Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Μάχη της Ισσού: Σαν σήμερα ο Μέγας Αλέξανδρος συντρίβει τους Πέρσες του Δαρείου Γ΄ (Φωτό)

Η αποφασιστική αναμέτρηση δόθηκε στις 12 Νοεμβρίου 333 π.Χ. στη στενή πεδιάδα, που ορίζεται από τον κόλπο της Ισσού και το όρος Ακμανός, κοντά στην πόλη Ισσό της Κιλικίας (σημερινό Ισκεντερούν της Νοτιοανατολικής Τουρκίας).

12 Νοεμβρίου του 333 π.Χ ο Μέγας Αλέξανδρος συντρίβει τους Πέρσες του Δαρείου Γ΄κατά τη μάχη στην Ισσό.

11 Νοεμβρίου 1912 – Η απελευθέρωση της Χίου

Γρηγόριος Δ. Σπανός
Φιλόλογος τ. Λυκειάρχης

Από το topoikaitropoi

Η Ελληνική Ιστορία είναι γεμάτη από αγώνες για την απόκτηση ή ανάκτηση ενός πολύτιμου αγαθού για τον άνθρωπο, της Ελευθερίας, για το οποίο θυσιάζει ακόμη και την ίδια του τη ζωή. Αυτό το γνωρίζουν καλά οι Χιώτες, που πλήρωσαν με το αίμα τους την αγάπη τους για τη Λευτεριά το 1822, όταν οι Τούρκοι κατέστρεψαν ολοκληρωτικά το νησί και έσφαξαν τους κατοίκους του. 90 χρόνια αργότερα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και οι Χιώτες αναπνέουν ελεύθεροι. Ήταν η 11η Νοεμβρίου του 1912, ημέρα Κυριακή, εορτή των πολιούχων της Χίου Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου.

Εκπληκτικό βίντεο από τη βόλτα του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο - Το σπάνιο φαινόμενο θα επαναληφθεί τον Νοέμβριο του 2032

Ορατή από πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ήταν χθες 11 Νοεμβρίου η σχετικά σπάνια διάβαση του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο.
Ο μικρότερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος και ο πιο κοντινός στον Ήλιο θα κινηθεί ανάμεσα στη Γη και στο μητρικό άστρο μας και θα φαίνεται σαν να διασχίζει τον ηλιακό δίσκο.
Η προηγούμενη φορά που η διάβαση του Ερμή είχε γίνει ορατή από την Ελλάδα, ήταν το 2016. Η επόμενη διάβαση του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο θα συμβεί στις 13 Νοεμβρίου 2032 και θα είναι πάλι ορατή από τη χώρα μας, ενώ το ίδιο θα επαναληφθεί το 2039, το 2049 και το 2052. Κατά μέσο όρο συμβαίνουν 13 έως 14 διαβάσεις του Ερμή ανά αιώνα.

Σι Τζινπίνγκ μπροστά στις Καρυάτιδες: Στηρίζω την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα(Βίντεο - Φωτο)

Ο Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Μουσείο της Ακρόπολης τόνισε ότι θα στηρίξει την Ελλάδα στον αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

«Όχι μόνο συμφωνώ στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα αλλά θα έχετε την υποστήριξή μας, επειδή κι εμείς έχουμε πολλά δικά μας του κινεζικού πολιτισμού έξω από τη χώρα και προσπαθούμε να γυρίσουν στην πατρίδα τους» δήλωσε ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ προς τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Ερντογάν προς ΕΕ: Μη μας απειλείτε για την Κύπρο

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απείλησε την Τρίτη ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία σχετικά με τις γεωτρήσεις στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ θα μπορούσε να τερματίσει τις συνομιλίες της χώρας με την ΕΕ.
 
«Ευρωπαϊκή Ένωση, να ξέρεις το εξής: Η Τουρκία δεν είναι μια από αυτές της χώρες που γνωρίσατε μέχρι στιγμής. Είμαστε μια χώρα που κάθεται μαζί σου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» δήλωσε στην Άγκυρα ο Ερντογάν προσθέτοντας ότι «αυτές οι διαπραγματεύσεις μπορεί να λήξουν ξαφνικά.

Βουλγαρικά τεχνάσματα στα Βαλκάνια - Βουλγαρικές οργανώσεις του παρελθόντος

Βουλγαρικά τεχνάσματα στα Βαλκάνια 
Του Νίκου Λυγερού

Η Αδριανούπολη στα τέλη του δεκάτου ενάτου αιώνα αποτελεί το κέντρο της Θράκης για την επαναστατική οργάνωση της Βουλγαρίας. Θεωρεί τη Θράκη μια ανάλογη της Μακεδονίας που παραμένει υπό τουρκικό ζυγό. Θεωρεί επίσης ότι η πλειοψηφία είναι βουλγαρικής καταγωγής.

Έτσι δημιουργεί και εκεί ένα κομιτάτο, πρωτοβουλία που θα αντιγραφεί σε όλη την περιοχή. Άλλωστε η οργάνωση αλλάζει όνομα και γίνεται Επαναστατικά βουλγαρικά κομιτάτα μακεδονο-αδριανοπολιτικά αλλά στη συνέχεια θα γίνει Μυστική επαναστατική οργάνωση μακεδονο-αδριανοπολίτικη και μετά εσωτερική επαναστατική οργάνωση μακεδονίτικη.

 Ενώ εξ αρχής τα μέλη της στην πλειοψηφία είναι Βούλγαροι προσπαθούσε να υλοποιήσει τον στόχο