Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

Η μάχη των Αρδεννών: Η αρχή του τέλους της χιτλερικής Γερμανίας

Σαν σήμερα, στις 16 Δεκεμβρίου 1944, ξεκινά η μάχη των Αρδεννών, που ήταν η τελευταία μεγάλης κλίμακας επίθεση του Γ΄ Ράιχ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

H Μάχη των Αρδεννών, γνωστή και ως Επιχείρηση Σκοπιά στο Ρήνο (γερμανικά Unternehmen: Wacht am Rhein) από τον γερμανικό στρατό, ήταν η τελευταία μεγάλης κλίμακας επίθεση του Γ΄ Ράιχ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταξύ 16 Δεκεμβρίου 1944 και 25 Ιανουαρίου 1945, κατά μήκος των συνόρων του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, με σκοπό την κατάληψη του ποταμού Μεύση (Meuse) και του λιμανιού της Αμβέρσας.

Η επιχείρηση στόχευε αφενός στην διακοπή του εφοδιασμού των Συμμάχων και αφετέρου στον πιθανό διαχωρισμό των Αμερικανικών και Αγγλικών δυνάμεων στο Δυτικό Μέτωπο.

Τρία παρθενώνια θραύσματα επιστρέφονται από το Βατικανό στην Αθήνα

Η απόφαση αυτή έρχεται αρωγός στην εργώδη προσπάθεια για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

Tο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού χαιρετίζει την απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου, η οποία ανακοινώθηκε από το Βατικανό, για την επιστροφή στην Ελλάδα των τριών θραυσμάτων από την ζωφόρο και τη μετόπη του Παρθενώνα -τα οποία φυλάσσονταν, από τον 19ο αιώνα, στις πολύτιμες συλλογές των Μουσείων του Βατικανού.
Από την Βόρεια ζωφόρο με την πομπή των Παναθηναίων

Μετά από παράκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου η Αυτού Αγιότης ο Πάπας Φραγκίσκος ευαρεστήθηκε να επιστρέψει δια της εκκλησιαστικής Αρχής της Ελλάδας τα θραύσματα από τα παρθενώνια Γλυπτά.

«Μια νέα πατρίδα: Η Πρέβεζα και οι πρόσφυγες» – Μια νέα έκθεση αφηγείται, 100 χρόνια μετά

ΦΩΤΟ:Μαθητές και μαθήτριες του προσφυγικού οικισμού Σμυρτούλας (φωτ.: Facebook / Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Ν. Πρέβεζας / συλλογή Αφροδίτης Πάσχου)

Θα φιλοξενηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης, διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Τμήμα Πρέβεζας

Κα(ϊ)λή για τα συμφέροντα των Τούρκων, Κατάρ(α) για την Ελλάδα!

Tης Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα

Η κοινωνία παρατηρεί σε σοκ τον φερόμενο χρηματισμό από τρίτη χώρα προς την εκπρόσωπό μας στο Ευρωκοινοβούλιο, κ. Καϊλή. Επανήλθε καίριο το ερώτημα το τι προωθεί ο πολιτικός κόσμος εκεί που παρίσταται; Ποιου συμφέροντα τελικά πρεσβεύει; Ειδικά για τα νησιά και τις ακριτικές περιοχές των ελληνοτουρκικών συνόρων αν κρίνουμε από το μεταναστευτικό, αφήνοντας άλλους τομείς, είναι τόσο κραυγαλέα η απαξιωτική εκπροσώπησή τους που πραγματικά είναι πρωτόγνωρο νευραλγικές περιοχές της χώρας να αφήνονται έρμαια ακόμα και σήμερα στον έλεγχο των ΜΚΟ.

Η συζήτηση αντί να γίνεται για το ποιες θα είναι οι κυρώσεις σε αυτόν που τα δίνει αλλά και γιατί τα δίνει, ποιοι άλλοι είναι αναμεμιγμένοι και πόσο έχουν βλάψει τα ελληνικά συμφέροντα,

Το “colpo grosso” με τους επίτιμους προξένους το ξέρει καλά η Τουρκία…

Ο θεσμός των επιτίμων προξένων ιδρύθηκε πριν από αιώνες, με σκοπό να διευκολύνει τις χώρες που δεν μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν πρεσβείες στο εξωτερικό με σκοπό την εξάπλωση και διευκόλυνση του εμπορίου, αλλά έχει εξελιχθεί σε στήριγμα για τις διεθνείς σχέσεις και χρησιμοποιείται από την πλειονότητα των κυβερνήσεων. Παράλληλα όμως, διάφορες χώρες, της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης, χρησιμοποιούν το θεσμό για παράνομες δραστηριότητες, ενώ ισχύει και το αντίθετο. Ο θεσμός αξιοποιείται από πρόσωπα για να διευκολυνθεί η πολυποίκιλη εγκληματική δράση τους… Άρα, απαιτείται εγρήγορση από τις δυνάμεις αντικατασκοπείας και εσωτερικής ασφάλειας, κάτι που αφορά καταφανώς και την Ελλάδα.

Του Διογένη Ρωσσίδη

Σε αντίθεση με τους πρέσβεις και λοιπούς απεσταλμένους, οι επίτιμοι πρόξενοι εργάζονται στη χώρα

Δένδιας: «Δεν είναι ακριβή τα δημοσιεύματα για συμφωνία ΗΠΑ – Τουρκίας για εκσυγχρονισμό των F-16»

Ως μη ακριβή, χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας περί συμφωνίας των ΗΠΑ με την Τουρκία για αναβάθμιση των τουρκικών F-16.

«Δεν είναι ακριβές αυτά που γράφει μερίδα του τύπου ή στο διαδίκτυο περί συμφωνίας των ΗΠΑ με την Τουρκία για εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16. Αυτό μπορώ να σχολιάσω. Από κει και πέρα είναι λάθος, δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον να προκαταβάλει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών την πολιτική ή την νομοθετική στάση των ΗΠΑ, μιας υπερδύναμης».

Ε.Ε.: Επείγουσα δράση για την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών βιομηχανιών έναντι των ΗΠΑ

Η Naval Group επιτυγχάνει νέα σημαντικά ορόσημα στο πρόγραμμα FDI HN για το ΠΝ

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Naval Group έχει επιτύχει νέα σημαντικά ορόσημα που διασφαλίζουν την καλή εξέλιξη του προγράμματος.

Μόλις 7 εβδομάδες μετά την τοποθέτηση του πρώτου μπλοκ της FDI HN1 στη δεξαμενή, στα ναυπηγεία της Naval Group στο Λοριάν, πέντε προεξοπλισμένοι τομείς, της πρώτης ελληνικής φρεγάτας κλάσης «KIMΩN», τοποθετήθηκαν στο διάμηκες, με τους δύο πρώτους τομείς να έχουν ήδη συγκολληθεί μεταξύ τους.

Οι ομάδες της Naval Group εργάζονται σκληρά για να εξασφαλίσουν τη συνεχή πρόοδο όπως έχει προγραμματιστεί και να επιτύχουν το επόμενο βήμα.

Μπαίνουν οι μηχανές στην πρώτη ελληνική FDI Belharra: Εντυπωσιακές εικόνες από τη ναυπήγηση στη Γαλλία

ΦΩΤΟ:Προεξοπλισμένος τομέας της πρώτης ελληνικής φρεγάτας κλάσης «KIMΩN», τοποθετημένος στο διάμηκες Πηγή: Naval Group

Σημαντική πρόοδος στη ναυπήγηση της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI «Belharra» κλάσεως «Κίμων» επετεύχθη επτά εβδομάδες μετά την τοποθέτηση του πρώτου μπλοκ της φρεγάτας στη δεξαμενή, στα ναυπηγεία της Naval Group στο Λοριάν της Γαλλίας.

Όπως ανακοινώθηκε, πέντε προεξοπλισμένοι τομείς, της πρώτης ελληνικής φρεγάτας κλάσης «Κίμων», τοποθετήθηκαν στο διάμηκες, με τους δύο πρώτους τομείς να έχουν ήδη συγκολληθεί μεταξύ τους.

Υπογραφή συμφωνίας ΟNEX – Fincantieri για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Νίκος Παπαθανάσης παρέστησαν σήμερα, Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, στην υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του Διευθύνοντα Συμβούλου της Fincantieri, κ. Pierroberto Folgiero και του Προέδρου & Δ/ντα Συμβούλου της ONEX Shipyards & Technologies Group, κ. Πάνου Ξενοκώστα, για τη δημιουργία γραμμής κατασκευής και συντήρησης κορβετών, που θα βρίσκεται στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, με σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία και άμυνα. Το παρών στην τελετή υπογραφής έδωσαν η πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα, κ. Patrizia Falcinelli και ο General Manager Naval Vessels Division της Fincantieri S.p.A. κ. Dario Deste.

Συνάντηση Μητσοτάκη-Μελόνι με το βλέμμα στη προοπτική σύναψης αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Ιταλίας

Συνάντηση στις Βρυξέλλες είχε χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη νέα Ιταλίδα ομόλογο του Τζόρτζια Μελόνι. Η συνάντηση είχε έντονο διπλωματικό στίγμα καθώς η ελληνική κυβέρνηση προωθεί τη σύναψη αμυντικής συμφωνίας με την Ιταλία και παράλληλα τη ανάληψη πρόσκτησης των νέων ιταλικών κορβετών Doha για το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) από τα ιταλικά ναυπηγεία της Ficantieri.

Η ιταλική προεδρία της κυβέρνησης στο ανακοινωθέν της σημειώνει: «Η φιλική αυτή συνάντηση επιβεβαίωσε τη στενή συνεργασία μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, επί των κύριων θεμάτων που βρίσκονται

ΟΙ ΗΠΑ και η Γερμανία στηρίζουν Ιμάμογλου - Τι θα κάνει ο Ερντογάν;

Αλεξία Τασούλη 

Σφοδρές αντιδράσεις και αυστηρά μηνύματα από τη Δύση μετά την απόφαση για φυλάκιση του Εκρέμ Ιμάμογλου.

Tη βαθιά της ανησυχία εξέφρασε η Ουάσινγκτον για την απόπειρα περιθωριοποίησης του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, που καταδικάστηκε σε φυλάκιση και σε στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, έξι μήνες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν τη βαθύτατη ανησυχία τους και την απογοήτευσή τους από την απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης κατά του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου,

Στο μικροσκόπιο των Επιτελείων ισραηλινά και γερμανικά αντιαεροπορικά συστήματα(Βίντεο)

Τα ειδικά κλιμάκια των Γενικών Επιτελείων εξετάζουν την αναβάθμιση της αντιαεροπορικής ομπρέλας της ελληνικής άμυνας και συγκεντρώνουν πληροφορίες για κάθε σύστημα.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Δύο πολύ ενδιαφέρουσες επισκέψεις στο Ελληνικό Πεντάγωνο πραγματοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα. Εκπρόσωποι των εταιρειών από Γερμανία και Ισραήλ παρουσίασαν στους Έλληνες Επιτελείς τις δυνατότητες δύο διαφορετικών αντιαεροπορικών συστημάτων.

Η αρχή έγινε την Δευτέρα, οπότε το κατώφλι του ΓΕΑ πέρασαν εκπρόσωποι της εταιρείας

Οικονόμου για ΣΥΡΙΖΑ: Απέλπιδες προσπάθειες νοσταλγών του ολοκληρωτισμού – Κράτος Δικαίου η Ελλάδα

Σκληρή απάντηση στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να θέσει υπό αμφισβήτηση τη Δικαιοσύνη και το έργο της, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τονίζοντας πως «Η σταθερή και καθαρή θέση μας είναι ότι η ελληνική Δικαιοσύνη, την οποία στηρίζουμε και εμπιστευόμαστε, με την αμέριστη συνδρομή των δημοσίων αρχών, έχει αναλάβει ήδη τη διερεύνηση για τα λογισμικά παρακολούθησης και ζητημάτων που άπτονται της λειτουργίας της ΕΥΠ. Η χώρα έχει θεσμούς, νόμους και κανόνες.».

Παράλληλα, σημείωσε με έμφαση πως: «Η αλήθεια θα λάμψει και οι όποιες ευθύνες θα αποδοθούν δικαίως μόνο εάν τηρηθούν ευλαβικά οι νόμιμες διαδικασίες. Κι αυτό είναι ευθύνη όλων των θεσμικών οργάνων.

Tο μικρό Κατάρ, τα «γκαζοδολάρια» και η μεγάλη επιρροή στα κέντρα εξουσίας

Στενή χερσόνησος απόληξη της ερήμου της Σαουδικής Αραβίας, στριμωγμένο ανάμεσα στο Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ κατόρθωσε μέσα σε τρεις δεκαετίες να μετατραπεί σε κεντρικό παράγοντα της διεθνούς σκηνής, χρησιμοποιώντας μία στρατηγική απλή αλλά αποτελεσματική: εντατική αγορά επιρροής μέσω των «γκαζοδολαρίων».

Οικονομικές ή αθλητικές επενδύσεις στο εξωτερικό ή διπλωματικές καλές υπηρεσίες, το εμιράτο δεν παραμελεί κανέναν τομέα για να αυξήσει την επιρροή του στο κόσμο και να υπάρξει σε έναν αραβοπερσικό περίγυρο που συγκλονίζεται από κρίσεις.

Μητσοτάκης: Συναντίληψη με το Κάιρο για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών

Για κοινή αντίληψη με την Αίγυπτο αναφορικά με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην περιοχή έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη τη βράδυ κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα υπέρ της νομιμότητας στην Άγκυρα.

Ερωτηθείς σχετικά με την κίνηση του Καΐρου για μονομερή οριοθέτηση εκ μέρους του, με τρόπο που αγνοεί το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι «υπάρχει μια συναντίληψη με την Αίγυπτο για τον τρόπο με τον οποίον αντιλαμβανόμαστε πώς πρέπει να οριοθετήσουμε τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο».

ΚΟΛΟΚΑΣΙΔΗΣ-ΚΑΡΑΒΙΔΑΣ: ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ, ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ, ΔΔΟ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Από την Εκδήλωση: ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΨΥΧΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΠΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΔΔΟ με τον υποψήφιο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κύριο Γιώργο Κολοκασίδη στη Λεμεσό.

Αλέξανδρος Δρίβας: Το Qatargate είναι η αρχή-Θα ακολουθήσουν & άλλα κράτη του "άξονα"

 

Αλέξανδρος Δρίβας: Το Qatargate είναι η αρχή-Θα ακολουθήσουν & άλλα κράτη του "άξονα"

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στον Λ. Καλαρρύτη, Παραπολιτικά 90,1. 15/12/2022

 

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στον Λ. Καλαρρύτη, Παραπολιτικά 90,1. 15/12/2022

Κώστας Υφαντής, Τα πάνω κάτω φέρνει η μονομερής επέκταση της Αιγυπτιακής ΑΟΖ. Tουρκολιβυκό τέλος;

 

De Facto αμφισβήτηση του Τουρκολιβυκού μνημονίου από την Αίγυπτο μετά την κίνηση του Αιγύπτιου Προέδρου να προχωρήσει σε μονομερή επέκταση της ΑΟΖ της Αιγύπτου. Μια επέκταση που κόβει ουσιαστικά το Τουρκολιβυκό μνημόνιο. Ο καθηγητής Διεθνών σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου Κύριος Κώστας Υφαντής εξηγεί την σημασία αυτής της κίνησης

Δημήτρης Αγάδης: Οι επόμενες κινήσεις Ερντογάν μετά την "έκπτωση" Ιμάμογλου - Ο κουρδικός παράγων

 
Δημήτρης Αγάδης: Οι επόμενες κινήσεις Ερντογάν μετά την "έκπτωση" Ιμάμογλου - Ο κουρδικός παράγων

Γ. Μάζης: Τραβάει το "σχοινί" ο Ερντογάν για Ιμάμογλου

 
Ο Γιάννης Μάζης, Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και γεωπολιτικής θεωρίας μιλάει στο NaftemporikiTV

Σάββας Καλεντερίδης: Ερντογάν-Ιμάμογλου: Βίοι παράλληλοι (15-12-2022)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Ερντογάν-Ιμάμογλου: Βίοι παράλληλοι

Qatar Gate: Η κατάθεση Τζιόρτζι και τα αναπάντητα ερωτήματα για τη στάση της Καϊλή | 16/12/2022 | Μεσημβρινό Δελτίο

 

1, Qatar Gate: Η κατάθεση Τζιόρτζι και τα αναπάντητα ερωτήματα για τη στάση της Καϊλή
2. Qatar Gate: Η κατάθεση Τζιόρτζι και τα αναπάντητα ερωτήματα για τη στάση της Καϊλή
3. Σύνοδος Κορυφής: Στις 19 Δεκεμβρίου οι οριστικές αποφάσεις για το πλαφόν

Ο στρατηγός Φλώρος κάνει άλμα με αλεξίπτωτο από ελικόπτερο Σινούκ | Αταίριαστοι | 16/12/2022

 

1. Εκτός ΝΔ η Μαρία Σπυράκη - Θα αρθεί η ασυλία της Ευρωβουλευτή
2. Μετά τους Παντζέρι και τον σύζυγο της Εύας Καϊλή στη φυλακή και ο Ιταλός λομπίστας Ταλαμάνκα
3. Δίκη για το Μάτι: Αποζημίωση 300.000 ευρώ σε συγγενείς θύματος καλείται να καταβάλει το Δημόσιο
4. Ο στρατηγός Φλώρος κάνει άλμα με αλεξίπτωτο από ελικόπτερο Σινούκ

Η Αίγυπτος ανακήρυξε μονομερώς τα θαλάσσια σύνορά της με τη Λιβύη

 

Με ικανοποίηση παρακολουθεί η Αθήνα τις κινήσεις της Αιγύπτου, η οποία προχώρησε στην μονομερή οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων της με τη Λιβύη, τορπιλίζοντας ουσιαστικά το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. 

Τουρκία: "Μόνο την Κρήτη πήρες, δεν πήρες τις υπόλοιπες νησίδες" | ΣΗΜΕΡΑ | 16/12/22

 
Τουρκία: "Μόνο την Κρήτη πήρες, δεν πήρες τις υπόλοιπες νησίδες" | ΣΗΜΕΡΑ | 16/12/22

Τούρκοι αναλυτές: «Η Ελλάδα μετατρέπει την Κρήτη σε απόρθητο φρούριο» | Σήμερα | 16/12/2022


1. Αρ. Πορτοσάλτε: «Μόνο στα αυταρχικά καθεστώτα κουκουλώνονται τα κλεψίματα»
2. Εννέα έως τώρα οι τραυματίες από το τρομοκρατικό χτύπημα στην Τουρκία
3. Τούρκοι αναλυτές: «Η Ελλάδα μετατρέπει την Κρήτη σε απόρθητο φρούριο»
4. Μ. Σπυράκη: «Το θέμα αφορά σε χρηματικό ποσό σε συνεργάτη μου»

Καταδίκη Ιμάμογλου: Ασκεί έφεση ο εισαγγελέας – Βρήκε λίγη την ποινή του | Ώρα Ελλάδος 16/12/2022

 


1. Βομβιστική επίθεση σε αυτοκίνητο της αστυνομίας στο Ντιγιάρμπακιρ
2. Η Ευρώπη ελέγχει εξονυχιστικά τις... «βρώμικες γωνιές» της
3. Τρομοκρατικό χτύπημα στην Τουρκία: 9 τραυματίες
4. Καταδίκη Ιμάμογλου: Ασκεί έφεση ο εισαγγελέας – Βρήκε λίγη την ποινή του
5. Ο Γεώργιος Καμπάς για την καταδίκη Ιμάμογλου
6. Συνάντηση Τσαβούσογλου με τη Βελγίδα ΥΠΕΞ
7. Αίγυπτος: Ανακοίνωσε ότι βρήκε μεγάλο απόθεμα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο