Κυριακή 7 Μαΐου 2023

Τρίπολη: Αρχαιολογικά ευρήματα στην οδό Ν. Ντούμα, κοντά στον Περιστεριώνα

Τα έργα φυσικού αερίου που γίνονται αυτή την περίοδο στην οδό Οπλαρχηγού Σεχιώτη στην Τρίπολη και στην οδό Ν. Ντούμα, έφεραν στο φως απομεινάρια της παλιάς πόλης.

Περνώντας από το σημείο, διαπιστώσαμε ότι μία τομή στο πλάι της οδού Ν. Ντούμα, κοντά στη συμβολή με την οδό Οπλαρχηγού Σεχιώτη, είχε οριοθετηθεί. Είδαμε μια ορθογώνια κατασκευή, με τρύπες στην επιφάνεια, καλυμμένη με κόκκινο χώμα, από όσο μπορούσαμε να διακρίνουμε.

Κάτω από αυτή την επίστρωση, εκ πρώτης όψεως, διακρίνονται σχηματισμοί που παραπέμπουν σε πέτρες.

Η τομή καλύφθηκε με πλαστικό, προκειμένου να προστατευθεί από τη βροχή.

78 χρόνια από τη Νίκη των Συμμάχων κατά της Ναζιστικής Γερμανίας

Γράφει ο Πάρις Θασίτης, Αναλυτής ΚΕΔΙΣΑ *

Στις 7 Μαΐου για τους Δυτικούς Συμμάχους και στις 9 Μαΐου για τη Ρωσία γιορτάζεται η Νίκη κατά του Ναζισμού και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη. Σήμερα 78 χρόνια μετά την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη η ανθρωπότητα βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στο χείλος της έναρξης ενός Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου που δεν αποκλείεται να είναι και θερμοπυρηνικός.

Για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να αντλήσουμε ιστορικά διδάγματα από τη Νίκη των Συμμάχων κατά της λαίλαπας του Ναζισμού και να μην επιτρέψουμε ο ιστορικός αναθεωρητισμός να αναβιώσει την απειλή για την ανθρωπότητα.

Η μαύρη Κλεοπάτρα και η όψιμη αναβίωση του αφροκεντρισμού

Το χρώμα του δέρματος της Κλεοπάτρας ή του Αχιλλέα, δεν είναι πια ένα ζήτημα ιστορικής αλήθειας, αλλά ένα πεδίο ιδεολογικής διαμάχης.

Αρκετή κουβέντα έχει γίνει αυτές τις μέρες με την απόφαση της τηλεοπτικής πλατφόρμας Netflix να φτιάξει ένα ντοκιμαντέρ για την Κλεοπάτρα, όπου η γνωστή βασίλισσα της δυναστείας των Πτολεμαίων εμφανίζεται ως μαύρη.

Πέρυσι είχαμε ένα ντοκιμαντέρ για τον Αντετοκούνμπο, στο οποίο ένας καθηγητής διαβεβαίωνε ότι «ο ελληνικός πολιτισμός έχει τις ρίζες του στην Αφρική». Η συχνή εμφάνιση τέτοιων περιστατικών

«Κοινό Μακεδόνων»: Εκδικάστηκε η τριτανακοπή για το "Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας' - Ερωτήματα

Μάιος 6, 2023. Ελλάδα.

                     Ανακοίνωση                           

     Την Πέμπτη 4 Μαΐου 2023 στο Πρωτοδικείο Φλώρινας εκδικάστηκε η τριτανακοπή των Παμμακεδονικών Ενώσεων κατά της απόφασης αναγνώρισης σωματείου με την επωνυμία «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα».

     Η τριτανακοπή, που επιμελήθηκε ο δικηγόρος Χρήστος Παπασωτηρίου,  ανέδειξε:

τον ψεύτικο χαρακτηρισμό, ως «Μακεδονικής»,  της γλώσσας των Σλάβων κατοίκων του γειτονικού κράτους

Το Σκοπιανό, η Μακεδονία και η Συμφωνία των Πρεσπών

Γράφει ο Ιωάννης Αμπατζόγλου, διδάκτωρ Ιατρικού Τμήματος ΔΠΘ, μέλος του ΙΗΑ

Τα περί μακεδονικότητος των Σλάβων επινοήθηκαν από την Ρωσία στα τέλη του 19ου αιώνα στο πλαίσιο του πανσλαβισμού προκειμένου αυτή να καταφέρει να έχει πρόσβαση μέσω της Βουλγαρίας στο Αιγαίο Πέλαγος. Διακαής πόθος των Ρώσων ήταν η πρόσβαση στις «θερμές θάλασσες». Στη συνέχεια η μακεδονικότητα των Σλάβων υποστηρίχτηκε και προωθήθηκε από τον κομμουνισμό.

Τα τελευταία χρόνια το θέμα αυτό ανακινήθηκε και στηρίχτηκε από τις μεγάλες δυνάμεις ΗΠΑ και Γερμανία λόγω των γεωπολιτικών συμφερόντων τους στην περιοχή των Βαλκανίων.

Ο Ερντογάν στα βήματα του Χίτλερ και τα παιχνίδια με την Eνέργεια

 Γιάννος Χαραλαμπίδης 

Ραντεβού με το μέλλον: Κύπρος, «Ηλιακό Πάρκο» της ΕΕ με φόντο το φυσικό αέριο - Πώς η ηλιακή ενέργεια μπορεί να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τα χρονοδιαγράμματα της ΕΕ για την πράσινη εποχή και ο ρόλος της Γαλλίας στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τρέχει με τον χρόνο και τους Κεμαλιστές αντιπάλους του ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου, ακολουθώντας, θα έλεγε κάποιος, τα βήματα του Χίτλερ.

Η Λευκωσία συνεχίζει το ενεργειακό πρόγραμμα

Μιχάλης Ιγνατίου   

Ήταν καλά τα νέα που ήρθαν από το Παρίσι, μετά την ενθουσιώδη υποδοχή που επιφύλαξε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στον ομόλογό του της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη. Στο πολιτικό ζήτημα του Κυπριακού, η γαλλική υποστήριξη είναι δεδομένη και απόλυτη. Το Παρίσι θα βοηθήσει και στα θέματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου κάθε εξάμηνο «σταυρώνουν» την Κύπρο οι Εγγλέζοι. Αυτή ήταν η πρώτη είδηση. Η δεύτερη, που μας χαροποίησε περισσότερο αφορούσε το κυπριακό ενεργειακό πρόγραμμα. 

Ο κ. Χριστοδουλίδης είχε την ευκαιρία να συναντήσει τα ηγετικά στελέχη της TOTAL, του ενεργειακού κολοσσού της Γαλλίας, που στηρίζεται στρατηγικά από τη γαλλική κυβέρνηση, διότι ακριβώς προωθεί τα συμφέροντα της, οικονομικά πρωτίστως, αλλά και στρατιωτικά (και εδώ χρησιμοποίηση την ορθή λέξη). 

Παρουσία Κυριάκου Μητσοτάκη και Αρχηγού ΓΕΕΘΑ έγιναν τα εγκαίνια του Πολεμικού Μουσείου Χαλκίδας(Φωτο)

Το Σάββατο 06 Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Πολεμικού Μουσείου Χαλκίδας από τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών και πρώην Υφυπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αναστάσιου Λιάσκου.

Στην τελετή εγκαινίων, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ.κ. Χρυσόστομος ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου, παρέστησαν επίσης:

Χαρδαλιάς στην Κομοτηνή: Πλήρως ικανοποιημένος για την τακτική άσκηση της Εθνοφυλακής


Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της τακτικής άσκησης μετά στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΕΡΚΕΙΟΣ ΖΕΥΣ», αρμόδια για την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών εντός κατοικημένων περιοχών στην Κομοτηνή.

Πρόταση ανταλλαγής Leopard 1A5 για την Ουκρανία: οι εκλογές αδρανοποίησαν τα ανακλαστικά της Αθήνας


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 5 Μαΐου οι υπουργοί Αμύνης Δανίας και Γερμανίας επισκέφθηκαν Ουκρανούς στρατιωτικούς οι οποίοι εκπαιδεύονται επί γερμανικού εδάφους στην χρησιμοποίηση των αρμάτων μάχης Leopard 1.

120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος: Νέο, σύγχρονο εκπαιδευτικό κέντρο για τους φύλακες του Αιγαίου – Αντίστροφη μέτρηση για το εκπαιδευτικό M-346


Οι δοκιμές στην Ιταλία για το νέο απόκτημα της HAF το εκπαιδευτικό M-346 ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία

Αναμονή για το επίσημο “Ναι” από το Κογκρέσο: Το μεγάλο στοίχημα «αναπαλαίωσης» της Ανδραβίδας για τη μελλοντική υποδοχή των stealth F-35


Μαχητικό αεροσκάφος F-35. Photo Lockheed Martin

Tου ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Η Αθήνα αναμένει από μέρα σε μέρα την επίσημη απάντηση (LOA) από το Κογκρέσο για τα μαχητικά 5ης γενιάς F-35.

MASS, ασπίδα, Rheinmetall-άτρωτα πλοία: Multi Ammunition Softkill System (vid.)

Το Βασιλικό Αυστραλιανό Ναυτικό ανέθεσαν στην Rheinmetall συμβόλαιο ύψους 125 εκατομμύρια ευρώ για το Multi Ammunition Softkill System (MASS). 

Ελληνικός Στρατός: Η AeroVironment παρουσίασε τα περιφερόμενα πυρομαχικά Switchblade-300 Block.20 και Switchblade-600

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε (δείτε ΕΔΩ), ότι στις 4 Μαΐου πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) με εκπροσώπους της εταιρείας EYEONIX και αντικείμενο την ενημέρωση επί των δυνατοτήτων των περιφερόμενων πυρομαχικών Switchblade-300 Block.20 και Switchblade-600 της AeroVironment.

Οριστικό: Η Ανδραβίδα «φωλιά» των F-35 – Έρχεται η LOA από τις ΗΠΑ


Ο κύβος ερρίφθη. Η Ανδραβίδα θα ξηλωθεί και θα χτιστεί από την αρχή με επενδύσεις άνω των 150 εκατ. ευρώ ώστε να υποδεχθεί τα μαχητικά 5ης γενιάς F-35 κατά πάσα πιθανότητα το 2028.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε προεκλογικές του συγκεντρώσεις σε Λεχαινά και Αμαλιάδα, το απόγευμα της Παρασκευής ανέφερε χαρακτηριστικά:

Κανόνι της Τουρκίας στη Ρωσία για το φυσικό αέριο;


Φημολογείται ότι ο τουρκικος λογαριασμός φυσικού αερίου από τη Ρωσία που αναβλήθηκε ανήλθε στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Διονύσης Αντωνέλλος

Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη στην Ευρώπη

Για τις εκτιμήσεις που θέλουν τη φετινή τουριστική περίοδο να κινείται σε ακόμα πιο ανοδική τροχιά από το 2022, τα έσοδα που έφερε ο τουρισμός στη χώρα σε μια χρονιά πολλαπλών κρίσεων, για τα ανοίγματα σε νέες αγορές- στόχους καθώς και για τις νέες νομοθετικές παρεμβάσεις που θα έχουν ως στόχο την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της χώρας και την προσέλκυση ταξιδιωτών καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, μίλησε ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.

O πονηρός πολιτευτής

Άννα Παναγιωταρέα

Από πολιτικούς οι οποίοι δεν δούλεψαν ποτέ στη ζωή τους, δεν έχουν κάνει ποτέ δήλωση εισοδήματος στην εφορία από τη δουλειά τους, δεν έμαθαν ποτέ ως εργαζόμενοι τι σημαίνουν ιεραρχία, ωράριο, υπερωρία, αρμοδιότητες, υποχρεώσεις, υπευθυνότητα, που εξελίχθηκαν στην καριέρα τους πατώντας πάνω σε ευνοϊκές περιστάσεις, έχοντας το χάρισμα της επικοινωνίας, μπορούμε να ακούσουμε τα πάντα στην προεκλογική περίοδο κι όχι μόνο!

Ο ανέ(κ)δοτος του Τσίπρα

Μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου, τα αρχεία με τις ομιλίες του οποίου πήραν στον ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές του 2015, ο Αλέξης Τσίπρας αντιγράφει και τον Γεώργιο κηρύσσοντας… ανένδοτο κατά της… «δεξάς» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Νίκος Δένδιας: Έχουμε τη διάθεση και την επιθυμία να βρούμε ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμης συνεννόησης και επίλυσης της μοναδικής μας διαφοράς με την Τουρκία


Το σαφές μήνυμα πως η Ελλάδα έχει με την Τουρκία μία και μόνη διαφορά και επιθυμεί και επιδιώκει την ειρηνική επίλυσή της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, εξέπεμψε εκ νέου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Τσαβούσογλου: Πιθανή μια ένταση με την Ελλάδα ανά πάσα στιγμή εφόσον δεν επιλυθούν τα ανοιχτά ζητήματα

Μια νέα ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι πιθανή ανά πάσα στιγμή υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk.

Τουρκία: «Πραξικοπηματία» αποκαλεί τον Κιλιτσντάρογλου ο Ερντογάν, νέα ξένα δημοσιεύματα κατά του Τούρκου προέδρου

«Έχω δώσει όρκο να λύσω όλα τα προβλήματα» δηλώνει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης που εξακολουθεί να προηγείται στις δημοσκοπήσεις

DW: H Τουρκία μια εβδομάδα πριν τις εκλογές

Τη μεγάλη συγκέντρωση του κόμματός του πραγματοποιεί σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ο Tαγίπ Ερντογάν. 

Τουρκικό μαστίγιο με περιουσίες, ΑΟΖ, έποικους και Αμμόχωστο

Στο ευρύτερο τουρκικό σχεδιασμό, στους βασικούς άξονες πολιτικής, που καθορίζονται με κινήσεις τακτικής εντάσσεται η κινητικότητα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. 

Αραβικός Σύνδεσμος: Οι ΥΠΕΞ αποφάσισαν επανεισδοχή της Συρίας -Εξομαλύνονται οι σχέσεις με Άσαντ

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου ενέκριναν την Κυριακή απόφαση επανεισδοχής της Συρίας έπειτα από δέκα και πλέον χρόνια αναστολής της συμμετοχής της στον παναραβικό οργανισμό, δήλωσε εκπρόσωπος του Συνδέσμου.

Πώς η Κίνα αμφισβητεί τη «Βασιλεία του Δολαρίου»

Τι σηματοδοτεί ο στόχος του Πεκίνου να δημιουργήσει μια ευρύτερη συμμαχία, χτίζοντας ένα όλο και μεγαλύτερο τμήμα της διεθνούς οικονομίας που δεν χρειάζεται καθόλου το αμερικανικό νόμισμα.

Κωλοτούμπα Πριγκόζιν: Οι Ρώσοι μισθοφόροι θα παραμείνουν στη Μπαχμούτ, λέει μετά το βίντεο με τις βρισιές


Ο ρωσικός μισθοφορικός όμιλος Βάγκνερ λέει ότι θα παραμείνει στην Μπαχμούτ, δηλώνει ο επικεφαλής τους.

Κριμαία: Καταρρίφθηκαν δύο ουκρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι


φωτό: Interfax Russia

Μάιος 6, 2023. Ελλάδα.

Οι δυνάμεις αεράμυνας της χερσονήσου της Κριμαίας κατέρριψαν σήμερα δύο βαλλιστικούς πυραύλους στον ουρανό πάνω από την Κριμαία, ανέφερε στο Telegram ο Όλεγκ Κριούτσκοφ , σύμβουλος του αρχηγού της χερσονήσου, μετέδωσε το TASS.

Ουκρανία: Ρωσικό σφυροκόπημα ενόψει της αντεπίθεσης - Εκκενώνεται η Ζαπορίζια

Κλιμακώνεται η ένταση στην Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εντείνει τα πλήγματά τους με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε πολιτικούς στόχους και υποδομές τις τελευταίες ημέρες, ενόψει της πολυαναμενόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης. 

Η υπόθεση με τη " Νεκρή Μαρία" στον 'Εβρο


Η υπόθεση με τη " Νεκρή Μαρία" στον 'Εβρο

Αποστρατιωτικοποίηση νησιών YOK! Πώς επιβάλλεται να κινηθεί η Ελλάδα (6-5-2023)


Σάββας Καλεντερίδης: Αποστρατιωτικοποίηση νησιών YOK! Πώς επιβάλλεται να κινηθεί η Ελλάδα

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΙ;


Τον πρέσβη ε.τ. Δημήτριο Καραϊτίδη προσκάλεσε για τον "Καφέ της Κυριακής" η Ομάδα των "Ανιχνεύσεων". Ο Ηλίας Λεοντάρης, Αντιστράτηγος ε.α. Επίτιμος Διοικητής Στρατιάς και τ. Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Κύπρου, ο Διεθνολόγος- Οικονομολόγος Θράσος Ευτυχίδης, ο Δημοσιογράφος Δημήτρης Αγάδης και ο Δημοσιογράφος- Συγγραφέας Cemîl Tûran Bazîdî θα σχολιάσουν την επικαιρότητα και στη συνέχεια θα θέσουν ερωτήσεις στον προσκεκλημένο.

Ο Αγγ. Συρίγος στο κεντρικό δελτίο του Alpha για την Τουρκία & τα Πανεπιστήμια


Ο Αγγ. Συρίγος στο κεντρικό δελτίο του Alpha για την Τουρκία & τα Πανεπιστήμια

Δημήτρης Σταθακόπουλος, Μπορεί να χάσει ο Ερντογάν από τα κρεμμύδια; Τι θέλουν Ρωσία και ΗΠΑ


Μια αυτόνομη και μεγάλη Τουρκία προτάσσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, που μια εβδομάδα πριν αρχίσει η ψηφοφορία στην Τουρκία δήλωσε " Δεν θα με θυσιάσετε για μια χούφτα κρεμμύδια " δίνοντας έμφαση στο νέο πυρηνικό εργοστάσιο αλλά και την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας.

Συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη στο ACTION 24


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παραχώρησε συνέντευξη στο Action 24 και τους Γιάννη Σαραντάκο και Βασίλη Τσεκούρα.

Ισλαμική τρομοκρατία στην Ελλάδα: Φόβοι ότι το «τέρας» ξυπνά από τη χειμερία νάρκη


Το Newsbomb.gr με στόχο την όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση γύρω από το σοκαριστικό αυτό παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο ευτυχώς βρίσκεται σε κάμψη έπειτα κι από την όχι ολοκληρωτική ήττα των τζιχαντιστών στα πεδία των μαχών της Συρίας και του Ιράκ, πραγματοποίησε ρεπορτάζ με συνεντεύξεις ειδικών, ερευνητών, αλλά και μουσουλμάνων συμπατριωτών μας, προκειμένου να παρουσιαστεί η διάσταση του ζητήματος, με αφορμή τη σύλληψη, όπως λένε οι Αρχές, των εν δυνάμει τρομοκρατών που αν πετύχαιναν τον σκοπό τους, τώρα θα είχαμε όλοι μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση, σε μια εντελώς διαφορετική καθημερινότητα για όλους μας.

Όλοι απέναντι στον Ερντογάν


Όλοι απέναντι στον Ερντογάν

Γιάννης Αναστασάκης και Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος για τα Ελληνοτουρκικά | Τώρα μαζί 07/05/2023 | OPEN TV


Γιάννης Αναστασάκης και Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος για τα Ελληνοτουρκικά | Τώρα μαζί 07/05/2023 | OPEN TV

Εκτός ελέγχου η κόντρα στην Τουρκία | Ειδήσεις Βραδινό Δελτίο | 06/05/2023


1. Οι δεσμοί του Κάρολου με την Ελλάδα
2. Εκτός ελέγχου η κόντρα στην Τουρκία