Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου(Βίντεο)

 Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου

NASA: Μυστήριο με το οξυγόνο στον Άρη - Βλέπουν μεγάλη απόκλιση στα ποσοστά και δεν ξέρουν από πού προέρχεται

Η NASA έχει προβληματιστεί με το οξυγόνο στον Άρη καθώς όπως προέκυψε από το Curiosity rover υπάρχει έντονη διαφοροποίηση στα επίπεδα οξυγόνου στον κόκκινο πλανήτη.
Τα επίπεδα του οξυγόνου εντοπίζονται με τη βοήθεια του φορητού χημικού εργαστηρίου SAM (Sample Analysis at Mars) από τη NASA με τα στοιχεία που στέλνει το Curiosity rover.

Κατά τη διάρκεια της βόλτας του στο Gale Crater, το Curiosity ανακάλυψε ότι η σύσταση της ατμόσφαιρας περιλαμβάνει 95% διοξείδιο του άνθρακα (CO2), 2.6% μοριακό άζωτο (N2), 1.9% αργό (Ar), 0.16% μοριακό οξυγόνο (O2) και 0.06% μονοξείδιο του άνθρακα (CO).

Energean: Με ορίζοντα το 2021 προμήθεια φ/α στην Κύπρο

H Energean προχώρησε μέσω της θυγατρικής της Energean International στην κατάθεση προς τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας αιτήσεων για την εισαγωγή και προμήθεια φυσικού αερίου στην Κύπρο με ορίζοντα το 2021.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, η κατάθεση των αιτήσεων ήρθε σε συνέχεια της προ εξαμήνου παρουσίασης στην ΡΑΕΚ του προκαταρκτικού σχεδίου για την ανάπτυξη αγωγού εξαγωγής φυσικού αερίου από το Energean Power FPSO, που θα λειτουργεί στην ισραηλινή ΑΟΖ, προς το Βασιλικό της Κύπρου.

Σύμφωνα με το σχέδιο της Energean, o αγωγός θα έχει μήκος 215 χλμ και θα μεταφέρει αέριο από το

Η γεωλόγος από την Πάτρα που χαρτογράφησε τον Τιτάνα, τον δορυφόρο με τη γήινη ατμόσφαιρα

Στην χαρτογράφηση του Τιτάνα συμμετείχε η δρ Ανεζίνα Σολωμονίδου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), απόφοιτος του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία προηγουμένως είχε κάνει μεταδιδακτορική έρευνα στο Caltech.NASA-JPL-CalTech-ASU via ΑΠΕ - ΜΠΕ

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων μια Ελληνίδα γεωλόγος της διασποράς, παρουσίασαν τον πρώτο παγκόσμιο γεωμορφολογικό χάρτη του Τιτάνα, δορυφόρου του Κρόνου. Ο χάρτης δημιουργήθηκε επτά χρόνια, προτού η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) εκτοξεύσει την αποστολή Dragonfly, η οποία θα στείλει το πρώτο επιστημονικό drone για εξερεύνηση άλλου ουράνιου σώματος και αναμένεται να φθάσει στον Τιτάνα το 2034.

Μιχαήλ Κωσταράκος: Εθνικό drone, εθνικό πλοίο, εθνικό ΤΟΜΑ… προτεραιότητες


“Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την ενεργειακή ασφάλεια στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, έχουν εντατικοποιηθεί οι συζητήσεις για την Εθνική Άμυνα και την αύξηση της αποτρεπτικής ικανότητος των Ενόπλων Δυνάμεων.

“Ανεξάρτητα με τα οπλικά συστήματος που η Κυβέρνηση θα αποφασίσει να προμηθευτεί από τη διεθνή αγορά, είναι κατά τη γνώμη μου απολύτως απαραίτητο να επιδιωχθεί μια «ανάσταση» της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας που τα τελευταία χρόνια «πνέει τα λοίσθια» σαν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης αλλά και αδιαμφισβήτητης κακοδιαχείρισης.

Ενταφιάστηκαν τα οστά 193 Ελλήνων πεσόντων του έπους του 40'

Τα οστά άλλων εκατόν ενενήντα τριών Ελλήνων στρατιωτών, πεσόντων, στα βουνά της Αλβανίας κατά το έπος του '40, ενταφιάστηκαν σήμερα με μια σεμνή, πλην φορτισμένη συγκινησιακά, θρησκευτική τελετή στο στρατιωτικό νεκροταφείο της Κλεισούρας κοντά στο νομό Πρεμετή.

Στην τελετή χοροστάτησε ο μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ.Δημήτριος, ενώ παραβρέθηκαν η Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα Σοφία Φιλιππίδου, ο συμπρόεδρος της μικτής ελληνοαλβανικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον εντοπισμό εκταφή, ταυτοποίηση και των νεκρών στρατιωτών το 1940, πτέραρχος Κωνσταντίνος Άγγος, Έλληνες και Αλβανοί μέλη της μικτής αυτής επιτροπής επί εδάφους, τοπικοί παράγοντες και αρκετοί Έλληνες μειονοτικοί.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΙΚΟΥ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΙΚΟΥ
«ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΙΟΛΑΚΗΣ»
᾿Αθῆναι 2019 - 2020

Μαθήματα λειτουργικοῦ τυπικοῦ
᾿Αθῆναι 2019-2020

Ξεκινοῦν στὴν ᾿Αθήνα στὸ βιβλιοπωλεῖο τῶν ᾿Εκδόσεων Ν. Παναγό­πουλος (διεύθυνσι· Χαβρίου 3 καὶ Κολοκοτρώνη, Σύνταγμα ᾿Αθηνῶν, τηλ. 210-322.4819) τὰ μαθήματα λειτουργικοῦ τυπικοῦ γιὰ τὴν περίοδο 2019-2020, τὰ ὁποῖα θὰ διαρκέσουν μέχρι τέλος ᾿Ιουνίου.
Τὰ τμήματα μαθημάτων εἶναι ὀλιγομελῆ.  Τὸ τυπικὸ δὲν εἶναι κάτι ποὺ διδάσκεται ὁμαδικὰ σὲ πλῆθος μαθητῶν· εἶναι ἕνα ἰδιαίτερα ἀπαιτη­τικὸ ἀντικείμενο διδασκαλίας. ῾Υπεύθυνος τοῦ προγράμματος εἶναι ὁ Διο­νύσιος ᾿Ανατολικιώτης, δρ τῆς Φιλοσοφικῆς Σχολῆς Ε.Κ.Π.Α., Βυζαντινο-μουσικολό­γος, Τυπικολόγος, πτυχ. Κοινωνικῆς Θεολογίας (e-mail: symbole@mail.com).
Τὸ ὑποχρεωτικὸ πρόγραμμα περιλαμβάνει μαθήματα τυπικοῦ 2 διδα­κτικὲς ὧρες τὴν ἑβδομάδα, ἐργαστήριον τυπικοῦ 2 ὧρες τὸν μῆνα, καὶ μία (τοὐλάχιστον) ἐργασία τυπικοῦ ἀπὸ κάθε μαθητή.