Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

Η καταστροφή των Ψαρών

Κατά το τέταρτο έτος της Εθνικής Παλιγγενεσίας, ο σουλτάνος Μαχμούτ βρισκόταν σε αδυναμία να καταστείλει την Επανάσταση και ζήτησε τη βοήθεια του υποτελούς του Μεχμέτ Αλή Πασά της Αιγύπτου. Το Μάρτιο του 1824 συνήφθη μεταξύ των δύο ανδρών συμφωνία, με την οποία ο Μεχμέτ Αλή δεχόταν να συμπράξει, υπό τον όρο να του παραχωρηθεί η Κρήτη, η Κύπρος και να διορισθεί ο θετός γιος του, Ιμπραήμ, διοικητής της Πελοποννήσου. Την ίδια ώρα, οι ελληνικές δυνάμεις, ευρισκόμενες στη δίνη του Εμφυλίου Πολέμου, είχαν φθαρεί και αποσυντονισθεί.

Οι Τουρκοαιγύπτιοι έδιδαν πρωταρχική σημασία στις κατά θάλασσα επιχειρήσεις, γιατί αν δεν

Μετά τους ναούς, κλειδώνουν και τις θύρες της ιστορίας

Νατσιός Δημήτρης 
Από το infognomonpolitics

«Στου Κιλκίς την ολόμαυρη ράχη / περπατώντας η Δόξα μονάχη

μελετά τα λαμπρά παλληκάρια / και στην κόμη στεφάνι φορεί

γινωμένο απ’ ολίγα χορτάρια / πού ‘χαν μείνη στην έρημη γη».

Διαβάζω από το βιβλίο “Αθάνατη Ελλάς” του Δ. Καλλιμάχου, αυτόπτου μάρτυρος και “εθελοντού ιεροκήρυκος της Ε’ Μεραρχίας”, για την ένδοξη μάχη του Κιλκίς: ” Εκεί προς τα χαρακώματα ένας φαντάρος μας βαρέως πληγωμένος, ο οποίος μετ’ ολίγον δεν θα διέφευγε το μοιραίον, από τας φλόγας των καιομένων σπαρτών που ολονέν τον επλησίαζαν, λέγει προς τον συνάδελφόν του που επήγε να τον βοηθήση:

Το πιο Instagram-ικό σκηνικό της Θεσσαλονίκης - Οι πεδιάδες με τις λεβάντες και τους ελίχρυσους - ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΟΜΟΡΦΟ ΤΟΠΙΟ (Απίστευτες Εικόνες)

Φωτογραφία: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗ
Περίπου μισή ώρα μακριά από τη Θεσσαλονίκη, στο Μεσημέρι, υπάρχει ένα πολύχρωμο, μυρωδάτο σκηνικό.

Ανθισμένες λεβάντες και ελίχρυσοι δημιουργούν ένα συγκλονιστικά όμορφο τοπίο στη Θεσσαλονίκη, που θυμίζει πίνακα ζωγραφικής.

Ο φωτογραφικός φακός του Βασίλη Βερβερίδη και της Motion Team αποτύπωσε την ολάνθιστη πεδιάδα.

Δεν τον λένε «Σάρατζ» αλλά «Σεράζ» – Τι σημαίνει «Σάρατζ» στα αραβικά

Πολλά ελληνικά ΜΜΕ, επειδή αγνοούν την αραβική γλώσσα, γράφουν το όνομα του Τουρκολίβυου ισλαμιστή επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Τρίπολης «Σάρατζ», δηλαδή με τον τόνο στην πρώτη συλλαβή.

Κανονικά ονομάζεται Φαγιέζ αλ Σεράζ. «Σεράζ» σημαίνει «ηλιακή ακτίνα», «ηλιακό φως», σημαίνει και «ανατολή».

Τι σημαίνει όμως «Σάρατζ»;

«Δεν είν’ εύκολες οι θύρες, εάν η χρεία τες κουρταλεί»*

ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ
Από το pontos-news

Στις 28 Ιουνίου 2019 δημοσιεύσαμε άρθρο με τίτλο «Επιτελάρχης τουρκικού ΓΕΝ: Να ανακηρύξουμε ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο», το οποίο έκλεινε ως εξής:
Βήμα-βήμα ντε φάκτο ιδιοποίηση
Αναφερόμενος στα σχέδια για κατασκευή αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο, ο Γιατζί λέει ότι σχέδια όπως ο East-Med και EuroAfrica Interconnector «παραβιάζουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας και υλοποιούν ντε φάκτο βήμα-βήμα το χάρτη της Σεβίλλης, με τον οποίον η Τουρκία φυλακίζεται στον Κόλπο της Αττάλειας».

Μας δουλεύουν κανονικά ακόμα και οι Σκοπιανοί! Ψήφισαν την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά δεν άλλαξαν το Σύνταγμα!

Ανηρτήθησαν δύο διαφορετικά κείμενα στο διαδίκτυο – Δεν διεγράφη το σκέτο ”Μακεδονία”

ΤΗΝ ευκαιρία να ξιφουλκήσει εναντίον του ελληνικού λαού ο οποίος ακόμη και σήμερα συμφώνως προς την τελευταία έρευνα του ΕΛΙΑΜΕΠ απορρίπτει την παραχώρηση του ονόματος ”Μακεδονία” στους Σκοπιανούς σε ποσοστά άνω του 50% βρήκε χθες ο κομπορρημονών αρχηγός της αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως Αλέξης Τσίπρας.