Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

Διασώζοντας αρχαιότητες στη Μικρά Ασία


Ελληνες ένστολοι με αρχαιότητες στη Νύσα της Μικράς Ασίας, το 1921-22

Αγνωστες στους πολλούς ιστορίες από την περίοδο της τρίχρονης παρουσίας της ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (1919-1922) στην έκδοση «Μικρασιατικός Ελληνισμός».

Μάχη Κιλκίς-Λαχανά: Ο Εύζωνας Δεκανέας Γ. Κοκκίνης, του 1ου Συντάγματος Ευζώνων διηγείται…


Γράφει ο Φώτης Σαραντόπουλος

19/21 Ιουνίου 1913 – Μάχη Λαχανά, 1ο Σύνταγμα Ευζώνων

(Διήγηση του Εύζωνος Δεκανέα Γιώργου Κοκκίνη, 9ο Τάγμα Ευζώνων, 1ο Σύνταγμα Ευζώνων, 6η Μεραρχία [1])

Μουσείο Ποντίων Πιερίας: Μια μονάδα πολιτισμού σύγχρονη και βιώσιμη που θα στεγάσει την ιστορική ποντιακή κληρονομιά του τόπου


Μια... γεύση από το μουσείο (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Μετά το καλοκαίρι η επίσημη παρουσίαση της μελέτης

Ανακοίνωση του υπό ίδρυση Συλλόγου «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα»

 

Μακεδονία 3ος αιώνας π.Χ. : Η επιγραφή του Παράμονου της αρχαίας Μορρύλου

Ιούνιος 21, 2023. Ελλάδα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟ ΙΔΡΥΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ΜΕ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟ ΤΙΤΛΟ:

«ΚΕΝΤΡΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ»

ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΙΔΡΥΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ»

ΩΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ

Αντιθέτως επετράπη η ίδρυση συλλόγου

για την προώθηση  «Μακεδονικής γλώσσας» ως Σλαβικής.

Μια πρόταση για συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στην Ελλάδα


του Δημήτρη Τσαϊλά, Υποναυάρχου ε.α.

Σήμερα, όχι μόνο η εξωτερική πολιτική, αλλά και τα εσωτερικά, οικονομικά και κοινωνικοπολιτικά ζητήματα ασφάλειας επηρεάζουν περισσότερο από τις δράσεις των τριών παραδοσιακά αρμοδίων υπουργείων (του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Άμυνας και του Υπουργείου Ανάπτυξης).

Η Ντροπή περισσεύει… (Αλήθειες που δεν λέγονται)


Γράφει ο Θανάσης Κ.

Υπάρχουν αλήθειες που δεν λέγονται.
Ή μάλλον πραγματικότητες που αποκρύβονται συστηματικά.
Και μας στοιχειώνουν…

Οι Πρέσπες της Ουκρανίας


του Μελέτη Η. Μελετόπουλου*

Η ρωσσο-ουκρανική επίθεση διανύει ήδη τον δεύτερο χρόνο της, διαψεύδοντας τα προγνωστικά. Όσοι προέβλεπαν κεραυνοβόλα προέλαση των ρωσσικών στρατευμάτων και επικράτηση της Ρωσσίας σε λίγες εβδομάδες, απατήθηκαν οικτρά. Η εισβολή κατέληξε σε φιάσκο και εξελίσσεται ήδη σε ένα είδος ατέρμονου ρωσσικού Βιετνάμ.

Τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή: πέραν των συμβατικών προνομίων και ασυλιών


Και ένα διόλου βολικό ερώτημα

Δρ. Χρήστος Ζιώγας, Αρθρογράφος

Διδάσκων Διεθνείς Σχέσεις στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Παν/μιου Αιγαίου και εντεταλμένος Λέκτορας στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων

Το ΝΑΤΟ, το Κυπριακό και η «ντρίπλα» Ερντογάν


Η Θέση του «Φ»


ΕΝΟΨΕΙ προφανώς του γεγονότος ότι κάποιοι ηγέτες δυτικών χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ θα θέσουν στην επικείμενη Σύνοδος Κορυφής της Συμμαχίας, στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11-12 Ιουλίου, θέμα Κύπρου, η Άγκυρα επιχειρεί να κάνει αντιπερισπασμό. 

Mistral: Η Κύπρος θα αποκτήσει συστήματα αεράμυνας από κοινού με άλλες 4 χώρες – Ο ρόλος της Γαλλίας


Η Κύπρος, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Εσθονία και η Ουγγαρία υπέγραψαν επιστολή προθέσεων για την κοινή αγορά των συστημάτων αεράμυνας Mistral που κατασκευάζονται από την γαλλική εταιρεία MBDA.

12 «Οχιές» στη «φαρέτρα» της Πολεμικής Αεροπορίας μέσα στο καλοκαίρι – Στη Σούδα και το πρωτότυπο F-16 με σειριακό αριθμό «005»


Στόχος είναι η παράδοση των Viper στην Πολεμική Αεροπορία να παραμείνει εντός χρονοδιαγράμματος

Κώστας Σαρικάς

Σύντομα η παραλαβή οπλισμού για τα M1117


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Από το προσεχές φθινόπωρο, αναμένεται να βελτιωθεί η κατάσταση των Τροχοφόρων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Αναγνωρίσεως M1117 που έχουν παραληφθεί ήδη από τον Ελληνικό Στρατό, με την συμπλήρωση του οπλισμού τους. Μέχρι σήμερα, η πλειοψηφία των οχημάτων περιορίζεται σε ένα πολυβόλο MG3 των 7,62 mm εξωτερικά του πύργου.

Σημαντική συνεργασία Eλλάδας και Ινδίας: Τα «μυστικά» μιας ειδικής γεωστρατηγικής σχέσης στην Ασία, τη Μεσόγειο και την Ευρώπη


Κατά τη διάρκεια της άσκησης Ηνίοχος τόσο οι Έλληνες αεροπόροι, όσο και οι Ινδοί είχαν την ευκαιρία να πετάξουν με F-16 αλλά και με Sukhoi 30. Πηγή: Ινδική Πολεμική Αεροπορία

Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Πόσο εύκολο είναι για δύο κράτη που τα χωρίζουν 7.869 χιλιόμετρα ή 4.889ναυτικά μίλια να έχουν έρθει πιο κοντά και να συνεργάζονται στον τομέα της άμυνας;

ΣΕΚΠΥ: “Τι ζητά η ελληνική Αμυντική Βιομηχανία από τη νέα Κυβέρνηση”

Η εβδομάδα που διανύουμε, όντας η τελευταία πριν τις δεύτερες εκλογές, είναι ο κατάλληλος χρόνος για να απευθύνουμε τις προτάσεις μας προς την νέα κυβέρνηση. Η Εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία-ΕΑΒΙ, τα τελευταία χρόνια έκανε ιδιαίτερα σημαντικά βήματα για την ανάκτηση όσων έχασε στα δύσκολα χρόνια της 10ετούς οικονομικής κρίσης. 

Οι «Βίκινγκς» και οι «Σαΐτες» των «Σκιών του Αιγαίου» απέκτησαν λιμάνι


Η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), οι «σκιές του Αιγαίου» απέκτησαν ολοκαίνουριο  λιμένα με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις κι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ βρέθηκε εκεί.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Κέντρο κατασκευής πλοίων παγκόσμιας κλάσης


Οόμιλος ONEX Shipyards & Technologies βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την επέκταση της συνεργασίας του με τον Ιταλικό ναυπηγικό κολοσσό Fincantieri S.p.A, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του Liberal

Πολλά τα λεφτά Κεμάλ…

Άννα Παναγιωταρέα

Οι μπίζνες των δουλεμπόρων, οι «αλληλέγγυοι» και οι συκοφαντίες των συριζαίων

Έχει ο Τσίπρας έτοιμο «δαχτυλίδι» για την Αχτσιόγλου;


Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί τον τελευταίο μήνα να διαχειριστεί το «βαρύ» αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαϊου και παράλληλα ασφαλώς σχεδιάζει την «επόμενη μέρα» μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Εκλογές 2023 - Ροδόπη: αδιόρθωτος ο Φερχάτ με τις ευλογίες Τσίπρα


Σαν να μη συνέβη το παραμικρό με τις αποκαλύψεις για τη στήριξη που έλαβε από το τουρκικό προξενείο και χωρίς να αισθανθεί την υποχρέωση να δώσει έστω και κάποιες τυπικές εξηγήσεις, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Οζγκιούρ Φερχάτ, ζητά ξανά την ψήφο των πολιτών της Ροδόπης στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής. 

Έβρος: Νέες οπισθοχωρήσεις μεταναστών προς την Τουρκία, παρουσία του τουρκικού στρατού


Νέες κινήσεις απομάκρυνσης μεταναστών από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο με κατεύθυνση το εσωτερικό της Τουρκίας και υπό τη συνοδεία του τουρκικού στρατού, παρατηρήθηκαν σήμερα.

ΗΠΑ: Πολύ διαφορετικές περιπτώσεις η αγορά S-400 από Ινδία και Τουρκία


Η εκπρόσωπος του Πενταγώνου ρωτήθηκε γιατί οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν διαφορετικά την Τουρκία και την Ινδία καθώς και οι δύο χώρες αγόρασαν ρωσικούς S-400. 

Η επιβεβλημένη αντίδραση της Αθήνας στο πραξικόπημα Ράμα


Νίκος Μελέτης

Συνεχίζει να κρατά σε ομηρία τον Φ. Μπελέρη και την Αθήνα ο Αλβανός πρωθυπουργός Ε. Ράμα καθώς με προσχήματα και με προβληματικές αποφάσεις απορρίπτονται η μια μετά την άλλη οι εφέσεις των δικηγόρων του για έστω και με περιοριστικούς όρους απελευθέρωση του ώστε να μπορέσει να ορκισθεί στη θέση του Δημάρχου Χειμάρρας.

Γερμανία-Τύπος: Το μεταναστευτικό, η Ελλάδα και οι αυταπάτες της ΕΕ


Την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική και τις συνθήκες στο μοιραίο πλοίο πριν το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου, σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος. Το Spiegel για το μερίδιο ευθύνης των ελληνικών αρχών.

Σουηδία: Η τουρκική Βουλή να ξεκινήσει τη διαδικασία ένταξης στο NATO


Η Σουηδία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει της συμφωνίας που συνήψε με την Τουρκία σχετικά με την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και έχει έρθει η ώρα η τουρκική Βουλή να ξεκινήσει την διαδικασία επικύρωσης του σουηδικού αιτήματος ένταξης ώστε να επιτρέψει στη Σουηδία να ενταχθεί στη Συμμαχία, δήλωσε σήμερα ο Αουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ.

To Καζακστάν τερμάτισε αιφνιδίως τις συνομιλίες της Αστάνα για τη Συρία, μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας, Ιράν


Το Καζακστάν, που εδώ και καιρό φιλοξενεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία ανάμεσα στη Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν, πρότεινε αιφνιδίως σήμερα τον τερματισμό της διαδικασίας, αν και η Ρωσία ανακοίνωσε πως οι συναντήσεις θα συνεχισθούν σε άλλη τοποθεσία.

«Οι νέοι διηπειρωτικοί πυρηνικοί πύραυλοι Sarmat θα είναι σύντομα έτοιμοι» λέει ο Πούτιν


Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στο νέο υπερόπλο

«Γνωρίζαμε ότι θα γίνονταν σκληρές μάχες»: Το Πεντάγωνο σχεδίαζε μεγάλες απώλειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης


Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν ότι η αντεπίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας είναι σκληρή και συνοδεύεται από μεγάλες απώλειες τόσο προσωπικού όσο και τεθωρακισμένων, αλλά όλα αυτά ελήφθησαν υπόψη από τον αμερικανικό στρατό κατά την κατάρτιση των σχεδίων. Αυτό δήλωσε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Sabrina Singh.

Παραδοχή Ζελένσκι: «Πιο αργή από ότι θα θέλαμε η πρόοδος στην αντεπίθεση εναντίον των Ρώσων»


O Βολοντίμιρ Ζελένσκι/ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ Ukrainian Presidential Press Office via AP

Πιο αργή από ό,τι θέλει το Κίεβο είναι η πρόοδος που σημειώνει η αντεπίθεση εναντίον των ρωσικών δυνάμεων όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

Η ΕΕ συμφώνησε το 11ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας -«Ένα ακόμη πλήγμα» λέει η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν


Η ΕΕ συμφώνησε για το ενδέκατο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αναφέρει με ανάρτησή της στο twitter η σουηδική Προεδρία.

Επιπλέον 1,3 δισεκ. δολάρια για την οικονομία της Ουκρανίας, ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ


Οι ΗΠΑ θα προσφέρουν 1,3 δισεκ. δολάρια επιπλέον βοήθεια στην οικονομία της Ουκρανίας, κυρίως στις βασικές υποδομές, ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίκεν από το Λονδίνο όπου διεξάγεται διάσκεψη δωρητών για την εμπόλεμη χώρα.

Καλογεροπούλου: Τον μάτιασαν τον Τσίπρα γι' αυτό έπεσε η δημοτικότητά του


Ίσως είναι η πιο πειστική εξήγηση που έχει δοθεί μέχρι στιγμής.

LEADERS 19.6.2023 – Καθηγητής Κ. Γρίβας – «Ζώνη θανάτου για τους Τούρκους το Αιγαίο»


Στην   εκπομπή  LEADERS στις 19.6.2023  με τον Ηλία Παπανικολάου, ο  Καθηγητής Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων  Kωνσταντίνος Γρίβας  αναλύει τον υβριδικό πόλεμο της Τουρκίας  κατά της χώρας μας, τι επιδιώκει μ’ αυτόν καθώς και το ρόλο του πυροβολικού στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ο Ζαχαρίας Μίχας στο newshub.gr: Το μεταναστευτικό είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας για την Ελλάδα

Φιλοξενούμενος στο podcast του newshub.gr είναι ο αναλυτής και Διεθνολόγoς κ. Ζαχαρίας Μίχας, με τη συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από την τραγωδία με τους μετανάστες στην Πύλο.

Πολλές οι εστίες ανάφλεξης στον κόσμο - Ποιος είναι ο ρόλος του διεθνούς δικαίου


Πολλές οι εστίες ανάφλεξης στον κόσμο - Ποιος είναι ο ρόλος του διεθνούς δικαίου

Η Ελλάδα να κηρύξει την Τουρκία κράτος-λαθροδιακινητή (20-6-2023)


Σάββας Καλεντερίδης: Η Ελλάδα να κηρύξει την Τουρκία κράτος-λαθροδιακινητή (20-6-2023)

Ναυάγιο στην Πύλο: Προφυλακίστηκαν οι 9 δουλέμποροι | Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων | OPEN TV


1. Πύλος: Συγκλονίζουν νέες μαρτυρίες διασωθέντων για τις άθλιες συνθήκες στο δουλεμπορικό
2. Ναυάγιο στην Πύλο: Προφυλακίστηκαν οι 9 δουλέμποροι
3. Συνεχίζουν τη δράση τους και μετά το πολύνεκρο ναυάγιο τα κυκλώματα των διακινητών
4. Κως: Τούρκος δουλέμπορος κρυβόταν πίσω από το Δικαστικό Μέγαρο
5. Νέο «όχι» των Αλβανικών Αρχών στην αποφυλάκιση Μπελέρη

Ναυάγιο στην Πύλο: Τα αναπάντητα ερωτήματα


Ναυάγιο στην Πύλο: Τα αναπάντητα ερωτήματα

Τούρκοι αξιωματούχοι: Το μαχητικό "KAAN" θα είναι έτοιμο να απογειωθεί στα τέλη του 2023 | Σήμερα | 21/06/2023 SKAI.gr


1. Τούρκοι αξιωματούχοι: Το μαχητικό "KAAN" θα είναι έτοιμο να απογειωθεί στα τέλη του 2023
2. Ξεκίνησε τις δοκιμές στη θάλασσα η νέα τούρκικη φρεγάτα "INSTANBUL"
3. Τουρκία: Έρχονται αυξήσεις επιτοκίων - Οργή από την αντιπολίτευση για τον Ερντογάν
4. Επίθεση Ερντογάν στην δύση για το προσφυγικό

Ρωσία: Προειδοποιεί την Ουκρανία να μην χτυπήσει την Κριμαία με αμερικανικούς πυραύλους


1. Ρωσία: Προειδοποιεί την Ουκρανία να μην χτυπήσει την Κριμαία με αμερικανικούς πυραύλους
2. Νέο «αγκάθι» στις σινο-αμερικάνικες σχέσεις η Κούβα
3. Τουρκία: Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 34% ανακοίνωσε ο υπουργός εργασίας
4. Αλβανία: 1 νεκρός και 10 τραυματίες σε ιρανικό καταυλισμό
5. Ναυάγιο Τιτανικού: Λιγοστές οι ελπίδες για το πλήρωμα του υποβρυχίου