Προτάσεις για το πώς η
Κίνα και η ΕΕ θα μπορέσουν να συνεργαστούν στο μέλλον έκανε ο Κινέζος
Πρόεδρος Xi Jinping στους Ευρωπαίους επιτελείς, ενώ σημαντικό μέρος στις
διμερείς συνομιλίες κατέλαβε το ζήτημα της Ουκρανίας, το ΝΑΤΟ και οι
ΗΠΑ, αλλά και η οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού και βιώσιμου πλαισίου
ασφάλειας.
Σάββατο 2 Απριλίου 2022
Αφιέρωμα στο Cognosco Team για τον αγώνα της ΕΟΚΑ και τους Κύπριους αγωνιστές(ΒΙΝΤΕΟ)
Διάλεξη μὲ θέμα τὴν ἀναμέτρηση τοῦ Κυπριακοῦ Ἑλληνισμοῦ μὲ τὸν ἀγγλοτουρκικὸν συνασπισμόν. Θὰ παρουσιασθεῖ ὀπτικὸν ὑλικὸν καὶ ἐπίσημα κείμενα τῶν διπλωματικῶν παρασκηνίων, θὰ ἀναφανεῖ ἡ λεπτὴ ἰσορροπία στοὺς κόλπους τοῦ ΝΑΤΟ ποὺ εἶχε κλυδωνίσει ὁ ἀγώνας τῶν Κυπρίων καὶ θὰ μελετηθεῖ ἡ συνθλαστικὴ μέγγενη τοῦ τουρκικοῦ σοβινισμοῦ ποὺ εἶχε ἔκτοτε περιβάλει τὴν μικρή μας Ἑλληνίδα.
Mirage 2000-9 των ΗΑΕ: Πολύτιμα για την Πολεμική Αεροπορία, ιδού οι 10 κρίσιμοι λόγοι
Mirage 2000-9: Πολύτιμα για την Πολεμική Αεροπορία και την ελληνική άμυνα για 10 κρίσιμους λόγους. Στο ενδεχόμενο της απόκτησης μέρους του στόλου των μαχητικών Mirage 2000-9 της Αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το DP είχε αναφερθεί εκτενέστατα πριν από ενάμιση περίπου χρόνο. Το Σεπτέμβριο του 2020, με αφορμή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην αραβική χώρα που έχει αποκληθεί και ως “μικρή Σπάρτη”. Ακολούθησαν κι άλλα αφιερώματα, όχι διότι το θέμα έχει προϊστορία μίας περίπου δεκαετίας, αλλά επειδή η προσθήκη αυτού του μαχητικού στη δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας τα προσεχή έτη, θα αναβάθμιζε κατακόρυφα τις επιχειρησιακές της δυνατότητες και την ελληνική αποτρεπτική αξιοπιστία συνολικά.
Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη
Από τεχνικής πλευράς είχαμε παραθέσει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία. Δεν στάθηκε δυνατό να
Jinping (Kίνα): Αντί να σέρνεται στο άρμα των ΗΠΑ, η ΕΕ θα πρέπει να αρχίσει να ελέγχει τη μοίρα της - «Όχι» σε κυρώσεις στη Ρωσία
Σύμφωνα με παρατηρητές, η Κίνα προσφέρει ρεαλιστικές λύσεις, ενθαρρύνοντας παράλληλα την ΕΕ να γίνει, επιτέλους, διπλωματικά ανεξάρτητη.
Σύμφωνα με παρατηρητές, η Κίνα προσφέρει ρεαλιστικές λύσεις, ενθαρρύνοντας παράλληλα την ΕΕ να γίνει, επιτέλους, διπλωματικά ανεξάρτητη.
Ο Ερντογάν «χορηγός» της ειρήνης και η Κύπρος με τα ΜΟΕ
Κώστας Βενιζέλος
Όλες οι εισβολές είναι στην ουσία τους οι ίδιες, κι ας διαφέρουν στα επιμέρους. Το γεγονός, ωστόσο, ότι δεν αντιμετωπίζονται ενιαία, αυτό οφείλεται στα συμφέροντα και τους εμπλεκόμενους. Και τα συμφέροντα είναι μετρήσιμα όπως και οι αντιδράσεις, οι πολιτικές που ακολουθούνται. Όλα αυτά είναι γνωστά και χιλιοειπωμένα. Δεν υπάρχει λόγος επανάληψης των αυτονόητων σε σχέση με τη στάση της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας έναντι της συνεχιζόμενης κατοχής εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. Αλλά και πώς αντιμετωπίζεται η εισβολή της Ρωσίας στην Κύπρο.
Η απαράδεκτη ανακοίνωση του τουρκικού υπ.Άμυνας θα μείνει αναπάντητη για να μην…προκαλέσουμε
Οι δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του τουρκικού υπουργείου Άμυνας είναι επιεικώς απαράδεκτες! Το καθεστώς Ερντογάν το οποίο ξεπλένεται από τη Δύση παριστάνοντας τον «ειρηνοποιό-διαμεσολαβητή» στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας αλλά και από την Ελλάδα που σπεύδει ασθμαίνουσα να κάνει ραντεβού και συναντήσεις για να μην κατηγορηθεί ότι δεν συζητά (!!!) , συμπεριφέρεται λες και το Αιγαίο της ανήκει! Θέτει όρους για το που θα πάνε Έλληνες αξιωματούχοι, λες και είναι βιλαέτι του! Έχει το θράσος να κατηγορεί την Ελλάδα για παραβιάσεις! Και μετά απ ΄ όλα αυτά δηλώνει ότι εκείνη , η Τουρκία, είναι που προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα με συζήτηση αλλά δυστυχώς η Ελλάδα είναι …άτακτη.
Γερμανία: «Ισραηλινό Arrow 3 ή Αμερικανικό THAAD για την πυραυλική άμυνα»
Οι πύραυλοι Ισκαντέρ μπορούν να πλήξουν σχεδόν ολόκληρη τη δυτική Ευρώπη και δεν υπάρχει εγκατεστημένη πυραυλική ασπίδα που να προστατεύει απ’ αυτή την απειλή, δηλώνει στη Welt am Sonntag ο Γενικός Επιθεωρητής των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων Έμπερχαρντ Τσορν, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα.
Η Ελληνική Τραγωδία
Γράφει ο Παντελής Σαββίδης
Αν κάτι αναγνωρίζεται διεθνώς ως ελληνική ιδιαιτερότητα στο χώρο της τέχνης είναι η τραγωδία. Ίσως δεν είναι τυχαίο.
Διακόσια χρόνια τώρα οι Έλληνες προσπαθούν να δημιουργήσουν κράτος και δεν το έχουν καταφέρει με την έννοια που υπάρχει στη δυτική φαντασίωση. Η αδυναμία του φαίνεται σε περιόδους κρίσης. Οι ηγεσίες του προσπαθούν να προσκοληθούν σε κάποιον ισχυρό για να επιβιώσουν. Συνήθως το καταφέρνουν, αν κρίνουμε από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα. Θα τα καταφέρουν και τώρα;
Αυτοψία στην καρδιά του δικτυοκεντρικού συστήματος πληροφοριών του MQ-9 Reaper: Πετά στο άρμα του «Ηνίοχου»…
ΡΕΠΟΡΤΑΖ, Γ.Σ., HELLAS JOURNAL
Τις δυνατότητες του MQ-9 Reaper, του Αμερικανικού Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους που μπορεί να πετάει ακόμη και στα 50.000 πόδια και να μεταδίδει πολύτιμα στοιχεία στο επιχειρησιακό κέντρο, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά οι αεροπόροι που σχεδιάζουν εξ αρχής την μεγάλη διακλαδική άσκηση «Ηνίοχος» , που πλέον έφτασε στην κορυφή των Ευρωπαϊκών αεροπορικών διοργανώσεων.
Η live επίδειξη στο επίγειο «στρατηγείο» των όσων καταγράφει, αναλύει και μεταδίδει ο εναέριος «θεριστής» που απογειώνεται από τη Σιγκολένα της Ιταλίας, πετά για λογαριασμό της Ελληνικής άσκησης ως συμμετοχή εναέριου μέσου των ΗΠΑ και συνεχίζει την αποστολή του στη Μαύρη Θάλασσα και τη Ρουμανία λόγω της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, έκανε τους Επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας και των άλλων κλάδων να μεταφερθούν «σε μια άλλη διάσταση».
Ελληνικός Στρατός: Δυναμική επαναφορά των Γερμανών στα εξοπλιστικά
Σημειώνεται ότι η πρόταση της γερμανικής KMW έχει διττή σημασία σε αμυντικό και βιομηχανικό επίπεδο. Η πρόταση περιλαμβάνει τον ριζικό εκσυγχρονισμό των 183 αρμάτων Leopard 2 A4 στο κορυφαίο επίπεδο Leopard 2 A7 (εναλλακτικά προτείνεται και το Trophy με επιπλέον κόστος περί τα 600 εκατομμύρια ευρώ για το σύνολο των αρμάτων) και 190 Leopard 1 A5 με νέα σκοπευτικά καθώς και τη δημιουργία εργοστασίου βάσης στην Ελλάδα.
Φυσικό αέριο: Οι λόγοι που το ευρωπαϊκό καρτέλ μπορεί να αποτύχει
Φυσικό αέριο: Η ρωσική εισβολή και τα τελεσίγραφα οδηγούν στην αναβίωση μίας πολύ παλιάς ιδέας, την δημιουργία ενός καρτέλ με αγοραστές φυσικού αερίου.
Το διάταγμα του Πούτιν για την διακοπή φυσικού αερίου και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναβιώνει μία παλιά, αποτελεσματική και συνάμα επικίνδυνη ιδέα. Την μετατροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε δύναμη που θα έχει ισχυρό ρόλο στην παγκόσμια αγορά αερίου.
Το καμπανάκι της Ευρώπης στην Κίνα
Χαράλαμπος Παπασωτηρίου
Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να βρίσκεται σε τέλμα χωρίς να είναι ορατή η νίκη για καμία από τις δύο πλευρές, η ΕΕ επιδιώκει να αποθαρρύνει την Κίνα από το να δώσει αποφασιστική οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία.
Οι ουκρανικές δυνάμεις σταμάτησαν τις ρωσικές επιθέσεις σε διάφορα μέτωπα και έχουν περάσει τοπικά σε μικρές αντεπιθέσεις. Οι Ρώσοι ελέγχουν μόνο δύο σημαντικές ουκρανικές πόλεις, τη Χερσώνα και τη Μαριούπολη, στη δεύτερη όμως συνεχίζονται σποραδικά οι αψιμαχίες προμηνύοντας ανταρτοπόλεμο ενάντια στους Ρώσους ακόμα και στη νοτιοανατολική αυτή περιοχή της Ουκρανίας που θεωρείτο φιλορωσική.
ΚΙΝΑ – ΟΥΚΡΑΝΙΑ Το να είσαι στρατηγικός εταίρος στο One Belt One Road, μάλλον κοστίζει ακριβά !! (ή αλλιώς, 99 +1 Χρήσιμες Πληροφορίες.)
ΣΗΜΕΙΩΣΗ “ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΩΝ” Η Μαρία Παπαδοπούλου επανέρχεται και αναλύει την παράμετρο της Κίνας στην Ουκρανία με την εμβρίθεια που μας έχει συνηθίσει.
- Πρόλογος.
Το άρθρο που ακολουθεί, αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου μου άρθρου με τον τίτλο «Ουκρανία : Ποιος αλήθεια ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο και γιατί?» που φιλοξένησαν οι «Ανιχνεύσεις» και δημοσιεύτηκε στις 9 Μαρτίου 2022.
Τσαρλς ‘Ελληνας στο ethnos.gr: Συμβιβαστική η λύση Πούτιν για το φυσικό αέριο - Θα τη δεχτούν οι Ευρωπαίοι
Gazprom: Εφτασαν τα πρώτα αιτήματα για ρούβλια - Η Ευρώπη απειλείται με μπλακ άουτ
Άλκης Καλογήρου
Ο οικονομικός πόλεμος ξεκινά - Τι ζητά η Gazprom από τις εταιρείες-πελάτες της στην Ευρώπη, τι απαντά η Κομισιόν - Μετά τα πρώτα «όχι» μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο αβεβαιότητας – Καθοριστικός ο Απρίλιος
Τα αιτήματα για πληρωμές σε ρούβλια καταφθάνουν από το πρωί στις εταιρείες-πελάτες της Gazprom σε όλη την Ευρώπη, σημειώνουν πληροφορίες.
Οι τρεις ελληνικές εταιρείες, που ενδεχομένως έχουν επίσης λάβει αίτημα από την Gazprom, τηρούν σιγήν ιχθύος, καθώς κανείς δεν θέλει να βγει μπροστά.
Έρχεται το πρώτο drone... made in Greece: Ποια τα χαρακτηριστικά του
Ελένη Γαβριήλ
Σάρκα και οστά παίρνει πλέον το ελληνικό UAV «Αρχύτας», καθώς στο τέλος Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί η αρχική σχεδίαση του στην πραγματική του μορφή.
Αυτό επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, δίνοντας μας μία πρώτη «γεύση» για το μη επανδρωμένο όχημα, που θα κατασκευαστεί από ελληνικά μυαλά και χέρια σε συνεργασία με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), αλλά και τρία μεγάλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Δασμοί αντί απαγόρευσης για το ρωσικό φυσικό αέριο
Του Clive Crook
Οι κυβερνήσεις ανά την Ευρώπη διαφωνούν ως προς το πώς να ενισχύσουν τις οικονομικές τους κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Το βασικό κενό στο τιμωρητικό τους σύστημα είναι οι συνεχείς πληρωμές προς τη Μόσχα για ρωσικό φυσικό αέριο.
Η Γερμανία, ειδικότερα, έχει εμφανιστεί απρόθυμη να επιβάλει απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού αερίου επειδή η οικονομία της θα δυσκολευόταν πολύ να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης.
Το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφώνησαν για ελεύθερο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών
Μετά από 5 μήνες διαπραγματεύσεων
Πρόκειται για μια συμφωνία που περιλαμβάνει θέματα που σχετίζονται με το εμπόριο αγαθών, τα τελωνεία, το εμπόριο υπηρεσιών, τη συνεργασία, τις κρατικές προμήθειες, το ηλεκτρονικό εμπόριο και την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.
Επιτάχυνση των ερευνών για υδρογονάνθρακες - Στόχος για πρώτες γεωτρήσεις το 2025
Στόχος των πρωτοβουλιών θα είναι η ολοκλήρωση:
- Των σεισμικών ερευνών, που δίνουν τις πρώτες ενδείξεις για πιθανή ύπαρξη κοιτασμάτων, σε 1-2 χρόνια, δηλαδή το 2023-2024.
Ο ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥ ΡΕΑΛΙΣΜΟΥ: ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ, ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ & ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΠΥΓΜΗΣ
Αναδημοσιεύουμε από το istos.net.gr
Περίληψη
Υπάρχει δίκαιος πόλεμος? Υπερτερεί το δίκαιο του ισχυρού σε όλες τις αναμετρήσεις και διαμάχες μεταξύ κρατών?
Αυτό το δοκίμιο
προσπαθεί να απαντήσει ακριβώς σε αυτές τις ερωτήσεις αντλώντας
επιχειρήματα από πραγματικά γεγονότα και καταστάσεις.
Η
επιχειρηματολογία εμπλέκει μια σύγκριση μεταξύ εθνικού δικαίου, διεθνούς
δικαίου και του δικαίου της πυγμής, δηλαδή το δίκαιο του ισχυρότερου σε
μια αντιμαχία.
Ν. Ιγγλέσης : Η αλήθεια για την κίνηση Πούτιν για το φυσικό αέριο και τις πληρωμές σε ρούβλια
Γιώργος Σαχίνης
Ο δημοσιογράφος και οικονομικός συντάκτης επί Ευρωπαϊκών θεμάτων, συγγραφέας, Νίκος Ιγγλέσης, ο κ. Ιγγλέσης εξηγεί, στον 98.4, την κίνηση του Πούτιν να ζητάει την πληρωμή των υδρογονανθράκων και άλλων προϊόντων σε ρούβλια
Γιάννης Μανιάτης, Δυνητικά κοιτάσματα σε Νότια Κρήτη και Ιόνιο αξίας περίπου 250 δισεκατομμυρίων €
Δυνητικά κοιτάσματα σε Νότια Κρήτη και Ιόνιο αξίας περίπου 250 δισεκατομμυρίων ευρώ αναφέρει ο πρώην υπουργός ενέργειας Γιάννης Μανιάτης Ο καθηγητής τονίζει ότι στην ευνοϊκή συγκυρία που βρισκόμαστε, λόγω της προσπάθειας απεξάρτησης της Ευρώπης από το Ρωσικό φυσικό αέριο θα είναι εθνικό κρίμα να μην προχωρήσουμε στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Ελληνικής ΑΟΖ. Τεράστιο το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα Ελληνικά κοιτάσματα φυσικού αερίου συμπληρώνει ο καθηγητής και τονίζει ότι τρεις - τέσσερις πλατφόρμες εξαγωγής φυσικού αερίου μπορούσε να έχει η χώρα σήμερα. Τεράστιες οι ευθύνες και της Ευρώπης που δογματικά προσπάθησε να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα τα τελευταία δέκα τουλάχιστον χρόνια χωρίς πραγματικό σχέδιο
H Τουρκια “έσπασε” την απομόνωση! Ελλάδα – Κύπρος στα δόντια της μυλόπετρας
Σάββας Καλεντερίδης: Ελλάδα και Κύπρος στα δόντια της μυλόπετρας!
Τον νέο ρόλο που φροντίζει η Τουρκία, να κατοχυρώσει και να εκμεταλλευτεί, σαν μία νέα ανεξάρτητη δύναμη στην περιοχή, η οποία θα δρα, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν της τις υποχρεώσεις που έχει στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέλυσε ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή ΖΟΟΜ.
Μάριος Ευθυμιόπουλος – ΝΑΤΟ, Ουκρανία & Μέση Ανατολή
Καλεσμένος μας ο Καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας και Πολιτικής Μάριος Ευθυμιόπουλος. Συζητάμε για τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, τις κινήσεις του NATO αλλά και αυτές των χωρών της Μέσης Ανατολής.
Οικοδεσπότες από το Δίκτυο Ελλήνων Συντηρητικών οι Ραφαήλ Καλυβιώτης, Παναγιώτης Δούμας και Δημήτρης Παπαγεωργίου
Πόλεμος στην Ουκρανία – Ολες οι εξελίξεις από την 38η ημέρα εισβολής
Ρωσικά πλήγματα ανατολικά του Κιέβου - Μαριούπολη: Διέφυγαν χιλιάδες άμαχοι
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για νέους βομβαρδισμούς σε Ντονμπάς και Χάρκοβο. Μια πομπή του Ερυθρού Σταυρού θα επιχειρήσει ακόμη μια προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη.