Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

Oι μύθοι του Ηροδότου που τελικά... ισχύουν

Ο κατάλογος των «τερατολογιών του Ηροδότου», που έκαναν τους νεότερους ιστορικούς να μειδιούν ειρωνικά, είναι μακρός. Γνωστότερη- και σημαντικότερη για την ιστορία μας – η απαρίθμηση των Περσών του Ξέρξη: Ήταν 1.500.000 οι αντίπαλοι των 300 του Λεωνίδα ή… 100.000;

Μάλλον απίθανο να βρεθεί ποτέ έγκυρη απάντηση στο ερώτημα, αλλά για πολλά άλλα ρηθέντα υπό του ιδίου έχουν αρχίσει να προκύπτουν συγκλονιστικές επιβεβαιώσεις.

Οι μούμιες

Η πρώτη αφορούσε το θέμα των μουμιοποιήσεων: οι φοιτητές Ιατρικής των πρώτων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων θεωρούσαν ανέκδοτο το ότι «στην Αίγυπτο υπήρχαν τρεις μέθοδοι μουμιοποίησης, ανάλογα με το βαλάντιο των συγγενών του νεκρού». Όπως όμως απέδειξαν οι κατοπινές «εισαγωγές» μουμιών από τους γάλλους, γερμανούς και άγγλους αιγυπτιολόγους, ο Ηρόδοτος είχε δίκιο.

Ο αρχαιότερος φάρος βρίσκεται στην Ελλάδα – Ποια είναι η ιστορία του - Ο φάρος καταμεσής του διαύλου, είναι το περίφημο αλεώριο του Ξέρξη

Ο θαλάσσιος δίαυλος ανάμεσα στο νότιο Πήλιο και τη Σκιάθο, όσο και αν φαίνεται ως ένα απλό και ακίνδυνο πέρασμα πλάτους μόλις 2,5 μιλίων, αποτελεί ένα από τα δυσκολότερα περάσματα σε όλο το Αιγαίο και από την αρχαιότητα είχε χαρακτηρισθεί ως εξαιρετικά επικίνδυνο.
Εκεί, καταμεσής της θάλασσας βρίσκεται και ένας από τους πιο εντυπωσιακούς φάρους, που θεωρείται και ο αρχαιότερος για να προστατεύει τους ναυτικούς, από τις κακοτοπιές της θάλασσας αφού όλη η περιοχή είναι γεμάτη από υφάλους και αβαθή που κάνουν τη ναυσιπλοΐα εξαιρετικά επικίνδυνη. Ο πλέον επικίνδυνος είναι ο ύφαλος «Λευτέρης», πάνω στον οποίο έχει στηθεί και ο φάρος.

Τα νέα δεδομένα στην περιοχή της Συρίας μετά την τουρκική εισβολή

Aν και πολύ νωρίς για να κριθεί η έκβαση της τουρκικής επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία, η υπό διαμόρφωση κατάσταση δείχνει να εντάσσει όχι μόνο το Συριακό αλλά και ολόκληρη την περιοχή σε μια νέα ενδιαφέρουσα φάση. Αναπόφευκτα, οι εξελίξεις στη γειτονική Συρία, η ανάμειξη της Τουρκίας, το Κουρδικό και οι δυναμικές σε επίπεδο μεγάλων δρώντων (ΗΠΑ, Ρωσίας και Ιράν) επηρεάζουν έμμεσα και την Κύπρο, αναλύει σε άρθρο του στο politis.com.cy o Γιάννης Ιωάννου. Η Τουρκία, παρά τα επιμέρους ρίσκα που λαμβάνει με αυτή την τρίτη της επέμβαση στη Συρία, δείχνει να βγαίνει κερδισμένη (ιδίως μετά την ιδιότυπη «εκεχειρία» μετά την επίσκεψη Πενς στην Άγκυρα την περασμένη Πέμπτη) αναφορικά με τον βασικό της στρατηγικό στόχο: Τον περιορισμό της κουρδικής παρουσίας στα σύνορά της,

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΙΚΟΥ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΙΚΟΥ
«ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΙΟΛΑΚΗΣ»

᾿Αθῆναι, Νοέμβριος 2019 - ᾿Ιούνιος 2020 (κύκλος 3ος)

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ
«Τὸ Τυπικὸν τῆς Μεγάλης ᾿Εκκλησίας»

᾿Αφιέρωμα στὰ 200 χρόνια (1820-2020)
ἀπὸ τὴν γέννησι τοῦ Γ. Βιολάκη

 Μηνιαῖες διαλέξεις ἐπὶ θεμάτων τυπικοῦ ἀπὸ εἰδικοὺς εἰσηγητές (καθηγητὲς πανεπιστημίου, εἰδήμονες κληρικούς, μουσικολόγους, θεολόγους, φιλολόγους, μουσικοδιδασκάλους, εἰδικοὺς ἐρευνητὲς κ.λπ.).

Από την απόρριψη στις εκλογές

Tου Ν. Λυγερού

Ό,τι και να έλεγε η κυβέρνηση των Σκοπίων, όποια και να ήταν η σιγουριά της για το μέλλον, βλέπουμε τώρα ότι δεν είχε υπολογίσει καν ως σενάριο, την απόρριψη από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω υψηλής στρατηγικής. Και τώρα ο Πρωθυπουργός αναγκάστηκε να πάει για εκλογές επειδή δεν μπόρεσε να είναι αξιόπιστος με τον Σκοπιανό λαό αφού δεν κατάφερε να ξεκινήσει την ενταξιακή πορεία της χώρας του. Το βέτο της Γαλλίας και της Ολλανδίας λειτούργησε καταλυτικά για τις εξελίξεις που έρχονται.