Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

Γιατί οι αρχαίοι δεν αρρώσταιναν από καρκίνο;

Είναι ο καρκίνος ασθένεια της σύγχρονης εποχής; Δεν υπήρχε παλιά; Η έρευνα καταλήγει στο ότι ο καρκίνος δεν υπήρχε στα... αρχαία χρόνια. Είναι πιθανό να είναι προϊόν της σύγχρονης εποχής. Η άποψη αυτής έχει πολλούς υπερασπιστές αλλά και πολλούς πολέμιους.
Η καθηγήτρια Ροζαλί Ντέηβιντ και η ομάδα της στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ όπως και ο καθηγητής Ζίμερμαν του Πανεπιστημίου Βιλανόβα εκτιμούν ότι ο καρκίνος είναι νόσος που έχει να κάνει με το σύγχρονο τρόπο ζωής.
Ισχυρίζονται ότι στην αρχαιότητα δεν υπήρχει καμία γενεσιουργός αιτία για τον καρκίνο. Η νόσος οφείλεται στη διατροφή, στις συνήθειες και στο περιβάλλον.

Handelsblatt: Πέντε μύθοι και πέντε λάθη στη διάσωση της Ελλάδας - ΜΙΛΑ ΚΑΙ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Στους πέντε μύθους και στα πέντε λάθη που αφορούν και που έγιναν στην περίπτωση της Ελλάδας αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Κατ' αρχάς η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς ο οποίος τονίζει: «Η ολοκλήρωση του προγράμματος της Ελλάδας είναι μια επιτυχία. Οι ζοφερές προγνώσεις των προφητών της καταστροφής δεν επαληθεύτηκαν. Αυτό είναι καλό. Οι πολίτες της Ελλάδας κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες, για τις οποίες αξίζουν σεβασμό».

Σε πλήρη εξέλιξη η μεγάλη πυρκαγιά στην Ηλεία - Δεν απειλούνται προς το παρόν κατοικημένες περιοχές

Σε εξέλιξη παραμένει η μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει δασική έκταση στην περιοχή κοντά στο χωριό Δαφνιώτισσα της Ηλείας.
Περίπου 30 οχήματα και 90 πυροσβέστες, τρία πεζοπόρα τμήματα με την συνδρομή πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων προσπαθούν να ελέγξουν το μέτωπο της πυρκαγιάς, που προς το παρόν δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε ότι «η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη, εκτείνεται σε μεγάλο μέτωπο και οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες για την εξέλιξή της».

Στρατηγικές ιδιότητες Θρησκειών - Πιο βαθιά στα Βαλκάνια

Στρατηγικές ιδιότητες Θρησκειών
Του Ν. Λυγερού

Όσοι έχουν μελετήσει τοποστρατηγικά τα Βαλκάνια, μπορούν να βρουν αναλογίες στον Καύκασο αλλά και στο Κουρδιστάν. Και στις τρεις περιοχές βλέπουμε ένα μουσουλμανικό στοιχείο που προσπάθησε να επιβληθεί βίαια μέσω του εξισλαμισμού, έτσι ώστε να επεκταθεί. Χωρίς χρονοστρατηγική, οι τρεις καταστάσεις φαίνονται ως μια μορφή αντιπαράθεσης, ενώ είναι το αποτέλεσμα ενός επεκτατισμού που προσπάθησε με τις κατοχές ν’ αλλάξει όλα τα δεδομένα αυτών των περιοχών δίχως όμως να καταφέρει να ολοκληρώσει το σχέδιο του. Όσοι δεν άλλαξαν πίστη και παρέμειναν πιστοί στις αξίες τους αναγκάστηκαν να μπουν σ’ ένα συνεχόμενο πεδίο μάχης που κατέληξε σ’ έναν πόλεμο.

Αλλαγή κύκλου στη Θράκη - Στρατηγικό βάθος πίστης

Αλλαγή κύκλου στη Θράκη
Του Ν. Λυγερού


Ένα πολλαπλό σύστημα αναφοράς σε επίπεδο στρατηγικής επιτρέπει όχι μόνο μια καλύτερη ανάλυση αλλά και μια ανθεκτική γνώση σε βάθος χρόνου. Όταν εξετάζουμε μόνο τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις ακόμα κι αν ενσωματώσουμε το βαλκανικό πλαίσιο βλέπουμε ήδη τεράστιες διαφορές ερμηνείας. Στη πραγματικότητα είναι απαραίτητη η ευρωπαϊκή προσέγγιση και μάλιστα διαχρονικά, για να δούμε ουσιαστικά κι όχι μόνο επιφανειακά την οθωμανική εισβολή και κατοχή.

Οι επεκτάσεις του Εθνικού Ύμνου - Η χρονοστρατηγική απουσία των Σκοπίων

Οι επεκτάσεις του Εθνικού Ύμνου
Του Ν. Λυγερού

Αν μελετήσουμε τους εθνικούς ύμνους που δεν έχουν λόγια θα δούμε ότι εμπεριέχουν μια θεμελιακή έλλειψη. Αν τα λόγια είναι ιδεολογικά και όχι ιστορικά, θέλει να πει ότι κάποιος προσπάθησε να σκοτώσει την ιστορία για να επιβάλλει τον δικό του τρόπο σκέψης που συνήθως είναι βάρβαρος γιατί δεν σέβεται τους ανθρώπους του παρελθόντος. Όταν ένας εθνικός ύμνος είναι ανεξάρτητος από το Σύνταγμα, μπορεί εύκολα να αποτελεί ένα ευάλωτο σημείο για τη συνέχεια. Κι αν αυτό χρειάζεται μια αναθεώρηση, η οποία να είναι θεμελιακή, ο εθνικός ύμνος παραμένει προβληματικός για το μέλλον.