Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

Κρίση στη Παγκόσμια Γεωπολιτική Σκακιέρα- Ουκρανία- Ευρασία- Ανατολική Μεσόγειος(Βίντεο)

Στις Αντιθέσεις μια μεγάλη συζήτηση με επίκεντρο την Παγκόσμια Ειρήνη και την Ασφάλεια, την ώρα που οι τεταμένες σχέσεις των μεγάλων Γεωπολιτικά παικτών ισχύος, είναι στη κόψη του ξυραφιού.

 - Η κρίση μεταξύ ΗΠΑ- ΝΑΤΟ και Ρωσίας, ο ρόλος της Ε.Ε. και της Κίνας , το επιφαινόμενο της Ουκρανίας και οι παγκόσμιες γεωπολιτικά αναδιατάξεις 

Το πολιτικό σύστημα έμαθε στο σκύψιμο μπροστά στον Τούρκο(Βίντεο)

Σάββας Καλεντερίδης: Το πολιτικό σύστημα έχει μάθει στο σκύψιμο και στο γονάτισμα μπροστά στον Τούρκο. Οι Έλληνες να σηκωθούν όρθιοι, να σηκώσουν το κεφάλι. Και τότε, ΝΑΙ, θα έχουν την καλύτερη απάντηση οι Τούρκοι.

Στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους, ένα θέμα το οποίο αναμένεται να προωθήσει η Άγκυρα μίλησε ο Σάββας Καλεντερίδης.

Αποδοκίμασε τον Τσαβούσογλου για τα ελληνικά νησιά: Δήλωση της Ουάσιγκτον προς την ορθή κατεύθυνση… Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου(Βίντεο)

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποδοκίμασε τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με ισχυρό μάλιστα τρόπο.

Απορρίπτει τις αιτιάσεις του για τα ελληνικά νησιά και σύμφωνα με πληροφορίες το μήνυμα που εστάλη στην Άγκυρα από την Ουάσιγκτον είναι ότι τα νησιά του Αιγαίου ανήκουν στην Ελλάδα.

  • Για το θέμα αυτό, έχει αναφερθεί ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, μετά την ορθή απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ γπου έβαλε στη θέση του τον Τσαβούσογλου:

Τα Rafale του Κατάρ στην Τουρκία «κατά των κοινών εχθρών»!

Όλα τα Ελληνικά ΜΜΕ αναφέρθηκαν εκτενώς  πριν λίγες εβδομάδες στις 19/01/2022 στην άφιξη των πρώτων 6 Γαλλικών RAFALΕ, από τα 24 που έχουν παραγγελθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση -και καλώς έπραξαν- όμως η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Εμίρη του Κατάρ Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι που είχε πραγματοποιηθεί  λίγες μέρες πριν,  στις 06/12/2021 πέρασε στα ψιλά γράμματα και μόνα λίγα αμυντικά sites ασχολήθηκαν με την σημασία αυτής της επίσκεψης (μεταξύ αυτών βέβαια και το  militaire.gr).

Γράφει ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
Υποναύαρχος ε.α

Ο σκοπός του ταξιδιού αυτού του Ερντογάν στο Κατάρ ήταν η συμμετοχή του στην τελετή υπογραφής

Πολεμικό Ναυτικό και FDI Belh@rra… Η σύμβαση και το “growth margin” που δημιουργεί άλλες προσδοκίες για το μέλλον

Belhara FDI HN – Αρχική εκτίμηση και παρατηρήσεις επί των δεδομένων που αποκάλυψε η κατάθεση της σύμβασης στη Βουλή των Ελλήνων. Η κατάθεση προς έγκριση της σύμβασης για την προμήθεια των τριών φρεγατών FDI HN στην Επιτροπή Συμβάσεων εξοπλισμών της Βουλής των Ελλήνων και η γνωστοποίηση του περιεχομένου της, δεν έκρυβε εκπλήξεις. Το γεγονός ότι η ενσωμάτωση του συστήματος εγγύς αντιαεροπορικής-αντιπυραυλικής άμυνας RAM

Περιπέτειες ενόψει

Ο Λάμπρος Καλαρρύτης γράφει στο pagenews.gr σχετικά με τις πολιτικές προκλήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσει η χώρα το επόμενο διάστημα.


Το αμέσως επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης ήδη από τις ημέρες που διανύουμε, η χώρα θα βρεθεί ενώπιον ενός διπλού επικίνδυνου μετώπου.

Το ένα σκέλος αφορά στην γνωστή εξωτερική απειλή και το άλλο στην επίσης γνωστή εσωτερική ασύμμετρη κατάσταση, ήτοι σε ρευστό πολιτικό σκηνικό λόγω εκλογών. Είτε γίνουν όπως πιθανολογείται πρόωρα εντός του έτους είτε το 2023, θα βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ρωσική Εξάρτηση και Ευρωπαϊκή Μυωπία

Του Κ. Ν. Σταμπολή

Η μεγάλη συσσώρευση ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες και η αντίστοιχη κινητοποίηση από πλευράς Κιέβου με την ενεργή συνδρομή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ έχουν δημιουργήσει μια πρωτοφανή ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Ουδείς μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει τις αυριανές κινήσεις της Μόσχας και το εάν και σε τι βαθμό θα κινηθεί επί του πεδίου σε μια αποφασιστική κίνηση για τον έλεγχο της Ουκρανίας

Επιστροφή στην σκληρή πραγματικότητα: Το σχέδιο για «γκριζάρισμα» όλου του Αιγαίου

Νίκος Μελέτης

Χρειάσθηκαν τρεις τουρκικές επιστολές στον ΟΗΕ και οι συνεχείς δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας από τον Τ. Ερντογάν και τον Χ.Ακάρ μέχρι την τελευταία παρέμβαση του Μ. Τσαβούσογλου που συνδέουν την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου με την ελληνική κυριαρχία, για να προσγειώσουν την Αθήνα στην σκληρή πραγματικότητα των ελληνοτουρκικών.

Μια πραγματικότητα που μπορεί με ευκολία να αποδίδεται στα εσωτερικά προβλήματα του καθεστώτος Ερντογάν, αλλά δεν μπορεί ούτε να υποβαθμιστεί, ούτε να ακυρωθεί από μια σειρά κινήσεων της Αθήνας, είτε με την σύναψη συμφωνιών συνεργασίας και συμμαχιών, είτε με την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Ελλάδας μεσω των νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ελληνοτουρκικά: Η «εκστρατεία» της Άγκυρας για τα νησιά

Βασίλης Νέδος

 Σε περίπτωση που η Τουρκία, σύμφωνα με τις εξαγγελίες Τσαβούσογλου, επιλέξει την οδό της διεθνοποίησης, θα εμπλέξει τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και θα απευθυνθεί και στη Γερμανία, η οποία απουσίαζε από τα τραπέζια της Λωζάννης και των Παρισίων)

Θα απευθυνθεί στις χώρες που υπέγραψαν τις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων. Αυστηρό μήνυμα ΗΠΑ προς Τουρκία 

Οι πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, περί διεθνοποίησης του ζητήματος της στρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα στη βάση της υποτιθέμενης παραβίασης δύο Συνθηκών (Λωζάννης του 1923 και Παρισίων το 1947) έρχονται στη συνέχεια δύο πολύ προσεκτικά γραμμένων επιστολών από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της χώρας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου (Ιούλιος 2021 και Σεπτέμβριος 2021).

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ

Του ‘ΑλκηΚαλλιαντζίδη ,
Οικονομολόγου,
alkis@kalkis.eu, www.kalkis.eu

Το «παράδοξο» της εισερχόμενης μετανάστευσης σε χώρες αποδημίας μερίδας των πολιτών τους : η περίπτωση της Ρουμανίας και της Ελλάδας

Στις 4-2-2022 δημοσίευσα στις Ανιχνεύσεις άρθρο μου με θέμα την δημογραφική καθίζηση στην Βουλγαρία, την Κροατία και ευρύτερα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, με βάσει τις εκεί διενεργηθείσες τελευταίες απογραφές πληθυσμού, βλέπε :ΕΔΩ

Σήμερα θα με απασχολήσει για το ίδιο θέμα κυρίως η Ρουμανία και εν μέρει η Ελλάδα, όπου

ΤΑ ΙΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

Του Αντιναύαρχου ε.α. Βασίλη Μαρτζούκου ΠΝ,
Επίτιμος Διοικητής ΣΝΔ, Αντιπρόεδρος ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.

Ακόμη μία επέτειος της κρίσεως των Ιμίων του 1996 πέρασε εν μέσω ευχολογίων, προσωπικών υποκειμενικών αναμνήσεων, διαφωνιών και αντεγκλήσεων, αναλόγως κομματικού χρωματισμού ή θεσμικής προελεύσεως. Ουδεμία επίσημη κρατική διερευνητική μελέτη έχει εκπονηθεί, όχι τόσο για την απόδοση ευθυνών πλέον, αλλά για τον εντοπισμό των τρωτών σημείων και την ανάληψη διορθωτικών κινήσεων στο Εθνικό Σύστημα Χειρισμού Κρίσεων (ΕΘΣΥΧΚ).Προς την προτροπή αυτή συνηγορεί και το γεγονός ότι το σύνολο των ελληνο-τουρκικών κρίσεων από το 1974, έχει αποβεί σε βάρος της Ελλάδος.

Η ουκρανική κρίση πρόβα των φιλοδοξιών Ρωσίας – Κίνας

Tου Νικήτα Σίμου*

Παρά τις επανειλημμένες , μάλλον σπασμωδικές, πρόσφατες επαφές Δυτικών ηγετών με τον Πρόεδρο Πούτιν για την Ουκρανική κρίση, παρατηρείται διπλωματική στασιμότητα με εκατέρωθεν απειλές και με εμφανή την προσπάθεια της Μόσχας να εκβιάσει μία λύση.

Δυτική Βαβέλ

Η συνάντηση Μακρόν- Πούτιν (7/2/22) δεν απέδωσε καρπούς, παρά τις προσπάθειες του Γάλλου Προέδρου, του οποίου όμως ήταν έκδηλη η αδυναμία να δώσει απαντήσεις στις προκλητικές

«Το σύμπλεγμα κατωτερότητας της Ελλάδας» - τούρκικο δημοσίευμα

 «Έκπληξη προκαλεί η σημασία του εθνικού ύμνου της Ελλάδας που είναι βασισμένος σε ένα ποίημα που περιγράφει πως σφάγιαζαν και έκαιγαν τους Τούρκους  που υμνείται εδώ και 160 χρόνια και με αυτόν μεγάλωσαν τις γενιές με εχθρότητα. Ένα γεγονός που δεν έχει συζητηθεί πολύ στην Τουρκία μέχρι σήμερα», γράφει ο πολιτικός αναλυτής και φανατικός ‘οθωμανιστής’, Ουγκουζάν Μπιλγκίν στην τουρκική  φιλοκυβερνητική ‘Aksam’.

 «Επαρχία μας η Ελλάδα»

Καθώς αυτός ο ύμνος τραγουδιέται στην Ελλάδα, ήρθε στο προσκήνιο πώς και γιατί μας έκαναν να ξεχάσουμε τις ελληνικές θηριωδίες που έγιναν στην Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία, τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, τη Δυτική Θράκη, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα και τελικά την Κύπρο.

Η Σομαλία μας κατηγορεί για τον θανάτο των Σομαλών στα σύνορα!

Απίστευτο και όμως πραγματικό!  

Σύμφωνα με την Daily Sabah, Η «Σομαλία προέτρεψε την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) να διερευνήσει «άμεσα» τον θάνατο πέντε πολιτών της κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα νωρίτερα αυτό το μήνα. Οι πέντε Σομαλοί ήταν μεταξύ των 12 ανθρώπων που βρέθηκαν αρχικά παγωμένοι μέχρι θανάτου στις 2 Φεβρουαρίου. Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 19 αργότερα καθώς βρέθηκαν περισσότερα πτώματα.»

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

«Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Σομαλίας ενημερώθηκε δυστυχώς ότι οι μετανάστες που βρέθηκαν παγωμένοι μέχρι θανάτου κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων περιλάμβαναν πέντε Σομαλούς υπηκόους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της.

Αποκλειστικά βίντεο: Τα περάσματα των διακινητών στον Έβρο - Η ανοχή της τουρκικής Χωροφυλακής

Μίνα Καραμήτρου
 
CNN Greece

Στο βίντεο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το CNN Greece αποτυπώνεται η στιγμή που η διακινητές βάζουν μέσα στη βάρκα παράτυπους μετανάστες. Τούρκοι στρατοχωροφύλακες περνούν δίπλα από καραβάνια σαν να μην συμβαίνει τίποτα

Σε ένα από τα πιο δύσβατα κρυφά μονοπάτια στην περιοχή Γεμιστή Έβρου έστησαν επιχείρηση οι συνοριοφύλακες της ειδικής επιχειρησιακής ομάδας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, για να συλλάβουν διακινητές και παράτυπους μετανάστες, που με βάρκες περνούσαν στην Ελλάδα.

Η Τουρκία θα προσπαθήσει να ακυρώσει τη Συνθήκη της Λωζάνης - Σ.Καλεντερίδης (Βίντεο)

                                Η Τουρκία θα προσπαθήσει να ακυρώσει τη Συνθήκη της Λωζάνης 

- Σ.Καλεντερίδης (11/02/2022) 

Καλεσμένοτην εκπομπή " ΠΡΩΙΝΟΙ ΤΥΠΟΙ" του Ράδιον Πρώτο

ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΑ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΟΝΤΑΙ. Η ΑΛΗΘΕΙΑ(ΒΙΝΤΕΟ)

                                                      
                                                                 ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΑ. 

                                                                      ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΟΝΤΑΙ.

                                                                                    Η ΑΛΗΘΕΙΑ