Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ ΤΖΑΚΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΤΗ ΛΗΜΝΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΛΕΙΝΕΙ ΠΕΤΣΟΚΟΜΕΝΟΥΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΑΡΔΑΝΕΛΛΙΑ...

05/01/1913: "Ο ελληνικός στόλος, υπό το Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη, ο οποίος επιβαίνει στο θρυλικό θωρηκτό ""Αβέρωφ"", καταναυμαχεί τον τουρκικό κοντά στη Λήμνο. Έτσι ο ελλληνικός στόλος σταθεροποιεί την κυριαρχία του στο Αιγαίο, ενώ ο τουρκικός δεν τολμά έκτοτε να εξέλθει από τα στενά των Δαρδανελλίων."
Η ναυμαχία της Λήμνου στις 5 Ιανουαρίου 1913, ήταν η δεύτερη από τις δύο μεγάλες ναυμαχίες μεταξύ του Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού και του Οθωμανικού Στόλου κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της νήσου Λήμνου, εξ ου και η ονομασία της. Η ναυμαχία έληξε με περιφανή νίκη του ελληνικού στόλου και τον εγκλεισμό του οθωμανικού εντός των Δαρδανελίων στη δεκαετία που ακολούθησε.

“Ποιος “βάφτισε” τα Σκόπια “Μακεδονία”;

Άρθρο του Π. Σταμάτη*
συγγραφέα και αξιωματικόυ ΠΝ
Από το militaire 

Η Γιουγκοσλαβία ήταν ένα κράτος της Ευρώπης στο δυτικό μέρος των Βαλκανίων κατά το μεγαλύτερο διάστημα του 20ου αιώνα. Σχηματίστηκε μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο το 1918 με το όνομα Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων μετά τη συγχώνευση του προσωρινού Κράτους των Σλοβένων, Κροατών και Σέρβων (που αυτοανακυρήχθηκε μετά την διάλυση της πρώην Αυστροουγγαρίας) με το ανεξάρτητο Βασίλειο της Σερβίας. Η σερβική βασιλική οικογένεια της Καραγεώργεβιτς έγινε η δυναστεία του Βασιλείου των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων.

Εντοπίστηκαν οστά Ελληνοκύπριων αγνοούμενων

Πηγές της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) δήλωσαν στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι έχουν εντοπιστεί οστά που ενδεχομένως ανήκουν σε Ελληνοκύπριους αγνοουμένους από τα κατεχόμενα χωριά Πέτρα, Άγιο Γεώργιο Κερύνειας και Δίκωμο.

Τα οστά στο χωριό Πέτρα φαίνεται να ανήκουν σε αγνοούμενους Ελληνοκύπριους κατοίκους του χωριού, ενώ στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας όπως και στο Δίκωμο τα θραύσματα των οστών μάλλον ανήκουν σε στρατιώτες που πιάστηκαν αιχμάλωτοι και εκτελέστηκαν από τους Τούρκους.

Πρώην αρχηγός τουρκικού στόλου: Να είστε έτοιμοι για πόλεμο στο Αιγαίο

Σε «πόλεμο» προκλητικών δηλώσεων που ανεβάζουν επικίνδυνα την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επιδίδεται τις τελευταίες ώρες ο πρώην αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, Νουσρέτ Γκιουνέρ, με αφορμή το ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων πέραν των έξι ναυτικών μιλίων, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στη γειτονική χώρα, Μαρία Ζαχαράκη.

«Πόρτα» Μακρόν στον Ερντογάν για την ένταξη - Έξω φρενών ο «Σουλτάνος» - «Επεισοδιακή» συνέντευξη Τύπου(Βίντεο)

Μακρόν: Με τις πρόσφατες εξελίξεις δεν μπορούμε να μιλάμε για νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις - Ερντογάν: Κουραστήκαμε να εκλιπαρούμε - Γιατί «σκοτώθηκε» με δημοσιογράφο
Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία δεν βοηθούν την πρόοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στην  κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.