Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Εδώ και τώρα επιστροφή της Αμμοχώστου

Από το Ο Φιλελεύθερος

Kινητικότητα στο θέμα της Αμμοχώστου διεκδικούν οι Αμμοχωστιανοί διαμηνύοντας ότι έτσι δημιουργούνται γέφυρες και καλλιεργείται κουλτούρα για την προώθηση της λύσης του Κυπριακού. Ο δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης Αλέξης Γαλανός τόνισε πως η Αμμόχωστος δεν είναι ένα απλό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, δεν είναι ένα μέρος του εδαφικού αλλά είναι ένα ιδιαίτερο θέμα το οποίο αφορά αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εξέφρασε πικρία γιατί υποβαθμίστηκε κατά καιρούς το θέμα της Αμμοχώστου, ενώ θα μπορούσε να είχε προβληθεί και να ήταν η σημαία για το Κυπριακό.

Αλέξανδρος Παπάγος (1883 – 1955)

Στρατιωτικός και πολιτικός. Διετέλεσε Αρχιστράτηγος κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο και στο τελευταίο στάδιο του Εμφυλίου Πολέμου, και Πρωθυπουργός από το 1952 έως το θάνατό του.
Ο Αλέξανδρος Παπάγος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 9 Δεκεμβρίου 1883. Πατέρας του ήταν ο αντιστράτηγος Λεωνίδας Παπάγος με καταγωγή από τις Κυδωνίες της Μικράς Ασίας και μητέρα του η Μαρία Καλίνσκυ, ανιψιά του εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ.
Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές, το 1901 εγγράφηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά την εγκατέλειψε ένα χρόνο αργότερα, προκειμένου ν' ακολουθήσει στρατιωτική εκπαίδευση στο εξωτερικό, καθότι είχε παρέλθει το όριο ηλικίας για την εισαγωγή του στη Σχολή Ευελπίδων. Φοίτησε για μία διετία (1902 - 1904) στη στρατιωτική σχολή των Βρυξελλών και την επόμενη διετία στη σχολή Ιππικού του Ιπρ.

Οζερσάι: Απομάκρυνση στρατοπέδου ΗΕ από Αμμόχωστο (Εικόνες)

Την απομάκρυνση του στρατοπέδου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το «κέντρο της Αμμοχώστου» (περιοχή Καράολος, στα τουρκικά το ονομάζουν στρατόπεδο «Στεφανίκ») ζήτησε στις επαφές που είχε με υψηλόβαθμους του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, δήλωσε ο «υπουργός εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι λέγοντας ότι υπέβαλε και πρόταση για το που θα μπορούσε να μετακινηθεί το στρατόπεδο.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Οζερσάι σε δήλωσή του στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων»

Νέα τουρκική πρόκληση: Τουρκικό F-16 πέταξε πάνω από το Φαρμακονήσι - ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ

Ένα τουρκικό F-16 πέταξε το απόγευμα πάνω από τo Φαρμακονήσι, σε ύψος 26.600 ποδιών.
Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ένα ζεύγος των τουρκικών αεροσκαφών F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών στις 18:08 χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως.

Στις 18:11 το ένα από τα δύο F-16 πέταξε πάνω από το Φαρμακονήσι, στα 26.600 πόδια και στην συνέχεια ο σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών στις 18:17.

Δημοψήφισμα Σκόπια: Aνυποχώρητος ο Ζάεφ - Κρίσιμη η 10η Οκτωβρίου

Δημοψήφισμα Σκόπια: Καλά κρατεί η αντιπαράθεση στα Σκόπια για την έκβαση του δημοψηφίσματος της περασμένης Κυριακής, με τον πολιτικό κόσμο της χώρας να βρίσκεται σε αναταραχή - «Όχι» σε υπηρεσιακή κυβέρνηση από Ζάεφ.
Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, κάλεσε εκ νέου σήμερα (04/10) το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, να κάνει σεβαστή την απόφαση του 91,5% των ψηφοφόρων που ενέκριναν τη Συμφωνία των Πρεσπών στο δημοψήφισμα και να συναινέσει στην τροποποίηση του Συντάγματος.