Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Ελλάδα – Τουρκία: Τα στοιχεία που ανησυχούν… και ο Θουκυδίδης που μας προειδοποιεί

Οι συνθήκες ασφαλείας στην περιοχή γεωπολιτικού ενδιαφέροντος της Ελλάδας έχουν περιπλακεί σοβαρά. Οι εξελίξεις είναι συνεχείς, με αποτέλεσμα να μεγιστοποιείται η νευρικότητα του τουρκικού καθεστώτος, όπως αυτό αποτυπώνεται στον δημόσιο λόγο πολιτικών και αναλυτών. Η εικόνα αυτή μπορεί να θεωρηθεί ότι ενισχύει την αποτροπή των δυνάμεων status quo, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Θα μπορούσε όμως να οδηγήσει και σε σοβαρή εκτροπή, καθώς οι αποφάσεις μπορούν να επηρεαστούν είτε από λανθασμένες εκτιμήσεις είτε από συνυπολογισμό ιδιοτελών, εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Του ΖΑΧΑΡΙΑ Β. ΜΙΧΑ
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)
Από το defence-point


Η εικόνα της περιοχής καθορίζεται καθοριστικά από τρεις παράγοντες: Την οικονομική και πολιτική

Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Αριστείας Ολοκληρωμένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας του ΝΑΤΟ στην Κρήτη

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος εγκαινίασε χθες, 19 Οκτωβρίου, το Κέντρο Αριστείας Ολοκληρωμένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας (Integrated Air and Missile Defence Centre of Excellence-IAMD CoΕ) του ΝΑΤΟ, επικεφαλής του οποίος είναι η χώρα μας και εδρεύει στα Χανιά της Κρήτης.

Παρόντες στην τελετή ήταν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, ο Αναπληρωτής Διοικητής της Διοίκησης Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ Στρατηγός Πάολο Ρουτζιέρο (Paolo Ruggiero), ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και ο Διοικητής IMAD CoE Σμήναρχος (Ι) Ευάγγελος Τζίκας.

Ο Δένδιας την Πέμπτη στη Λιβύη – Ετοιμάζονται αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία για τη Λιβύη

Υπερψηφίσθηκε προσφάτως από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ η νέα εκδοχή του νομοσχεδίου για την αμερικανική πολιτική στη Λιβύη.

Εισηγητές του νομοσχεδίου ήταν ο Bουλευτής Ted Deutch, τον οποίο συνάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά το πρόσφατο ταξίδι του στη Ουάσιγκτον, και ο Βουλευτής Joe Wilson.

H νέα νομοθεσία ανοίγει τον δρόμο για ενεργότερη διπλωματική δραστηριοποίηση των ΗΠΑ στη Λιβύη, δίδοντας, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα στην αμερικανική κυβέρνηση να επιβάλει κυρώσεις σε οποιονδήποτε απειλεί την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη χώρα.

Οι συμφωνίες της Ελλάδας με Γαλλία και ΗΠΑ δείχνουν 12 ν.μ. νοτίως και ανατολικά της Κρήτης

Του Αλέξανδρου Δρίβα
Από το capital

Ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Η Ελλάδα για πολλές δεκαετίες έχασε πολλές ευκαιρίες στο να προλάβει εξελίξεις που αφορούσαν την αξιοποίηση της μέριμνας της Σύμβασης του 1982 (Montego Bay) για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η Ελλάδα για πολλές δεκαετίες δεν είχε σαφή στόχευση στην εξωτερική πολιτική. Για την ακρίβεια, η στόχευσή της ήταν στο να εκμεταλλεύεται τις καλές της σχέσεις με τα αραβικά κράτη και έτσι να μπορεί στον ΟΗΕ να ενισχύει τα επιχειρήματά της πάνω στο Διεθνές Δίκαιο

Και τώρα τι; Ο νέος ρόλος της Ελλάδας, οι Συμμαχίες και η ανάγκη «κόκκινων γραμμών» απέναντι στην Τουρκία

Νίκος Μελέτης
Από το liberal 

Μετά από ένα διπλωματικό μπαράζ η χώρα είναι σαφώς σε καλύτερη θέση από ότι πριν μερικούς μήνες έχοντας στα χέρια δύο σημαντικές συμφωνίες, αλλά πλέον και μια διευρυμένη παρουσία στην ευρύτερη περιοχή, η οποία δίνει και άλλο προφίλ στην ελληνική εξωτερική πολιτική και δημιουργεί ευκαιρίες συνεργιών με μεγάλες και περιφερειακές δυνάμεις.

Η δήλωση του Αμερικανού πρεσβευτή Τ.Πάϊατ ότι η Ουάσιγκτον χαιρετίζει τη «νέα διαφορετική γεωμετρία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που δεν

Στυλιανίδης: Η Ελλάδα θα αποκτήσει επτά Canadair στα επόμενα πέντε χρόνια

Την αγορά νέων εναέριων μέσων σε βάθος πενταετίας προανήγγειλε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος κατά τη διάρκεια του «1st Καθημερινή Summits – ESG» είπε ότι σε ορίζοντα 4-5 χρόνων θα αγοραστούν συνολικά 7 Canadair, εκ των οποίων ένα θα προέρχεται από το πρόγραμμα της ΕΕ, RESCEU.

«Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη που θα πάρει το πρώτο αεροπλάνο Canadair από το RESCEU», ανέφερε χαρακτηριστικά. Απαντώντας σε ερωτήσεις μαθητών και φοιτητών που προέρχονται από την πυρόπληκτη Εύβοια ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι οι άνθρωποι στην Εύβοια βίωσαν ένα πολύ τραυματικό καλοκαίρι, μία τραυματική εμπειρία, η οποία δυστυχώς συνεχίζεται.

Εκνευρισμός στην Αγκυρα για την τριμερή στην Αθήνα – Τελεσίγραφο από τις Βρυξέλλες στην Τουρκία για τις προκλήσεις

Την έντονη ενόχληση της Αγκυρας προκάλεσε η κοινή διακήρυξη Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου με την οποία καταδικάστηκαν οι παράνομες γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα αλλά και οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Ελλάδας. 

Στην διακήρυξη γίνεται ξανά έκκληση για διακοπή προκλήσεων και μονομερών ενεργειών συμπεριλαμβανομένης της παρενόχλησης ερευνητικών σκαφών έγκυρα αδειοδοτημένων από την Ελλάδα ή την Κύπρο. 

Έντονη ήταν η αντίδραση της Άγκυρας στην κοινή δήλωση Ελλάδας-Aιγύπτου -Κύπρου καθώς του τουρκικό ΥΠΕΞ τη χαρακτήρισε «εκδήλωση της εχθρικής πολιτικής του διδύμου Ελλάδας- Eλληνοκυπρίων, απέναντι στην Τουρκία και την “ΤΔΒΚ”».

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΙΚΟΥ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΙΟΛΑΚΗΣ» - Οἱ ἐγγραφὲς ξεκίνησαν! - Νεες δυνατοτητες επικοινωνιας

                               ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΙΚΟΥ

«ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΙΟΛΑΚΗΣ»

᾿Αθῆναι, Νοέμβριος 2021 - ᾿Ιούνιος 2022

  Οἱ ἐγγραφὲς ξεκίνησαν!

 

Μὲ ἀνανεωμένο καὶ ἐμπλουτισμένο πρόγραμμα τὰ Σεμινάρια ᾿Εκκλησια­στικοῦ Τυπικοῦ «Γεώργιος Βιολάκης» συνεχίζουν τὴν λειτουργία τους γιὰ τὸ χρονικὸ διάστημα Νοεμβρίου 2021 - ᾿Ιουνίου 2022.

῞Οσοι ἐνδιαφέρονται νὰ δηλώσουν συμμετοχὴ στὶς δραστηριότητες τῶν σεμιναρίων, μποροῦν νὰ βροῦν τὴν αἴτησι ἐγγραφῆς σὲ ἀρχεῖο Word (doc) καὶ σὲ ἀρχεῖο pdf στὸν ἀκόλουθο σύνδεσμο:

https://seminaria-typikon.blogspot.com/2021/10/blog-post_11.html (στὸ τέλος τῆς σελίδος).