Σάββατο 25 Απριλίου 2020

«Γκρεκάνικα», η ντοπιολαλιά της Μεγάλης Ελλάδας (Magna Grecia)

Γράφει ο Παναγιώτης Καμπάνης // *
Από το fractalart

«Είσαι Γκρίκο; Έμπα στο σπίτι μου να μπει ο ήλιο»

Τα «γκρεκάνικα» είναι μια ποιητική αρχαιοελληνική διάλεκτος, μετεξέλιξη αρχαίας δωρικής διαλέκτου, με πολλές ομηρικές λέξεις και νεότερες ιταλικές γλωσσικές προσμείξεις. Οι ρίζες της ανάγονται στον αποικισμό της Μεγάλης Ελλάδας τον 8ο αιώνα π.Χ. Είναι γνωστή και ως Κατωιταλική ή Γκρίκο.

Σήμερα τα γκρεκάνικα μιλούν οι κάτοικοι στη νότια άκρη της Καλαβρίας και στην περιοχή Σαλέντο της Απουλίας, κοντά στην πόλη Λέτσε.

Ποιος κορονοϊός; Οι Τούρκοι στέλνουν το Γιαβούζ δυτικά της Κύπρου

Έρευνες στα δυτικά της Κύπρου, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ξεκίνησε το γεωτρύπανο Γιαβούζ, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, σε συνέντευξη του, στο TVNET.

“Αυτή τη στιγμή στην ανατολική Μεσόγειο και το Oρούτς Ρεις και το Μπαρμπαρός συνεχίζουν τις σεισμικές έρευνες,αλλά και το Γιαβούζ ξεκίνησε τις γεωτρήσεις δυτικά της Κύπρου στο σημείο Σελτσούκλου-1”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Έτσι θα λειτουργήσουν από Δευτέρα ειρηνοδικεία και πρωτοδικεία – Πως θα δικαιολογείται η μετακίνηση

Η απόφαση έχει ήδη ληφθεί και έτσι από την Δευτέρα (27.04.2020) δικαστήρια και ειρηνοδικεία θα ξεκινήσουν και πάλι να λειτουργούν.

Όπως ανέφερε στην καθημερινή ενημέρωση ο Νίκος Χαρδαλιάς, η μετακίνηση από Δευτέρα προς τα ειρηνοδικεία, πρωτοδικεία και τα υποθηκοφυλακεία για τη διαδικασία της συναινετικής προσομοίωσης θα γίνεται με χρήση του κωδικού Β2 στο 13033.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στην έδρα αλλά και από συνηγόρους και διαδίκους.

"Στριμωγμένη" η Άγκυρα: Αίγυπτος-Γαλλία ένωσαν τις ναυτικές δυνάμεις - Σε ετοιμότητα οι αιγυπτιακές μοίρες υποβρυχίων

Πραγματικά έχει “πολύ κίνηση” η Α. Μεσόγειο το τελευταίο διάστημα από Τούρκους, Γάλλους, Αιγύπτιους ενώ στην Λιβύη οι μάχες διεξάγονται αμείωτες ανάμεσα στις δυνάμεις Χαφτάρ και Σάρατζ.
Από τις 15 έως τις 17 Απριλίου, το Γαλλικό Ναυτικό συμμετείχε σε ναυτική άσκηση (PASSEX) με το αιγυπτιακό ναυτικό με την ευκαιρία της διέλευσης από το Σουέζ του 3ου αιγυπτιακού υποβρυχίου S43 (κλάση 209/1400) και της Φρεγάτας που το συνόδευε με το όνομα Taba κλάσεως O.H. Perry.

Διαγραφή χρέους 1 τρισεκατ. δολαρίων αναπτυσσόμενων χωρών ζητά υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών

Περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια χρέους που οφείλουν αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να διαγραφεί στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας συμφωνίας που πρότεινε σήμερα η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) για να βοηθηθούν αυτές οι χώρες να ανταπεξέλθουν στις επιπτώσεις της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου, οι οποίες ήδη πασχίζουν με μια ταχέως αυξανόμενη επιβάρυνση χρέους, βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπες με μια ιστορική παγκόσμια ύφεση, την κατάρρευση των τιμών των εξαγωγών πετρελαίου και των εμπορευμάτων τους και την αποδυνάμωση των εθνικών τους νομισμάτων.