Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Βησσαρίων, η Θεσσαλονίκη και ο νέος ελληνικός κοσμοπολιτισμός - Η σπουδαία συλλογή του βρίσκεται στη Μαρκιανή βιβλιοθήκη της Βενετίας

Μιχαηλίδης Νίκος
Από το tovima
 
Ο Βησσαρίων ο Τραπεζούντιος ήταν έναςΈλληνας λόγιος του 15ου αιώνα και μια από τις σημαντικότερες μορφές του βυζαντινού και ιταλικού ουμανισμού. Υπήρξε μητροπολίτης Νίκαιας και αργότερα, στην προσπάθειά του να αποτρέψει την πλήρη κατάρρευση του Βυζαντίου, έγινε καρδινάλιος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και επιχείρησε να κινητοποιήσει τη Δύση κατά των Οθωμανών. Αν και,για διάφορους λόγους,στο πεδίο της πολιτικής και θρησκευτικής διπλωματίας απέτυχε, οι πολυσχιδείς πνευματικές δραστηριότητες τουάσκησαν μεγάλη επιρροή και συνέβαλαν στη διαμόρφωση της μεταβατικής εποχής από τον Μεσαίωνα στην Αναγέννηση.

Τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου & πώς κατατάσσονται τα ελληνικά - ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΤΑΞΗ TIMES HIGHER EDUCATION

Την απόλυτη «κυριαρχία» της στην ανώτατη εκπαίδευση δείχνει για πρώτη φορά τα τελευταία 12 χρόνια η Βρετανία, που βλέπει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης να «σκαρφαλώνει» στην πρώτη θέση της κατάταξης «Times Higher Education» -μια «λίστα» με τα 980 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου στην οποία εμφανίζονται και αρκετά Ελληνικά.

Στο υπερταμείο περνούν έξι ΔΕΚΟ - Δείτε ολόκληρο το προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου - ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Την μεταφορά έξι ΔΕΚΟ στο υπερταμείο αλλά και ρυθμίσεις για τη νέα αγορά ενέργειας περιλαμβάνει το προσχέδιο του νόμου με τα προαπαιτούμενα, που τελικώς θα κατατεθεί στη Βουλή κάποια στιγμή την Παρασκευή το απόγευμα.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου, που κατατέθηκε στη γραμματεία της κυβέρνησης και στο οποίο πιθανότατα να υπάρξουν προσθήκες , ανάμεσα στις ΔΕΚΟ που περνούν στο υπερταμείο είναι οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ και Αττικό Μετρό.

Ιερά αγανάκτηση Ιερώνυμου: Ανιστόρητες και συμπλεγματικές οι αναφορές Φίλη για τον ρόλο της Εκκλησίας - ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Με έμμεσο αλλά ηχηρό τρόπο απάντησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη αναφορικά με τον ρόλο της Εκκλησίας επί Χούντας ή επί Κατοχής.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση με την οποία συνόδευσε τον τόμο που εξέδωσε η Εκκλησία της Ελλάδος «Μνήμες και Μαρτυρίες από το 40 και την Κατοχή». Αφού ζητά από τον πρόεδρο της Βουλής να ενημερωθούν οι βουλευτές «για την έκδοση αυτή η οποία αποτυπώνει με ακρίβεια όλα όσα τα αξιότιμα μέλη του κοινοβουλίου μας είναι ωφέλιμο να γνωρίζουν», ο Αρχιεπίσκοπος αφήνει σαφέστατες αιχμές κατά του υπ. Παιδείας κάνοντας λόγο για «ανιστόρητες, συμπλεγματικές και προσβλητικές εν τέλει για την ίδια την κοινωνία μας απόψεις, που μάλλον χωρίς συναίσθηση ατυχώς εκφέρονται».

Στρατηγικές επιπτώσεις της ΑΟΖ της Δυτικής Αρμενίας

Του Ν. Λυγερού

Με την υπογραφή του Δικαίου της Θάλασσας και τη θέσπιση της ΑΟΖ της, η Δυτική Αρμενία αλλάζει φάση και περνά ουσιαστικά από τη θεωρία αποφάσεων στη θεωρία παιγνίων.

 Όσο ο αγώνας της ήταν μόνο και μόνο χερσαίος, καμία χώρα της περιοχής εκτός βέβαια από το κατοχικό καθεστώς δεν της έδινε σημασία. Τώρα όμως που διεκδικεί κυριαρχικά δικαιώματα και ειδικά στη Μαύρη Θάλασσα, η Γεωργία, η Ρωσία και η Ουκρανία ως διάδοχες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, της δίνουν σημασία, η καθεμιά με τον δικό της τρόπο.

Διότι υπάρχει το πρόβλημα του Μπατούμ, της Κριμαίας και της διαδοχής όσον αφορά στην έννοια της μέσης γραμμής, αλλά και της οριοθέτησης των συνόρων, αλλά και την ΑΟΖ.

Nikos Lygeros: "Le droit à l’existence de la nation arménienne"(Βίντεο)



Nikos Lygeros: "Le droit à l’existence de la nation arménienne".
 Salle de conférence - La Pastorale (Route de Ferney 106, 1202 Genève).
 Le 21 septembre 2016

Μ.Γλέζος: «Όποιος καταφέρεται εναντίον της Εκκλησίας για τη δήθεν αδράνειά της στην Κατοχή είναι βλάσφημος»

«Όποιος καταφέρεται εναντίον της Εκκλησίας για τη δήθεν αδράνειά της στη διάρκεια της Κατοχής είναι βλάσφημος», δήλωσε ο Μανώλης Γλέζος, με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας για την Εκκλησία.
 
«Όποιος καταφέρεται εναντίον της Εκκλησίας για τη δήθεν αδράνειά της στη διάρκεια της Κατοχής είναι βλάσφημος. Όταν ο Στρατηγός Σταυράκος, διοικητής στρατιωτικός των Αθηνών και της Αττικής, κάλεσε τους δημάρχους, τις αρχές και τους περιφερειάρχες να έρθουν στους Αμπελοκήπους για να παραδώσει τα κλειδιά της πόλης στους κατακτητές, ο Αρχιεπίσκοπος τότε αρνήθηκε και δήλωσε ότι η ‘’Εκκλησία παρίσταται στην απελευθέρωση των λαών και όχι στη σκλαβιά τους’’», σχολίασε αρχικά μιλώντας στο ραδιόφωνο του ALPHA και συνέχισε:

Συνεχίζονται τα βίαια επεισόδια στο Σαρλότ της B.Καρολίνας - 9 οι τραυματίες, 44 οι συλληφθέντες (Φωτό)

Οι απαγορευμένες φανέλες του ISIS

Με 80... βουρδουλιές σε κεντρική πλατεία κινδυνεύει στο Ιράκ όποιος έχει στην κατοχή του φανέλες συγκεκριμένων ποδοσφαιρικών ομάδων.


Σύμφωνα με ιταλικά και αγγλικά δημοσιεύματα, στην επαρχία Al Furat του Ιράκ και γενικά στις περιοχές που ελέγχονται από το ISIS, η εντολή είναι ρητή:
Απαγορεύεται κάποιος να φορέσει ή να έχει στην κατοχή του συγκεκριμένες φανέλες ποδοσφαιρικών ομάδων!

NASA: Ετοιμάζει έκτακτη ανακοίνωση για «ευρήματα-έκπληξη» στο δορυφόρο «Eυρώπη» - Την ερχόμενη Δευτέρα οι ανακοινώσεις(Βίντεο)

Η «Ευρώπη» θεωρείται από τα πιθανότερα μέρη στο ηλιακό μας σύστημα, όπου θα μπορούσε να βρεθεί εξωγήινη ζωή
Η NASA φαίνεται πως έχει να ανακοινώσει κάτι εντυπωσιακό σχετικά με τον δορυφόρο του πλανήτη Δία, «Ευρώπη», στην τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας.