Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Η απελευθέρωση της Καλαμάτας

Επαναστατικός αναβρασμός επικρατούσε στη Μάνη τον Μάρτιο του 1821. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης βρισκόταν στην Καρδαμύλη και οι Φιλικοί είχαν κάμψει τις αντιρρήσεις του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη για το άκαιρο του ξεσηκωμού.
Στα μέσα του μηνός ένα πλοίο φορτωμένο με πολεμοφόδια, σταλμένο από τους Φιλικούς της Σμύρνης, φθάνει στο λιμάνι του Αλμυρού, έξω από την Καλαμάτα. Ο Νικηταράς και ο Αναγνωσταράς με τους άνδρες τους αναλαμβάνουν να μεταφέρουν το πολύτιμο φορτίο σε ασφαλές μέρος.
Οι οθωμανικές αρχές της Καλαμάτας πληροφορούνται το γεγονός και ενεργώντας αφελώς ζητούν να μάθουν από τους προκρίτους το περιεχόμενο του φορτίου και γιατί συνοδεύεται από ενόπλους. Αυτοί τους απαντούν ότι οι ένοπλοι είναι χωρικοί που συνοδεύουν φορτία λαδιού για το φόβο των ληστών. Ο βοεβόδας της Καλαμάτας

Ο Αυστραλός που πολέμησε τους Ναζί με «φυλαχτό» την Ελληνική σημαία!

Στις εμπόλεμες ζώνες οι στρατιώτες αναπτύσσουν μια ιδιαίτερη σχέση με τη σημαία της πατρίδας τους, της δίδουν διάσταση πέρα και πάνω από το δικό τους διαμέτρημα, σε πλείστες περιπτώσεις δεν διστάζουν να πεθάνουν κρατώντας την στην αγκαλιά τους προκειμένου να μην πέσει σε χέρια που δεν θα την σεβαστούν.
Όμως, στις εγκαταστάσεις της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, στο χώρο του υπογείου όπου ξεναγήθηκε το ΑΠΕ-ΜΠΕ και φυλάσσονται οι θησαυροί, τα κειμήλια, τα παλαίτυπα, οι χάρτες και οι γκραβούρες που χρονολογούνται από το 14ο αιώνα, ξεχωριστή θέση έχει

Ναύαρχος Τζ. Σταυρίδης: “Ο στρατός των ΗΠΑ να αναλάβει πολιτικά καθήκοντα”

Μια διαφορετική άποψη για τη χρήση στρατιωτικής δύναμης ενάντια στην τρομερή πανδημία προτάθηκε από τον εν αποστρατεία Ναύαρχο και πρώην Συμμαχικό Διοικητή του ΝΑΤΟ Τζέιμς Σταυρίδη, ο οποίος αναφέρθηκε με άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Bloomberg.
Ο ίδιος επιδοκιμάζει τους Αμερικανούς στρατιωτικούς, για τη συμμετοχή τους στην καταπολέμηση της εξάπλωσης της χολέρας στην Αϊτή το 2010 αλλά και στον ρόλο της Αμερικής στην πρόληψη της εξάπλωσης του ιού του Έμπολα στη Δυτική Αφρική.

Κορωνοϊός: Σχεδόν 1 δισ. άνθρωποι βρίσκονται σε κατ’οίκον περιορισμό στον κόσμο - ΑΔΙΑΝΟΗΤΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Ο αριθμός είναι σχεδόν απίστευτος και πρωτοφανής: από την Ρώμη ως τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι, 900 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται κλεισμένοι στο σπίτι τους, σε περισσότερες από 35 χώρες σε όλο τον κόσμο, λόγω κορωνοϊού, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι περισσότεροι πολίτες , περίπου 600 εκατομμύρια, υπόκεινται σε υποχρεωτικό περιορισμό, όπως στη Γαλλία και την Ιταλία. Στους υπολοίπους έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας, καραντίνα ή υπόκειται σε μέτρα μη αναγκαστικού χαρακτήρα να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. 

Απαγορεύτηκε η άσκοπη κυκλοφορία στην Ελλάδα – Το δραματικό μήνυμα του Κ. Μητσοτάκη(Βίντεο)

«Δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να διαλέγουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα χαθεί. Δική μου επιλογή είναι μόνο μία: Η ζωή και η υγεία των Ελλήνων!», ήταν η πιο δραματική φράση που ειπώθηκε στο έκτακτο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απαγόρευση της κυκλοφορίας, ένα μέτρο που θα εφαρμοστεί από τις 6 το πρωί της Δευτέρας 23ης Μαρτίου, από αύριο δηλαδή. Έτσι, απαγορεύεται πλέον κάθε άσκοπης κυκλοφορία και μετακίνηση πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια.
Είναι ξεκάθαρο ότι ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται με βάση το δόγμα της προληπτικής δράσης προκειμένου η χώρα να βγει με τις μικρότερες δυνατές απώλειες από την πανδημία του κορονοϊού.

Le Figaro για Τσιόδρα: Χάρη σε αυτόν τον καθηγητή οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο

Photo: Intime
Εκτενές άρθρο στον επικεφαλής λοιμωξιολόγο του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα αφιερώνει η γαλλική Le Figaro τονίζοντας πως είναι το πρόσωπο των ημερών στη χώρα μας
Το πρόσωπο των ημερών στην Ελλάδα, τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, λόγω του κορωνοϊού, παρουσιάζει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

«Ο Σωτήρης Τσιόδρας, λαμπρός ειδικός στον τομέα των λοιμώξεων και αναγνωρισμένος σε όλον τον κόσμο, ανακαλύφθηκε από τους Έλληνες κατά τη διάρκεια αυτής υγειονομικής της κρίσης.
Σήμερα είναι η καθημερινή φωνή ενημέρωσης σχετικά με τον ιό», γράφει στην εισαγωγή της η γαλλική εφημερίδα.

Οι βαθιές επιπτώσεις

Οι βαθιές επιπτώσεις
Του Ν. Λυγερού

Λουκάς: Πρέπει να πεις περισσότερα για το τι έγινε μετά από ένα αιώνα.
Ιωάννης: Γιατί θεωρείς ότι έχει τόσο μεγάλη σημασία;
Λουκάς: Διότι είναι σπάνιοι εκείνοι που συνδυάζουν τη Μαύρη Πανούκλα με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.
Ιωάννης: Επειδή χρειάζεται Χρονοστρατηγική…
Λουκάς: Και αυτό βέβαια… Χρόνος. Αλλά το αναλύουν διαφορετικά, δεν εξετάζουν τα γεγονότα με τέτοιο βάθος χρόνου.
Ιωάννης: Είναι λάθος να περιορίζονται μόνο στην ίδια εποχή.
Λουκάς: Επίσης βλέπουν μόνο το θρησκευτικό κομμάτι.
Ιωάννης: Και δεν βλέπουν όλη την εικόνα.
Λουκάς: Ούτε τη σκακιέρα…
Ιωάννης: Και τι θες να κάνω;
Λουκάς: Να γράψουμε επιτέλους και με ξεκάθαρο τρόπο πως η Μαύρη Πανούκλα ήταν το τελευταίο πλήγμα που δέχτηκε η Ευρώπη πριν την Άλωση.
Ιωάννης: Και ποιος θα το πιστέψει άμα δεν το έχει δει; Χρόνος

Ν. Λυγερός: Διαδικτυακό Θέατρο VII(Bίντεο)

Ν. Λυγερός: Διαδικτυακό Θέατρο VII. 
Σάββατο 21 Μαρτίου 2020, ώρα: 19.00 -21.00