Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Ο Παρθενώνας και οι χρυσελεφάντινες πόρτες του


Οι πόρτες του Παρθενώνα, από μοσχοβολιστό ξύλο κέδρου, που έκρυβαν το χρυσελεφάντινο άγαλμα της παρθένου θεάς Αθηνάς και επέτρεπαν τη θέασή του ελάχιστες φορές,

οι πόρτες που προστάτευαν τους θησαυρούς της αθηναϊκής δημοκρατίας (και αργότερα το ταμείο της αθηναϊκής συμμαχίας) θα πρέπει να ήταν περισσότερο εντυπωσιακές από ότι νομίζαμε μέχρι σήμερα.

Χρυσελεφάντινες οι πόρτες του Παρθενώνα
Και αν το ξύλο ως υλικό προσφέρεται για περίτεχνα σκαλίσματα αλλά όχι για κάτι πιο πολυτελές, υπήρχαν και το ασήμι, ο άργυρος και το ελεφαντόδοντο που θα έδιναν ένα λαμπερό αποτέλεσμα.

Οι περίφημες θύρες του πρόναου και του οπισθόναου, ύψους 10 μέτρων και πλάτους 5 (κάτι λιγότερο από 50 τετραγωνικά, αφού θα πρέπει να υπολογίσουμε και τα ξύλινα θυρώματα) ήταν σίγουρα κατασκευασμένες από ξύλο και σίγουρα επενδεδυμένες με χρυσά
ελάσματα, ίσως και με ασημένια, όπως συνέβαινε εκείνη την εποχή και σε άλλους ναούς ανά τον Ελληνικό κόσμο.

Γιατί ο Μ.Αλέξανδρος και ο εντοπισμός της ανάγλυφης κεφαλής του πυροδοτεί πόλεμο αρχαιολόγων - Βρέθηκε μυκηναϊκό νεκροταφείο με 31 ασύλητους τάφους(Βίντεο)

ΑΝΑΡΙΘΜΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ - ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΙΨΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΓΙΣΤΟ ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗ ΕΝΩ ΤΟΥΣ ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

«Εμφύλιος» πόλεμος μεταξύ των αρχαιολόγων έχει ξεσπάσει μετά την αποκάλυψη ότι εντοπίστηκε ανάγλυφη κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Θα έλεγε κανείς ότι υπάρχουν «Αλεξανδρομάχοι» επιστήμονες, οι οποίοι επιτίθενται με κάθε ευκαιρία στους ανασκαφείς της Αμφίπολης, απορρίπτοντας την χρονολόγηση του μνημείου στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα παρά το γεγονός πως τους διαψεύδουν τα δεδομένα.

Άμπωτη και παλίρροια - Δείτε τη θάλασσα της Χαλκίδας να αλλάζει κατεύθυνση... από ψηλά (Βίντεο)

http://www.golamia.gr/images/psixagogia/taxidia/2016/160305-gefira-thalassa-xalkidas.jpgΈνα drone πέταξε πάνω από τη Χαλκίδα, και κατέγραψε το νερό της θάλασσας που ρέει σαν ποτάμι και αλλάζει κατεύθυνση κάθε έξι ώρες!

Η Χαλκίδα είναι η πρωτεύουσα και ο κύριος λιμένας του νομού Εύβοιας της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Είναι κτισμένη στις δύο πλευρές του πορθμού του Ευρίπου με το ένα κομμάτι της να βρίσκεται στην νήσο Εύβοια και το άλλο της στην Στερεά Ελλάδα.

Οι στόχοι τύπου ΖΟΡ στον Ερατοσθένη και Νότια της Κρήτης

Των Η. Κονοφάγου, Ν. Λυγερού, Α. Φώσκολου

Μετά τον εντοπισμό του κυπριακού στόχου κοιτάσματος τύπου ΖΟΡ (ασβεστολιθικός ύφαλος) στο κυπριακό θαλάσσιο οικόπεδο 11, κοιτάξαμε εάν από τα υπάρχοντα γεωφυσικά στοιχεία στην περιοχή έχουν ήδη εντοπιστεί και άλλοι στόχοι τύπου ΖΟΡ.
Στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε επισημάνει ότι η παρουσία γιγαντιαίων ταμιευτήρων υδρογονανθράκων αυτού του τύπου συμβαίνει μόνο εφόσον παλαιογεωγραφικά στην περιοχή υπήρξαν πράγματι λιμνοθάλασσες. Είναι ήδη γνωστό ότι γύρω από τον Ερατοσθένη υπήρξαν λιμνοθάλασσες, στις ακτές των οποίων δημιουργήθηκαν καρστικοί ασβεστολιθικοί ύφαλοι (reefs) με εξαιρετικά υψηλό δευτερογενές πορώδες (βλ. Εικ.1).

Τα δεδομένα της Ανατολικής Μεσογείου - Διάλεξη Ν. Λυγερού: "Γεωστρατηγική Μέσης Ανατολής και Στρατηγική Ελλάδας". (Βίντεο)


Τα δεδομένα της Ανατολικής Μεσογείου
Του Ν. Λυγερού


Ενώ οι περισσότεροι ασχολούνται αποκλειστικά με το προσφυγικό θέμα για να καλύψουν άλλα προβλήματα που απασχολούν την Ελλάδα, τα δεδομένα της Ανατολικής Μεσογείου συνεχίζουν να εμπλουτίζονται από νέες ανακαλύψεις που αλλάζουν κυριολεκτικά την πραγματικότητα. Παρόλο αυτά στην Ελλάδα και στην Κύπρο, πολλοί επιμένουν με την πολιτική της μιζέριας δίχως να υπολογίζουν ή ακόμα χειρότερα να αποφεύγουν αυτά τα πολύτιμα δεδομένα για το μέλλον του Ελληνισμού. Κι ενώ βλέπουμε με καθαρό πλέον τρόπο τι γίνεται στη Συρία και στο Ιράκ, το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου που μετατρέπεται σε πόλο έλξης για όλη την περιοχή, δεν κυριαρχεί ακόμα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ο Ερωτόκριτος και η Άλωση του Χάνδακα

Του Ν. Λυγερού

Η Άλωση του Χάνδακα από τους Οθωμανούς έγινε το 1669 και για όσους ξέρουν για τον Ερωτόκριτο, ο τίτλος μας μπορεί να θεωρηθεί αναχρονισμός. Σίγουρα ο Ερωτόκριτος είναι κατά πολύ προγενέστερος της Άλωσης ως έργο και δεν μπορεί να έχει επηρεαστεί από αυτήν. Τουλάχιστον αυτό θα έλεγε ένας γνώστης της ενετοκρατικής παράδοσης. Όμως θα ξεχνούσε το θέμα της εκτύπωσης του έργου το 1713 και τα λόγια του ίδιου του τυπογράφου, διότι αυτός μάς εξηγεί ακόμα και τον τίτλο. ἔκρινα, γράφει, με τήν συμβουλήν λογίων ἀνθρώπων να πρωτοτυπώσω εἰς τοῦτες τές ἡμέρες τόν Ἐρωτόκριτον, Ποίημα παλαιόν, ὁπού τόσον ἐπαινείται καί τιμᾶται

"Πτήση προς την αιωνιότητα" - Ένα συγκινητικό βίντεο αφιερωμένο στους 3 αξιωματικούς που έπεσαν στην Κίναρο

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βετεράνων Αεροπόρων, συμμετέχοντας στο βαρύ πένθος λόγω του τραγικού συμβάντος με το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού που συνετρίβη στην Κίναρο

και τον χαμό των τριών ανδρών του πληρώματος έφτιαξε ένα συγκινητικό βίντεο προς τιμήν των νεκρών, με τίτλο : "Πτήση προς την αιωνιότητα"

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: Έρχεται 48ωρο με καταιγίδες και χαλάζι

Θα ξεκινήσει τη Δευτέρα από τα βόρεια και δυτικά της χώρας - Την Τρίτη η κακοκαιρία θα χτυπήσει Μακεδονία και Θράκη
Για ένα 48ωρο με βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις προειδοποιεί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ η κακοκαιρία που θα ξεκινήσει από το πρωί της Δευτέρας και θα συνεχιστεί την Τρίτη και αναμένεται να επηρεάσει κυρίως τα δυτικά της χώρας.

Spiegel: Με πρωτοσέλιδο την Ακρόπολη στέλνει μήνυμα για το προσφυγικό

Μήνυμα για την προσφυγική κρίση και τον τρόπο, με τον οποίο την χειρίζονται οι ηγέτες της Ευρώπης στέλνει με το πρωτοσέλιδό του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Με πρώτο πλάνο την Ακρόπολη, πάνω από την οποία κυματίζει η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ακριβώς από πίσω ο πύργος της Πίζας, ο πύργος του Άιφελ, το Μπιγκ Μπεν και το Ατόμιουμ από τις Βρυξέλλες, το γερμανικό περιοδικό σχολιάζει καυστικά τη λογική της Ευρώπης με τα κλειστά σύνορα και τους φράχτες.

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα - «Γκριζάρει» το Αιγαίο... μέσω ΝΑΤΟ

ΜΕ ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΝΑΤΟ ΖΗΤΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΝΗΣΙΑ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΛΛΙΜΕΝΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνεχίζει την επίθεση της προς την Ελλάδα η Άγκυρα μετά τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώπιον του Ν. Κοτζιά για την κυριαρχία στο Αιγαίο. Όπως αποκαλύπτει η «Καθημερινή», η Τουρκία, με απόρρητο έγγραφο προς το ΝΑΤΟ, αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, επαναφέροντας το θέμα των γκρίζων ζωνών!