Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Η απελευθέρωση της Καλαμάτας

Επαναστατικός αναβρασμός επικρατούσε στη Μάνη τον Μάρτιο του 1821. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης βρισκόταν στην Καρδαμύλη και οι Φιλικοί είχαν κάμψει τις αντιρρήσεις του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη για το άκαιρο του ξεσηκωμού.
Στα μέσα του μηνός ένα πλοίο φορτωμένο με πολεμοφόδια, σταλμένο από τους Φιλικούς της Σμύρνης, φθάνει στο λιμάνι του Αλμυρού, έξω από την Καλαμάτα. Ο Νικηταράς και ο Αναγνωσταράς με τους άνδρες τους αναλαμβάνουν να μεταφέρουν το πολύτιμο φορτίο σε ασφαλές μέρος.
Οι οθωμανικές αρχές της Καλαμάτας πληροφορούνται το γεγονός και ενεργώντας αφελώς ζητούν να μάθουν από τους προκρίτους το περιεχόμενο του φορτίου και γιατί συνοδεύεται από ενόπλους.

Συνάντηση Άιντα - Γιούνκερ για το Κυπριακό

Σύντομη ήταν η συνάντηση του Ειδικού Απεσταλμένου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ, σήμερα στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον Επικεφαλής Εκπρόσωπο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά: "ο Πρόεδρος της Κομισιόν συναντάται με τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα για να έχει μια γενική και περιεκτική συζήτηση σε σχέση με τις συνομιλίες για τη επίλυση του κυπριακού". Μετά το πέρας της σύντομης συνάντησης δεν έγιναν δηλώσεις.

«Βόμβα» Τόμσεν: Σε 20 χρόνια θα ανακάμψει το ΑΕΠ - Νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, ενώ όλοι νόμιζαν ότι μετείχε στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, «πετάχτηκε» στην Οξφόρδη και μίλησε σε φοιτητές με σχεδόν αποκλειστικό αντικείμενο την  Ελλάδα 
Και ενώ όλοι νόμιζαν ότι ο κ. Πολ Τόμσεν βρίσκονταν στις Βρυξέλλες, εν τω μέσω σκληρών διαπραγματεύσεων με τους υπουργούς κ.κ. Ευκ. Τσακαλώτο και Εφ. Αχτσιόγλου, ο Δανός... παράτησε τη δουλειά στη μέση και βρέθηκε στην Οξφόρδη για μία ομιλία σε φοιτητές με σχεδόν αποκλειστικό αντικείμενο την Ελλάδα.