Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

"Κάποτε ήμουν..."

"Κάποτε ήμουν Έλληνας Ηπειρώτης... Υποχώρησα και δέχθηκα να με ονομάσουν Βορειοηπειρώτη. Μου είπαν έτσι ότι θα εξασφαλίσουν όλα μου τα δικαιώματα… να μην φοβάμαι. Έπεσα και κοιμήθηκα και ξύπνησα το 1945 ανακαλύπτοντας ότι πλέον ήμουν Μειονοτικός (το τι μειονότητα δεν το έλεγαν). Ξανακοιμήθηκα και ξύπνησα το 1991 Αλβανός.

Κάποτε ήμουν Έλληνας Κύπριος. Μου είπαν μετά να δεχθώ ότι υπάρχουν και Τούρκοι στο νησί και δεν είναι σωστό να μην νοιώθουν κι αυτοί ίσοι. Το δέχθηκα, τι κι αν ήταν κι αυτοί Έλληνες εξισλαμισθέντες. Έτσι έπεσα και κοιμήθηκα. Ξύπνησα Ελληνοκύπριος πρόσφυγας και ο αδελφός μου, Τουρκοκύπριος μέσα στο δικό μου σπίτι. Τώρα μου λένε να μην λέω πως είμαι Έλληνας… Κάνει κακό στην ειρήνη. Έτσι κι εγώ λέω «Κύπριος» σκέτο. Νιώθω όμορφα γιατί μου χαϊδεύουν την πλάτη οι ξένοι.

Η Μάχη της Δοϊράνης

Ένοπλη σύγκρουση μεταξύ ελληνικού και βουλγαρικού στρατού στις 23 Ιουνίου 1913, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου. Αποτελεί συνέχεια της μάχης του Κιλκίς-Λαχανά και έληξε με περιφανή ελληνική νίκη.
Μετά την καθοριστικής σημασίας ήττα στο Κιλκίς-Λαχανά (19 - 21 Ιουνίου), οι βουλγαρικές δυνάμεις συμπτύχθηκαν και οργάνωσαν την άμυνά τους στα υψώματα νότια της λίμνης Δοϊράνης πάνω στο χωριό Βλαντάγια (σήμερα Ακρίτας Κιλκίς). Τις αποτελούσαν 19 τάγματα πεζικού της 2ας, 3ης και 6ης Μεραρχίας, καθώς και το ανάλογο πυροβολικό. Το ελληνικό Στρατηγείο έθεσε ως άμεση προτεραιότητα την όσο το δυνατόν ταχύτερη εκκαθάριση όλης της περιοχής δυτικά του Στρυμόνα και νότια του Μπέλες από τις εχθρικές δυνάμεις και την απώθησή τους προς τα βορειοανατολικά, ώστε να επιτευχθεί επαφή με τους Σέρβους.

Σοκ από την Γερμανία μετά την υπογραφή Τσίπρα: Ετοιμάζουν «ένωση« της Μακεδονίας - Δείτε τον χάρτη της κρατικής DW

Από το pronews

Η εκχώρηση της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς με την συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι μόνο εθνικά επιζήμια αλλά μπορεί να αποβεί και συνολικά εθνικά επικίνδυνη για όλη την Ελλάδα.
Αυτό δείχνουν χάρτες της γερμανικής DW η οποία ουσιαστικά "δημιουργεί" ένα "ψευτο-μακεδονικό" έθνος μύχιο πόθο του Βερολίνου, για ενα κράτος δορυφόρο  στα κεντρικά Βαλκάνια και ακρωτηριάζοντας ταυτόχρονα εθνικά την Ελλάδα.

Ύμνοι Στινγκ στην Ελλάδα για το προσφυγικό(Βίντεο)

«Άνανδρους και δειλούς» χαρακτήρισε τους ηγέτες του κόσμου ο τραγουδιστής και ηθοποιός Sting από την Αθήνα, όπου παρευρέθη σε μία εκδήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας, κατηγορώντας τους για την ανικανότητά τους να λύσουν το πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης.
«Ο Θεός να έχει καλά την Ελλάδα, γιατί δείξατε τον δρόμο», είπε ο Στινγκ, σύμφωνα με το Reuters. «Δείξατε πώς να συμπεριφερόμαστε στους πρόσφυγες όταν άλλοι άνθρωποι χτίζουν τείχη. Όταν παίρνουν παιδιά από τις μητέρες τους και τα βάζουν σε κλουβιά, εσείς δράτε με συμπόνοια, γενναιοδωρία και κοινή λογική», πρόσθεσε.

Καιρός για… σπίτι! Η εκδίκηση της «Ήρας» θα «σαρώσει» την Ελλάδα - Δείτε σε χάρτη πού θα χτυπήσει

Καιρός: Σκηνικό που κάθε άλλο παρά ελληνικό καλοκαίρι θα… συνεχίσει να «στήνει» ο καιρός στην Ελλάδα, καθώς τα τελευταία στοιχεία «δείχνουν» επιδρομή νέων έντονων φαινομένων.
Το νέο κύμα κακοκαιρίας με το όνομα «Ήρα», αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα από τα δυτικά, της Δευτέρας (25/6), φέρνοντας έντονες βροχές και καταιγίδες κατά τόπους, ενώ παράλληλα η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση σε σχέση με το σαββατοκύριακο.
Η Τρίτη (26/6) θα είναι η κύρια μέρα της κακοκαιρίας, ενώ ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται από το πρωί της Τετάρτης (27/6).

Reuters: Η Ελλάδα ανταλλάσσει την κόλαση με το αιώνιο καθαρτήριο

Ανάλυση του πρακτορείου για το αποτέλεσμα του Eurogroup για το ελληνικό χρέος 
Στο συμπέρασμα ότι «η Ελλάδα αντάλλαξε την κόλαση της διάσωσης για το αιώνιο καθαρτήριο» καταλήγει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters στην ανάλυσή του σχετικά με την απόφαση που έλαβε το Eurogroup για το ελληνικό χρέος.
Όπως τονίζει, οκτώ χρόνια μετά από την πρώτη οικονομική βοήθεια που έλαβε, η Αθήνα μπορεί επιτέλους να υποστηρίξει τον εαυτό της, με τη βοήθεια επιπλέον κεφαλαίων από την Ευρωζώνη και της ελάφρυνσης χρέους. Αλλά θα πρέπει να έχει έναν σφιχτό προϋπολογισμό για δεκαετίες, ενώ θα παραμένουν οι αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους της.

Τραυματισμός Ελλαδιτών στρατιωτών σε άσκηση στην Κύπρο


Ατύχημα συνέβη το πρωί του Σαββάτου όταν άρμα μάχης ανατράπηκε με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε Έλληνες στρατιώτες που υπηρετούν στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατου, στις 08:50 κατά τη διάρκεια της άσκησης ΤΑΜΣ «Νικητής – Δήμητρα» του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, ερπυστριοφόρο όχημα της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου, ανατράπηκε. Το άρμα μάχης κινούνταν προς το πεδίο βολής «Ξυντούς».

Ως αποτέλεσμα, τραυματίστηκαν ελαφρά πέντε από τους επιβαίνοντες, οπλίτες θητείας.

Το κάστρο του Ναυπλίου - Ο αγώνας για το Σκοπιανό

Το κάστρο του Ναυπλίου
Του Ν. Λυγερού


Βρισκόμαστε από την άλλη πλευρά του κάστρου του Ναυπλίου, που ελέγχει τον άλλον κόλπο, είμαστε μπροστά σ’ έναν πυργίσκο αμυντικό για θέματα πολιορκητικά, άρα είναι μια καλή βάση για την άμυνα από την πίσω πλευρά και βλέπουμε και εδώ μία απεικόνιση λιονταριού, η οποία έχει ένα λιοντάρι με ανοιχτό Ευαγγέλιο, που σημαίνει ότι το πλαίσιο ήταν φιλικό την ώρα που ήρθαν οι Ενετοί εδώ, αλλιώς θα ήταν κλειστό.
Άρα με αυτό το σύστημα μπορούμε να δούμε και την πρόσβαση προς το Παλαμήδι διότι εδώ είμαστε

Οι ουρές της Συμφωνίας - Το Ναύπλιο ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Οι ουρές της Συμφωνίας
Του Ν. Λυγερού

Αν υπάρχει ένας σοβαρός λόγος για να μην αποδεχτούμε τη Συμφωνία του Υπουργού Εξωτερικών, είναι οι ουρές της που προκαλούν επακόλουθα και σε άλλες περιπτώσεις όπως είναι η Αλβανία, η Βουλγαρία ή ακόμα και η Τουρκία. Διότι η διπλωματική αναξιοπιστία δεν είναι μόνο μια βλαβερή για μία και μόνο υπόθεση, έχει επιπτώσεις και σε άλλες.Έτσι αν τα πράγματα είναι δύσκολα για το Σκοπιανό, ενώ μιλούμε για ένα κράτος που δεν έχει καμιά εμβέλεια ούτε απήχηση, τι πρόκειται να πετύχουμε με άλλα που έχουν και διεκδικούν ακόμα περισσότερα από εμάς.

Πολιορκητικό βλέμμα - Μία ιδεολογική Συμφωνία

Πολιορκητικό βλέμμα
Του Ν. Λυγερού

Τώρα είμαστε πάνω στον κεντρικό πύργο του κάστρου, άρα έχει ένα ύψος 13 μέτρων με μια διάμετρο πάνω κάτω στα 9, τον βλέπουμε εξ ολοκλήρου. Είμαστε ουσιαστικά στο επίπεδο των επάλξεων, άρα βλέπουμε πρώτα από όλα το άνοιγμα προς την θάλασσα, βλέπουμε επίσης κοιτάζοντας από την άλλη πλευρά ότι έχουμε πρόσβαση στο λιμάνι. Εντός του κάστρου παρατηρούμε μερικές δομές αρχιτεκτονικές, ξέρουμε ότι υπάρχει το φυλάκιο στην άκρη όπου είναι γωνιακό κι έχουμε και τα ερείπια της δεξαμενής από κάτω.