Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Η Ένωση της Σάμου με την Ελλάδα

Εις Σάμον
‘Οσοι το χάλκεον χέρι
βαρύ του φόβου αισθάνονται,
ζυγόν δουλείας ας έχωσι~
θέλει αρετήν και τόλμην
η ελευθερία.
Αυτή (και ο μύθος κρύπτει
νουν αληθείας) επτέρωσε
τον ‘Ικαρον~ και αν έπεσε
ο πτερωθείς κ’ επνίγη
θαλασσωμένος~
αφ’ υψηλά όμως έπεσε,
και απέθανεν ελεύθερος.
Αν γένης σφάγιον άτιμον
ενός τυράννου, νόμιζε
φρικτόν τον τάφον.

Ανδρέας Κάλβος
Ο λαός της Σάμου, πιστός στις παραδόσεις του, δεν συμβιβάστηκε ποτέ με  τα προνόμια που του παρείχε ο Σουλτάνος στα 78 χρόνια της Ηγεμονίας  της νήσου. Το βλέμμα του ήταν πάντα στραμμένο προς τη Μητέρα Ελλάδα και δεν έβλεπε την ώρα που θα πραγματοποιούνταν το όνειρό του, η Ένωση με τον κορμό του Έθνους.

Τα $ 30/Βαρέλι πετρελαίου δεν είναι το μοναδικό κριτήριο για την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων - - Ο Ερωτόκριτος ως άυλη κληρονομιά(Βίντεο)

Των Η. Κονοφάγου, Ν. Λυγερού, Α. Φώσκολου

Πολλοί δημοσιογράφοι, πολιτικοί, οικονομολόγοι θεωρούν ότι η αξιοποίηση ενός κοιτάσματος υδρογονανθράκων είναι αποκλειστική συνάρτηση της τιμής του αργού πετρελαίου. Επιπροσθέτως συνδέουν και συγχέουν την εκμετάλλευση με την τιμή του αργού πετρελαίου. Και τα δύο αποτελούν στρατηγικό λάθος.
Η τιμή των $ 30/Βαρέλι αργού πετρελαίου επηρεάζει κυρίως την παραγωγή πετρελαίου που γίνεται τώρα από τις αμμόπισες του Καναδά και της Βενεζουέλας και την παραγωγή αργού πετρελαίου από τα σχιστολιθικά πετρώματα π.χ Ντακότα των Η.Π.Α. Δευτερευόντως επηρεάζουν την εκμετάλλευση των μικρών κοιτασμάτων πετρελαίου, κάτω των 100 Εκ. Βαρελιών, που βρίσκονται σε θαλάσσια βάθη άνω των 2500 μέτρων και σε ολικό βάθος εκμετάλλευσης άνω των 8500 μέτρων.

Η διπλωματία θέλει στρατηγική

Του Ν. Λυγερού

Όταν ακούμε διπλωματικές δηλώσεις σε προκλητικές δηλώσεις, κατανοούμε αμέσως ότι δεν υπάρχει ίχνος στρατηγικής από πίσω και ότι το όλο θέμα είναι απλώς να παραμείνει το πρόβλημα σε επιφανειακό επίπεδο μέσω της επικοινωνιακής προσέγγισης που ασχολείται μόνο και μόνο με τις εντυπώσεις δίχως όμως να λειτουργεί σε βάθος χρόνου. Το κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί μόνο με θετικές δηλώσεις, ακόμα κι αν αυτές υποτίθεται ότι γίνονται και από τις δύο πλευρές. Η εξάρτηση της μιας πλευράς είναι απλώς απόλυτη σε σχέση με τον μεγάλο αδελφό που μετατρέπεται σε μπαμπούλα, όταν κάποιος ξεπερνά τα όρια της παιδικής χαράς.

Το αγροτικό θύμα προσφυγικού

Του Ν. Λυγερού

Σαν την κρίση, το προσφυγικό έρχεται να μπαλώσει πολλαπλά λάθη των κυβερνήσεων που χαίρονται να έχουν προβλήματα που καλύπτουν προβλήματα δίχως βέβαια να έχουν να λύσουν τα προηγούμενα. Βέβαια ξεχνούν το φαινόμενο μαστιγίου της εφοδιαστικής αλυσίδας και δεν μπορούν ν’ αντιληφθούν ότι προβλήματα που δεν λύνονται παραμένουν στον πυρήνα των προβλημάτων κι όταν αυτός μεγαλώνει προκαλεί άλλα προβλήματα με τις τριβές τις εσωτερικές και τις φθορές του συστήματος.

Βλαντιμίρ Πούτιν "Κανείς άλλος δεν έχει αυτό το όπλο που κατεβάσαμε στην Συρία"(Βίντεο)

Φώτο από pentapostagma.gr
Γράφει ο Δρ Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Ο Πούτιν κατονομάζει τα ¨χρυσά κόλλυβα¨ των Τούρκων.
Τελικά το ΝΑΤΟ μήπως ήρθε στο ΑΙΓΑΙΟ για να προστατεύσει τους έντρομους θαλασσόλυκους τούρκους;

Το οπλικό αυτό σύστημα «Bastion» παρουσιάστηκε στο κοινό για πρώτη φορά σε ένα ντοκιμαντέρ από τον Andrei Kondrashov "Κριμαία. The Way Home".

Σχολιάζοντας την εμφάνιση του όπλου αυτού στο ντοκιμαντέρ, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε περήφανα:
"Κανείς άλλος δεν έχει αυτό το όπλο."

Η δύναμη της φύσης - Στο εσωτερικό ενός ηφαιστείου (Βίντεο)

Η δύναμη της φύσης είναι τεράστια. Είτε καιρικών φαινομένων ή από μεγάλους κατακλυσμούς, η Γη προσφέρει παραστάσεις τόσο τρομερές και τρομακτικές που είναι συγχρόνως και συναρπαστικές.

Τυφώνες, ανεμοστρόβιλοι, σεισμοί και καταιγίδες είναι μερικά από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα. Ωστόσο εντυπωσιακά είναι και τα ηφαίστεια και το μάγμα πυρακτώσεως που αποθηκεύεται στο εσωτερικό.

Ισχυρός σεισμός 7,9 Ρίχτερ στην Ινδονησία

Ισχυρή σεισμική δόνηση καταγράφηκε στη Σουμάτρα της Ινδονησίας.
Σεισμική δόνηση μεγέθους 7,9 ρίχτερ σημειώθηκε στην Ινδονησία στις 19:49 (τοπική ώρα) σήμερα Τετάρτη (2/3). Από την άλλη πλευρά, το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 8,2 ρίχτερ.  
AdTech Ad
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο, το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίζεται 801 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Παντάνγκ και 1056 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μεντάν, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα.

Πτήση MH370: Πληροφορίες ότι βρέθηκε στη Μοζαμβίκη κομμάτι του μοιραίου Boeing

Για «μεγάλη πιθανότητα» να ανήκει στο αεροσκάφος με τους 239 επιβάτες που χάθηκε στον Ινδικό Ωκεανό πριν από δύο χρόνια, κάνει λόγο το υπουργείο Μεταφορών της Μαλαισίας
Έπειτα από πολύμηνες έρευνες σε μία έκταση 120.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Νότιο Ινδικό Ωκεανό, διεθνή μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την Τετάρτη ότι ένα κομμάτι που ενδέχεται να ανήκει στο μοιραίο Boeing 777 των μαλαισιανών αερογραμμών, του οποίου τα ίχνη χάθηκαν πριν δύο χρόνια βρέθηκε στη Μοζαμβίκη και τις τελευταίες ώρες εξετάζεται από ερευνητές.

Προκαλεί ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας: Τσίπρα, όλη η Ελλάδα θα γίνει hotspot

Στην Γευγελή πήγε ο Ρόμπερτ Φίτσο - Απειλεί ότι η Ελλάδα θα θυσιαστεί για το καλό της ΕΕ
Στο ίδιο μοτίβο προκλητικών δηλώσεων συνεχίζει ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος εξαπολύει για μία ακόμα φορά χυδαία επίθεση κατά της Ελλάδας.

Παραχωρώντας συνέντευξη στην εφημερίδα Hospodarske noviny ο Σλοβάκος πρωθυπουργός δήλωσε πως έφτασε η ώρα που η Ελλάδα μπορεί να θυσιαστεί για το καλό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Άγκυρα μπλοκάρει τα σχέδια του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο Δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη στην περιοχή τα πολεμικά πλοία της Συμμαχίας

Τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στο Αιγαίο για να παρακολουθούν τα δίκτυα των διακινητών μεταναστών μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη στα τουρκικά χωρικά ύδατα διότι η Άγκυρα δεν έχει δώσει την έγκρισή της, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες.

Παρά τα αιτήματα που υπέβαλε η γερμανική διοίκηση της ναυτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο «οι Τούρκοι αρνήθηκαν» αυτό το Σαββατοκύριακο να μπουν τα πλοία στα τουρκικά χωρικά ύδατα, είπε μια διπλωματική πηγή. Ο ισχυρισμός αυτός επιβεβαιώθηκε και από έναν δεύτερο διπλωμάτη.