Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

«Αποκαλύπτεται» το ελληνιστικό θέατρο του Ακράγαντα στη Σικελία

Μετά από αιώνες σιωπής, το ελληνιστικό θέατρο του Ακράγαντα, μιας από τις πλουσιότερες και επιφανέστερες ελληνικές αποικίες της «Μεγάλης Ελλάδας», αναδύεται μέσα από τη σικελική γη.   

Μάλιστα, όπως εξηγεί άρθρο στην ιστοσελίδα του National Geographic Italia, πρόκειται για το πιο πρόσφατο αρχαιολογικό «μαργαριτάρι» που βλέπει το φως στη Σικελία, αν και ήταν πάντα εκεί, περιμένοντας τη στιγμή που η σωστή διαίσθηση ενός ερευνητή το εντοπίσει.   

«Θα βρούμε κι άλλα σημαντικά ευρήματα στο ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος» - Αισιοδοξία στους αρχαιολόγους πως οι ανασκαφές κρύβουν κι άλλες εκπλήξεις

Μια σειρά από σπουδαία κινητά ευρήματα, όπως χάλκινα και πήλινα ειδώλια γυναικών και ζώων, αλλά και θραύσματα από μαρμάρινα αγαλμάτια γυναικών, εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών ερευνών στο ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος στην Αμάρυνθο Ευβοίας (των ύστερων αρχαϊκών ως ελληνιστικών χρόνων), το οποίο αποκαλύφθηκε το 2017 από την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας.
«Εκείνο που διαπιστώνει κανείς είναι ότι το ιερό ήταν πάρα πολύ σημαντικό, είχε πολύ μεγάλη έκταση και αποτελούνταν από πολλά κτίρια. Εκτός από το αρχικό στωικό κτίριο που βλέπει προς τα δυτικά, δηλαδή προς το σημείο όπου υπολογίζουμε ότι ήταν το Ιερό της Αρτέμιδος, έχουμε βρει κι άλλα στωικά κτίρια, κάποια παλαιότερα. Έχουμε δηλαδή εντοπίσει διαδοχικές φάσεις.

Ατελείωτος θρήνος στις κηδείες των μικρών παιδιών στην Υεμένη - Ειδικοί εκφράζουν αμφιβολίες για την αξιοπιστία της σαουδαραβικής έρευνας

Χιλιάδες πενθούντες κήδευσαν σήμερα δεκάδες παιδιά που σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή του υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμού εναντίον λεωφορείου στη βόρεια Υεμένη, η οποία ήταν μια από τις πιο φονικές επιθέσεις που έχουν γίνει εναντίον αμάχων στα τρία χρόνια που διαρκεί ο πόλεμος.
Τουλάχιστον 40 παιδιά σκοτώθηκαν στην επιδρομή που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη και έπληξε το λεωφορείο ενώ διερχόταν από αγορά στην Νταχγιάν, μια πόλη στη Σαάντα, ανακοίνωσε η ένοπλη οργάνωση Χούτι που ελέγχει την επαρχία.

Φόβοι για «επεισόδιο» Ερντογάν σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ

Συναγερμός έχει σημάνει τόσο στην Αθήνα όσο και στη Λευκωσία, για τις εξελίξεις στην Τουρκία. Η σφοδρή σύγκρουση της Αγκυρας με την Ουάσιγκτον, η κατάρρευση της τιμής της τουρκικής λίρας και γενικότερη αναταραχή που επικρατεί στη γειτονική χώρα, απειλούν τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο.
Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή την αντιπαράθεση Τραμπ με Ερντογάν και τις δραματικές αναταράξεις στην τουρκική οικονομία.
Οχι τόσο λόγω της «μόλυνσης» που μπορεί να προκύψει γενικότερα στις αγορές –κάτι που επηρεάζει ήδη την ελληνική αγορά, όπως φαίνεται και από την πτώση στο Χρηματιστήριο.

Ο επικοινωνιακός κομματισμός - Η de facto έξοδος της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ

Ο επικοινωνιακός κομματισμός
Του Ν. Λυγερού


Ο ακραίος κομματισμός δεν μπορεί ποτέ να παραδεχθεί ότι έχει κάνει λάθος και συνεπώς πρέπει τουλάχιστον να φαίνεται ότι έχει δίκιο σε κάθε περίπτωση έτσι γρήγορα εξελίσσεται σε επικοινωνιακό σύστημα που προσπαθεί να ανατρέψει ακόμα και την πραγματικότητα. Η περίπτωση που ζούμε με την τραγωδία στο Μάτι, είναι παραδειγματική. Η εξουσία αντί να μπει σε μια διαδικασία που καταλήγει τουλάχιστον σε μια συγνώμη στον ελληνικό λαό για τους αθώους που έπεσαν νεκροί λόγω ανικανότητας και άγνοιας, έδωσε οδηγίες σε επικοινωνιακό επίπεδο μόνο και μόνο για να μπορούν υψηλά στελέχη και βουλευτές του κόμματος να απαντούν αποτελεσματικά στις κριτικές των δημοσιογράφων για τη διαχείριση της κρίσης.

Αλβανικό τόξο και Σκόπια - Η τουρκοποίηση των κατεχομένων

Αλβανικό τόξο και Σκόπια
Του Ν. Λυγερού

Η ανάλυση του Σκοπιανού δίχως το αλβανικό στοιχείο είναι αναπόφευκτα λανθασμένη και τώρα φαίνεται και στους λιγότερο ειδικούς, διότι τώρα έχουν ενεργοποιηθεί οι κινήσεις και των Αλβανών και των Σέρβων. Αυτό που είναι θεμελιακό είναι ότι η ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας συνεχίζει να επηρεάζει όχι μόνο στο Κοσσυφοπέδιο και στη Σερβία αλλά επίσης στο Μαυροβούνιο και βέβαια στα Σκόπια. Διότι το μέγεθός της σε αυτό το κράτος, αντιπροσωπεύει περισσότερο από την μισή χώρα, πράγμα το οποίο ξεπερνά κατά πολύ την αλβανική πραγματικότητα

Άλλο ανασχηματισμός κι άλλο εξωτερική πολιτική - Σκοπιανά λάθη και αλβανικά προβλήματα

Άλλο ανασχηματισμός κι άλλο εξωτερική πολιτική
Του Ν. Λυγερού


Αυτήν την περίοδο, το πρόβλημα της εξουσίας όσο απαράδεκτο κι αν είναι, δεν είναι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας αλλά πώς ο ανασχηματισμός μπορεί να τη σώσει από την κατάρρευση όχι λόγω της αντικειμενικής εκλογικής ήττας αλλά πιο πολύ για τις εσωκομματικές εξελίξεις για το μέλλον, αφού ο σκοπός αυτής της εξουσίας είναι βέβαια να επανέλθει. Έτσι βλέπουμε ότι αυτή η σχιζοφρένεια εξηγεί τις παράλογες κινήσεις που γίνονται μετά από την τραγωδία στο Μάτι, όπου αρχικά προσπάθησαν να κατηγορήσουν τα θύματα αλλά δεν τους βγήκε λόγω της ελληνικής παράδοσης και στη συνέχεια σκέφτηκαν ότι αν πέσουν μερικά κεφάλια,