήρια. (video)

 

Για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, από την τραγωδία στα Τέμπη, την κατάσταση τα Πανεπιστήμια, τις δημόσιες συγκοινωνίες, το πολιτικό σκηνικό και την φορολογία στην χώρα, σχολιάζει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία εφ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην Youtuber, Nefeli Meg.

Οι Αλβανοί επιμένουν για «Ανεξάρτητο Κράτος της Ιλιρίδας» με διχοτόμηση των Σκοπίων

 

Απρίλιος 6, 2023. Ελλάδα.

Με ανάρτησή της, η Ιλιρίδα συγχαίρει την ημέρα που πριν από 31 χρόνια ιδρύθηκε το «Ανεξάρτητο Κράτος της Ιλιρίδας» που έχει στόχο τον διαχωρισμό του από το κράτος των Σκοπίων.

Λούλα: Ο Ζελένσκι «δεν μπορεί να τα θέλει όλα» – Εκτιμά πως αν το Κίεβο εκχωρήσει την Κριμαία στη Ρωσία, ο πόλεμος ίσως να τελείωνε

 

«Ο Πούτιν δεν μπορεί να καταλάβει το έδαφος της Ουκρανίας», είπε

Συνάντηση Λαβρόφ-Τσαβούσογλου στην Άγκυρα: Δέσμευση της Ρωσίας για δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία

 

Ο Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου τη δέσμευση της Μόσχας να δημιουργηθεί κόμβος φυσικού αερίου στην Τουρκία.

«Αγρίεψε» η Κίνα με τη Δύση: «Μη μας λέτε τι να κάνουμε με τη Ρωσία», διεμήνυσε ο πρέσβης της στη Μόσχα

Οι δυτικές δυνάμεις δεν μπορούν να πουν στο Πεκίνο τι να κάνει με τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε την Παρασκευή ο πρεσβευτής της Κίνας στη Μόσχα.

Μπλίνκεν: Η αντεπίθεση της Ουκρανίας θα αρχίσει τις προσεχείς εβδομάδες

 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης του γερμανικού ομίλου Funke ότι η αντεπίθεση της Ουκρανίας θα αρχίσει τις προσεχείς εβδομάδες.

Το Πεκίνο έστειλε για δεύτερη ημέρα πολεμικά πλοία κοντά στην Ταϊβάν

 

Η Κίνα έστειλε εκ νέου πολεμικά πλοία, ένα ελικόπτερο και ένα μαχητικό αεροσκάφος κοντά στην Ταϊβάν σήμερα, Παρασκευή (07/04) για δεύτερη συνεχή ημέρα, μετά τη συνάντηση της προέδρου του νησιού με τον πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ζαχαριάδης: Παραμύθι το "Τσακαλώτος: Οι πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί για κοινωνικούς λόγους"

 

Ευτυχώς υπάρχουν και τα βίντεο. Σπανάκης: Ο Τσακαλώτος έχει πει "οι πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί για κοινωνικούς λόγους". Ζαχαριάδης: Αυτό είναι ένα παραμύθι, ένας γελοίος τίτλος.

Ι. Εγκολφόπουλος: «Επίθεση Φιλίας» απο τη μια «γαλάζια πατρίδα» και φρεγάτες απο την άλλη

 

Ο Αντιναύαρχος Ε.Α., Ιωάννης Εγκολφόπουλος μιλάει στο NaftemporikiTV

Μάρκος Τρούλης, Δεν μπορεί να περιμένει κανείς να ανατραπεί η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία

 

Δεν μπορεί να περιμένει κανείς να ανατραπεί η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία, χρειάζεται επιστροφή στον ορθολογισμό και αναγνώριση από όλες τις πλευρές της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί σημειώνει ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Τουρκικής Εξωτερικής Πολιτικής στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κύριος Μάρκος Τρούλης

Φίλης Γ.: Αυτό που θα συμβεί με τους Τούρκους θα το θυμούνται μέχρι και τα τρισέγγονά τους.

 

Ο κ. Γιώργος Φίλης, διδάκτωρ Γεωπολιτικής και καθηγητής Γεωστρατηγικής, σχολιάζει τις νέες προκλητικές δηλώσεις του τούρκου προέδρου (07-09-2022).

Τι δουλειά έχει ο Ουκρανός ΥΠΑΜ στην Ελλάδα; (6-4-2023)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Τι δουλειά έχει ο Ουκρανός ΥΠΑΜ στην Ελλάδα;

Δεν έχουμε δει κανένα ουσιαστικό βήμα από την Τουρκία. Και πρέπει να γίνουν πολλά

 

Καλοδεχούμενη η μείωση της έντασης στα Ελληνοτουρκικά, καλοδεχούμενη όσο και απρόβλεπτη αλλά δεν έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα από την πλευρά της Τουρκίας, βήματα που να επιτρέπουν κάποια αισιοδοξία.

Κυριάκος Πιερρακάκης: Μειώνουμε την γραφειοκρατία με ψηφιακές παρεμβάσεις | Αταίριαστοι | 07/04/2023

 


1. Τους νέους πίνακες τηλεδιοίκησης του ΟΣΕ παρουσίασε ο Γεραπετρίτης
2. Κυριάκος Πιερρακάκης: Μειώνουμε την γραφειοκρατία με ψηφιακές παρεμβάσεις

Τι κρύβει η νέα προσέγγιση του Ερντογάν έναντι της Δύσης

 


Ο Στρατιωτικός Αναλυτής και Συγγραφέας, Σάββας Καλεντερίδης μιλάει στο NaftemporikiTV

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος για την αστυνομία και τα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ | Ώρα Ελλάδος 07/04/2023| OPEN TV

 


1. Στα άκρα η σύγκρουση Ερντογάν - Αντιπολίτευσης
2. Ο Τάκης Θεοδωρικάκος για την αστυνομία και τα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ

CNN Turk: "3 φρεγάτες σε 3 χρόνια για την γαλάζια πατρίδα" | Σήμερα | 07/04/2023

 


1. CNN Turk: "3 φρεγάτες σε 3 χρόνια για την γαλάζια πατρίδα"
2. Οι Τούρκοι παθαίνουν σοκ με τις αλλαγές του Ερντογάν
3. Ακσενέρ: "Ο Ερντογάν είναι η αδελφή ψυχή του Κιμ Γιογκ Ουν, απλώς είναι λίγο υψηλότερος"
4. Οι Τούρκοι επαναφέρουν την "γαλάζια πατρίδα" παρά τις δηλώσεις Ερντογάν για ήπιο κλίμα με την Ελλάδα