Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Tα βατράχια


Του Θεοδώρου Κουτρούκη
Επικ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου


Οι παλιότεροι θα θυμούνται το ηλεκτρονικό παιχνίδι της δεκαετίας του ’80 που λεγόταν Frogger. Ο παίκτης επιχειρούσε να οδηγήσει ένα βατραχάκι στο να διασχίσει ένα δρόμο με αυτοκίνητα και φορτηγά και στη συνέχεια να περάσει ένα ποτάμι πηδώντας επάνω σε χελώνες και κορμούς δέντρων μέχρι να φτάσει στην όχθη του ποταμού όπου βρισκόταν η φωλιά του. Μέχρι να το πετύχει διέτρεχε τον κίνδυνο να τρωθεί θανάσιμα από ποικιλόχρωμα εμπόδια.

Στο "βάλτο" των διαπραγματεύσεων για το χρεός κολλημένη η Wall

Dow13.311,7259,75 0,45%  



  Nasdaq3.050,396,03 0,20%  

Η Wall Street σήμερα,(Nasdaq end of day)
Δεν απομακρύνονται από τη γραμμή εκκίνησης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς τα στοιχεία από το μέτωπο της οικονομίας δεν κατάφεραν να ενθουσιάσουν τους επενδυτές που έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων στην Ουάσινγκτον.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 35,30 μονάδες (0,27%) και βρίσκεται στις 13.287,30 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει άνοδο 2,30 μονάδων (0,08%) φτάνοντας τις 3.046,70 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει άνοδο 5,00 μονάδων (0,35%) και βρίσκεται στις 1.440,80 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 26 κινούνται με θετικό πρόσημο και 4 με αρνητικό. Εξ΄αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη καταγράφει η Bank of America Corp καθώς διαπραγματεύεται στα 11,445 δολάρια με άνοδο 0,255 δολ. ή σε ποσοστό 2,28%. Ακολουθούν η με κέρδη 1,85% στα 55,50 δολάρια και η JP Morgan Chase στα 44,3299 δολάρια με άνοδο 1,84%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Merck (-2,54%), η Caterpillar (-1,02%) και η IBM (-0,24%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Wall Street έδωσε τέλος σε ένα διήμερο ράλι καταγράφοντας σημαντικές απώλειες καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Ρεπουμπλικανών του Κογκρέσου έπεσαν σε «τοίχο». Οι ενδείξεις προόδου νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα είχαν πυροδοτήσει άνοδο των μετοχών. 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Β.ΠΟΥΤΙΝ "Δεν θα αφήσουμε τους Έλληνες να παγώσουν" - Ανοικτή πίστωση για επιπλέον φυσικό άεριο

"Η Ελλάδα θα πάρει όσο φυσικό αέριο χρειάζεται από την Ρωσία. Δεν τίθεται θέμα κόστους ούτε πίστωσης. Είναι απεριόριστη. Ότι ποσότητες χρειαστούν θα τις δώσουμε". Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος της Ρωσίας Β.Πούτιν έδωσε εντόλη στην Gazprom να ανοίξει τις "κάνουλες" και να ρεύσει άφθονο φυσικό αέριο στην χώρα, παρά τις δυσκολίες αποπληρωμής του από ελληνικής πλευράς και με δεδομένες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην αγορά πετρελαίου, λόγω των εξωφρενικά υψηλών τιμών, κάτι που έχει αυξήσει κάθετα την ζήτηση φυσικού αερίου.

ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ "Καταπιέζεται η μειονότητα της Δυτικής Θράκης"

Έκθεση-μαϊμού κάποιων Ευρωπαίων πολιτικών για τα δικαιώματα της «τουρκικής μειονότητας» που δήθεν παραβιάζονται συστηματικά από τη χώρα μας…
Στήθηκε στις Βρυξέλλες (σε χώρο του ευρωκοινοβουλίου) από κάποιους ευρωβουλευτές μαζί με δύο πρακτόρικες οργανώσεις τουρκοφρόνων, την «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης» (ABTTF) και το κόμμα DEB της Θράκης. Στην αρχή της συνόδου είχε παρουσιασθεί μία έκθεση, την οποία είχαν συντάξει οι εν λόγω ευρωβουλευτές, δηλαδή ο διευθυντής της ΜΚΟ HRWF (Human Rights Without Frontiers – “Ανθρώπινα Δικαιώματα Δίχως Σύνορα”) Βίλι Φότρ, ο Φρανσουά Αλφονσί και ο διευθυντής της FUEN (Ομοσπονδιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Λαών) Χανς Χάινριχ Χάνσεν, που στο διάστημα 16-20 Οκτωβρίου επισκέφτηκαν την ελληνική Θράκη – μετά από πρόσκληση της ABTTF - και συνάντησαν όλο τον…ανθό των ενθάδε τουρκοφρόνων.

"ΑΝΙΕΡΗ" ΣΥΜΜΑΧΙΑ «Ουράνιου Τόξου» και «PDIU» κατά της Ελλάδας

Συμμαχία φιλοσκοπιανών και τσάμηδων ενόψει των Ευρωεκλογών του 2014 στην Ελλάδα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες απο την ιστοσελίδα  aftonomi.gr, εκπρόσωποι του φιλοσκοπιανού κόμματος «Ουράνιο Τόξο» διατηρούν δίαυλο επικοινωνίας με το κόμμα των Τσάμηδων στην Αλβανία, με στόχο τη δημιουργία ενιαίου μετώπου κατά της χώρας μας στα διεθνή φόρα.
 Το «φλερτ» φιλοσκοπιανών με τους Τσάμηδες, ξεκινάει από τον Μάιο του 2009, όταν το μέλος του «Ουράνιου Τόξου» Δημήτρης Ιωάννου, συναντήθηκε με τον επίτιμο πρόεδρο του κόμματος των Τσάμηδων PDIU, Tahir Muhedini, στον οποίον πρότεινε ευθέως συνεργασία, προκειμένου να καθίσουν στο σκαμνί την Ελλάδα.

Ομογένεια κατά Λευκού Οίκου για την δωρεάν παραχώρηση δύο φρεγατών στην Τουρκία

Την κινητοποίηση της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει η απόφαση του Λευκού ΟΙκου να παραχωρήσει δύο φρεγάτες κατευθυνομένων βλημάτων κλάσης OLIVER HAZARD PERRY στην Τουρκία μέσω του νόμου H.R. 6649 –περί παραχώρησης πολεμικών σκαφών σε τρίτες χώρες- που κατατέθηκε προς έγκριση στην βουλή των Αντιπροσώπων στις 11 Δεκεμβρίου.
Πρόκειται για τις  φρεγάτες USS HALYBURTON (FFG–40) και USS THACH (FFG–43) οι οποίες παραχωρούνται δωρεάν στο τουρκικό Ναυτικό. Όπως αναφέρει το ελληνοαμερικανικό συμβούλιο ηγεσίας HALC (Hellenic American Leadership Council) ο σχετικός νόμος έχει μπει ήδη στο πρόγραμμα εργασιών της βουλής των αντιπροσώπων και υπάρχει κίνδυνος να ψηφιστεί ακόμη και σήμερα.

Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στην υπό κατάληψη «Βίλα Αμαλία»

Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στην υπό κατάληψη «Βίλα Αμαλία»
Σε εξέλιξη είναι αστυνομική επιχείρηση στη γνωστή «Βίλα Αμαλία».
Στο κτίριο, που βρίσκεται χρόνια υπό κατάληψη, νωρίς το πρωί εισέβαλλαν αστυνομικοί, παρουσία εισαγγελέα.
Το κτήριο έχει κυκλωθεί από άνδρες των ΜΑΤ, ενώ οι αστυνομικοί που μπήκαν στο κτίριο, στη συμβολή των οδών Χέυδεν και Αχαρνών, προχώρησαν σε προσαγωγή επτά ατόμων.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στο κτίριο έχει βρεθεί μεγάλος αριθμός άδειων φιαλών (1.500 περίπου), δοχείο με εύφλεκτο υγρό, αντιασφυξιογόνες μάσκες, κροτίδες μεγάλου μεγέθους (γουρούνες), πτυσσόμενο κλομπ, μαχαίρια, σφεντόνες, μεταλλικά σφαιρίδια, σφυρί και μικροποσότητες κάνναβης.

Τέλος του κόσμου: Τι θα συμβεί αύριο 21 Δεκεμβρίου 2012;

Τέλος του κόσμου: Τι θα συμβεί αύριο 21 Δεκεμβρίου 2012;
Του Κώστα Χαρδαβέλλα από το newsbomb

Στις 13:13 αύριο το μεσημέρι, σύμφωνα με τις εξηγήσεις που δίνονται στο ημερολόγιο των Μάγια που τελειώνει εκείνη τη στιγμή, ο κόσμος θα ζήσει την ολική του καταστροφή.
Αυτή είναι μια παραμυθολογία, η οποία κρατάει πολλές δεκαετίες τώρα και αυτές τις ώρες έχει δημιουργήσει έναν παγκόσμιο συναγερμό ανθρώπων, οι οποίοι πιστεύουν ότι έφτασε το τέλος του κόσμου και ξεκίνησαν τις προσευχές ή κάποιοι από αυτούς κλείνονται ήδη σε υπόγεια καταφύγια και ειδικά τούνελ.
Η αλήθεια όμως είναι ότι αύριο θα είναι ακόμα μια μέρα όπως όλες οι άλλες καθώς από πουθενά, ούτε από το διάστημα ούτε από τη γη υπάρχει το παραμικρό στοιχείο ότι φτάσαμε στην συντέλεια του κόσμου.

Εγκαταλείπει τον Άσαντ ο Πούτιν

Προάγγελος ραγδαίων εξελίξεων είναι η δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος ανέφερε ότι «ανησυχούμε για το μέλλον της χώρας και όχι για το μέλλον του Μπασάρ Άσαντ». Οι αποστάσεις που παίρνει πλέον ο Ρώσος πρόεδρος από τον άλλοτε σύμμαχό του, τον οποίο μάλιστα τον τροφοδοτούσε και με όπλα, είναι σαφείς.

Ο κ Πούτιν πρόσθεσε επίσης πως η Μόσχα θέλει να εξασφαλίσει ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης και αυτές της κυβέρνησης δεν θα ανταλλάξουν απλώς ρόλους συνεχίζοντας την στρατιωτική αναμέτρηση επ' αόριστον.

Υπέρ της σύστασης Προανακριτικής για τη «λίστα Λαγκάρντ» η ΔΗΜΑΡ

Υπέρ της συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή, για να διερευνηθεί η υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», δηλώνει η ΔΗΜΑΡ και καλεί τα κόμματα που έχουν την απαραίτητη κοινοβουλευτική δύναμη, να καταθέσουν σχετική πρόταση στην Ολομέλεια.

Ειδικότερα, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, μιλώντας στο protothema.gr, ξεκαθαρίζει ότι, από την στιγμή που η έρευνα της Δικαιοσύνης έπεσε σε πολιτικά πρόσωπα και η σχετική δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή, τότε η υπόθεση «χρήζει οπωσδήποτε περαιτέρω έρευνας».

Στουρνάρας: Το 2013, η χρονιά του «όλα ή τίποτα» για την Ελλάδα

Η επόμενη χρονιά για την Ελλάδα θα είναι «όλα ή τίποτα» όσον αφορά το μέλλον της χώρας στην Ευρωζώνη, όπως είπε ο Γ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του στους Financial Times, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα ακόμα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να βγει από το ευρώ.

«Θα τα καταφέρουμε αυτή τη χρονιά αν μείνουμε προσηλωμένοι στο πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ» είπε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών. Και συνέχισε: «Ωστόσο θα έρθει το τέλος, αν το πολιτικό σύστημα θεωρήσει ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για να αντιμετωπιστεί. Ο,τι έχουμε κάνει μέχρι στιγμής είναι απαραίτητο αλλά όχι επαρκές για να επιτύχουμε μία μόνιμη λύση για την Ελλάδα. Το θέμα τώρα είναι η εκτέλεση».

Τριπλή αφαίμαξη σε λίγες μέρες για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων

«Χαρτί και καλαμάρι» περιγράφουν τα εκκαθαριστικά που στέλνει –χρονιάρες μέρες- το υπουργείο Οικονομικών σε 140.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, για το τι θα πληρώσουν σαν Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010. Τις επόμενες εβδομάδες μάλιστα, εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν μαζεμένους φόρους ακινήτων μιας ολόκληρης τριετίας.

Ο ΦΑΠ το 2010 επεβλήθη μεν πριν δύο χρόνια, αλλά εισπράττεται τώρα και επιβαρύνει όσους είχαν την 1.1.2010 ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία πάνω από 400.000 ευρώ.

Με τροπολογία οι αλλαγές στους μισθούς των υπαλλήλων της Βουλής

Με τροπολογία που θα ενταχθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο αμέσως μετά τις γιορτές, θα προχωρήσει η μισθολογική εναρμόνιση των υπαλλήλων της Βουλής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκου, η κυβέρνηση, αμέσως μετά τις γιορτές θα εντάξει τροπολογία στο φορολογικό νομοσχέδιο σύμφωνα με την οποία «από 1.1.2013 οι πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές και επιδόματα των υπαλλήλων της Βουλής εξομοιώνονται με τις πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές και επιδόματα των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών».

Ξανά στο «κυνήγι» των αποδείξεων οι φορολογούμενοι

Στην υποχρέωση των φορολογουμένων να συλλέγουν αποδείξεις από 1-1-2013 και μάλιστα με πολύ πιο αυστηρές ποινές για όσους δεν καταφέρουν να συγκεντρώνουν το απαιτούμενο ποσό, καταφεύγει το υπουργείο Οικονομικών, στην προσπάθειά του να βρει μια λύση στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Αυτό γνωστοποίησε χθες ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Το μέτρο θα ισχύσει από την πρωτοχρονιά του 2013 και θα αφορά αποδείξεις που θα υποβληθούν στις δηλώσεις εισοδήματος που θα κατατεθούν το 2014.

«Η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να γίνει με μνημόνια λιτότητας»

Την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσεφ, είχε την ευκαιρία να συναντήσει στο προεδρικό Μέγαρο Πλανάλντα της Μπραζίλια, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας, ολοκληρώνοντας τις επαφές του με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας.

Ο πρόεδρος και η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, κατά τη διάρκεια της τετραήμερης παραμονής τους στη Βραζιλία, συναντήθηκαν διαδοχικά με τις ηγεσίες των κομμάτων PT, PCdoB, PSOEL, PLB, PSB, με την ηγεσία του κινήματος των ακτημόνων MST, με την ηγεσία της Συνομοσπονδίας εργαζομένων CUT, με το Πρόεδρο Λούλα, καθώς επίσης και με τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών και το πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Βουλής της Βραζιλίας.

Πεντάχρονος Αφγανός ταξίδεψε από Πάτρα στην Ιταλία μέσα σε... βαλίτσα!!!

Εκπληκτοι έμειναν οι αστυνομικοί της Βενετίας όταν ανακάλυψαν ένα 5χρονο παιδί από το Αφγανιστάν μέσα σε μία αποσκευή.
Όπως ανακοίνωσαν οι αστυνομικές αρχές, ο 35χρονος Αλί Σάκερ επέβαινε σε επιβατηγό πλοίο που είχε αποπλεύσει από την Πάτρα και είχε πάρει στις... αποσκευές του το μικρό παιδί, έπειτα από αίτημα της οικογένειας του 5χρονου που ζει στη Γερμανία.
Ο αστυνομικός Αντόνιο Ντε Φράνκις, ο οποίος ανακάλυψε τον μικρό -ονόματι Ασίμ- κατά τον έλεγχο στα σύνορα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο Σάκερ παρέμεινε «απίστευτα απαθής» κατά τη στιγμή της σύλληψής του.

Πτωτικά κινείται το Κυπριακό Χρηματιστήριο

Λευκωσία: Σε πτωτική πορεία επιστρέφει σήμερα Πέμπτη το ΧΑΚ, μετά από τη χθεσινή άνοδο.

Ο Γενικός Δείκτης στις 13:00 υποχωρούσε στις 113,44 μονάδες, παρουσιάζοντας πτώση σε ποσοστό 1,89%. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 βρισκόταν στις 43,96 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες σε ποσοστό 1,57%. Η αξία, μέχρι αυτή την ώρα, των συναλλαγών διαμορφώνεται στις €247.090.

Απώλειες παρουσιάζουν η πλειονότητα των επιμέρους χρηματιστηριακών δεικτών. Ο δείκτης των Τραπεζών καταγράφει ζημιές σε ποσοστό 2,06%, της Κύριας Αγοράς σε ποσοστό 2,04%, των Ξενοδοχείων σε ποσοστό 0,99% και της Εναλλακτικής Αγοράς σε ποσοστό 0,90%.

Με χαμηλό τζίρο "κοιτάζει" προς υψηλά δύο μηνών ο Γενικός Δείκτης

Του Δημήτρη Ζάντζα  από το capital.gr

Σταθεροποιητικά κινείται την Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, με εναλλαγές προσήμου σε στενό εύρος διακύμανσης που δεν ξεπερνά τις 14 μονάδες.

Επιλεκτικές είναι οι κινήσεις των επενδυτών, κατά κύριο λόγο σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ το ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται στα τραπεζικά αποτελέσματα, όπου τον «κύκλο» των ανακοινώσεων άνοιξε σήμερα η Eurobank.