Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022

Ανδρέας Μιαούλης - Ο ατρόμητος ναύαρχος του 1821(Βίντεο)

 

Ανδρέας Μιαούλης - Ο ατρόμητος ναύαρχος του 1821

Δείτε το Βίντεο

Γιατί δε θέτουμε ζήτημα κυριαρχίας της Τουρκίας στην Ίμβρο και Τένεδο;

 

Γράφει ο Νικόλαος Λαδιανός, δημοσιογράφος της ΕΡΤ3

Η Ελλάδα έχει ορισμένα κρυφά – ή και φανερά – “υπερόπλα” στη Συνθήκη της Λωζάνης. (Η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, θα επαναλάβω ότι συνήφθη σε ένα κλίμα ταπεινωτικό για την χώρα μας…)

Άγκυρα: Προκαλεί και απειλεί στο Αιγαίο, στρώνει το χαλί για νέα «εισβολή» στην Κυπριακή ΑΟΖ

 

Νίκος Μελέτης


Μετά το Αιγαίο η Τουρκία στρώνει το έδαφος για νέα «εισβολή» στην Κυπριακή ΑΟΖ με επιστολή την οποία έστειλε στις 19 Μαΐου στον ΟΗΕ(A/76/842-S/2022/405) με την οποία προσπαθεί να νομιμοποιήσει το «δικαίωμα» της για έρευνες και γεωτρήσεις σε περιοχές που η ίδια έχει βαφτίσει τουρκική υφαλοκρηπίδα στην βαση του δογματος της Γαλάζιας Πατρίδας.

Τί σχέση έχει ο χάρτης Τσαβούσογλου με τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία

 

Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ

Όταν στις αρχές του 2021 ανεπίσημα τουρκικά χείλη είχαν εξαρτήσει την αναγνώριση της ελληνικής κυριαρχίας την ελληνική κυριαρχία των νησιών στο ανατολικό Αιγαίο από την αποστρατιωτικοποίησή τους, αρμόδιοι παράγοντες στην Αθήνα είχαν υποτιμήσει τη σημασία εκείνης της δήλωσης. 

Ανήκουμε αλλά φοβόμαστε

 

Ανδρέας Πιμπίσιης   

Ανήκουμε εις τη Δύση, φοβόμαστε την Τουρκία και ανησυχούμε για τους Άραβες. Κάπως έτσι μπορεί να περιγραφεί ο τρόπος που πολιτεύεται η Κυπριακή Δημοκρατία. Και τα παραδείγματα πολλά που επιβεβαιώνουν ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτή τη λογική. 

Μήπως ρίχθηκε στα σκουπίδια η επιστολή Αναστασιάδη;

 

Μπορεί να καταγραφεί ως ένα σημαντικό έγγραφο η επιστολή που έστειλε στον Τατάρ ο Αναστασιάδης για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Όμως, η τουρκική πλευρά δεν τη συζήτησε καν. Την έσκισε και την πέταξε. 

Η Τουρκία δεν επιτίθεται κατά της Ελλάδας αλλά κατά της Δύσης

 

Παναγιωτόπουλος: Αν η Τουρκία αποτολμήσει στρατιωτική εμπλοκή θα πληρώσει βαρύ τίμημα

 

«Έχω τονίσει κατ’ επανάληψη ότι οι εντάσεις δεν προσφέρουν σε καμία πλευρά. Οι δυνατότητές μας αυτές είναι που αποθαρρύνουν την άλλη πλευρά από το να αποτολμήσει στρατιωτική εμπλοκή.

Νέα τουρκική πρόκληση: Υπερπτήση πάνω από την Κανδελιούσσα

 

Η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις.

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα, προχωρώντας σήμερα σε νέες υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο.

«Όπλο» στα χέρια του Εrdogan το μεταναστευτικό - Το ελληνικό λιμενικό έχει αναχαιτίσει 40.000 μετανάστες

 

Τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι μέχρι στιγμής φέτος έχουν αναχαιτιστεί φέτος από το λιμενικό σώμα

Marder vs. BMP-1: Μια… παρανοϊκή συζήτηση 20 ετών και το ξεχασμένο ΤΟΜΑ “ΛΕΩΝΙΔΑΣ”

 

Το “swap” των σοβιετικής κατασκευής ΤΟΜΑ BMP-1 με τα γερμανικά TOMA Marder 1A3, ήταν μία ακόμα ευκαιρία να διαπιστώσει κανείς το πολύ χαμηλό επίπεδο δημόσιας συζήτησης ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις σε θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας. Όλα γίνονται με κριτήριο την εντυπωσιοθηρεία. Όταν τα κόμματα αποδεικνύονται ανίκανα να συμφωνήσουν στα στοιχειώδη, πώς είναι δυνατόν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα πολύπλοκα ζητήματα εθνικής ασφάλειας;

Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)

Τουρκία: Ο «πατέρας» του τουρκολιβυκού μνημονίου ξαναχτυπά για τα νησιά του Αιγαίου

 

Το γεγονός ότι η Τουρκία θέτει ξανά ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης και κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου ήρθε να θυμίσει τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία τις τελευταίες δεκαετίες ανακυκλώνει συστηματικά τα ίδια ζητήματα

CNNTURK : ¨Η Ελλάδα κάνει κινήσεις ακραίων εξοπλισμών…¨

 

Κείμενο του ιστολόγιου 3/6/2022


Στο παρακάτω βίντεο ακούμε αρχικά την παρουσιάστρια να λέει τα εξής :

Ελληνοτουρκικά: Πλειοδοσία επιθετικότητας ενόψει εκλογών διαβλέπει η Αθήνα

 

To μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα είναι ότι δεν πρόκειται να παρασυρθεί από το κρεσέντο ρητορικής αποχαλίνωσης που χαρακτηρίζει τον δημόσιο λόγο της κυβέρνησης, των κομμάτων και των στελεχών του ΑΚΡ για το Αιγαίο. [INTIME NEWS]

Βασίλης Νέδος

Σε πλειοδοσία επιθετικής ρητορικής κατά της Ελλάδας έχουν αποδυθεί το κυβερνών κόμμα και η αντιπολίτευση στην Τουρκία.

Νέο «παραλήρημα» Τσελίκ: Η Ελλάδα να προσέχει τα λόγια της -Η στρατιωτικοποίηση των νησιών είναι αδιέξοδος δρόμος

 

Ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν στην Τουρκία, Ομέρ Τσελίκ / Φωτογραφία: AP

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας προχώρησε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ.

Ν. Δένδιας από το Βελιγράδι: Η Τουρκία θέτει αβάσιμους χειρισμούς

 

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Σέρβος ομόλογός του Νικόλα Σελάκοβιτς, κάνουν δηλώσεις στον Τύπο, μετά το τέλος της συνάντησής τους, στο Βελιγράδι   -   Πνευματικά Δικαιώματα  STR/ 2022 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Σερβίας και οι περιφερειακές εξελίξεις με επίκεντρο την κατάσταση στην Ουκρανία απασχόλησαν τις συναντήσεις που είχε στο Βελιγράδι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με το πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τον ομόλογο του Νίκολα Σελάκοβιτς και τον πρόεδρο της Βουλής Ίβιτσα Ντάτσιτς.

To NATO πρέπει να σκεφτεί το διαζύγιο με την Τουρκία: Προτείνει πρώην διπλωμάτης ΗΠΑ

 

File photo: Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ με τον πρόεδρο της Τoυρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Photo via Twitter, @NATOpress

Το ΝΑΤΟ πρέπει να εξετάσει την εκδοχή ενός διαζυγίου από την Τουρκία γιατί οι αυξανόμενες διαφορές μεταξύ της συμμαχίας και της Άγκυρας γίνονται ασυμβίβαστες, δηλώνει η Ελίζαμπεθ Σάκελφορντ, πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ.

Τουρκία σε Φινλανδία και Σουηδία: Από τις απαντήσεις σας εξαρτάται η ένταξή σας στο ΝΑΤΟ

 

Η Τουρκία συνεχίζει να προβάλει αντίσταση στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου στην Ισπανία.

«Η Τουρκία αγοράζει σιτηρά που η Ρωσία έχει κλέψει από την Ουκρανία» Η καταγγελία του ουκρανού πρεσβευτή στην Άγκυρα

 

Στην καταγγελία ότι η Τουρκία συγκαταλέγεται στις χώρες που αγοράζουν σιτηρά που η Ρωσία έχει κλέψει από την Ουκρανία προχώρησε σήμερα ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Άγκυρα.

Παγκοσμιοποίηση: Οι ανατροπές που φέρνουν πόλεμος και πανδημία

 

Μικρότερες εφοδιαστικές αλυσίδες, νέοι εμπορικοί δρόμοι και διαφορετικοί τόποι εγκατάστασης της βιομηχανίας, κάποια από τα πιθανά «απόνερα» του κορωνοϊού και του πολέμου στην Ουκρανία

O Σολτς στη Θεσσαλονίκη, η Μπέρμποκ σε Αθήνα και Άγκυρα

 

Στη Θεσσαλονίκη ο Όλαφ Σολτς

Ο Γερμανός καγκελάριος μεταβαίνει για δείπνο με τις χώρες της Διαδικασίας Συνεργασίας ΝΑ Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη. Η υπ. Εξωτερικών σε Αθήνα και Άγκυρα.

Απειλεί η Ζαχάροβα για την αύξηση αμυντικών δαπανών της Γερμανίας - "Είναι γνωστό από την Ιστορία πώς θα τελειώσει"

 

Πώς σχολίασε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών την έγκριση πακέτου-μαμούθ 100 δισ. ευρώ για στρατιωτικούς εξοπλισμούς της Γερμανίας.

Νέα Πρότζεκτ Φυσικού Αερίου στη Βόρεια Θάλασσα στη Σκιά της Διακοπής της Ροής Ρωσικού Αερίου

 

Η διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τη ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom προς τη Δανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες επισπεύδει την αναβίωση των ερευνών στη Βόρεια Θάλασσα, με νέα πρότζεκτ να  έρχονται στο προσκήνιο. 

Ουκρανία: Πώς μεταμόρφωσε μικρά drones στον τέλειο "βομβαρδιστικό εφιάλτη" για τα ρωσικά τανκς

 

Του David Hambling

Η ουκρανική μονάδα εναέριας αναγνώρισης Aerorozvidka δεν είναι η πρώτη που χρησιμοποιεί μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να ρίχνει βόμβες, αλλά είναι αυτή που κατάφερε να μετατρέψει τα drones από όπλα που απλώς προκαλούν προβλήματα σε πραγματικό εφιάλτη για τα άρματα μάχης. 

Στόλτενμπεργκ: Πάμε σε πόλεμο φθοράς – Τί σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

 

Οι δηλώσεις Στόλτενμπεργκ αυξάνουν το γεωπολιτικό ρίσκο όχι μόνο της εγγύς περιφέρειας αλλά και για τα Βαλκάνια και την Ελλάδα

Ρωσία: Ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι να εκπληρωθούν οι στόχοι μας - Ζελένσκι: «Θα κερδίσουμε»

 

Η Νίλα Ζελίνσκα κρατά μια κούκλα που άνηκε στην εγγονή της. Την βρήκε στα ερείπια του σπιτιού της στα περίχωρα του Κιέβου AP Photo/Natacha Pisarenko

Η «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία θα συνεχιστεί μέχρι η Ρωσία να πετύχει τους στόχους της, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ ενώ συμπληρώνονται σήμερα 100 ημέρες πολέμου.

Ευρωπαϊκή Ενωση: Κολοσσός και νάνος

 

Του Μιχάλη Ψύλου
psliosm@naftemporiki.gr

Η εικόνα θα μπορούσε να είναι πραγματική: Για να περάσει το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στην πραγματικότητα,  η ΕΕ "γονάτισε" και πάλι, μπροστά στην νέα απειλή για βέτο της Ουγγαρίας και απάλλαξε τον Ορθόδοξο Πατριάρχη Κύριλλο από τις νέες κυρώσεις.

Guardian: Ο Πούτιν κερδίζει τον οικονομικό πόλεμο, η Δύση πρέπει να πάει σε συμφωνία ειρήνης

 

Έχουν περάσει τρεις μήνες από τότε που η Δύση ξεκίνησε τον οικονομικό της πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και δεν πηγαίνει σύμφωνα με το σχέδιο, αντιθέτως, τα πράγματα πάνε πολύ άσχημα, αναφέρει ο Guardian.

Ουκρανία: Η Ρωσία «σφυροκοπά» από τη Μαύρη Θάλασσα και από στρατηγικά βομβαρδιστικά

 

Πυραυλικά πλήγματα από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και από βομβαρδιστικά μακράς εμβέλειας, έχοντας στόχους αστικές και στρατιωτικές υποδομές, συνεχίζει να καταφέρει η Ρωσία δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Αλεξάντρ Μοτουζιάνικ, όπως μετάδωσε το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.

Ζελένσκι 100 μέρες από την έναρξη του πολέμου: «Η νίκη θα είναι δική μας» - «Nα εξεταστεί de facto ένταξη στο ΝΑΤΟ»

 

"Οι εκπρόσωποι του κράτους βρίσκονται εδώ, υπερασπίζονται την Ουκρανία εδώ και εκατό ημέρες", σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος σε βίντεο που διαρκεί 36 δευτερόλεπτα

Ρωσία: Βγάζει τον στόλο της στον Ειρηνικό – Μεγάλη ναυτική άσκηση με δεκάδες πλοία και εναέρια μέσα

 


Με δεκάδες πλοία και εναέρια μέσα η Μόσχα θέλει να στείλει σαφές μήνυμα για το βεληνεκές των στρατιωτικών της δυνατότητων

Βούλγαροι, Ούγγροι, Σλοβάκοι εξακολουθούν να μην κατηγορούν τον Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία

 

Μόνο το 51% των Σλοβάκων, το 50% των Βουλγάρων και το 48% των Ούγγρων επέρριψαν την ευθύνη στη Ρωσία. [EPA-EFE/MIKHAIL METZEL]

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες στην Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία εξακολουθούν να μην αποδίδουν την κύρια ευθύνη στη Ρωσία ως υπεύθυνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με νέα έρευνα της δεξαμενής σκέψης GLOBSEC με έδρα τη Μπρατισλάβα.

Εμπάργκο της EE στο ρωσικό πετρέλαιο, εκτός SWIFT τίθεται και η Sberbank

 

Ο έκτος γύρος κυρώσεων περιλαμβάνει την αποσύνδεση της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας από το SWIFT και κυρώσεις στη σύντροφο του Πούτιν.

Η Σερβία ενισχύει την σχέση της με την Μόσχα μέσω της συμφωνίας του φυσικού αερίου

 

Την στιγμή που οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να απομονώσουν την Ρωσία και να απεξαρτηθούν από τα ορυκτά καύσιμα, η Σερβία ενισχύει τις σχέσεις της με την Μόσχα μέσω συμφωνίας για το ρωσικό φυσικό αέριο.

ΗΠΑ – Κίνα: Μπορεί η οικονομία να είναι το πεδίο αποκλιμάκωσης της αντιπαράθεσης;

 

Η επιμονή της Γέλεν να μειωθούν οι δασμοί στα κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα ίσως να δείχνει τον δρόμο της ισορροπίας στις σινοαμερικανικές σχέσεις – Ένας βαθμός οικονομικής συνεργασίας και εμπορικών σχέσεων θα μπορεί να λειτουργεί και ως ένα πεδίο αποφόρτισης της έντασης

Λιβύη: Αιματηρές συγκρούσεις στο αρχηγείο πληροφοριών στην Τρίπολη

 

«Αιματηρές συγκρούσεις ξεσπούν γύρω από το αρχηγείο πληροφοριών στη λιβυκή πρωτεύουσα»

Ιούνιος 2, 2022. Ελλάδα.


Αιματηρές συγκρούσεις ξέσπασαν το βράδυ της Τετάρτης μεταξύ ένοπλων ομάδων γύρω από το αρχηγείο της λιβυκής υπηρεσίας πληροφοριών «Εξωτερικής Ασφάλειας» στην περιοχή Sabaa στην πρωτεύουσα Τρίπολη και συνεχίστηκαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Λιβύη: «Ήρθε η ώρα να επέμβει το NATO – Να αναλάβει την ευθύνη για το κενό ασφαλείας που άφησε»

 

Μέλος του Ύπατου Συμβουλίου της Επικρατείας της Λιβύης (HCS), ο Ιντρίς Μπουφαΐντ, κάλεσε σήμερα το NATO να επέμβει στη Λιβύη «στρατιωτικά ή ειρηνικά» για να απομακρύνει τους μισθοφόρους από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα.

Νίκος Λυγερός στο pagenews.gr: Οι νέοι συσχετισμοί & η γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας

 

Ο στρατηγικός σύμβουλος, καθηγητής Νίκος Λυγερός μίλησε για τους νέους συσχετισμούς και την γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας

Φίλης Γ.: Η απάντηση στην Τουρκία θα πρέπει να είναι σκληρή, αδυσώπητη & χωρίς κανέναν περιορισμό.

 

Ο κ. Γιώργος Φίλης, διδάκτωρ Γεωπολιτικής και καθηγητής Γεωστρατηγικής, μίλησε για την κλιμακούμενη ρητορική της Τουρκίας (01-06-2022).

Γρίβας Κ.: Έχε έρθει η ώρα της αντεπίθεσης για να κατοχυρώσουμε την ειρήνη / Ενημέρωση & Σκέψη

 

Ο κ. Κων/νος Γρίβας, καθηγητής γεωπολιτικής ασφάλειας στο ΕΚΠΑ και καθηγητής γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, μίλησε για την αποστολή οπλικών συστημάτων από την Ελλάδα στην Ουκρανία και για την τουρκική προκλητικότητα (01-06-2022).

Καθηγητής Μάζης: Καταρρίψτε τα τουρκικά drones - Αλλιώς να καταργήσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις

 

"Έχεις υπέρπτηση από drones; Τα καταρρίπτεις. Αυτό είναι μήνυμα και για τις Ηνωμένες Πολιτείες και για το NATO"

Απορρίπτει κατηγορηματικά η Ελλάδα τις τουρκικές προκλήσεις | OPEN TV

 

Η απάντηση της Ελλάδας στην τουρκική επιθετικότητα στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο και στο δίκαιο της θάλασσας, διεμήνυσε πριν από λίγο, από το Βελιγράδι, ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά το ισχυρό μήνυμα που εξέπεμψε χθες ο Πρωθυπουργός, με την επίσκεψή του στην Κω και την Ψέριμο.

Ξεσάλωσε ο Τουρκικός Τύπος για την επίσκεψη Μητσοτάκη στα νησιά | Σήμερα | 03/06/2022

 

Ό,τι συμβαίνει την ώρα που συμβαίνει σε Ελλάδα και εξωτερικό το μαθαίνετε «Σήμερα». Το ξεκίνημα της νέας ημέρας είναι γεμάτο ειδήσεις, αναλυτικά ρεπορτάζ από όλα τα σημεία των γεγονότων και με τα πρόσωπα της επικαιρότητας να είναι οι πρωταγωνιστές.

Ο Γιώργος Φίλης για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα ελληνοτουρκικά | Ώρα Ελλάδος | OPEN TV

 

Ο Διδάκτωρ Γεωπολιτικής, Γιώργος Φίλης αναλύει τις τελευταίες εξελίξεις στο διπλωματικό πεδίο για τον πόλεμο της Ουκρανίας αλλά και τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις από την 100η ημέρα ρωσικής εισβολής

 

Εκατό ημέρες συμπληρώνονται από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό.