Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

ΜΑΡΚΟΣ ΔΡΑΚΟΣ – ο «Λυκούργος» της ΕΟΚΑ

Της ΚΑΡΟΛ ΓΡΙΒΑ

Ο Θεός και η Πατρίδα με καλούν , πατέρα. - Ζητώ την ευχή σου
Μάρκος Δράκος

18 Ιανουαρίου 1957, 55 χρόνια πέρασαν απο εκείνη τη μέρα ... όπου γράφτηκε με χρυσά γράμματα το όνομα ΜΑΡΚΟΣ ΔΡΑΚΟΣ στην ενδοξότερη σελίδα της Ελληνικής μας Ιστορίας. Εκεί που η ελληνική περηφάνια , αψηφούσε κάθε κίνδυνο, εκεί που η παλικαριά αψηφούσε κάθε είδους φόβου και μετατρεπόταν σε αποφασιστικότητα και αγώνα, αναδεικνύοντας μέχρι και σήμερα πρότυπα ηρώων για τις παρούσες αλλά και τις μέλλουσες γενεές.

Ο Μάρκος Δράκος αποτελεί αναμφισβήτητα μια ξεχωριστή μορφή στον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 55-59.
Δεν λύγισε ούτε για ένα λεπτό απο φυλακίσεις και βασανιστήρια!

Ο Αριστοτέλης στο Λύκειο: Ψηφιακή πληροφόρηση για τον φιλόσοφο και τη σχολή του

Στην εγκατάσταση, στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου, περιπτέρου ψηφιακής πληροφόρησης για τον βίο και το έργο του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου και στοχαστή Αριστοτέλη, προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».

Με την εγκατάσταση διαδραστικών πληροφοριακών συστημάτων, και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ψηφιακής τεχνολογίας, επιτυγχάνεται, κατά τρόπο εύληπτο και ζωντανό, η παρουσίαση πληροφοριών, για τον χώρο του Λυκείου, αλλά και για τον Αριστοτέλη, ενώ παράλληλα δημιουργείται μία καινοτόμος πολιτιστική εμπειρία για τους επισκέπτες, με απήχηση και στις νεότερες ηλικίες.

Το A/T Βασίλισσα Όλγα βυθίζει το ιταλικό πλοίο Στρόμπολι – Σαν σήμερα το 1943

Σαν σήμερα, στις 19 Ιανουαρίου 1943, το αντιτορπιλικό Βασίλισσα Όλγα, με κυβερνήτη τον Γεώργιο Μπλέσσα, βυθίζει ανοιχτά της Τύνιδας το ιταλικό πετρελαιοφόρο Στρόμπολι.

Την νύχτα της 18ης/19ης Ιανουαρίου τα αντιτορπιλικά Βασίλισσα Όλγα, Pakenham και Nubian εκτέλεσαν επιθετική περιπολία κοντά στις ακτές της Τυνησίας, μεταξύ του ακρωτηρίου Ras Caputia και της νησίδας Kyriat.

Τα Pakenham εντόπισε στις 02:30 της 19ης Ιανουαρίου το ιταλικό εξοπλισμένο αλιευτικό Stromboli σε απόσταση 3 μιλίων. Τότε τα τρία αντιτορπιλικά έσπευσαν να το συναντήσουν και όταν έφτασαν κοντά άρχισαν πυρ.

Ισλαμικά τάγματα δημιουργούν ασφυκτικό κλοιό στα κατεχόμενα

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οι τουρκικές μεθοδεύσεις για ισλαμοποίηση των κατεχομένων εντάσσονται στο σχεδιασμό, που βαθμηδόν οδηγεί στην τουρκοποίηση και ο οποίος έχει ξεκινήσει από την επόμενη ημέρα της εισβολής, το καλοκαίρι του 1974. Είναι σαφές πως τα τελευταία χρόνια αυτή η προσπάθεια έχει εντατικοποιηθεί, κυρίως στην περίοδο Ερντογάν. Την ίδια ώρα, καταγράφονται αντιδράσεις στα κατεχόμενα από Τουρκοκύπριους, με αφορμή ομιλία του Αχμέτ Ουνσάλ, του «επικεφαλής της διεύθυνσης θρησκευτικών υποθέσεων» στα κατεχόμενα. Το θέμα είναι ευρύτερο και δεν επικεντρώνεται μόνο στις παρεμβάσεις του εκπροσώπου της Άγκυρας. Είναι προφανές πως πρόκειται για μια προσπάθεια  συντονισμένη που ενισχύεται από την παρουσία θρησκευτικών ταγμάτων, τα οποία, σύμφωνα με τον Τύπο, δραστηριοποιούνται έντονα στα κατεχόμενα.

Πρόκληση Τουρκίας: Αεροδρόμιο στα κατεχόμενα μετατρέπεται σε βάση drone και F-16

 Για ιστορικό βήμα κατά της Ελλάδας και της Κύπρου κάνουν λόγο τα τουρκικά ΜΜΕ αναφορικά με τη νέα βάση στα κατεχόμενα

 Σε μια ακόμα προκλητική κίνηση στη «καρδιά» της Ανατολικής Μεσογείου, προχωρά η Τουρκία η οποία μετατρέπει αεροδρόμιο των κατεχόμενων, σε βάση μαχητικών αεροσκαφών F-16, αλλά και drones.

Όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος, μεταξύ των μέσων και η Γενί Σαφάκ, η Τουρκία έκανε ένα «ιστορικό βήμα κατά της Ελλάδας και της Νότιας Κύπρου», δημιουργώντας μια νέα βάση η οποία θα λειτουργήσει ως «απάντηση» στις προκλήσεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

ΓΕΕΘΑ: Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Κέντρο Αριστείας Διαστήματος του NATO

Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023 υπεγράφη από τον Διευθυντή Διαστήματος του ΓΕΕΘΑ Υποναύαρχο Κωνσταντίνο Βλάχο ΠΝ στο Παρίσι, Επιχειρησιακό Μνημόνιο Συνεργασίας του ΥΠΕΘΑ με το Κέντρο Αριστείας Διαστήματος του NATO (NATO Space Center of Excellence), σε τελετή η οποία έλαβε χώρα στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και Διαστήματος (Armeé de l’Air et de l’Espace) των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας.

Το Μνημόνιο υπεγράφη μεταξύ της Γαλλίας ως Framework Nation και εκπροσώπων των συμβαλλόμενων κρατών – μελών από το Βέλγιο, την Γαλλία, την Γερμανία, την Δανία, την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Η.Π.Α, την Ισπανία, την Ιταλία,

Εξώφυλλο-κόλαφος του Economist κατά του αυταρχικού Ερντογάν: Η Τουρκία ίσως βρίσκεται στα πρόθυρα δικτατορίας

 ΦΩΤΟ:Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τη σύζυγό του Εμινέ στο παλάτι τους. Υποτίθεται διαβάζουν …βιβλία!Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία

Με ένα πρώτο θέμα που μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ιστορικό δεδομένης της παγκόσμιας απήχησης του βρετανικού περιοδικού, κυκλοφορεί ο Economist.

Τιτλοφορείται «Η ελλοχεύουσα τουρκική δικτατορία» με υπότιτλο «ειδικό ρεπορτάζ για την αυτοκρατορία του Ερντογάν» ενώ το εικαστικό του αναπαριστά τον Τούρκο Πρόεδρο με φόντο την τουρκική ημισέληνο.

Η προειδοποίηση του βρετανικού περιοδικού είναι ξεκάθαρη: «Η Τουρκία ίσως να βρίσκεται στα πρόθυρα δικατορίας».

Το αμερικανικό… δάχτυλο, δείχνει στην Τουρκία τον δρόμο: Για παζάρι στην Ουάσινγκτον; Παζάρι θα λάβεις

Διαπραγμάτευση ζητάς; Διαπραγμάτευση θα λάβεις! Αυτό είναι το κεντρικό ζήτημα που εξόργισε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος με περισσή αλαζονεία προσήλθε στην Ουάσιγκτον… για να διαπραγματευθεί. Ακόμα μία φορά. Αισθανόταν ότι η διπλωματική ισχύς της Τουρκίας που προκύπτει από το μπλοκάρισμα της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, θα της έφερναν το μεγάλο δώρο των 40 καινούργιων F-16 (Block 70), αλλά και όλων των απαραίτητων υλικών και απαρτίων για την αναβάθμιση 80 επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών, στην ίδια -κορυφαία- διαμόρφωση. Οι Αμερικανοί τον περίμεναν με ανοικτές αγκάλες. Ήταν προετοιμασμένοι όμως να παίξουν ακριβώς το παιχνίδι που επιθυμούσε ο προσκεκλημένος τους…

Γράφει ο ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Όλα δείχνουν ότι η Ουάσιγκτον σταδιακά συνειδητοποιούν ότι προϋπόθεση συνεννόησης με μια χώρα

Διπλωματικές πηγές: Όλοι βλέπουν με κριτική ματιά την Τουρκία – Επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ελλάδα

 «Σήμερα κατανοούν όλοι οι εταίροι μας ότι η Τουρκία είναι πρόβλημα», σημείωσαν ανώτατες διπλωματικές πηγές σήμερα, επισημαίνοντας ότι όλοι πλέον βλέπουν με κριτική ματιά τη στάση της γειτονικής χώρας σε μια σειρά θεμάτων, από τις προκλητικές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας, τη στάση της στη Λιβύη, μέχρι την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Η ίδια πηγή, Υπογράμμισε δε ότι σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να αναλύεται η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία, ενώ υπενθύμισε ότι η Αθήνα είχε ενημερώσει επαρκώς τις ΗΠΑ για τις ελληνικές θέσεις σε όλο το φάσμα των σχέσεων με την ‘Αγκυρα.

Ταμείο Ανάκαμψης: Καταβλήθηκαν τα 3,6 δισ. στην Ελλάδα

Χάρη στην εκπλήρωση από την Ελλάδα των 28 ορόσημων και στόχων που συνδέονται με τη δεύτερη δόση καταβλήθηκαν σήμερα τα 3,6 δισ. ευρώ (1,7 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 1,8 δισ. ευρώ σε δάνεια).

Καλύπτουν μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που προωθούν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ώστε να καταστεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κατάλληλη για υψηλό μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναδιοργάνωση του τομέα των σιδηροδρόμων για την ανάπτυξη, λειτουργία και διατήρηση ενός σύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου και άνοιγμα της αγοράς δημόσιων λεωφορείων για τη βελτίωση των υπηρεσιών και την προώθηση ενός πιο πράσινου στόλου λεωφορείων. Περαιτέρω, τρία από τα

Γεωργιάδης από το Νταβός: Η Ελλάδα στο ραντάρ της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας

«Η Ελλάδα είναι πλέον χώρα φιλική προς τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα», δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης από το Νταβός, προσθέτοντας «όχι όμως η πιο φιλική ακόμη. Θα γίνει η πιο φιλική με τις νέες μεταρρυθμίσεις που έχουμε σχεδιάσει για τη δεύτερη θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Ειδικότερα, μιλώντας στο Greek House Davos 2023 Annual Meeting με θέμα «Strategic Investments, demonstrating Resilience in times of Global Uncertainly, navigating the path ahead» ενώ τόνισε ότι «μέχρι τις εκλογές, πρόκειται να ανακοινωθούν νέες πολύ μεγάλες ξένες επενδύσεις με μεγάλο αντίκτυπο στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα».

Κυρ. Μητσοτάκης στο Νταβός: Δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία(Βίντεο)

Την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για πόλεμο με την Τουρκία εξέφρασε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συζήτησής του σε πάνελ στο Νταβός, τονίζοντας ότι «πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο». 

Ειδικότερα, σε ερώτηση του δημοσιογράφου Φαρίντ Ζακαρία για το Καστελόριζο και για το εάν υπάρχει κίνδυνος για πόλεμο με την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε: «Δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία, παρότι έχουμε δει πολλή ένταση τα τελευταία τρία χρόνια».

Ο ίδιος επισήμανε πως «πρέπει να συζητήσουμε με την Τουρκία σαν λογικοί ενήλικες και να λύσουμε τις βασικές μας διαφορές όπως είναι το θέμα των θαλασσίων ζωνών. Είναι περίπλοκο ζήτημα λόγω της γεωγραφίας του Αιγαίου, αλλά έχουμε λύσει παρόμοια προβλήματα με τους γείτονές μας».

Ανησυχία της Αγκυρας για τον έλεγχο της Λιβύης - Το ταξίδι του αρχηγού της ΜΙΤ στην Τρίπολη και οι πιέσεις που ασκεί η Ουάσιγκτον για τη διενέργεια εκλογών

 Βασίλης Νέδος

ΦΩΤΟ: Συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης της Τρίπολης, την υπουργό Εξωτερικών και τον επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου του Κράτους είχε ο Χακάν Φιντάν στο τελευταίο ταξίδι του στην πρωτεύουσα της Λιβύης. [A.P. Photo / Emrah Gurel]

Τον απόλυτο και ασφυκτικό έλεγχο της κυβέρνησης της Τρίπολης από την Αγκυρα έσπευσε να επιβεβαιώσει στο τελευταίο ταξίδι του στην πρωτεύουσα της Λιβύης ο Χακάν Φιντάν, αρχηγός της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ). Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις,

Δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ραϊσί μέσα σε μια εβδομάδα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιρανό ομόλογο του Ιμπραχίμ Ραίσι, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, την δεύτερη μέσα σε διάστημα εννέα ημερών.

Στην σύντομη ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την τηλεφωνική συνομιλία, αναφέρεται ότι οι δύο πρόεδροι συζήτησαν για την κατάσταση στην Συρία -όπου και οι δύο υποστηρίζουν τον πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ στον μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο- και για την συνεργασία στον τομέα των μεταφορών και της ενέργειας. Στην ανακοίνωση δεν υπάρχει αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μόσχα: Κατανοούμε τις ανησυχίες της Τουρκίας για τους Κούρδους της Συρίας

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Τετάρτη ότι η Μόσχα κατανοεί τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με τους Κούρδους της Συρίας για την ασφάλειά της, γράφει αραβικό δημοσίευμα.

Αξιωματούχοι της Άμυνας από την Τουρκία, τη Συρία και τη Ρωσία πραγματοποίησαν συνομιλίες στα τέλη του περασμένου έτους σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού μετά από χρόνια συριακού πολέμου.

Η Ρωσία είναι μεγάλος υποστηρικτής του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει όσους τον μάχονται στον πόλεμο της Συρίας.

A. Στεφανής: Εκνευρισμένος ο Τσαβούσογλου μετά τη συνάντηση με τον Μπλίνκεν

 
Ο Πρώην Υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής μιλάει στο NaftemporikiTV

Γ. Μάζης: Το παρασκήνιο της επικείμενης επίσκεψης Μπλίνκεν σε Ελλάδα-Τουρκία-Ισραηλ

 
Ο Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας & Γεωπολιτικής Θεωρίας ΕΚΠΑ, Γιάννης Μάζης μιλάει στο NaftemporikITV

Σάββας Καλεντερίδης: Ο Ερντογάν «ζήλεψε» τον Μεντερές (18-1-2023)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Ο Ερντογάν «ζήλεψε» τον Μεντερές

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου στα Παραπολιτικά 90,1

 

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου στα Παραπολιτικά 90,1

Συνάντηση Μπλίνκεν - Τσαβούσογλου: “Μαύρος καπνός” για τα F-16 και γκρίνια για την Ελλάδα

 

Συνάντηση Μπλίνκεν - Τσαβούσογλου: “Μαύρος καπνός” για τα F-16 και γκρίνια για την Ελλάδα

Οικονόμου: Η Ελλάδα θωρακίζει την άμυνά της

 

Στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εστίασε την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ρεπορτάζ από Τουρκία και ΗΠΑ με τις αντιδράσεις μετά τη συνάντηση Τσαβούσογλου – Μπλίνκεν

1. Ρεπορτάζ από Τουρκία και ΗΠΑ με τις αντιδράσεις μετά τη συνάντηση Τσαβούσογλου – Μπλίνκεν
2. To μαύρο χρήμα και τα διαβατήρια των Ρώσων στην Κύπρο έκανε ρεπορτάζ δημοφιλέστατη εκπομπή στις ΗΠΑ

Με άδεια χέρια έφυγε ο Τσαβούσογλου από τις ΗΠΑ | Ώρα Ελλάδος 19/01/2023 | OPEN TV

 

1. Οι δηλώσεις του Τζασίν για την Κρήτη και η απάντηση του... Δημήτρη Καμπουράκη
2. Με άδεια χέρια έφυγε ο Τσαβούσογλου από τις ΗΠΑ
3. Στυλιανίδης, Παπανικολάου και Κλάψης για τα Ελληνοτουρκικά

Τσαβούσογλου: Εκνευρισμός και απογοήτευση μετά την συνάντηση με Μπλίνκεν | Σήμερα | 19/01/2023

 
1. Τσαβούσογλου: Εκνευρισμός και απογοήτευση μετά την συνάντηση με Μπλίνκεν
2. Πιέσεις στην Τουρκία για να δεχθεί την ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας με πιθανότητα πώλησης F-16
3. Νέα επίθεση Ερντογάν προς Ελλάδα–Τι λέει ο τουρκικός τύπος για τη συνάντηση Τσαβούσογλου-Μπλίνκεν
4. Ειδικοί εξετάζουν όσα έγιναν στη συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ-Τουρκίας -Πως τα F35 αλλάζουν τις ισορροπίες