Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020

Θερμοπύλες 279 π.Χ. Η εν πολλοίς άγνωστη μάχη… Έλληνες αφανίζουν βαρβάρους

Ο ιστορικός τόπος των Θερμοπυλών κατέστη πεδίο μάχης όχι μόνο στη διάσημη σύγκρουση του 480 π.Χ. αλλά αρκετές ακόμα φορές στην ιστορία, με τελευταία αυτή του 1941. Ωστόσο ιδιάζουσα σημασία έχει η μάχη των Θερμοπυλών του 279 π.Χ. όταν και πάλι οι συνασπισμένοι Έλληνες έσωσαν την πατρίδα από τους βαρβάρους που εισέβαλαν. Έχοντας περάσει από τη Μακεδονία τα γαλατικά βαρβαρικά στίφη του Βρέννου εισέβαλαν στη νότια Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Παυσανία ο Βρέννος διέθετε 152.000 πεζούς, 20.400 ιππείς και ακόμα 40.800 έφιππους ακολούθους αυτών. Φυσικά σύγχρονοι, ξένοι κυρίως, ιστορικοί, αμφισβητούν αυτούς τους αριθμούς και κατεβάζουν, αυθαίρετα, τον αριθμό των ανδρών του Βρέννου.

Πρώην υπουργός Εξωτερικών Αλβανίας: «Παρενέβη η Τουρκία στη συμφωνία με την Ελλάδα; Η Μπακογιάννη δεν μιλά άσκοπα»

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μπέσνικ Μουσταφάι, μίλησε στο στούντιο News24, για την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Έντι Ράμα στην Ελλάδα, για το θέμα των διαπραγματεύσεων για τα θαλάσσια σύνορα και τις δηλώσεις της πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρα Μπακογιάννη.

Όσον αφορά την υποτιθέμενη παρέμβαση της Τουρκίας στο σπάσιμο (στην ακύρωση) της πρώτης συμφωνίας με την Ελλάδα, όπως είπε η Μπακογιάννη, ο Μουσταφάι δήλωσε ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά από την άλλη πλευρά εξέφρασε τη μεγάλη εκτίμηση του για την Ελληνίδα πρώην υπουργό που υπέγραψε, τονίζοντας ότι δεν μιλά άσκοπα.

Ερντογάν για πιθανή συνάντηση με Μητσοτάκη: Εάν πρόκειται να συζητήσουμε τα τετελεσμένα τους για το Καστελλόριζο, δεν υπάρχει ανάγκη - ΤΟ «ORUC REIS» ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥ

Στο ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρθηκε μετά την προσευχή της Παρασκευής ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι θα μπορούσε να υπάρξει συνάντηση, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συζητηθούν «τετελεσμένα» της ελληνικής πλευράς. «Θα μπορούσε να υπάρξει μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Μητσοτάκη; Τι είναι σημαντικό για εμάς, υπό ποίες συνθήκες και τι θα συζητήσουμε; Εάν πρόκειται να συζητήσουμε τα τετελεσμένα τους για το Καστελλόριζο, δεν υπάρχει ανάγκη», εξήγησε ο Τούρκος πρόεδρος.

Εσπευσμένα στη Μόσχα ο γιος του Καντάφι - Οργή Άγκυρας για Σάρατζ

Καταιγιστικές εξελίξεις

Kαταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Λιβύη μετά την παραίτηση Σάραζ. Ήδη οι μεγάλες δυνάμεις προετοιμάζουν το έδαφος για την επόμενη μέρα και ''ψάχνουν'' τον άνθρωπο που θα ενώσει την Λιβύη. 

Όπως φαίνεται ο Σάρατζ κατάλαβε πως ο Ερντογάν ήθελα απλά να τον χρησιμοποιήσει και αποφάσισε να δώσει ένα τέλος στα τουρκικά παιχνίδια. 

Αυτή την στιγμή Γαλλία, ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσία επιδίδονται σε ένα ''μπρα ντε φερ'' για την Λιβύη, καθώς θέλουν να έχουν τον έλεγχο της χώρας και φυσικά των πετρελαιοπηγών. 

Hürriyet: Η Τουρκία είπε στην Αίγυπτο να ορίσουν ΑΟΖ αλλά μπήκαν στη μέση τα Εμιράτα

Το TRIBUNE επισημαίνει ότι δεν αποτελούν «είδηση» οι ισχυρισμοί της «Hürriyet».

Είναι γνωστό ότι η Τουρκία έχει προτείνει στην Αίγυπτο μια τέτοια διευθέτηση.

Η μόνη «είδηση» ίσως είναι ότι τα Αραβικά Εμιράτα και σε αυτή την περίπτωση «δέρνουν» την Τουρκία.


Τουρκικές ψυχολογικές επιχειρήσεις:

Οι Τούρκοι δεν είναι η πρώτη φορά που διαδίδουν ότι συνομιλούν με την Αίγυπτο «μυστικά» για ορισμό μεταξύ τους ΑΟΖ.

Foreign Policy: Ο Ερντογάν μετατρέπει την Τουρκία σε κινεζικό προτεκτοράτο

«Ο Ερντογάν μετατρέπει την Τουρκία σε κινέζικο εξαρτημένο κράτος» («Erdogan Is Turning Turkey Into a Chinese Client State»), τιτλοφορείται πολύ σημαντική ανάλυση του Foreign Policy.

Τι σημαίνει «εξαρτημένο κράτος»

Εξαρτημένο κράτος στις διεθνείς υποθέσεις είναι το κράτος το οποίο είναι οικονομικά, πολιτικά ή στρατιωτικά υποταγμένο σε άλλο πιο ισχυρό κράτος.

Είδη εξαρτημένων κρατών περιλαμβάνουν: κράτος-δορυφόρος, συνδεδεμένο κράτος, κράτος-μαριονέτα, νεοαποικία, προτεκτοράτο, υποτελές κράτος, κράτος φόρου υποτελές.