Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Νέο Αρχαιολογικό μουσείο στην Αρχαία Κόρινθο


Το τελευταίο βήμα στην κατεύθυνση της δημιουργίας του νέου μουσείου της Αρχαίας Κορίνθου αναμένεται να κάνει ο δήμος Κορινθίων, ο οποίος την Δευτέρα, κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αναμένεται να αποφασίσει την παραχώρηση του Ξενία της Αρχαίας Κορίνθου στο υπουργείο Πολιτισμού.

ΗΘΙΚΗ ΕΠΙΔΕΙΞΙΟΜΑΝΙΑ


Καλώς ήλθατε για άλλη μια φορά σε ένα ακόμα φεμινιστικό πανηγύρι υποκρισίας και ηθικοπλασίας. Λίγες ημέρες πριν, ένας άντρας βιντεοσκοπήθηκε από κάμερα πολυκατοικίας να στέκεται στην είσοδο της με το πέος έξω λίγο αφότου είχε μπει σε αυτή μια γυναίκα. 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 5/17 Ιουνίου 1825: Η δολοφονία του Οδυσσέα Ανδρούτσου

 


Στάθης Βασιλείου

Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, πρώην φρούραρχος των Αθηνών, δολοφονείται μέσα στην Ακρόπολη. Είναι ένα ακόμα τραγικό επεισόδιο της Ελληνικής διχόνοιας στα κρίσιμα χρόνια της Επανάστασης. Άνδρας του καιρού του, εξαιρετικός πολεμιστής, ξεχώριζε για το θυελλώδη και παθιασμένο χαρακτήρα και την προσωπική του ακτινοβολία.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 Ιουνίου 1462: Ο Βλάντ Ντρακούλ κερδίζει το όνομα «Ανασκολοπιστής»


Στάθης Βασιλείου

Ένας από τους μεσαιωνικούς θρύλους που επιβίωσε ως τις μέρες μας, αυτός του κόμη Δράκουλα, έχει ιστορικές ρίζες και δημιουργήθηκε τα πρώτα χρόνια μετά την άλωση της Πόλης.

Το κυπριακό πρόβλημα μπορεί να γίνει η κυπριακή λύση μέσα από τη συνεργασία της Κύπρου με τις ΗΠΑ, λέει στο Politico ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ: 50 χρόνια είναι πολλά


FILE PHOTO: Πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια για τους Παλαιστίνιους της Γάζας ξεκινούν από τη Λάρνακα. Φωτογραφία Cyprus MFA, @CyprusMFA

Ο Ίβο Ντάαλντερ, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και παρουσιαστής του εβδομαδιαίου podcast “World Review with Ivo Daalder,” σχολίασε σήμερα στο Politico την ανάγκη να αναθεωρήσουν οι ΗΠΑ την αντίληψή τους για την Κύπρο και να αρχίσουν να την βλέπουν περισσότερο ως λύση παρά ως πρόβλημα.

Μετανάστες στη Νεκρή Ζώνη: Νέα κρίση στις σχέσεις Λευκωσίας – Στιούαρτ


Ανδρέας Πιμπίσιης


Έντονα ενοχλημένη είναι, σύμφωνα με πληροφορίες μας, η κυπριακή κυβέρνηση για τις ενέργειες των Ηνωμένων Εθνών στο θέμα των μεταναστών που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι εντός της νεκρής ζώνης

Πραγματοποιήθηκε κοινή άσκηση Ε-Δ μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας


Με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της υφιστάμενης συνεργασίας με τις Γαλλικές Ενοπλες Δυνάμεις, πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα, 17 Ιουνίου, κοινή άσκηση Έρευνας – Διάσωσης (Ε–Δ) μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας, με την ονομασία «Cyfra 04/24».

Συνεργασία SAS Technology με την Martin Baker και το AHM-2 ISR

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις ως προς τα προϊόντα τεχνολογίας μη επανδρωμένων drone, παρουσίασε στην εμπορική έκθεση με προσανατολισμό την ναυτιλία, ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2024, η οποία πραγματοποιήθηκε μετακύ 3-7 Ιουνίου, η SAS Technology.

ΥΕΘΑ από Παρίσι: Συζητήσαμε για φρεγάτες, Rafale και αντιαεροπορικά συστήματα

Γιάννης Νικήτας

Ανταπόκριση από το Παρίσι

Εκτενή συνάντηση με τον Γάλλο Υπουργό Άμυνας Sébastien Lecornu είχε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκος Δένδιας σήμερα στο Παρίσι. Ο ΥΕΘΑ επισκέπτεται τη διεθνή έκθεση αμυντικών συστημάτων Eurosatory 2024. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΥΕΘΑ συζήτησε εκτενώς με τον Γάλλο Υπουργό Άμυνας Sébastien Lecornu τα τρέχοντα εξοπλιστικά προγράμματα και ειδικότερα επιβεβαίωσε το ζωντανό ελληνικό ενδιαφέρον για φρεγάτες FDI, κορβέτες, Rafale και νέα ευρωπαϊκά αντιαεροπορικά συστήματα. 

Eurosatory: Δυναμική συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας


Δυναμική συμμετοχή έχουν οι ελληνικές εταιρείες στη διεθνή έκθεση άμυνας και ασφάλειας Eurosatory 2024 που άνοιξε τις πύλες της στο Παρίσι τη Δευτέρα 17 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 21 Ιουνίου μέσω του Ελληνικού Περιπτέρου που διοργανώνεται για πρώτη φορά από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), με τη συνδρομή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Άμυνας της Ελλάδας, με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας και την προώθηση της ελληνικής καινοτομίας. 

Το κρίσιμο τετ-α-τετ Δένδια με τον Γάλλο ομόλογό του Λακορνού στο Παρίσι: Τα επίμαχα σημεία της διευρυμένης αμυντικής ατζέντας των δυο συμμάχων είναι πολλά και σημαντικά…


Επίσκεψη ΥΕΘΑ Ν. Δένδια στη Γαλλία για την τελετή καθέλκυσης της Φρεγάτας “Κίμων” και τη διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας. Τον κ. Δένδια υποδέχθηκε ο Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Σεμπαστιάν Λεκορνύ (Sebastien Lecornu), στην Αεροπορική Βάση Lann-Bihoue Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023 (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ/EUROKINISSI)

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα

Τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα του Νίκου Δένδια ο οποίος την Δευτέρα α έχει τετ α τετ με τον Σεμπαστιάν Λακορνού είναι σαφώς πολλά και με ιδιαίτερη σημασία για την άμυνας της χώρας.

Πολεμική Αεροπορία: Η ισραηλινή IAI παρουσίασε λύσεις οπλικών συστημάτων

Ευθύμιος Λάζος

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε (δείτε ΕΔΩ) ότι στις 10 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) συνάντηση των εκπροσώπων της ισραηλινής IAI (Israel Aerospace Industries), με αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ και του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ATA). 

Rampage: «Πράσινο» φως των ΗΠΑ και αντίστροφη μέτρηση για την απόκτηση των ισραηλινών υπερόπλων από την ΠΑ


*Του Κώστα Σαρικά 

Το «πράσινο» φως για την απόκτηση από την Πολεμική μας Αεροπορία των πανίσχυρων ισραηλινής κατασκευής πυραύλων Rampage άναψαν οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ.

Ελλάδα – Τουρκία: Απόλυτη ανατροπή του αεροπορικού ισοζυγίου με την Π.Α. προσεχώς


Μέρος Β’: Εκτίμηση αριθμού μαχητικών της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (Τ/ΠΑ) – Συνεχίζοντας από το Μέρος Α’ όπου έγινε μία εκτίμηση για τους αριθμούς μαχητικών της ΠΑ, μπορούμε να επιχειρήσουμε μία ανάλογη προσέγγιση για τα μαχητικά της τουρκικής Αεροπορίας.

Έλληνας ναύαρχος έδειξε στο χάρτη τι θα γίνει με δύο F-35 και δύο Rafale και έγινε θέμα στην Τουρκία

Δεν άρεσε στους Τούρκους αυτό που είδαν και αυτά που είπε ο Γιάννης Εγκολφόπουλος.

Διονύσης Αντωνέλλος

Μια ανάσα από την υπογραφή της LOA η Ελλάδα – Απόφαση για ακόμη 20 F-35


Για τον διπλασιασμό των υπερσύγχρονων μαχητικών που θα αποκτήσει η Ελλάδα κινείται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενώ επίκειται η έγκριση από τη Βουλή κι εν συνεχεία η αποστολή της υπογεγραμμένης LOA, που θα σημάνει και την εκκίνηση του προγράμματος.

Του Χρήστου Μαζανίτη

ΕΕ: ξεκινά η συζήτηση για τα κορυφαία αξιώματα - Σε διαπραγματευτικό ρόλο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Περί τις 18:00 (19:00 ώρα Ελλάδας) ξεκινά, σε συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, η πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, καθώς και η πρώτη συζήτηση για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ (Πρόεδροι της Επιτροπής, του Συμβουλίου, του Κοινοβουλίου, Ύπατος Εκπρόσωπος για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας).

Μαρινάκης για δημοσίευμα BBC: Δεν αποδεικνύονται όσα αναφέρει - Το Λιμενικό σώζει καθημερινά δεκάδες ζωές


«Η Ελλάδα σε συνεργασία με την Τουρκία έχουν πετύχει καίρια πλήγματα στα δίκτυα των διακινητών», προσέθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - Το Λιμενικό Σώμα απορρίπτει κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες για παράνομες δραστηριότητες

Ναυάγιο με μετανάστες στα ανοικτά της Καλαβρίας - 64 αγνοούμενοι


Σκάφος με μετανάστες και πρόσφυγες που είχε αναχωρήσει από τις ακτές της Τουρκίας ναυάγησε στα ανοικτά της Καλαβρίας, σε περιοχή έρευνας και διάσωσης της Ιταλίας στο Ιόνιο, αναφέρουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Πρώην πρόεδρος Μέτα: Η Αλβανία είναι ένα ναρκοκράτος, η πολιτική διώχνει τους νέους από τη χώρα


Ιούνιος 17, 2024. Ελλάδα.

Φιέρι.

Η νέα κατάσταση με τη Β. Μακεδονία και τα «σπασμένα» των Πρεσπών

Νίκος Μελέτης

Μια διεθνής συμφωνία κρίνεται, όχι μόνο την ημέρα της υπογραφής της, με την ευδαιμονία και ανακούφιση που σκορπίζει, αλλά από τη διάρκειά της, τη σαφήνειά της και κυρίως τη «οχύρωσή» της απέναντι σε εξωτερικούς ή εσωτερικούς παράγοντες, ώστε να εξασφαλίζεται η ανθεκτικότητά της.

Οι Μουσουλμάνοι στα Σκόπια γιόρτασαν το Κουρμπάν Μπαϊράμ σε τρεις γλώσσες


Ιούνιος 16, 2024. Ελλάδα.

Στο τζαμί του Μουσταφά Πασά στα Σκόπια πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση στη Βόρεια Μακεδονία με αφορμή την εορτή του Κουρμπάν Μπαϊράμ, όπου μουσουλμάνοι πιστοί γέμισαν τους εσωτερικούς χώρους και την αυλή του τζαμιού.

Μονή της Χώρας: Η νέα πραγματικότητα για το χριστιανικό μνημείο με υπογραφή Ερντογάν


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Προσπάθειες της κυβέρνησης Ερντογάν να εδραιώσει την ισλαμική ταυτότητα στη χώρα

Πρέσβης της ΕΕ: Οπισθοχώρηση της Τουρκίας στα πολιτικά κριτήρια - Δεν εφαρμόζει τη συμφωνία επανεισδοχής


Για οπισθοχώρηση στους τομείς του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, οι οποίες καταγράφονται στις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάνει λόγο ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία, πρέσβης Νικολάους Μέγερ Λάντρουτ και σημειώνει ότι η μπάλα βρίσκεται στο "γήπεδο της Τουρκίας" όσον αφορά την εφαρμογή των πολιτικών κριτηρίων για την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. 

Οι σοβαροί κίνδυνοι από τη «χαμένη» επικοινωνία του στρατού και της πολιτικής ηγεσίας του Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου  Jack Guez/Pool Photo via AP

Γιάννης Χαραμίδης

Η ανακοίνωση από την πλευρά του ισραηλινού στρατού των καθημερινών εντεκάωρων παύσεων στις επιχειρήσεις, αλλά κυρίως το γεγονός πως για αυτή την εξέλιξη δεν είχε ιδέα η πολιτική ηγεσία του Ισραήλ, εκτός από ερωτηματικά δημιουργούν και σοβαρούς κινδύνους για τη χώρα.

Γάζα: «Ο ισραηλινός στρατός δεν τηρεί τις τακτικές παύσεις», καταγγέλει ο ΟΗΕ – Διαψεύδει το Ισραήλ


Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται στη Ράφα και τη νότια Γάζα παρά την ανακοίνωση χθες του στρατού του Ισραήλ για τακτικές παύσεις στις επιχειρήσεις του προκειμένου να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους στο Όσλο ο Φιλίπ Λαζαρινί, επικεφαλής της UNRWA.

Νετανιάχου: Τέλος το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ


Ισραήλ: Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε την Κυριακή στους υπουργούς της κυβέρνησής του ότι το πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο διαλύθηκε, μετά την αποχώρηση του Μπένι Γκαντζ.

Τρέχουν και δεν φτάνουν οι αμυντικές βιομηχανίες, χιλιάδες προσλήψεις


Λία Δεληγιάννηl.deligianni@euro2day.gr

Προσλαμβάνουν εργαζόμενους με τον ταχύτερο ρυθμό από το τέλος του ψυχρού πολέμου. Ρεκόρ χτυπούν οι παραγγελίες, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ουκρανία: Η Ρωσία εντείνει τις επιθέσεις της πριν την άφιξη των F-16, σύμφωνα με το Κίεβο


Η Ουκρανία εκτίμησε σήμερα ότι η Ρωσία εντείνει τις επιθέσεις της στο ανατολικό μέτωπο προκειμένου να "μεγιστοποιήσει την εξάντληση των ουκρανικών στρατευμάτων” προτού φτάσει η δυτική στρατιωτική βοήθεια, κυρίως τα μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Telegraph: Το ΝΑΤΟ συζητά «ενεργοποίηση» πυρηνικών της όπλων έναντι των απειλών Ρωσίας-Κίνας


Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε συνομιλίες για να αναπτύξει περισσότερα πυρηνικά όπλα βγάζοντάς τα από συνθήκες αποθήκευσης και θέτοντάς τα σε ετοιμότητα ενόψει της αυξανόμενης απειλής από τη Ρωσία και την Κίνα.

«Το τελικό ανακοινωθέν της G7 είναι γεμάτο αλαζονεία, προκαταλήψεις και ψεύδη», λέει το Πεκίνο


«Η διακήρυξη της συνόδου κορυφής της G7 για μία ακόμη φορά παραποίησε τα ζητήματα που αφορούν την Κίνα, τη συκοφάντησε και της επιτέθηκε»

Σπάνιο ταξίδι του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Βόρεια Κορέα – Τι προσδοκά από τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρόεδρο της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν (Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρόκειται να ταξιδέψει αύριο, Τρίτη 18/06 στη Βόρεια Κορέα για μια διήμερη επίσκεψη, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Σύγκρουση πλοίων της Κίνας και των Φιλιππίνων στη Νότια Σινική Θάλασσα


Πλοίο των Φιλιππίνων συγκρούστηκε με κινεζικό σήμερα στη Νότια Σινική Θάλασσα, κοντά στα νησιά Σπράτλι, που διεκδικούν οι δυο χώρες, ανακοίνωσε το λιμενικό σώμα της Κίνας.