Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Για τα 7 θαύματα της αρχαιότητας

Του Γιώργου Κόκουβα
Από το hellinon.net

Ας αρχίσουμε από τα βασικά: Ξέρετε ποια είναι τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου; Σας προκαλούμε να τα απαριθμήσετε στον εαυτό σας αυτή τη στιγμή. Σωστά, λίγο μετά τις Πυραμίδες και τον Κολοσσό, κολλήσατε. Μπορεί να τα είχατε στο μυαλό σας σαν «κοινή γνώση» που όλοι γνωρίζουν, αλλά τελικά, πόσα ξέρουμε για αυτά που οι αρχαίοι ημών ξεχώρισαν ως τα κορυφαία ανθρώπινα δημιουργήματα του προ Χριστού κόσμου;

Παρακάτω, τα απαριθμούμε και επισημαίνουμε μικρά «μυστικά» που πιθανότατα (νομίζαμε, αλλά) δεν ξέραμε για τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, τα οποία λέγεται πως επέλεξε ο Αντίπατρος ο Σιδώνιος, συγγραφέας και ποιητής του 2ου αιώνα π.Χ., αφού έκανε τον γύρο της Μεσογείου και τα επισκέφθηκε.

Ο ζεόλιθος ενάντια στον περονόσπορο

Του Ν. Λυγερού

Όπως έχει ήδη καταγραφεί, ο ζεόλιθος καταπολεμά αποτελεσματικά τον δάκο, που κατασπαράζει τις ελιές, αλλά και τον νηματώδη σκώληκα, που καταστρέφει θερμοκήπια. Πρόσφατα, μέσω του Γιώργου Ανδριανάκου, μάθαμε και για τις πρακτικές εφαρμογές του ζεόλιθου για την καταπολέμηση του περονόσπορου. Έτσι τώρα γνωρίζουμε, και μάλιστα σε πρακτικό επίπεδο, ότι ο ζεόλιθος λειτουργεί αρνητικά για τον περονόσπορο. Αυτό γίνεται με τρεις διαφορετικούς τρόπους.

Ο Δεκαεξαδάκτυλος (Παραμύθι)

Του Νίκου Λυγερού
Ο Δεκαεξαδάκτυλος

Μια φορά κι ένα καιρό, μια Κυριακή, ένας μικρός μα πάρα πολύ μικρός βρήκε μια σκακιέρα. Στην αρχή νόμιζε ότι ήταν μόνο ένα κομμάτι ξύλο, αλλά όταν την έπιασε με τα χεράκια του κατάλαβε ότι κάποιος άνθρωπος την είχε φτιάξει γιατί τα τετράγωνα που άλλαζαν συνεχώς χρώμα δεν ήταν κάτι το φυσιολογικό. Τότε άρχισε να τα μετρά αν και βέβαια δυσκολεύτηκε, γιατί μόλις είχε μάθει την αριθμητική, τα κατάφερε και βρήκε το πλήθος του. Έτσι ανακάλυψε τα πρώτα κομμάτια του Χρόνου. Αλλά ήταν μόνος του μπροστά στο κενό γιατί δεν είχε δει τα κομμάτια και τα πιόνια. Ή μάλλον κάποιος τα είχε κλέψει. Έβλεπε ότι κάτι έλειπε από τα σημάδια πάνω στη σκακιέρα, αλλά δεν φαντάστηκε ότι ήταν ένας ολόκληρος ασπρόμαυρος κόσμος που θα μπορούσε να ζήσει πάνω σ’ αυτό το επίπεδο σύμπαν. Δεν είχε μάθει ακόμα για την ξύλινη μνήμη.

Άσσια: Ένα χωριό σε Γολγοθά- Εβδομήντα κηδείες σφραγίζουν την πιο φρικτή ομαδική δολοφονία


Του Βάσου Βασιλείου
Από το philenews

Λευκωσία: Όσο κι αν η απόσταση του χρόνου επουλώνει τις πληγές, τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει το γεγονός ότι σήμερα, με 40 χρόνια καθυστέρηση, ένα χωριό, η Άσσια, αρχίζει να κηδεύει τους ανθρώπους της, θύματα μιας φρικτής μαζικής δολοφονίας, ανάλογη της οποίας στον σύγχρονο κόσμο είναι μόνο οι υποθέσεις Σερβίας - Κροατίας, που οδηγήθηκαν στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Αλλά, στη δική μας περίπτωση δεν ισχύουν οι κανόνες του διεθνούς δικαίου, παρότι μια ολόκληρη κοινότητα εισέρχεται από σήμερα σε μακρά περίοδο πένθους, στην προσφυγιά.

Οι συγγενείς αγνοουμένων της Άσσιας, σχεδόν 40 χρόνια μετά την ομαδική δολοφονία 52 συγχωριανών τους και άλλων 18 από τα γύρω χωριά, θα αρχίσουν να θάβουν τους νεκρούς τους, οι οποίοι αναγνωρίστηκαν με τη μέθοδο DNA.

Δήλωση-σοκ από Ρωσία στον ΟΗΕ: "Θα μπούμε στην Ουκρανία ως ειρηνευτική δύναμη"!

Η Ρωσία προειδοποίησε με τον πιο επίσημο τρόπο πριν λίγο την Δύση και την φιλοδυτική ομάδα που έχει καταλάβει την εξουσία στο Κίεβο με δήλωσή της στον ΟΗΕ ότι «Στο χειρότερο σενάριο και από την στιγμή που συνεχιστούν οι επιθέσεις κατά των αμάχων δεν θα διστάσουμε να εισέλθουμε ως ειρηνοποιοί στην Ουκρανία»!
Είναι η πρώτη επίσημη δήλωση της Μόσχας αναφορικά με την πρόθεσή της Ρωσίας να επέμβει ενεργά στην εξεγερμένη Ανατολική Ουκρανια.
 

28 χρόνια από το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ(Βίντεο)


28 χρόνια από το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ
Ήταν ξημερώματα της 26ης Απριλίου 1986 όταν οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό «Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν», στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας, άρχισαν τις προγραμματισμένες εργασίες για ένα πείραμα, που σκοπό είχε να ελέγξει τα συστήματα ασφαλείας, αλλά οδήγησε στο μεγαλύτερο πυρηνικό δυστύχημα.
Στο πλαίσιο του πειράματος αυτού, οι τεχνικοί έκλεισαν τα αυτόματα συστήματα ρύθμισης της ισχύος της τέταρτης μονάδας του σταθμού, καθώς και τα συστήματα ασφαλείας, αφήνοντας ωστόσο τον αντιδραστήρα να λειτουργεί με το 7% της ισχύος του.

Ντόρα Μπακογιάννη: Η ΝΔ σήμερα είναι ένα μικρό κόμμα-«Δεν έχει σχέση με την παράταξη που γνώρισα»

Υποστηρίζει ότι η ίδια δεν έχει, αυτή τη στιγμή, προσωπική αρχηγική φιλοδοξία.
Ως ένα μικρό κόμμα, που δεν έχει σχέση με την παράταξη που γνώρισε η ίδια, χαρακτήρισε η Ντόρα Μπακογιάννη τη Νέα Δημοκρατία.

Σε δηλώσεις της στον τηλεοπτικό σταθμό Αlpha είπε ότι «η ίδια δεν έχει, αυτή τη στιγμή, προσωπική αρχηγική φιλοδοξία», προσθέτοντας πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα καθορίσει τα νέα δεδομένα στο πολιτικό πεδίο.

Απίστευτο χάος στην Εθνική Οδό και στην Αθήνα με το κομβόι των οπαδών του ΠΑΟΚ

«Διαλύθηκε» η Αθήνα για τον τελικό - Ολονύκτιος γολγοθάς εκατοντάδων οδηγών - Έκλεισε η Εθνική στα διόδια των Αφιδνών για 4 ώρες - Μποτιλιαρίσματα, ταλαιπωρία και εκνευρισμός και στους γύρω από το ΟΑΚΑ δρόμους.
 Το απόλυτο κυκλοφοριακό χάος έφερε η «κάθοδος» των φιλάθλων του ΠΑΟΚ στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο ΟΑΚΑ, με αφορμή το μεγάλο ματς για τον τελικό Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό.

Η κρίση των...γαιδάρων!

Μια μέρα εμφανίστηκε σε ένα χωριό ένας άνδρας με γραβάτα. Ανέβηκε σε ένα παγκάκι και φώναξε σε όλο τον τοπικό πληθυσμό ότι θα αγόραζε...όλα τα γαϊδούρια που θα του πήγαιναν, έναντι 100 ευρώ και μάλιστα μετρητά.
Οι ντόπιοι το βρήκαν λίγο περίεργο, αλλά η τιμή ήταν πολύ καλή και όσοι προχώρησαν στην πώληση γύρισαν σπίτι με το τσαντάκι γεμάτο και το χαμόγελο στα χείλη.

Ο άνδρας με τη γραβάτα επέστρεψε την επόμενη μέρα και πρόσφερε 150 ευρώ για κάθε απούλητο γάιδαρο, κι έτσι οι περισσότεροι κάτοικοι πούλησαν τα ζώα τους. Τις επόμενες ημέρες προσέφερε 300 ευρώ για όσα ελάχιστα ζώα ήταν ακόμα απούλητα με αποτέλεσμα και οι τελευταίοι αμετανόητοι να πουλήσουν τα γαϊδούρια τους.