Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

Το ελληνικό Υποβρύχιο Δελφίν και η παγκόσμια πρωτιά εκτόξευσης τορπίλης

Σαν σήμερα, στις 9 Δεκεμβρίου 1912, Το υποβρύχιο «Δελφίν»,  επιτίθεται με τορπίλες κατά τουρκικού θωρηκτού. Είναι η πρώτη αναφερόμενη στην παγκόσμια ναυτική ιστορία επιχείρηση υποβρυχίου με τορπίλη.

Το Ελληνικό υποβρύχιο “Δελφίν Ι”, υπήρξε το πρώτο μάχιμο υποβρύχιο του Ελληνικού στόλου, που διεκδίκησε μια παγκόσμια πρωτιά. Στις 9 Δεκεμβρίου 1912 έγινε το πρώτο υποβρύχιο στην παγκόσμια ναυτική ιστορία που, με κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Στέφανο Παπαρρηγόπουλο, εκτόξευσε τορπίλη κατά εχθρικού πολεμικού πλοίου και συγκεκριμένα του τουρκικού καταδρομικού «Μετζιτιέ» (Medjidieh), στο πλαίσιο του Α’ Βαλκανικού Πολέμου.

«Ετόν το γλώσσα έμαχα ας μάνα μ’, ετόν λαλώ»: Ημερίδα της Ακαδημίας Αθηνών για την ελληνική γλώσσα στη Μικρά Ασία - Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, στο Μέγαρο της Ακαδημίας

Χάρτης της Μικράς Ασίας από το 1865


Το Κέντρον Ερεύνης των Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων – Ιστορικό Λεξικό (ΚΕΝΔΙ-ΙΛΝΕ) της Ακαδημίας Αθηνών και το Cambridge Centre for Greek Studies του Πανεπιστημίου του Cambridge συνδιοργανώνουν Ημερίδα Παρουσίασης Ερευνητικού Έργου σχετικά με την ελληνική γλώσσα στη Μικρά Ασία.

Η ημερίδα, με θέμα «“Ετόν το γλώσσα έμαχα ας μάνα μ’, ετόν λαλώ”: Η ελληνική γλώσσα στη Μικρά Ασία», θα διεξαχθεί την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, στις 17:30, στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών .

Παμμακεδονική Ένωση Ελλάδος: Βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπιανών για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων «Παμμακεδονική Ένωση Ελλάδος» εξέδωσε ανακοίνωση με ημερομηνία 8 Δεκεμβρίου 2022, την οποία υπογράφουν ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας κ.κ. Δημήτρης Γιουματζίδης  και Γεώργιος Τσαμπούρης. Η ανακοίνωση αναφέρεται στις συνεχιζόμενες προκλήσεις των Σκοπιανών οι οποίοι αξιοποιούν το Ευρωπαϊκό κεκτημένο δημιουργώντας μέσα στην Ελλάδα «Κέντρο» για την ανύπαρκτη «Μακεδονική γλώσσα», δηλαδή την Βουλγαρο-Σλαβική διάλεκτο που χρησιμοποιούν οι Σκοπιανοί, η οποία βαφτίστηκε «Μακεδονική γλώσσα» με την Συμφωνία των Πρεσπών την οποία προετοίμασε, μαζί με τους Σκοπιανούς, ο Έλληνας «Μιχαήλ Αντρέγεβιτς Σουσλόφ». Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής: 

     Οι πρόσφατες δηλώσεις των Ζ. Ζάεφ και Ν. Δημητρώφ, σχετικές με την δημιουργία «Κέντρου Μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα» και οι δημόσιες ευχαριστίες τους σε Τσίπρα και Μητσοτάκη,

Gowind: Η πρόταση της γαλλικής Naval Group για τις κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού

Η γαλλική εταιρεία Naval Group υπέβαλε την 1η Δεκεμβρίου 2022 την προσφορά της για το πρόγραμμα κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού, με βάση τις κορβέτες τύπου Gowind.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της εταιρείας, η πρώτη κορβέτα θα κατασκευαστεί στη Γαλλία σε 3 χρόνια και οι ακόλουθες στα Ελληνικά Ναυπηγεία.

«Η γαλλική προσφορά για τις κορβέτες είναι ένα ολοκληρωμένο και σταθερό πακέτο σχεδιασμένο για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα έχει τις καλύτερες δυνατότητες στο συντομότερο χρονικό διάστημα με βελτιστοποιημένο κόστος και το υψηλότερο επίπεδο κοινών γνωρισμάτων με τις φρεγάτες FDI», αναφέρει η ανακοίνωση.

Φρεγάτες Ελλάδας και Αιγύπτου σε κοινές ασκήσεις στην Αλεξάνδρεια – Εντυπωσιακές εικόνες

 Οι φρεγάτες εκτέλεσαν προχωρητικούς ελιγμούς καθώς και επιχειρησιακή εκπαίδευση,

Ασκήσεις, με συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) των φρεγατών «Σαλαμίς» της Ελλάδας και «ENS Bernees» της Αιγύπτου, διεξήχθη στις 2 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα (9.12.2022) το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Στις ασκήσεις, οι οποίες διεξήχθησαν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βόρεια του λιμανιού της Αλεξάνδρειας, οι φρεγάτες εκτέλεσαν προχωρητικούς ελιγμούς καθώς και επιχειρησιακή εκπαίδευση στη νηοψία που συνέβαλαν στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και διαλειτουργικότητας των συμμετεχόντων.

Την ερχομένη εβδομάδα η άφιξη στην Ελλάδα ακόμη 4 Marder 1A3

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις αρχές της επομένης εβδομάδας, αναμένεται να φτάσει από την Γερμανία μία ακόμη παρτίδα από τα 40 μεταχειρισμένα ΤΟΜΑ Marder 1A3 που προορίζονται για τον Ελληνικό Στρατό. Πρόκειται για την τρίτη παρτίδα, μετά τις πρώτες δύο από 6 και 4 οχήματα που παραλήφθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο. Με την νέα παρτίδα 4 οχημάτων, ο συνολικός αριθμός σε ελληνική υπηρεσία θα ανέλθει σε 14.

Όπως είχαμε σημειώσει, τα Marder 1A3 που παρουσιάσθηκαν στην στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη, ήταν επανδρωμένα από προσωπικό με το έμβλημα της XXV Ταξιαρχίας Πεζικού που εδρεύει στο Πετροχώρι Ξάνθης, δηλαδή ανήκε στο 645 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού.

Ετήσιο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο Capital Link: Συνεχίζουμε να υπερβαίνουμε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη δηλώνει ο Χρήστος Σταϊκούρας

Με κεντρικό θέμα “Sustaining Growth & Investment Momentum”, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία,  εξαιρετική συμμετοχή και με την ένθερμη υποστήριξη της ελληνικής επιχειρηματικής και χρηματοοικονομικής κοινότητας, το Ετήσιο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο της Capital Link με τίτλο “Sustaining Growth & Investment Momentum” την Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022 με φυσική παρουσία, σε συνεργασία με το New York Stock Exchange, μεγάλες Διεθνείς Τράπεζες και Οργανισμούς.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας – Υπουργείο Εξωτερικών, υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, απολαμβάνοντας την υποστήριξη κορυφαίων χορηγών, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται η  «JP MORGAN» και η «TEN Ltd (Tsakos Energy Navigation)».

Ελληνικός Στρατός: Χτίζοντας το μέλλον των ελληνικών Τεθωρακισμένων, η περίπτωση των νέων αρμάτων μάχης Panther Kf-51(Φωτο)

Όπως σας έχουμε ενημερώσει, το «DefenceReview.gr» βρίσκεται στο Βερολίνο, προσκεκλημένο της Rheinmetall, για ενημέρωση επί των νέων οπλικών συστημάτων της εταιρίας. Στο πλαίσιο αυτό μας έγινε παρουσίαση του νέου άρματος μάχης Panther Kf-51, το οποίο ενσωματώνει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στους τομείς του οπλισμού, της προστασίας και της διοίκησης/ελέγχου. Σύμφωνα με τη Rheinmetall το Kf-51 Panther σχεδιάστηκε λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες τάσεις στον τομέα των αρμάτων μάχης, δηλαδή την τάση μείωσης του αριθμού αρμάτων μάχης σε υπηρεσία με παράλληλη όμως αύξηση των δυνατοτήτων/ικανοτήτων τους. Η επιχειρησιακή αντίληψη του Panther Kf-51 βασίζεται σε πέντε αρχές: (α) Εντοπισμός και αναγνώριση του εχθρού (β) Δράση και αντίδραση (γ) Κυριαρχία στο πεδίο της μάχης (δ) Επιτυχία στην αποστολή, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και (ε) Προσιτή λύση.

Τουρκία:Προσπαθεί να δημιουργήσει πρόβλημα από τη Λιβύη μέχρι τη Θράκη

Αλεξία Τασούλη 

Μετά τη διπλωματική κρίση που προκάλεσε με τη Λιβύη, η Τουρκία υπαγορεύοντας επί της ουσίας την ανακοίνωση και το διάβημα της κυβέρνησης της Τρίπολης προς την Ελλάδα για τις έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης, προσπαθεί και πάλι να στήσει διπλωματικό επεισόδιο και στη Θράκη.

Ο υπουργός Eξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε χτες με σκληροπυρηνικά στελέχη της μειονότητας, μέλη της λεγόμενης «Ανώτατης Συμβουλευτικής Επιτροπής Τούρκων Δυτικής Θράκης». Η αντιπροσωπεία της Συμβουλευτικής με επικεφαλής τους δύο ψευδομουφτήδες Ιμπραήμ Σερίφ και Μουσταφά Τράμπα και την πρόεδρο του μειονοτικού κόμματος Τσιγδέμ Ασάφογλου, βρέθηκε στην Τουρκία για μια θρησκευτική γιορτή στη μνήμη του μουσουλμάνου ποιητή Μεβλάν.

Το παρασκήνιο πίσω από την ανταλλαγή των κρατουμένων Μπρίτνει Γκράινερ-Βίκτορ Μπουτ

Αθηνά Σούτζου
Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Η Μπρίτνει Γκράινερ αφέθηκε χθες ελεύθερη από ρωσική φυλακή με αντάλλαγμα το διαβόητο Ρώσο έμπορο όπλων Βίκτορ Μπουτ, ο οποίος κρατείτο σε αμερικανική φυλακή για 12 χρόνια .

Η αστέρας του παγκοσμίου μπάσκετ ήταν μέρος μιας δραματικής ανταλλαγής κρατουμένων. Η ανταλλαγή, έγινε σε μια εποχή κλιμακούμενων πολεμικών εντάσεων στην Ουκρανία, πέτυχε έναν κορυφαίο στόχο για τον Τζο Μπάιντεν, αλλά είχε ένα βαρύ τίμημα, αφού άφησε προς το παρόν πίσω έναν Αμερικανό φυλακισμένο και πρώην πεζοναύτη, τον Πολ Γουίλαν, (φυλακισμένος για σχεδόν τέσσερα χρόνια).

ΥΠΕΞ: Οξύμωρο να εγκαλεί η Τουρκία την Ελλάδα για την Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη

«Η Τουρκία για μία ακόμη φορά διαστρεβλώνει την πραγματικότητα στη Θράκη», αναφέρει σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) απαντώντας  στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού εξωτερικών για την Μουσουλμανική Μειονότητα. Μάλιστα, υπογραμμίζει πως είναι τουλάχιστον οξύμωρο, μία χώρα με χείριστες επιδόσεις σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων να εγκαλεί την Ελλάδα για παραβίαση των δικαιωμάτων της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη.

Επισημαίνει πως η Ελλάδα, μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, ακολουθεί μία συγκροτημένη μειονοτική πολιτική, η οποία προάγει την

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τη “μισή” ΕΛΑΣ – Τι είπε η Γεροβασίλη

Συνεχίζουν εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ την επίθεση στην Αστυνομία – και κυρίως στις ομάδες δράσης της – η οποία επίθεση, σε κάποιες περιπτώσεις, να θυμίσουμε ότι έχει φτάσει και στην ακροβασία της σύγκρισής τους με εγκληματίες.

Στην προσπάθεια αυτή, “μπήκε” και ο Όλγα Γεροβασίλη, η οποία σε δηλώσεις της είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, την Ομάδα Δέλτα, τους Πάνθηρες.

Επιβεβαιώνει και αυτή όσους διαπιστώνουν την πρόθεση ΣΥΡΙΖΑ να ρίχνει “λάδι στη φωτιά”, σε μια ανίερη προσπάθεια να κερδοσκοπήσει κομματικά πάνω σε τραγικά συμβάντα.

Απολογία αστυνομικού για τον πυροβολισμό στον 16χρονο: «Έπρεπε να σώσω τους συναδέλφους μου, πυροβόλησα χαμηλά και τις δύο φορές»

«Πυροβόλησα χαμηλά και τις δύο φορές», ανέφερε χαρακτηριστικά στην απολογία του ο αστυνομικός που τραυμάτισε βαριά τον 16χρονο Ρομά.

Διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα προέκυψε ως προς την ποινική μεταχείριση του 34χρονου αστυνομικού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που κατηγορείται ότι πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά, στη διάρκεια καταδίωξης, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει βαρύτατα στο κεφάλι.

Ο κατηγορούμενος αστυνομικός, ο οποίος διώκεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο (κακούργημα) και εκτέλεση παράνομου πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης (πλημμέλημα) απολογήθηκε το πρωί στον 1ο τακτικό ανακριτή Θεσσαλονίκης.

Handelsblatt: Η νοτιοανατολική Ευρώπη ελπίζει στο LNG της Ρεβυθούσας

Το σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσει ο τερματικός σταθμός στη Ρεβυθούσα στην ενεργειακή επάρκεια της νοτιοανατολικής Ευρώπης αναδεικνύει η Handelsblatt.

Με τίτλο  «Γιατί ένα νησάκι δίνει ελπίδα για ενεργειακή επάρκεια στην ΝΑ Ευρώπη» η γερμανική εφημερίδα αναφέρει πως «η Ρεβυθούσα δίνει ελπίδα για ενεργειακή επάρκεια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες» καθώς «ο μοναδικός τερματικός σταθμός για υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ελλάδα επεκτείνεται σήμερα με ταχείς ρυθμούς» για να παρατηρήσει πως «όλο και περισσότερα τάνκερ προσεγγίζουν τη Ρεβυθούσα προκειμένου να παραλάβουν από εκεί το πολύτιμο φορτίο τους».

Ερντογάν: Δεν θα αποδεχθούμε όσους στηρίζουν την Ελλάδα

 Μανώλης Κωστίδης

Σε νέο κρεσέντο προκλητικών δηλώσεων κατά της Ελλάδας, αλλά και των συμμάχων, προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. «Δεν θα αποδεχθούμε όσους στηρίζουν την Ελλάδα δίχως κανένα όριο για να κάνει τις προβοκατόρικες ενέργειες της, που μας παρενοχλούν, σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο», είπε.

Και συνέχισε, κλιμακώνοντας τη ρητορική του: «Το είπα πριν από λίγο, είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ – ωραία ναι, όμως ενώ είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ και εξοπλίζεις τα νησιά της Ελλάδας με όπλα και αεροσκάφη. Εμείς ακόμη μέχρι και τώρα δεν καταφέραμε να επιλύσουμε το θέμα των F-16!. Δεν μπορέσαμε να το λύσουμε αφού έχουμε δώσει και χρήματα».

Υπάρχει ''Μακεδονική'' μειονότητα στην Ελλάδα;

 

Υπάρχει ''Μακεδονική'' μειονότητα στην Ελλάδα;

Γιώργος Φίλης στο pagenews.gr: Δύσκολη μετάβαση στον «νέο κόσμο» - Μια Ευρώπη σε σύγχυση

 

Ο Γιώργος Φίλης Διδάκτωρ Γεωπολιτικής Καθηγητής Γεωστρατηγικής αναφέρθηκε στη δύσκολη μετάβαση στον «νέο κόσμο» - Μια Ευρώπη σε σύγχυση

Γ. Αυφαντής : Τελεσίγραφο της Τουρκίας, για τον εξοπλισμό των νησιών μας που χρήζει απάντηση ουσίας

 

Ο Πρέσβης ε.τ.  Γιώργος Αυφαντής, στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης του στον 98.4 , εξηγεί γιατί  εκτιμά πως η Τουρκία μετά τις τελευταίες δηλώσεις Τσαβούσογλου, στη ουσία έστειλε πολεμικό τελεσίγραφο για τον εξοπλισμό των νησιών μας , απαιτώντας την αποστρατιωτικοποίηση τους .

Α. Δημοσχάκης: "Η Τουρκία διαστρεβλώνει την πραγματικότητα"

 
Ο Βουλευτής της ΝΔ Έβρου- Επ;Iτιμος Αρχηγός Αστυνομίας, Αναστάσιος Δημοσχάκης μιλάει στο NaftemporikiTV

Αλέξανδρος Νίκλαν: Εξαιρετική ανάλυση για το θέμα των Ρομά- Πολιτική μηδενικής ανοχής α λα Τζουλιάνι

 

Αλέξανδρος Νίκλαν: Εξαιρετική ανάλυση για το θέμα των Ρομά- Πολιτική μηδενικής ανοχής α λα Τζουλιάνι

Ι. Μπαλτζώης: Εκρηκτικό το κλίμα στα ελληνοτουρκικά- καθημερινές οι προκλήσεις

 
Ο Αντιστράτηγος Ε.Α., Ιωάννης Μπαλτζώης μιλάει στο NaftemporikiTV

κ. Τσαβούσογλου το θράσος περισσεύει..Εξοντώσατε τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης- Ίμβρου-Τενέδου.

 

κ. Τσαβούσογλου το θράσος περισσεύει..Εξοντώσατε τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης- Ίμβρου-Τενέδου.

«Επικίνδυνους» θεωρεί τους ιμάμηδες η Γερμανία | Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων 09/12/2022 | OPEN TV

 
1. Προκλητικός Τσαβούσογλου: Κατηγορεί την Ελλάδα για καταπίεση της δήθεν τουρκικής μειονότητας
2. Ερντογάν κατά ΗΠΑ: Είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ, αλλά εξοπλίζετε τα ελληνικά νησιά
3. «Επικίνδυνους» θεωρεί τους ιμάμηδες η Γερμανία

Επίθεση Ερντογάν σε Ελλάδα: Κάνει προβοκατόρικες ενέργειες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο | Αταίριαστοι | 09/12/2022

 

1. Επίθεση Ερντογάν σε Ελλάδα: Κάνει προβοκατόρικες ενέργειες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
2. Σκηνές Πομπηίας περιγράφουν οι μάρτυρες στη δίκη για το Μάτι
3. Σ. Κρικέτος: «Θα έπρεπε να γίνει καταδίωξη εξ' όσον υπάρχει παραβάτης ακόμη και για 20 ευρώ»
4. Παρακολουθήσεις και ΕΥΠ: Τα πολιτικά συμπεράσματα από τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών 

Θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη έθεσε ξανά ο Τσαβούσογλου | Ώρα Ελλάδος 09/12/2022

 


1. Νέο τραγούδι για τον Ερντογάν
2. Σε ανοιχτή γραμμή Άγκυρα – Ουάσινγκτον για τα F-16 
3. Θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη έθεσε ξανά ο Τσαβούσογλου
4. Αποκαλύψεις σοκ για τους επίδοξους πραξικοπηματίες στη Γερμανία

Ανδρ. Δρυμιώτης: «Της ΕΥΠ αυτή είναι η δουλειά της, να παρακολουθεί!» | Σήμερα | 09/12/2022

 

1. Πορτοσάλτε: «Ρωτάω ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ, ήμουν και εγώ στις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ;»
2. Ανδρ. Δρυμιώτης: «Της ΕΥΠ αυτή είναι η δουλειά της, να παρακολουθεί!»
3. Αγωνιούν για τα F16 στην Τουρκία: Ζωτικής σημασίας η προμήθειά τους, λένε αναλυτές
4. Τουρκικά ΜΜΕ: «Η Τουρκία προειδοποιεί πως θα κάνει στρατιωτική επέμβαση στα νησιά»