Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

Αποτελέσματα της Υποβρύχιας Έρευνας 2023 για το πρόγραμμα Ancient Akrotiri - Dreamer’s Bay

                                         Το «ναυάγιο» με τα κεραμίδια. [Credit: Steven Lopez]

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υφυπουργείου Πολιτισμού ανακοινώνει τη λήξη της τρίτης φάσης της ενάλιας έρευνας του Dreamers Bay στη νότια ακτή της χερσονήσου του Ακρωτηρίου.

Η έρευνα είναι μέρος του Ancient Akrotiri Project, ενός ερευνητικού προγράμματος, που είναι σε εξέλιξη και πραγματοποιείται στην περιοχή από το 2015. Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Καθηγητής Simon James, του Πανεπιστημίου του Leicester. Επίσης, η έρευνα υποστηρίζεται από το Honor Frost Foundation, που είναι ένα ίδρυμα που στηρίζει την έρευνα της ενάλιας αρχαιολογίας κυρίως στις περιοχές της ανατολικής Μεσογείου (Λίβανος, Συρία, Κύπρος, και Αίγυπτος). Οι έρευνες διήρκησαν από τις 23 Ιουνίου μέχρι και τις 3 Ιουλίου 2023.

Ο Έβρος συμπληρώνει εκατό χρόνια ως σύνορο


 Του Κωνσταντίνου Χολέβα

100 χρόνια από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης, 100 χρόνια με τον Έβρο ως σύνορο της Ελλάδος. Το σημαντικό κείμενο, μαζί με τα πρόσθετα Πρωτόκολλα, Συμβάσεις κλπ, το οποίο υπεγράφη στη Λωζάννη στις 24 Ιουλίου 1923, ορίζει τον Έβρο ως τη μεθοριακή γραμμή μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Με την ευκαιρία αυτής της επετείου ας θυμηθούμε ιστορικές και σύγχρονες στιγμές που είναι συνδεδεμένες με τον Έβρο και με τους αγέρωχους Ακρίτες της Θράκης.

Πυρκαγιές, ρωσική προπαγάνδα και η δυνατότητα παραγωγής εγχώριων πυροσβεστικών αεροσκαφών - Τα Μπέριεφ, ο Ερντογάν στη Ρόδο και η αναγκαία προσέγγιση με την Ανατολική Ευρώπη.


Δρ. Γιώργος Ρακκάς, Αρθρογράφος
Πολιτικός επιστήμονας και Δρ. κοινωνιολογίας.
Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη Μένουμε Θεσσαλονίκη

ΦΩΤΟ:2021 το ρωσικό αμφίβιο πυροσβεστικό αεροπλάνο BERIEV 200 επιχειρεί κάπου στην Ελλάδα
Eurokinissi

Εδώ και λίγες μέρες με τον καταιγισμό των πυρκαγιών και στη χώρα μας τα ρωσικά ρουλεμάν δουλεύουν διπλοβάρδιες.

Οι Ρυθμιστές Κύπρου και Ελλάδας είπαν «ναι» στα 2 δισ. του EuroAsia Interconnector


Χρύσανθος Μανώλη 

Με κοινή απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Ελλάδας (ΡΑΕ), η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, γίνεται αποδεκτός ο νέος αυξημένος προϋπολογισμός της EuroAsia Interconnector για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης.

Αρχικά, ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε το 2017 από ΡΑΕΚ και ΡΑΕ αφορούσε ποσό 1,57 δισ., ενώ ο νέος προϋπολογισμός αφορά ποσό 1,94 δισ.

Σημείο αναφοράς ο EuroAsia Interconnector για ενεργειακά Ελλάδας-Κύπρου


 Κώστας Σταμπόλης
 

Καθώς εντείνεται η ανησυχία της Ευρώπης για την ενεργειακή της τροφοδοσία τον ερχόμενο χειμώνα, εν όψει νέων απειλών της Ρωσίας για πλήρη αποκοπή των ροών φυσικού αερίου ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα ενεργειακά θέματα αναμένεται ότι θα κυριαρχήσουν της ατζέντας των συνομιλιών κατά την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Λευκωσία την Δευτέρα 31 Ιουλίου. Και ενώ η Κύπρος αυτή την στιγμή δεν είναι έτοιμη ακόμα να τροφοδοτήσει την ΕΕ με φυσικό αέριο υπάρχει η προοπτική ότι σε λίγα χρόνια θα έχει μπορέσει να αναδειχθεί σε βασικό παραγωγό αερίου το οποίο θα μεταφέρεται στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, είτε μέσω του αγωγού East Med, που εξακολουθεί να είναι ένα εμπορικά βιώσιμο και τεχνικά ώριμο έργο, είτε μέσω υγροποίησης και πλοίων LNG.

Ελληνικός Στρατός: Παρουσίαση των σταθμών οπλισμού ASP της FlexForce

Ευθύμιος Λάζος

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε (δείτε ΕΔΩ) ότι στις 27 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα σε επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) και εκπροσώπους της εταιρείας DIAPLOUS PHI, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την ειδική βάση στάθμισης βαρέων πυροβόλων ASP, που κατασκευάζει η εταιρεία FlexForce. 

ΓΕΕΘΑ: “Ακολούθησε το όνειρό σου”… Προσλήψεις ΕΠΟΠ (ΒΙΝΤΟ)


Το ΓΕΕΘΑ ενημερώνει ότι έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες για την προκήρυξη πρόσληψης Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.) στους τρεις Κλάδους και στο Κοινό Νομικό Σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων, για το έτος 2023, όπως παρακάτω:

LIVE – Η ενημέρωση από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο


Η ενημέρωση (briefing) των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Παύλο Μαρινάκη, στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Η φωτογραφία ΔΕΝ απεικονίζει την εκκένωση της 111 Πτέρυγας Μάχης


Η προπαγάνδα έχει φτάσει σε νέα στάδια. Πολλοί τρώνε και αναπαράγουν χωρίς σκέπη τι δημοσιεύεται στα media! Ποιος είναι ο πονηρός; Τα GeoS είναι εδώ να ξεδιαλύνουν κάθε θέμα που εσκεμμένα χτυπά τη χώρα μας.

Βαγγέλης Λάσκαρης

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ newpost.gr : Αυτοψία των πυροτεχνουργών στην αποθήκη της Νέας Αγχιάλου- Το κόστος πυρομαχικών που εξερράγησαν – Θα θρηνούσαμε νέο «Μάτι» αν δεν γινόταν η εκκένωση


«Καμπανάκι» στις Ένοπλες Δυνάμεις χτυπούν τα γεγονότα της Νέας Αγχιάλου όταν το μέτωπο της φωτιάς ξέφυγε από κάθε έλεγχο και έφτασε στην αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης.

Κώστας Σαρικάς

111 Πτέρυγα Μάχης: Η ολοκλήρωση της ΕΔΕ και οι αντιδράσεις στην Πολεμική Αεροπορία


Του Κώστα Αλατζά

Αύριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΈΔΕ) του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) για τα αίτια και τις συνθήκες καταστροφής της αποθήκης πυρομαχικών που άνηκε στην 111 Πτέρυγα Μάχης, από τη πυρκαγιά της 27ης Ιουλίου στη Νέα Αγχίαλο.

Αφού γλυτώσαμε στο… τσακ νέο Μάτι, όπως λέει και ο αποπεμφθείς διοικητής της 111 Π.Μ. τώρα αλλάζουν όλα σε πυρασφάλεια και αποθήκευση πυρομαχικών


FILE PHOTO Πυροσβεστικό ελικόπτερο πραγματοποιεί ρίψεις νερού κατά την διάρκεια φωτιάς που ξέσπασε στην Αγχίαλο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΤΖΗΠΟΛΙΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal

Τις τελευταίες ώρες έχει ξεκινήσει η αυτοψία από έμπειρα στελέχη της πολεμικής αεροπορίας και του στρατού ξηράς στο στρατόπεδο Καράμπα, την αποθήκη πυρομαχικών δηλαδή που βρίσκεται 7,2 χλμ από την αεροπορική βάση της Ν. Αγχιάλου.

Μητσοτάκης: Η Τουρκία να εγκαταλείψει τις ανιστόρητες διεκδικήσεις προς Ελλάδα και Κύπρο (video)


Στη μάχη με τις πυρκαγιές η Κύπρος υπήρξε εξ αρχής συμπαραστάτης μας, είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές του δηλώσεις με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και ευχαρίστησε τον λαό της Κύπρου και σημείωσε ότι η στενή συνεργασία των δυο κυβερνήσεων θα επιστεγαστεί με το συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου.

Ν. Χριστοδουλίδης: Αθήνα - Λευκωσία βρίσκονται σε κοινή γραμμή, κοινή προσέγγιση και κοινούς στόχους


Την ανάγκη να υπάρχει ομοψυχία στο εσωτερικό υπογράμμισε σήμερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος εκφώνησε επιμνημόσυνο λόγο στο ετήσιο μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στον Κύκκο.

Άριστες οι σχέσεις Αθήνας-Λευκωσίας - Την αναδάσωση της Ρόδου αναλαμβάνει η Κύπρος

EUROKINSSI/Σταύρος Ιωαννίδης

Με την εξαγγελία διά στόματος του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, ότι η Κύπρος θα αναλάβει το κόστος αναδάσωσης των περιοχών που έχουν πληγεί από τις φωτιές στη Ρόδο, ξεκίνησε η κοινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Frontex: Αυξημένη 10% η παράτυπη μετανάστευση στην Ευρωπαϊκή Ενωση


Η υπηρεσία αναφέρει 132.370 απόπειρες εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ενωση εκτός των κανονικών συνοριακών σημείων διέλευσης από την αρχή του έτους μέχρι το τέλος του Ιουνίου

Στοκχόλμη: Δύο άνδρες έκαψαν αντίτυπο του κορανίου μπροστά από το κτήριο του Κοινοβουλίου

AP Photo/Fareed Khan

Δύο άνδρες έκαψαν αντίτυπο του κορανίου κατά την διάρκεια συγκέντρωσης μπροστά από το κτήριο του Κοινοβουλίου στην Στοκχόλμη, σε μία στιγμή έντασης στις σχέσεις ανάμεσα στην Σουηδία και πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής εξαιτίας περιστατικών βεβήλωσης του κορανίου.

Αναβάλλεται επίσκεψη της αμερικανικής αντιπροσωπείας στο Κόσοβο


Ο Ντέρεκ Σολέτ κατά την επίσκεψη στο Κόσοβο στις 11 Ιανουαρίου 2023

Ιούλιος 30, 2023. Ελλάδα.

Ο ανώτερος σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ντέρεκ Σολέτ, δεν έρχεται να επισκεφθεί το Κόσοβο στις 30 Ιουλίου, όπως είχε προαναγγείλει, επιβεβαίωσαν στο Radio Free Europe η Προεδρία του Κοσσυφοπεδίου.

Η Ρωσία εισήγαγε το 2023 απαγορευμένα τσιπ υπολογιστών αξίας 502 εκατομμυρίων δολαρίων


Ο κατάλογος περιλαμβάνει προϊόντα διπλής χρήσης

Ουκρανία: 180.000 τόνοι σιτηρών καταστράφηκαν από τις 9ήμερες επιδρομές των Ρώσων


Οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν περίπου 180.000 τόνους σιτηρών σε διάστημα εννέα ημερών αυτόν τον μήνα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Ουκρανία: Το Κίεβο ανακατέλαβε 15 τετραγ. χιλιόμετρα γης στα νότια και τα ανατολικά την περασμένη εβδομάδα


Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν σχεδόν 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης από τα ρωσικά στρατεύματα στα ανατολικά και τα νότια κατά την περασμένη εβδομάδα στη διάρκεια της αντεπίθεσής τους, δήλωσε σήμερα η υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ.

Κρεμλίνο: Η ουκρανική αντεπίθεση δεν προχωρεί όπως είχε σχεδιαστεί


Το Κρεμλίνο υποστήριξε σήμερα πως η αντεπίθεση της Ουκρανίας «δεν προχωρεί όπως είχε σχεδιαστεί» και πως οι πόροι που προσέφερε το ΝΑΤΟ στο Κίεβο «σπαταλήθηκαν» στη διάρκεια αυτής της δίμηνης επιχείρησης, από την οποία αποκομίσθηκαν περιορισμένα κέρδη για την Ουκρανία.

Sound of Freedom - Official Trailer (2023)


Sound of Freedom, based on the incredible true story, shines a light on even the darkest of places. After rescuing a young boy from ruthless child traffickers, a federal agent learns the boy’s sister is still captive and decides to embark on a dangerous mission to save her. With time running out, he quits his job and journeys deep into the Colombian jungle, putting his life on the line to free her from a fate worse than death.

Αποκαλύπτουμε με δορυφορικές φωτογραφίες τουρκικές ναυτικές βάσεις και τις αφήνουμε χωρίς φερετζέ


Αποκαλύπτουμε με δορυφορικές φωτογραφίες τουρκικές ναυτικές βάσεις και τις αφήνουμε χωρίς φερετζέ

Ζελένσκι: Ο πόλεμος φτάνει στη Ρωσία


Ζελένσκι: Ο πόλεμος φτάνει στη Ρωσία

Στην Κύπρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη | Μεσημβρινό δελτίο


1. Στην επενδυτική βαθμίδα η ελληνική οικονομία σύμφωνα με τον ιαπωνικό οίκο αξιολόγησης R&I
2. Στην Κύπρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη

Πυρκαγιές: "Οργανωμένο έγκλημα" βλέπουν οι αρχές | Πρωινή Ενημέρωση | 31/07/2023

1. Πυρκαγιές: "Οργανωμένο έγκλημα" βλέπουν οι αρχές
2. Υφαντής: "Η Δύση είναι δεσμευμένη στην υποστήριξη της Ουκρανίας"

Πούτιν: Δεν απορρίπτουμε συνομιλίες με την Ουκρανία


1. Πούτιν: Δεν απορρίπτουμε συνομιλίες με την Ουκρανία
2. Μόσχα: Απέκρουσε επίθεση με drones στην Κριμαία
3. Ισραήλ: 30η εβδομάδα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων