Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Οι εκστρατείες του Δωριέα του Λακεδαιμόνιου - Ένα άγνωστο επεισόδιο του Ελληνικού αποικισμού


Περί το τέλος του 6ου αιώνα π.Χ. ο Αγιάδης Αναξανδρίδας, ένας από τους δύο Σπαρτιάτες βασιλείς, δυσκολευόταν να αποκτήσει τέκνα από την πρώτη σύζυγο του.
Οι Σπαρτιάτες έφοροι του επέβαλλαν να λάβει και δεύτερη σύζυγο προκειμένου να αποκτήσει διάδοχο. Από τη δεύτερη γυναίκα του ο Αναξανδρίδας απέκτησε τον Κλεομένη, ο οποίος έμελε να εξελιχθεί σε έναν από τους ικανότερους Σπαρτιάτες βασιλείς.
Ωστόσο, λίγο μετά τη γέννηση του, η πρώτη γυναίκα του Αναξανδρίδα γέννησε επίσης γιο, τον Δωριέα. Παρότι ο Δωριέας προερχόταν από την πρώτη σύζυγο, ο Κλεομένης διαδέχθηκε τον Αναξανδρίδα ως πρωτότοκος.

Εκπληκτικό ντοκιμαντέρ του National Geographic για την γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου(Βίντεο)



Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου ή επίσημα Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης
Είναι πιθανότατα το πιο σημαντικό έργο της σύγχρονης Ελλάδας.

Κανείς όμως δεν μπορούσε να φανταστεί πόσο δύσκολη ήταν η υλοποίηση του οράματος του Χαρίλαου Τρικούπη.

Δείτε το εκπληκτικό ντοκιμαντέρ του National Geographic...

Οἱ ἀρχαῖοι Ἕλληνες στὴν Γαλλία.

Οἱ ἀρχαῖοι Ἕλληνες στὴν Γαλλία.Στὴν ΓΑΛΑΤΙΑ εἶναι ἀναμφισβήτητη ἡ Ἑλληνικότητα τῆς Μασσαλίας (Φωκαεὶς 600 π.χ.). Ἀφοῦ πήραν ἀπὸ ἱερὸ τῆς Ἐφέσου εἴδωλο τῆς Ἀρτέμιδος ἐπεβιβάστησαν στὰ πλοῖα τοὺς  καὶ μετέβησαν στὶς Γαλατικὲς ἀκτές.
Γενάρχης τῶν Γαλατῶν ἤταν ὁ ΓΑΛΑΤΗΣ, ὡς γνωστὸν υἱὸς τοῦ Ἠρακλέους, μὲ ντόπια πριγκίπισσα.
Ἡ πρώτη φροντίδα τῶν Φωκααίων ἤταν νὰ κτίσουν ἱερὸ πρὸς τιμὴ τῆς Θεᾶς, τὸ ὁποῖο ἔκτισαν στὴν ἄκρη τοῦ βράχου, ὅπου σήμερα ὑψώνεται ὁ Καθεδρικὸς Ναὸς τῆς πόλεως!!

Η Χαμένη Πόλη Της Αιγύπτου- Egypt's Lost City | Ντοκιμαντέρ BBC(Βίντεο)

Δείτε Ντοκιμαντέρ online στο Cosmos greek documentaries: ντοκιμαντέρ BBC για την αρχαία Αίγυπτο. Η Χαμένη Πόλη Της Αιγύπτου....

«Άγνωστοι» Έλληνες: Πομάκοι, περήφανοι ακρίτες της Ελλάδας(Βίντεο)

Αναζητώντας εδώ και τόσον καιρό τα ίχνη των Ελλήνων σε όλον τον κόσμο κλείνουμε ένα ακόμη από τα τόσα ταξίδια μας, το οποίο δεν είναι άλλο από αυτό στην περιοχή των Βαλκανίων.

Μιλήσαμε για τους Βλάχους, τους Αρβανίτες, τους Σαρακατσάνους, που εδώ και πολλά χρόνια,
διασκορπισμένοι σε διάφορα μέρη, δεν παρασύρονται από τις εκάστοτε αντίξοες συνθήκες αλλά αντιθέτως
διαφυλάττουν ως φυλαχτό την καταγωγή και την ιστορία τους, σημαδεύοντας ανεξίτηλα και τους ξένους πληθυσμούς που ζουν σε εκείνα τα μέρη…

Ὁ Κολόμβος ἔφερε τό καλαμπόκι; Ἤ ὄχι;

Νὰ πῶς μᾶς δουλεύουν ἄγρια…
Τὸ καλαμπόκι, λένε ὅλα τὰ βιβλία, ὅ,τι τὸ ἔφερε ὁ Κολόμβος ἀπὸ τὴν Ἀμερική, πρὶν ἑξακόσια χρόνια.
Δεῖτε τὴν παραπάνω φωτογραφία, μὲ καλαμπόκι ἀπὸ τὴν Πομπηΐα.
Παναγιώτης Δαρίβας
Οἱ Κρῆτες ἔφεραν πρῶτοι τὸ καλαμπόκι ἀπὸ τὴν Ἀμερική.
Ὁ ἱστορικὸς Menzies, σὲ βιβλίο του δηλώνει ὅτι τὰ πλοῖα τῶν Μινωϊτῶν θὰ μποροῦσαν νὰ διασχίσουν τὸν Ἀτλαντικό.
Οἱ Μινωΐτες, μὲ ἔδρα στὴν Κρήτη καὶ τὴν Σαντορίνη, ἔκαναν ἐμπόριο, ποὺ ἐκτεινόταν ἀπὸ τὴν Ἰνδία μέχρι τὴν περιοχὴ τῶν Μεγάλων Λιμνῶν, τῆς Βορείου Ἀμερικῆς.

Οι κινήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο Αιγαίο και τα σενάρια περί εξαγωγής της κρίσης


Του Σάββα Καλεντερίδη

Η Τουρκία και η κυβέρνηση Ερντογάν ταλανίζονται από μια προϊούσα κρίση, η οποία είναι δομική και ταυτοχρόνως πολύμορφη.
Να εξηγήσουμε πρώτα το δομική.

Ο Ερντογάν έχει κυριαρχήσει στο πολιτικό σκηνικό αλλά και στο κράτος και είναι πολύ δύσκολο να φανεί αντίπαλος που μπορεί εύκολα να τον αντιμετωπίσει, όπως είναι επίσης πολύ δύσκολο να βρεθεί κόμμα που μπορεί να αντιμετωπίσει εκλογικά το ΑΚΡ. Ο λόγος για τον οποίο παρατηρείται η δυσκολία και στις δυο περιπτώσεις είναι το γεγονός ότι μέχρι την επικράτηση του Ερντογάν και του ΑΚΡ, κόμματα και πολιτικοί περνούσαν από το κόσκινο του ΓΕΕΘΑ, της ΜΙΤ και του βαθέως κράτους, όταν δεν αποτελούσαν ευθέως δημιουργήματά τους.

Αεροψεκασμών συνέχεια και στην Τρίπολη! Δείτε πως έγινε ο καθαρός ουρανός! 12-1-2014


Είναι απίστευτο το πως καταντούν τον ουρανό μέσα σε λίγες μόνο ώρες.  
 
Οι παρακάτω φώτο μιλάνε από μόνες τους.
 
 Ούτε ο πιο αφελής δεν πείθετε πλέον ότι για αυτή την κατάσταση φταίνε τα "καυσαέρια" των αεροσκαφών. 
 
 
Δείτε τις φώτο...

Δείτε πως δοκιμάζουν τα αλεξίσφαιρα γιλέκα ! Είναι δυνατόν; (Βίντεο)

Παρακολουθήστε με πόση νηφαλιότητα και ψυχραιμία δέχεται 
ο κύριος τους πυροβολισμούς από το καλάσνικοφ. 
 Είναι αδύνατον να το σχολιάσει κανείς.

Τα όργια με την Σουζάνα! Απίστευτα έγγραφα που δείχνουν τι γινόταν στους εξοπλισμούς!

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ
Από το onalert.gr


Ζuzana! Αυτό το ελκυστικό γυναικείο όνομα μπορεί από μόνο του να επιβεβαιώσει το οργιώδες πάρτυ που γινόταν στους εξοπλισμούς την περίοδο 1996 - 2004. Είναι η ιστορία των σλοβακικών πυροβόλων που ο Άκης Τσοχατζόπουλος αγόρασε αγνοώντας τελείως όλες τις αρνητικές εισηγήσεις των στρατιωτικών. Και όταν το ΓΕΣ αρνήθηκε να τα παραλάβει και να τα εντάξει στο δυναμικό του στρατού, ο Τσοχατζόπουλος τα έστειλε στην Κύπρο που σε πολλές περιπτώσεις είχε μετατραπεί σε “χωματερή όπλων”!

Αναλυτές περιμένουν τεράστιο κραχ στην Αμερική...και βία!!!(Βίντεο)

Παρά τις πρόσφατες αναφορές ότι η οικονομία των ΗΠΑ "συνέρχεται" και ότι υπάρχουν σημάδια οικονομικής ανάπτυξης, ορισμένοι αναλυτές είναι λιγότερο ενθουσιασμένοι με αυτά που βλέπουν να γίνονται στο άμεσο μέλλον. Στην πραγματικότητα, είναι εντελώς φοβισμένοι.

Ο Harry Dent, συγγραφέας του "Το Μεγάλο Κραχ Μπροστά," (“The Great Crash Ahead”) πιστεύει ότι η παγκόσμια φούσκα του χρέους πρόκειται να σκάσει και όταν αυτό γίνει, θα υπάρξει μια μαζική κατάρρευση της αγοράς. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια αναθεώρηση της προηγούμενης πρόβλεψής του ότι το κραχ θα χτυπήσει το 2012.

Guardian: «Λίγοι άκουγαν μια νεαρή Ελληνίδα, πριν πεθάνει...Θα την ακούσουμε τώρα;» - Ένα εξαιρετικό άρθρο


Ένα εξαιρετικό άρθρο του Guardian για το ένα εκ των δυο κοριτσιών που χάθηκαν άδικα στο δυστύχημα των Μαλγάρων με το ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας.
«Λίγοι άκουσαν μια νεαρή Ελληνίδα, πριν πεθάνει. Θα την ακούσουμε τώρα;» είναι ο τίτλος του
άρθρου του...
Alex Andreou στη βρετανική Guardian. Ακολουθεί η μετάφραση από το lefteria - news:

H Ειρήνη Τριανταφύλλου, μία έξυπνη, νεαρή γυναίκα , που συμμετείχε στα κοινά σκοτώθηκε σε δυστύχημα. Πέντε χρόνια πριν, έγραψε τις ελπίδες και τα όνειρά της

Απειλές κατά της ζωής της δέχεται η Γαλλίδα Βουλευτής που είπε ότι η Κωνσταντινούπολη ανήκει στην Ευρώπη αλλά… χωρίς τους Τούρκους!

Του Νίκου Χειλάκη
Δημοσιογράφου-Συγγραφέα-Τουρκολόγου

Νέο σοκ στην Τουρκία από την γνωστή Γαλλίδα βουλευτίνα της Μασσαλίας, Valerie Boyer, η οποία πρόσφατα είχε πρωτοστατήσει στην ποινικοποίηση από το γαλλικό κοινοβούλιο της αρμενικής γενοκτονίας. Όπως αναφέρουν τουρκικά δημοσιεύματα, η Valerie Boyer σε δηλώσεις που έκανε
σχετικά με το ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, (που έχει επανέλθει στην επικαιρότητα με γερμανική πρωτοβουλία), ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Τουρκιά δεν έχει καμία σχέση με την Ευρώπη, αλλά η Κωνσταντινούπολη και όχι η Ιστανμπούλ και εδώ οι Τούρκοι έγιναν…

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ DIE LINKE "H A.Mέρκελ και η διεφθαρμένη ελληνική ελίτ έφεραν τις χιλιάδες αυτοκτονίες"

Σε μία δριμεία και ασυνήθιστη για τα γερμανικά δεδομένα, ειδικά όταν αναφέρεται σε ξένο κράτος, κριτική στην Α. Μέρκελ για την "γενοκτονία" των Ελλήνων προχώρησε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του αριστερού γερμανικού κόμματος Die Linke, Σάρα Βάγκενκνεχτ, κατονομάζοντάς την ως "υπεύθυνη για τις 5.000 αυτοκτονίες Ελλήνων"!
Αυτό που δεν έχει τολμήσει να το πει Έλληνας πολιτικός (τι λέμε, τώρα...), για την Α. Μέρκελ το είπε η γοητευτική Σ. Βάγκενκνεχτ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Der Tagesspiegel»

13 χάρτες: Η Αμερική πριν μάθουμε πως μοιάζει


Δείτε σπάνιους χάρτες της Αμερικανικής Ηπείρου την εποχή που ακόμα πίστευαν ότι η Καλιφόρνια είναι νησί (Pics)

Ο Αποικισμός της Αμερικής ξεκίνησε τυπικά το 1492, έτος κατά το οποίο ο Χριστόφορος Κολόμβος έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος που πάτησε το πόδι στα νησιά της Κούβας και της Ισπανιόλας.
Στις αρχές του 16ου αιώνα, η Αμερική ήταν μια σχεδόν άγνωστη ήπειρος στους Ευρωπαίους, αλλά μέχρι το 1700 είχαν ιδρυθεί ευρωπαϊκές αποικίες, όπου είχαν πατήσει οι εξερευνητές. Η μετοίκηση των Ευρωπαίων δεν έγινε ειρηνικά και κατά συνέπεια, οι γηγενείς πληθυσμοί της ηπείρου εξολοθρεύτηκαν από τις ασθένειες και τον πόλεμο. Εκτός αυτού, πραγματοποιήθηκε μια ανταλλαγή φυτών και ζώων, αφού νέα είδη εισήχθηκαν τόσο στην Ευρώπη, όσο και την Αμερική.
Σε μια προσπάθεια χαρτογράφησης της νέας ηπείρου δημιουργήθηκαν διάφοροι χάρτες. Πιο κάτω σας παρουσιάζουμε ορισμένους από αυτούς.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Λάθος εκτιμήσεις της τρόικας κατά τη διάσωση της Ελλάδας


Ο Ότμαρ ΚάραςΤι θα αναφέρεται στην έκθεση του Ότμαρ Κάρας που αποκαλύπτει αυστριακή εφημερίδα - Ποια είναι τα δεινά που προκάλεσε η Τρόικα στην Ελλάδα και γιατί το ευρωκοινοβούλιο υποστηρίζει ότι χωρίς Μνημόνιο οι συνέπειες θα ήταν χειρότερες.
Διαπιστώσεις για λάθος εκτιμήσεις των καταστάσεων από την τρόικα, κατά τη διάσωση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου, δημοσιεύονται στην αυστριακή οικονομική εφημερίδα "Virtsaftsmplat". Το εν λόγω δημοσίευμα βασίζεται σε έκθεση της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπό τον αντιπρόεδρό του, Αυστριακό Ότμαρ Κάρας.

Συνελήφθησαν ακόμη δύο για το σκάνδαλο των εξοπλιστικών

Συνελήφθησαν ακόμη δύο για το σκάνδαλο των εξοπλιστικών
Προθεσμία για να απολογηθούν έλαβαν οι δύο νέοι κατηγορούμενοι για την υπόθεση των υποβρυχίων - Ο Σωτήρης Εμμανουήλ ήταν διευθύνων σύμβουλος των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ενώ ο Ιωάννης Μπέλτσιος συμμετείχε στο σύστημα διακίνησης των μιζών του Άκη Τσοχατζόπουλου - Παραμένουν κρατούμενοι μέχρι την απολογία τους.Προθεσμία να απολογηθούν πήραν οι δύο νέοι κατηγορούμενοι για την υπόθεση του σκανδάλου με τα εξοπλιστικά. Πρώτος απολογείται την Παρασκευή ο Σωτήρης Εμμανουήλ και το Σάββατο ο Ιωάννης Μπέλτσιος. Μέχρι τότε οι δύο συλληφθέντες παραμένουν κρατούμενοι.

Σε δεινή θέση ο Κουβέλης

Σε δεινή θέση ο Κουβέλης
Σε κατάσταση νευρικής κρίσης βρίσκεται το περιβάλλον του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος δέχεται στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ ασφυκτικές πιέσεις από στελέχη του κόμματος που άλλα ζητούν την επιστροφή στον κυβερνητικό συνασπισμό και άλλα επικαλούνται την ανάγκη προσχώρησης στην κίνηση των 58.

Παρά το γεγονός ότι στις εσωκομματικές εκλογές της ΔΗΜΑΡ ο Φώτης Κουβέλης κατάφερε να επιβάλλει τους εκλεκτούς του σε καίρια πόστα όπως αυτό του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, το ζητούμενο πλέον για τον ίδιο είναι να μπορέσει να ελέγξει τις διαφορετικές φωνές και ετερόκλητες απόψεις που εκφράζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα αλλοιώνοντας το ιδεολογικοπολιτικό στίγμα του κόμματος.

Διεγράφη ο Γ. Νταβρής από την ΚΟ των Ανεξαρτήτων Ελλήνων

Διεγράφη ο  Γ. Νταβρής από την ΚΟ των Ανεξαρτήτων Ελλήνων
Διεγράφη από την κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο βουλευτής Αχαΐας Γιώργος Νταβρής.
Από την κρίσιμη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας απουσίασε αδικαιολογήτως ο βουλευτής Αχαΐας Γιώργος Νταβρής, με αποτέλεσμα να αποφασισθεί η διαγραφή του. Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Νταβρής ήταν ανάμεσα στους βουλευτές οι οποίοι έστειλαν επιστολή στον Πάνο Καμμένο και του ζητούσαν να προηγηθεί η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πριν τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. Το αίτημα όμως δεν έγινε αποδεκτό από τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Στάση αναμονής στη Wall Street

Dow16.444,76-17,98 -0,11%  



  Nasdaq4.156,19-9,42 -0,23%  

Η Wall Street σήμερα,(Nasdaq end of day)
Μικρές απώλειες σημειώνουν οι δείκτες της Wall Street με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής μετά τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα για την αγορά εργασίας και ενώ τις επόμενες ημέρες γνωστοποιούν οι αμερικανικές τράπεζες τα αποτελέσματα τους για το τελευταίο τρίμηνο.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας απογοήτευσαν τους επενδυτές καθώς έδειξαν ότι η οικονομία κατάφερε να προσθέσει μόλις 74.000 θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο. Αυτή ήταν η μικρότερη μηνιαία αύξηση από τον Ιανουάριο του 2011.

Το υπουργείο ανακοίνωσε παράλληλα ότι η ανεργία διαμορφώθηκε στο 6,7% από 7% τον προηγούμενο μήνα, αν και η μείωση οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι περισσότερα άτομα εγκαταλείπουν την αγορά εργασίας.

Τα στοιχεία αναζωπύρωσαν τις εικασίες για τα σχέδια της Federal Reserve μετά την πρόσφατη απόφαση της κεντρικής τράπεζας να ξεκινήσει την περιστολή του προγράμματος αγορών ομολόγων. Στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του Δεκεμβρίου η Fed ανακοίνωσε μια πρώτη μείωση του προγράμματος κατά 10 δισ. δολ. διαμορφώνοντας το ύψος των μηνιαίων αγορών στα 75 δισ. δολ.

Οι αναλυτές περιμένουν την περαιτέρω συρρίκνωση του προγράμματος τους επόμενους μήνες, ωστόσο τα τελευταία στοιχεία από την αγορά εργασίας άνοιξαν εκ νέου τη συζήτηση για το μέλλον του προγράμματος, με μια μερίδα αναλυτών να σημειώνει ότι τα στοιχεία θα μπορούσαν να ωθήσουν την Fed να επανεξετάσει τη στρατηγική της.

Με σημαντική πτώση έκλεισε το ΧΑΚ-Στις 106,53 μονάδες

Λευκωσία: Σημαντική πτώση κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 106,53 μονάδες, σημειώνοντας ζημιές της τάξης του 1,30%.

Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 έκλεισε στις 53,29 μονάδες, καταγράφοντας πτώση σε ποσοστό 1,77%.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις €109.753,98 για τις μετοχές και στις
€48.636,73 για τα χρεόγραφα.

"Εσπασε" το ανοδικό σερί στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

Του Δημήτρη Ζάντζα  από το capital.gr

Το πρώτο του κλείσιμο σε αρνητικό έδαφος για το 2014 σημείωσε τη Δευτέρα ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Προερχόμενος από επτά διαδοχικές κερδοφόρες συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 11,95%, ο ΓΔ κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος σε όλη σχεδόν τη διάρκεια των συναλλαγών.

Παρά τις πιέσεις έως τις 1.276,64 μονάδες, μέρος της προσφοράς απορροφήθηκε και ο Δείκτης κατάφερε στη συνέχεια να απομακρυνθεί από το χαμηλό ημέρας.