Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022

Η συνθήκη των Σεβρών


Συνθήκη ειρήνης που υπεγράφη μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και της Τουρκίας στις 10 Αυγούστου του 1920. Ονομάστηκε έτσι επειδή υπεγράφη στη γαλλική πόλη Σεβρές, όχι μακριά από το Παρίσι. Είχε προηγηθεί η συνδιάσκεψη του Παρισιού κατά την οποία συζητήθηκαν οι όροι της συνθήκης αυτής, η οποία προσυπεγράφη κι από τον Ελευθέριο Βενιζέλο εκ μέρους της Ελλάδος.

Featured - Άμυνα & Ασφάλεια - Ελλάδα - Κύπρος “Ένα βήμα από τη συμφωνία με τους Γάλλους για συνολικά πέντε κορβέτες Gowind”

Οι Γάλλοι της Naval Group στην πρότασή τους για πέντε κορβέτες Gowind βάζουν στο «κάδρο» και τα Ελληνικά ναυπηγεία γεγονός που ικανοποιεί τόσο το Πολεμικό Ναυτικό όσο και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Κοντά σε μια νέα μεγάλη συμφωνία με τους Γάλλους φαίνεται ότι βρίσκεται το Πολεμικό Ναυτικό έπειτα από το καινούργιο «χτύπημα» της Naval Group. Η πρόταση-ρελάνς απέναντι σε Ολλανδούς και Ιταλούς, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ικανοποιεί απόλυτα τους Επιτελείς του ΠΝ, προβλέπει πέντε αντί για τέσσερις κορβέτες Gowind με γρήγορη παράδοση και κόστος που αγγίζει περίπου το 1,8 δις ευρώ δηλαδή 100 εκ περισσότερα από την προηγούμενη προσφορά της Γαλλικής εταιρείας η οποία όμως αφορούσε τέσσερις και όχι πέντε κορβέτες.

Ο Τουρκικός χάρτης της αμφισβήτησης νησιών στην Milliyet – Δείτε το πρωτοσέλιδο (Βίντεο - Φωτο)

Στο ίδιο πνεύμα εντάσσονται και οι δηλώσεις Ακάρ πως η Ελλάδα προκαλεί και προβοκάρει με τις 90 επισκέψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά και τα οποία «αν απλώσουμε το χέρι μας θα τα αγγίξουμε».

Οι Οινούσες και το Αγαθονήσι είναι δύο από τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται μέσα στο μπλε χρώμα στον χάρτη που παρουσίασε χθες ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και τον οποίο φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδό της σήμερα η εφημερίδα Milliyet .

Πρόκειται για δύο χάρτες που παρουσιάζουν το σενάριο ανάλογα με την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 6 και τα 12 μίλια και προπαγανδίζουν τις τουρκικές αξιώσεις για αποστρατιωτικοποίηση αλλά ακόμα και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών.

Γεωστρατηγικό ματ της Ρωσίας κατά ΗΠΑ και Κίνας με “πλάτες” Τουρκίας που όμως φοβάται;

Με γεωστρατηγική αμηχανία δείχνει να παρακολουθεί η Δύση τις εξελίξεις στο Καζακστάν. Ενώ τα δύο βασικά ερμηνευτικά σχήματα που προσφέρονται διεθνώς από αναλυτές για το τι ακριβώς συνέβη σ’ αυτή τη χώρα, περιορίζονται στο αν ήταν μια από τις “πολύχρωμες επαναστάσεις”, ή αποτελούσε αυθόρμητη εξέγερση. Θα διατυπώσουμε ένα τρίτο εναλλακτικό ερμηνευτικό σενάριο, το οποίο βασίζεται σε ισχυρές ενδείξεις και θα μπορούσε να έχει τίτλο: “Το γεωστρατηγικό ματ της Ρωσίας στη Δύση και την Κίνα στην Κεντρική Ασία”.

Του ΖΑΧΑΡΙΑ Β. ΜΙΧΑ
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)


Αυτό το σενάριο αποδέχεται αξιωματικά ότι ξένες μυστικές υπηρεσίες προφανώς εργάζονταν στο

Όλη η αλήθεια για το Καζακστάν από τον Σάββα Καλεντερίδη(Βίντεο)

Σάββας Καλεντερίδης: Όλη η αλήθεια για την κατάσταση στο Καζακστάν με την εξέγερση εξαιτίας της αύξησης των τιμών του LNG. Τί κρύβεται πίσω από την παρέμβαση της Ρωσίας και ο ρόλος της Τουρκίας.

Ο γεωπολιτικός αναλυτής, συγγραφέας, αρθρογράφος, εκδότης και επικεφαλής του www.infognomonpolitics.gr, Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή ZOOM στις 7 Ιανουαρίου 2022.

Συντονιστείτε απόψε στις 21:30 στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube: 

Regnum: Μετά το Καζακστάν και στην Τουρκία όλα μπορεί ‘ξαφνικά να φουντώσουν’

Η οξεία κρίση στο Καζακστάν, το ενδιάμεσο αποκορύφωμά της με την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας- CSTO στη χώρα αυτή, η οποία, σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη, «μπορεί να δράσει μόνο σε περίπτωση απειλής ή επίθεσης», προσελκύουν αυξημένη προσοχή στον κόσμο, μεταξύ των πολιτικών και εμπειρογνωμόνων, γράφει το ρωσικό πρακτορείο Regnum. 

Ο Πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ, αποκαλώντας τους διαδηλωτές "συμμορία διεθνών τρομοκρατών", στράφηκε στον CSTO για βοήθεια, αν και πολλοί κατανοούν ότι το εξωτερικό έναυσμα της αναταραχής στο Καζακστάν κρύβει περισσότερα: την αύξηση των επιδεινούμενων κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων, τεχνικά και πολιτικά ανεπιτυχής διέλευση της εξουσίας από τον Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ στον Τοκάγιεφ κ.λπ.

ΜΑΣ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΗΠΑ; ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΠΤΗ; ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ

Του Παντελή Σαββίδη

Ο κόσμος του διαδικτύου είναι αρκετός, αριθμητικά, για να μπορεί να βγάλει κανείς ασφαλή συμπεράσματα των διαθέσεων και της νοοτροπίας μας ως κοινωνίας.
Ο κόσμος αυτός αντέδρασε αρνητικά στην επιστολή των ΗΠΑ σε Ελλάδα-Ισραήλ-Τουρκία ότι δεν ενδιαφέρονται για τον αγωγό EastMed.
Φταίνε-μόνο- οι ΗΠΑ;
Για να είμαστε ξεκάθαροι. Δεν είμαι απο αυτούς που υποστηρίζουν πως πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ. Ανήκουμε, όμως, στο δυτικό σύστημα ασφαλείας, δεν μπορούμε να παρεκλίνουμε απο αυτό χωρίς σοβαρές επιπτώσεις στα εθνικά μας θέματα-και στην οικονομία μας- και αναγκαστικά πρέπει να αξιοποιούμε κάθε παράθυρο που παρουσιάζεται εντός αυτού του συστήματος.
Πολλές φορές το παιχνίδι είναι σαν τη γάτα με το ποντίκι.
Αυτό το παιχνίδι δεν το αξιοποιούν καλά οι πολιτικές ηγεσίες. Το παίζουν με όρους δουλικότητας, διότι είναι ευάλωτες στην δυνατότητα ΗΠΑ, Βρυξελλών και Βερολίνου να καθαιρέσουν μια μη αρεστή στις πρωτεύουσες αυτές πολιτική ηγεσία.

Τι απαντά ο πρέσβης Πάιατ για το Non paper των ΗΠΑ που αφορά τον αγωγό EastMed; Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου(Βίντεο)

Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ απάντησε μέσω Twitter στις αποκαλύψεις που αναφέρονται σε απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να μην υποστηριχθεί ο αγωγός φυσικού αερίου East Med, που θα συνδέει ενεργειακά το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία (με την υπόλοιπη Ευρώπη).

Κατ’ αρχάς τόνισε ότι δεν έχουν βάση οι αναφορές, προφανώς εννοεί για την απόφαση της Ουάσιγκτον για το αγωγό. Το θέμα, όπως αναφέρει, είναι η εμπορική σκοπιμότητα του έργου. Και γι’ αυτό, συνέχισε, είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για τα έργα περιφερειακής ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Το Διακύβευμα του Αγωγού East Med

Η πρόσφατη (6/1) στοχευμένη διαρροή από το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών (US State Department) άτυπης έκθεσης (non paper) με τις απαράδεκτες θέσεις της αναφορικά με την κατασκευή του αγωγού East Med μπορεί να εξέπληξε τον περισσότερο κόσμο με τον απερίφραστο κυνισμό της και την ωμή παρέμβαση της Αμερικανικής κυβέρνησης στα εσωτερικά τρίτων χωρών (διαχρονική Αμερικανική τακτική…),όμως δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αίθρια για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας OmegaPress που αναδημοσίευσε το energia.gr (εδώ) και επαληθεύθηκε

Rafale στο Αιγαίο, αυταπάτες στην Αθήνα για το κράτος συμμορία που λέγεται Τουρκία-Στ.Καραβίδας(Βίντεο)

Πολλές αλήθειες που πιθανόν να ενοχλήσουν πολλούς λέει ο Στέφανος Καραβίδας στη συνέντευξη του στο militaire.gr Η συζήτηση ξεκινά με το Rafale και την υπεροχή που αυτό δίνει στις ελληνικές ΕΔ.

Τι αλλάζει στο ισοζύγιο ισχύος με την Τουρκία; Αναλύει την κατάσταση που διαμορφώνεται με κάθε λεπτομέρεια αλλά και με τρόπο κατανοητό ακόμη και για όσους δεν είναι αεροπόροι.

Ο κ.Καραβίδας μιλά για τους εξοπλισμούς και τον τρόπο με τον οποίο αγοράζουμε όπλα. Λέει τα πράγματα με το όνομα τους. «Σα να μπαίνουμε σε παιχνιδάδικο».

Κωνσταντίνος Φίλης, Συνεχή μηνύματα για τα χωρικά ύδατα στέλνει η Τουρκία στην χώρα μας(Βίντεο)

Το 2022 ξεκίνησε όπως έκλεισε το 2021 δηλώνει ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης σχολιάζοντας τις τελευταίες Τουρκικές προκλήσεις. 

Με ακραία ρητορική από μεριάς της Άγκυρας περί αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών, με τη δημοσιοποίηση βίντεο που παρουσιάζει Τούρκους κομάντο να κολυμπούν την απόσταση που χωρίζει τα τουρκικά παράλια από το Καστελόριζο (σε συνέχεια σχετικής δήλωσης του Ακάρ) και τέλος με ένα ακόμη παραλήρημα του κυβερνητικού εταίρου, Μπαχτσελί, και την επίθεση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στον Νίκο Δένδια. Το μήνυμα της Τουρκίας στην χώρα μας είναι σαφές "Μην επεκτείνεις τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια επειδή νομίζει ότι είμαι σε αδύναμη θέση" 

Μάζης Ι.: Ο Ακάρ εκμεταλλεύεται τη συγκυρία του Καζακστάν & εκτοξεύει ωμές απειλές/Ενημέρωση & Σκέψη(Βίντεο)

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής Ιωάννης Μάζης στην εκπομπή "Mega Σαββατοκύριακο" (09-01-2022). 

Ο κ. Μάζης τόνισε πως ο Χουλουσί Ακάρ εκμεταλλεύεται τη συγκυρία του Καζακστάν και τον ρόλο της Τουρκίας προκειμένουν να προβεί σε εκτόξευση ωμών απειλών.

Συνέχισε λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία με εργαλείο τη μουσουλμανική αδελφότητα προσπαθεί να παρέχει υπηρεσίες στη Δύση στην αναταραχή που εξελίσσεται στο Καζακστάν. Πουλάει εξυπηρέτηση στους Αμερικανούς αυτή τη στιγμή στο Καζακστάν και αυτόματα οι ΗΠΑ