Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Θα μπορούσε το 1919 η ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει αντί της Σμύρνης την Κωνσταντινούπολη;

Μία από τις πολλές απεικονίσεις της Μεγάλης Ιδέας από τους λαϊκούς ζωγράφους της εποχής (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Αθήνα).

Η πρόταση των Βρετανών εμπειρογνωμόνων Αρνολντ Τόινμπι και Χάρολντ Νίκολσον και η υποδοχή της από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον διεθνή παράγοντα

 ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΝΑΚΑΚΗΣ, ΣΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τον Νοέμβριο του 1918, βρήκε την Ελλάδα στο στρατόπεδο των νικητών, ενώ την Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία είχε συνταχθεί στον πόλεμο με τις Κεντρικές Δυνάμεις, σε εκείνο των ηττημένων. Συνεπώς, οι προοπτικές που διανοίγονταν ήταν διαφορετικές: η Ελλάδα προσδοκούσε μια νέα εδαφική διεύρυνση, έπειτα από εκείνη που είχε επιτύχει κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, ενώ η Οθωμανική Αυτοκρατορία μια περαιτέρω συρρίκνωση της επικράτειάς της.

Ζελένσκι: Σε "3ο παγκόσμιο πόλεμο" θα οδηγήσει η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά προειδοποίησε ότι αν αποτύχουν οι όποιες προσπάθειες διαπραγμάτευσης, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο αγώνας μεταξύ των δύο χωρών θα οδηγήσει σε "έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο".

"Είμαι έτοιμος για διαπραγματεύσεις μαζί του. Ήμουν έτοιμος τα τελευταία δύο χρόνια. Και πιστεύω ότι χωρίς διαπραγματεύσεις δεν μπορούμε να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο", δήλωσε ο Ζελένσκι στον Fareed Zakaria του CNN σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Κυριακής.

Η εξολόθρευση της Ρωσίας βάσει αμερικανικών εγγράφων. Τα Επιτελικά Σχέδια εξόντωσης των Ρωσόφωνων

Γράφει ο Γιώργος Ρωμανός: Συγγραφέας
Αναλυτής, Ιστορικός ερευνητής

Δοκίμιο μελέτης

Στην Ουκρανία πρέπει να συναφθεί αμέσως ειρήνη, σταθερή και βιώσιμη για όλες τις πλευρές. Όμως η Ρωσία δεν μπορεί να συνάψει ειρήνη με τον εαυτό… της, πρέπει να θέλει και η άλλη πλευρά. Και η άλλη πλευρά πρωτίστως είναι η Αμερική και δευτερευόντως η Ουκρανία η οποία διαπραγματεύεται με αμερικανικές εντολές. Οι άμεσες συνομιλίες μεταξύ Πούτιν και Μπάιντεν, η συνεννόηση Ρωσίας–ΗΠΑ είναι το μόνο που θα σταματούσε τον όλεθρο του πολέμου και έναν Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ο οποίος επιτελικά ήδη μαίνεται.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών απεικόνισε σε χάρτη το όραμα της Δύσης για έναν κόσμο χωρίς τη Ρωσία

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν περιέγραψε τη δυτική άποψη για το πώς μοιάζει η διεθνής κοινότητα στον χάρτη του κόσμου χωρίς τη Ρωσία, το Μεξικό, την Ασία, την Αφρική και άλλα κράτη. Αυτόν τον χάρτη δημοσίευσε στο Twitter.

Η εικόνα που επισυνάπτεται από τον διπλωμάτη δεν αντιπροσωπεύει όλες τις χώρες, αλλά μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τις πολιτείες της Δυτικής Ευρώπης, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

 Η ίδια η εικόνα λέει: «Η διεθνής κοινότητα για την οποία ακούς να λέγεται συνέχεια».


«Είναι μια γενικά αποδεκτή αλήθεια ότι όταν η Δύση μιλά για τη «διεθνή κοινότητα» εννοεί [αυτές τις χώρες]», υπέγραψε ο Λιτζιάν.

«Αναθεωρημένες» πολιτικές σε ελεύθερα πτώση: Όλοι στην Ε.Ε. μιλούν για εισβολή και κατοχή γιατί όχι και για την Κύπρο

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών τον περασμένο Ιανουάριο από τον κ. Γιαννάκη Κασουλίδη συνοδεύτηκε από δύο κινήσεις, με τις οποίες διαφοροποιείτο από τη μέχρι τότε ακολουθούμενη πολιτική. Έσπευσε να αποσύρει την πολιτική των κυρώσεων, παρουσιάζοντας στη θέση τους την πολυχρησιμοποιημένη συνταγή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Μερικές εβδομάδες μετά, η Ε.Ε. αντιμετωπίζοντας την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έδειξε έναν μόνο δρόμο. Αυτό των κυρώσεων, που ναι μεν δεν σταμάτησαν τον πόλεμο, θα προκαλέσουν όμως κόστος στη Μόσχα. Είναι ξεκάθαρο πως η προσπάθεια της Λευκωσίας για κυρώσεις αντιμετώπιζε δυσκολίες και πολλά εμπόδια από το τουρκικό

Το Ουκρανικό άνοιξε την όρεξη Ερντογάν

Κώστας Βενιζέλος   

Η αναβάθμιση της κατοχικής Τουρκίας, που αξιοποίησε τον πόλεμο στην Ουκρανία, δημιουργεί νέα δεδομένα και έχει ανοίξει την… όρεξη του Ερντογάν, ο οποίος θέτει ήδη αξιώσεις και ζητά ανταλλάγματα. Η Άγκυρα, που προσπάθησε και κατάφερε να λειτουργήσει ως ενδιάμεση δύναμη μεταξύ Ρωσίας και δυτικών, επιχειρεί να διαδραματίσει ρόλο αυτόνομης περιφερειακής δύναμης επενδύοντας στην επόμενη ημέρα του πολέμου, για ολοκλήρωση των διαχρονικών σχεδιασμών της στην ευρύτερη περιοχή. Ο ρόλος του «μεσολαβητή», το γεγονός ότι φιλοξένησε τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας —χωρίς αποτέλεσμα—, την κατέστησε μέρος της μεγάλης εικόνας. Είναι μέρος της κρίσης, από την πλευρά, ωστόσο, εκείνων που δεν θα έχουν κόστος αλλά κέρδος. 

Ο νόμος της φθοράς στην Διπλωματία: Ο ξένος παράγοντας, νέοι κίνδυνοι και ευκαιρίες - Αλλαγές στα ελληνοτουρκικά. Τι πρέπει να προσέξουμε.

Νικόλαος Δ. Κανέλλος, Αρθρογράφος

«Φλέγεται» η Μεσόγειος: Υπερσυγκέντρωση πυρός που θυμίζει εποχές Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Η απόφαση του ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να θέσει σε επαγρύπνηση τις στρατιωτικές του δυνάμεις και τη δύναμη ταχείας αντίδρασης με αποστολές αυξημένης επιτήρησης σε θάλασσα και αέρα έχει ως αποτέλεσμα ένα… μποτιλιάρισμα πολεμικών πλοίων κάθε είδους.

Η Μεσόγειος… φλέγεται. Μπορεί στη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου να μη διεξάγονται πολεμικές επιχειρήσεις, όμως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία το τελευταίο 15ήμερο παρατηρείται μία άνευ προηγουμένου υπερσυγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων.

ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ: Η πρόταση των Αμερικανών στην Τουρκία για τους S-400 θα μπορούσε να φέρει ανατροπές

Η πρόταση των ΗΠΑ για μεταφορά των τουρκικών S-400 στην Ουκρανία κρύβει παγίδες για τον Ερντογάν. Κεντρικό θέμα στην ειδησεογραφία έχει η αποκάλυψη αμερικανικών εφημερίδων (The New York Times, ενώ θέμα φιλοξενήθηκε και στην The Wall Street Journal), ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν στον Ερντογάν την ολική επαναφορά της Τουρκίας στο πρόγραμμα του μαχητικού F-35, εάν δεχθεί να στείλει τους ρωσικούς S-400 στην Ουκρανία! Πρόκειται για μια πρόταση που κρύβει πολλές υστεροβουλίες αλλά και παγίδες για την Τουρκία. Γι’ αυτό, σε αυτή της τη μορφή, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή. Είναι όμως πιο πολύπλοκο…

Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)


Οι Αμερικανοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι για να πουληθεί ένα οπλικό σύστημα, την έγκριση πρέπει αν

Προ των πυλών οι ανακοινώσεις για εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

Των Κώστα Αλεξανδρή, Γιώργου Φιντικάκη

Το δυναμικό comeback της Ελλάδας στην επιχείρηση εξόρυξης υδρογονανθράκων πρόκειται να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση. Η στρατηγική απόφαση της Ευρώπης για ταχεία απεξάρτηση το ταχύτερο δυνατόν από το ρωσικό φυσικό αέριο και η ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών πηγών προμήθειας, μαζί με την εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου στα 100 δολάρια που καθιστά ξανά βιώσιμες τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον για πιθανά κοιτάσματα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, είναι ζήτημα χρόνου, ίσως και την επόμενη εβδομάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προβεί ο ίδιος σε σχετικές ανακοινώσεις, ανάβοντας το πράσινο φως για επανεκκίνηση του «βαλτωμένου» προγράμματος στις περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπως και στο Ιόνιο.

Φινλανδία: Τροποποίηση νόμου φοβούμενη υβριδικές επιθέσεις από Ρωσία

Η Φινλανδία δρομολογεί νομοθετικές αλλαγές για να επιτρέψει την ταχεία διεκπεραίωση των διαδικασιών υποβολής αιτήσεων στα σύνορα, ώστε να αποτραπούν πιθανές «υβριδικές επιχειρήσεις» που εκμεταλλεύονται τη μετανάστευση.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 2015-2016 περίπου 2.000 άτομα, κυρίως άνδρες με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή, άρχισαν να εμφανίζονται στους συνοριακούς σταθμούς της ανατολικής Φινλανδίας.

Πέρυσι, το ίδιο φαινόμενο συνέβη στα πολωνικά σύνορα σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα.

Αραβική «κοσμογονία» και με τον Άσαντ παρά την ενόχληση της Ουάσινγκτον

Μετά το τελεσίγραφο στις ΗΠΑ, οι Άραβες προσεγγίζουν την Συρία

Η πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ στα Εμιράτα (φωτό), προκάλεσε την αντίδραση της Ουάσινγκτον, η οποία απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην μαρτυρική χώρα. Ουδείς όμως φαίνεται να ενοχλείται πλέον από τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ.

Αντίθετα, στον αραβικό κόσμο έχουμε μία κοσμογονία, που ουδείς γνωρίζει πως θα εξελιχθεί.

Το νέο αμυντικό δόγμα NATO και Ευρώπης

Τι περιλαμβάνει η Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ για την άμυνα στη σκιά της ρωσικής απειλής – Ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας αντίδρασης 5.000 στρατιωτών για διαχείριση κρίσεων

Αθανασόπουλος Άγγελος Αλ. 

Αλλαγές μείζονος σημασίας σε όλο το φάσμα της ευρωατλαντικής στρατηγικής ασφαλείας πυροδοτεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό προκύπτει τόσο από το κείμενο της «Στρατηγικής Πυξίδας για την Ασφάλεια και την Αμυνα», που αναμένεται να υιοθετηθεί αύριο στις Βρυξέλλες και βασικά σημεία του οποίου παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα», όσο και από τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 16 Μαρτίου από τους υπουργούς Αμυνας του ΝΑΤΟ.

Νέα ηχηρή παρέμβαση Ζιαζιά:«Ενισχύστε την Άμυνα του Αιγαίου και ενημερώστε τον κόσμο για τα εθνικά θέματα»

Η Τουρκία , τις τελευταίες δεκαετίες έχει δημιουργήσει, έχει συγκροτήσει  μια ομάδα καθηγητών ,στρατιωτικών και ιστορικών, που υπάγεται απευθείας στον Πρόεδρο , η οποία  ερευνά ,ψάχνει ενδελεχώς τις υφιστάμενες Συνθήκες , που σχετίζονται με την χώρα μας , αλλά και τις διεθνείς Συνθήκες , για να εντοπίσουν ενδεχομένως κενά , διφορούμενες διατυπώσεις, ερμηνεύοντας τις Συνθήκες κυρίως  όχι μόνο με την νομική τους υπόσταση  αλλά με γεωπολιτικές και γεωγραφικές ενδείξεις  , αλλά και σύμφωνα με το εθνικό τους συμφέρον …

Γράφει ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΙΑΖΙΑΣ
Επίτιμος Α/ΓΕΣ

Έτσι παρουσιάζουν σήμερα τις δήθεν παραβιάσεις από την Ελλάδα , τις δήθεν ελληνοτουρκικές διάφορες και τελικά τις τουρκικές  διεκδικήσεις σε βάρος

Γιατί δεν μπορεί ο Ερντογάν να παραχωρήσει τους S-400 στην Ουκρανία; Ο συνεχής εκβιασμός του στους Αμερικανούς… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου(Βίντεο)

Γιατί οι “αγαπημένοι” μας σύμμαχοι και εταίροι δεν ζητούν από την Τουρκία να στείλει τους S-400 στην Ουκρανία; Αυτός ήταν ο τίτλος της ανάλυσης του Μιχάλη Ιγνατίου την περασμένη Πέμπτη (ΕΔΩ).

Γνωρίζαμε ότι οι γραφειοκράτες, που επιθυμούν διακαώς να επανεντάξουν την κατοχική Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο, και να την απομακρύνουν από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, είχαν σκεφθεί να υποβάλουν την πρόταση στον Ταγίπ Ερντογάν.

Η παραχώρηση των S-400 στην Ουκρανία θα ήταν μία τρανταχτή ήττα της Ρωσίας, καθώς το δικό της σύστημα θα κτυπούσε την ίδια και τα πράγματα επί του στρατιωτικού πεδίου θα άλλαζαν άρδην.

Live: Πόλεμος στην Ουκρανία - Όλες οι εξελίξεις από τη 25η μέρα ρωσικής εισβολής

Σειρήνες ήχησαν στις 7 το πρωί στην πόλη Λβιβ στα δυτικά της Ουκρανίας. 

Κάτοικοι σε πολλές άλλες περιοχές ανέφεραν ότι ξύπνησαν ακούγοντας σειρήνες. 

Ανάμεσα στις πόλεις αυτές το Κίεβο, το Σούμι, το Μικολάιβ, το Χάρκοβο η Οδησσός και η Ζαπορίζια. 


Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:

Η Αθήνα νομιμοποιεί τις ασυδοσίες της Άγκυρας | Σταύρος Καλεντερίδης (18-3-2022)

 

Σταύρος Καλεντερίδης: Η Αθήνα νομιμοποιεί τις ασυδοσίες της Άγκυρας και ενισχύει την τουρκική διπλωματία Τα δεδομένα από την 23η μέρα του πολέμου στην Ουκρανία ανέλυσε ο Σταύρος Καλεντερίδης. Παράλληλα σχολίασε τις διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη της ειρήνης, το ρόλο της Τουρκίας και τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, την οποία και καυτηρίασε.

Φίλης Γ.: Γιατί η Τουρκία είναι "επιθυμητή" από Ρωσία και Δύση; / Ενημέρωση & Σκέψη

 

Ο διδάκτωρ Γεωπολιτικής και καθηγητής Γεωστρατηγικής Γιώργος Φίλης, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΚΡΗΤΗ TV, για την κατάσταση που βρισκόμαστε 23 ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία (18-03-2022 / cretetv.gr / Μέρος 1ο). Ο κ. Φίλης είπε ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Είμαστε στη φάση που θα δούμε το κατά πόσον οι Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορέσουν να κρατήσουν.

Θανάσης Δρούγος, Μεγάλη πίεση από το ΝΑΤΟ ώστε να δώσουμε τους S300 στην Ουκρανία

 


Μεγάλη πίεση από το ΝΑΤΟ ώστε να δώσουμε τους S300 στην Ουκρανία πράγμα που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει τονίζει ο διεθνολόγος Θανάσης Δρούγος Ο κος Δρούγος τονίζει ότι πρακτικά πίεση ασκήθηκε και στην Σλοβενία που δήλωσε ότι θα στείλει τα πυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία αλλά ασκείτε και στην Ελλάδα και Βουλγαρία

Γιάννης Μπαλτζώης, Τον πόλεμο της προπαγάνδας κερδίζει η Ουκρανία. Ρωσικά κέρδη στο πεδίο των μαχών

 

Τον πόλεμο της προπαγάνδας κερδίζει η Ουκρανία. Ρωσικά κέρδη στο πεδίο των μαχών, δηλώνει ο Στρατηγός ε.α Γιάννης Μπαλτζώης Δυσκολεύεται η Ρωσία αλλά ελέγχει το 35% της Ουκρανικής επικράτειας και η στρατηγική περίσφιξης των μεγάλων Ουκρανικών πόλεων έχει αρχίζει να αποδίδει δηλώνει ο Στρατηγός. Κανείς δεν μπορεί να πει στον Ουκρανικό λαό τι να κάνει δηλώνει ο Κος Μπαλτζώης αλλά, σκληρά στρατιωτικά, τα αποτελέσματα των στρατιωτικών επιχειρήσεων καθορίζουν και την έκβαση των ειρηνευτικών συνομιλιών.