Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Μάχη της Κρήτης: “Χίτλερ να μην το καυχηθείς πως πάτησες στην Κρήτη”

Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδος και το τέταρτο σε μέγεθος νησί της Μεσογείου, μετά τη Σικελία, τη Σαρδηνία και την Κύπρο. Βρίσκεται στο μέσον της ανατολής λεκάνης της Μεσογείου, πάνω στο σταυροδρόμι των αεροπορικών και θαλάσσιων συγκοινωνιών και αποτελεί εξαίρετη βάση για αεροναυτικές επιχειρήσεις.

Κίνημα του Ναυτικού: Τα σχέδια απαγωγής του Παπαδόπουλου και κατάληψης Κρήτης – Σύρου

Σαν σήμερα, στις 22 Μαϊου 1973, προδίδεται το Κίνημα του Ναυτικού που υπήρξε μια προσπάθεια ομάδας αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού για την ανατροπή της Χούντας των Συνταγματαρχών και την επαναφορά της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Σύλλογος Ποντίων Διαβατών: Εκδηλώσεις για την 104η επέτειο της Γενοκτονίας – Ανάχωμα στη διαφύλαξη της παράδοσης


Το Μνημείο των Ποντίων στα Διαβατά (φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Διαβατών)

Παρέλαση, τρισάγιο και τα παραδοσιακά κόλλυβα στο σινί

Το Δόγμα Τρούμαν και η «Θεωρία της Ανάσχεσης»


Σαν σήμερα, στις 22 Μάϊου 1947, ο Αμερικανός πρόεδρος Χάρι Τρούμαν υπογράφει το νόμο που προβλέπει παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, γνωστό ως Δόγμα Τρούμαν.

Η συγγραφέας Ρούμενα Μπουζάροφσκα: Το γεγονός ότι το βιβλίο έγραφε «μεταφρασμένο από τα μακεδονικά» είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα

Μάιος 22, 2023. Ελλάδα.

Η εμφάνισή της συγγραφέως Ρούμενα Μπουζάροφσκα στην Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης τράβηξε τα περισσότερα βλέμματα, με αφορμή την προώθηση της συλλογής διηγημάτων «Ο άντρας μου» που κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο «Gutenberg», σε μετάφραση της καταξιωμένης μεταφράστριας Αλεξάνδρας Ιωαννίδου, καθηγήτριας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που έχει επίσης μεταφράσει και άλλους Ευρωπαίους συγγραφείς στα ελληνικά, μεταξύ των οποίων οι Olga Tokarchuk και Georgi Gospodinov..

ΠτΔ για νεκρή ζώνη: Ξεκάθαρα τα ψηφίσματα των ΗΕ


Το τι προνοείται για τη νεκρή ζώνη αναφέρεται ξεκάθαρα στα ψηφίσματα και στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

ΓΕΕΘΑ: Συμμετοχή του ναρκοθηρευτικού ΕΥΡΩΠΗ στην άσκηση SPANISH MINEX 23 [pics]

Από την Δευτέρα 08 έως και την Παρασκευή 19 Μαΐου 2023, οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην Άσκηση με την ονομασία «SPANISH MINEX 23» που διοργανώθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό της Ισπανίας, και πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μεσογείου με την συμμετοχή Ναυτικών Μονάδων της Μόνιμης Συμμαχικής Αντιναρκικής Δύναμης 2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group Two – SNMCMG2), του Βελγίου, των ΗΠΑ, της Ισπανίας και της Ρουμανίας, ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ.

Νέο UAV AQUILA τύπου VTOL από την UCANDRONE


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στο περίπτερο της EFA Group κατά την διάρκεια της DEFEA 2023, παρουσιαζόταν και ένα νέο μη επανδρωμένο UAV, που σχεδίασε και ανέπτυξε το μέλος του Ομίλου που ειδικεύεται στον συγκεκριμένο χώρο, η UCANDRONE.

Ποιο είναι το ισραηλινό NLOS MissionTaskForce που κάνει άβατο για τους Τούρκους νησιά και Εβρο

Ένα ελληνικό τάγμα θα διαθέτει 12 εκτοξευτές Spike NLOS και έξι κιτ UAV Orbiter 3.

 Διονύσης Αντωνέλλος

Το Αμερικανικό Ναυτικό υπέγραψε σύμβαση για τη ναυπήγηση της τέταρτης φρεγάτας κλάσης «Constellation»

Το Αμερικανικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι υπέγραψε σύμβαση, ύψους $ 526 εκατομμυρίων (ναυπήγηση του πλοίου, χωρίς όπλα και υποστήριξη), για τη ναυπήγηση της τέταρτης φρεγάτας κλάσης «Constellation» του προγράμματος ναυπήγησης νέων φρεγατών FFG(X). 

Οι κυρ Παντελήδες απάντησαν στον ΣΥΡΙΖΑ και απάντησαν ηχηρά

Tο αποτέλεσμα απρόσμενο, σεισμικό, καταποντιστικό. Ενδείξεις υπήρχαν, οι δημοσκόποι έβρισκαν την αξιωματική αντιπολίτευση πιο χαμηλά από όσο τον έδιναν στις έρευνές τους, αλλά ήταν μετριοπαθείς λόγω του διαρκούς μπούλινγκ που υφίσταντο από τον ΣΥΡΙΖΑ ως πετσωμένοι. Αλλά την κατάρρευση όντως δεν την διείδαν.

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΙΔΕΡΗ
ΠΗΓΗ LIBERAL.GR

Reuters: 5 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις αγορές μετά τη νίκη της ΝΔ

Έχοντας προηγουμένως εξετάσει σενάρια συνασπισμού, οι αγορές χαιρέτισαν το προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές και το πολύ κακό αποτέλεσμα για το ΣΥΡΙΖΑ, υπό το οποίο η Ελλάδα παραλίγο να βγει από το ευρώ το 2015, σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.

Moody’s: Πιστωτικά θετική μια νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας

Ο σχηματισμός μίας αυτοδύναμης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και μια νέα κυβερνητική θητεία της θέτει τις προϋποθέσεις για μια συνέχεια στις πολιτικές που ακολούθησε, τόσο στον οικονομικό όσο και στον δημοσιονομικό τομέα, η οποία κρίνεται ως πιστωτικά θετική, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει τις προοπτικές για μείωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας.

Για αυτό η Ελλάδα επέλεξε το μπλε από το γκρίζο

Γράφει ο Μιχάλης Μαρδάς

Η ιστορική νίκη της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύει ότι έχουν περάσει προ πολλού οι εποχές που πέρναγε στον λαό η γκρίζα και πολλές φορές μαύρη διαφήμιση.

Το τέλος της τοξικότητας

Δέσποινα Κονταράκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε αριθμητικά επειδή προηγουμένως είχε χάσει την επαφή του με την κοινωνία

Εκλογές 2023 - Γιώργος Τσίπρας: Μας έφτυσαν, δεν βρέχει


Με τη φράση «μας έφτυσαν, δεν βρέχει» εξήγησε την μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Τσίπρας.

Εκλογές 2023: «Ωμή και αισχρή» παρέμβαση του τουρκικού προξενείου στη Ροδόπη καταγγέλλει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ


Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας επί του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής 21 Μαΐου 2023 ήταν σαρωτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κερδίσει μόλις μία εκλογική περιφέρεια, όμως ακόμα και εκεί φαίνεται πως υπάρχουν προβλήματα.

Φρέντι Μπελέρης: Αντιδρά το ΥΠΕΞ στην παράταση της κράτησής του - Τι ανακοίνωσε


Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για την παράταση της κράτησης του Φρέντι Μπελέρη.

Ν. Δένδιας: Συνάντηση με Αλβανίδα ΥΠΕΞ - Τέθηκε το ζήτημα του Φ. Μπελέρη

Το ζήτημα με τον ομογενή εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, Διονύση-Φρέντι Μπελέρη τέθηκε, όπως είχε προαναγγείλει, από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στην Αλβανίδα ομόλογό του Όλτα Τζάτσκα, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών της Ευρώπης, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

Τουρκικές εκλογές: Τον Ερντογάν θα στηρίξει στο δεύτερο γύρο ο Σινάν Ογάν


O Ερντογάν και ο Ογάν στην πρόσφατη συνάντησή τους στο παλάτι του Ντολμαμπαχτσέ.Turkish Presidency via AP

Τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει στο δεύτερο γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών ο Σινάν Ογάν

Τουρκία: Ιμάμης καλεί τους πιστούς να πάρουν τα όπλα την Κυριακή των εκλογών

Κατά τη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής στις 19 Μαΐου στο Τζαμί Cebeci στο Σουλτανγκαζί της Κωνσταντινούπολης, ο ιμάμης του τζαμιού, Μουράτ Γκιουνντοουντού, κάλεσε την κοινότητα να πάρει τα όπλα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. 

Νέος πονοκέφαλος για Πούτιν: Η Αρμενία απειλεί ότι θα αποχωρήσει από τη στρατιωτική «αγκαλιά» της Ρωσίας

Ένας νέος πονοκέφαλος όσον αφορά τις στρατιωτικές ισορροπίες που θέλει να κρατήσει η Ρωσία έρχεται για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αυτήν τη φορά από την Αρμενία.

Πανικός! Πήραν τα όπλα και κυνηγούν τον «δικτάτορα» Πούτιν: Επιχειρούν επί ρωσικού εδάφους οι ένοπλοι της αντικαθεστωτικής Λεγεώνας «Ελευθερία στη Ρωσία» [videos]


Βίντεο το οποίο ανέβασαν οι άνδρες της “Λεγεώνας Ελευθερία στη Ρωσία” και εξηγούν τις καλές προθέσεις τους… για τον Πούτιν. Screenshot via YouTube@Suchomimus

Ο κυβερνήτης της ρωσικής περιοχής του Μπέλγκοροντ δήλωσε σήμερα ότι «ομάδα σαμποτέρ» του ουκρανικού στρατού εισήλθε στο ρωσικό έδαφος στην συνοικία Γκραϊβαρόν που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία. Η αλήθεια είναι, όμως, τελείως διαφορετική…

Ζελένσκι: Δεν θα χρησιμοποιήσουμε τα F-16 για πλήγματα σε ρωσικό έδαφος


Ο Μπάιντεν είπε σε δημοσιογράφους στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας κατά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της G7 ότι τα πολεμικά αεροσκάφη F-16 θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια επανασυνδέθηκε με το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης

Η Ukrenergo δήλωσε πως η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε

Ουκρανία: Τα στρατεύματα του Κιέβου προελαύνουν γύρω από το Μπαχμούτ - Αποσύρεται η Wagner

Η Ουκρανία δήλωσε σήμερα ότι τα στρατεύματά της συνεχίζουν να προελαύνουν στις πτέρυγες του μετώπου στην κατεστραμμένη πόλη Μπαχμούτ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, αν και η «ένταση» των κινήσεών τους έχει μειωθεί και η Ρωσία φέρνει περισσότερες δυνάμεις στην περιοχή.

Συνομιλίες Ρωσίας – Κίνας για ζητήματα ασφαλείας

Ο επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ρωσίας, ο Νικολάι Πατρουσέφ, θα έχει συνομιλίες εντός της ημέρας με τον Τσεν Ουεντσίνγκ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας αρμόδιο για ζητήματα που άπτονται της αστυνομίας, νομικών ζητημάτων και της συλλογής πληροφοριών, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Κινεζικό μπλόκο στις εισαγωγές μικροτσίπ από την αμερικανική Micron


Εντείνεται η τεχνολογική σύγκρουση Ουάσιγκτον-Πεκίνου. Τελευταίο επεισόδιο η απαγόρευση εισαγωγών από τη μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία κατασκευής τσιπ μνήμης. «Κόπηκε» στις εξετάσεις κυβερνοασφάλειας, «εθνικός κίνδυνος» για την Κίνα.

Ραγκούσης: Ο Τσίπρας έφερε την απλή αναλογική ως ανάχωμα για τη μέρα που θα συντριβεί


Η απλή αναλογική είναι η παγίδα που έστησε και έπεσε ο ίδιος μεσα.

Στρατιωτικά οχήματα μιας άλλης εποχής «ζωντανεύουν» στον φακό της «Ζούγκλας»

Ο πρόεδρος του  Συλλόγου Διατηρήσεως Ιστορικών Οχημάτων δείχνει στην κάμερα της «Ζούγκλας» οχήματα μιας άλλης εποχής κάνοντας την ανάλογη περιγραφή. Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης. Κάμερα: Νίκος Χριστοφάκης.

Swift Response 23: Εντυπωσιακή άσκηση του ΝΑΤΟ με ρίψη αλεξιπτωτιστών στη Λάρισα


Αλεξιπτωτιστές από την 173η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία των ΗΠΑ, από την 11η Αερομεταφερόμενη της Ολλανδίας και της 1ης της Ελλάδας, πραγματοποίησαν ασκήσεις και ρίψεις σε περιοχή κοντά στη Θεσσαλονίκη.

Άρχισε να μοιράζεται "δίκαια" ο πλούτος του Αιγαίου - Ο Λαός να πει το μεγάλο ΟΧΙ (21-5-2023)


Σάββας Καλεντερίδης: Να είναι έτοιμος ο λαός να πει το μεγάλο ΟΧΙ

Η αποτίμηση του αποτελέσματος των εκλογών | Αταίριαστοι | 22/05/2023


1. Μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ - Η επόμενη μέρα στην Κουμουνδούρου
2. Η αποτίμηση του αποτελέσματος των εκλογών
3. Καιρίδης: Η ΝΔ έφτασε σχεδόν στην αυτοδυναμία με απλή αναλογική! 

Ράλι στο χρηματιστήριο μετά τις εκλογές | 22/5/2023 | OPEN TV


1. Ράλι στο χρηματιστήριο μετά τις εκλογές
2. Τι λένε τα τουρκικά ΜΜΕ για τις ελληνικές εκλογές
3. Μητσοτάκης σε ΠτΔ: Επιστρέφω τη διερευνητική εντολή το απόγευμα

Τσαβούσογλου: Αν δεν επιλύσουμε τα προβλήματα με την Ελλάδα θα ξεσπάσει καβγάς και θα έχουμε ένταση | Σήμερα | 22/05/2023


1. Ο τούρκικος τύπος για τις ελληνικές εκλογές και τη σαρωτική νίκη Μητσοτάκη 
2. Τσαβούσογλου: Αν δεν επιλύσουμε τα προβλήματα με την Ελλάδα θα ξεσπάσει καβγάς και θα έχουμε ένταση
3. Ερντογάν: "Η γεωγραφία της καρδιάς μας είναι από Καύκασο μέχρι και Αφρική"
4. Αποτελέσματα εκλογών: Ποιοί μένουν εντός και εκτός βουλής
5. Ο διεθνής τύπος για τις εκλογές στην Ελλάδα

Πώς κρίνουν οι ξένοι επενδυτές το εκλογικό αποτέλεσμα

1. Πώς κρίνουν οι ξένοι επενδυτές το εκλογικό αποτέλεσμα
2. Η αποτίμηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών μετά το εκλογικό αποτέλεσμα

Πώς είδαν τα διεθνη ΜΜΕ τα αποτελέσματα των εκλογών


1. Πώς είδαν τα διεθνη ΜΜΕ τα αποτελέσματα των εκλογών
2. Μπαχμούτ και Κίνα τα δύο βασικά θέματα της συνόδου των G7
3. ΗΠΑ: Τετ α τετ Μπάιντεν Μακάρθι για το όριο δανεισμού

Εκλογές 2023: Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ για το αποτέλεσμα της κάλπης

 

Τι έγραψε ο διεθνής Τύπος για το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της Ελλάδας.

Τι λένε οι Αμερικανοί για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα |Ανοιχτή επικοινωνία 22/5/23|OPEN TV


Τι λένε οι Αμερικανοί για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα |Ανοιχτή επικοινωνία 22/5/23|OPEN TV