Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ - PLUTARCH Alexander (22.1-23.10)


Η ευφυής στρατηγική, οι τακτικές μάχης και οι αριθμοί πίσω από τον απαράμιλλο άθλο του αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο το είδος του ανθρώπου αλλά και του χαρακτήρα του που έχτισε πάνω στην παιδεία που έλαβε από τους καλύτερους και σοφότερους της εποχής του που όμως αυτό δεν ήταν δυνατό να τον θωρακίσει από το χειρότερο είδος πολέμου που μπορεί να δεχτεί κάποιος άνθρωπος ακόμα και του μεγέθους , του παγκόσμιου βεληνεκούς του και παρόλα αυτά να απορεί ακόμη και ο ίδιος με τις συκοφαντίες , φήμες και δυσφημίσεις που κάποιοι διασπείρουν εκείνη την εποχή αλλά και αιώνες μετά τον θάνατό του!!!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2/15 Μαρτίου 1913: Η απελευθέρωση της Σάμου


Αντιτορπιλικά και τορπιλοβόλα του ελληνικού στόλου στο λιμάνι της Σάμου.

Στάθης Βασιλείου

Διλοχία του Ελληνικού Στρατού αποβιβάζεται από το οπλιταγωγό «Θεσσαλία» στο λιμάνι της Σάμου υπό τις επευφημίες του πληθυσμού. Έτσι το νησί ενώνεται με το ελληνικό κράτος, μια πράξη που εκκρεμούσε από την περίοδο της επαναστάσεως του 1821. 

Πού οδηγούνται οι ρωσοτουρκικές σχέσεις


(Φωτ. αρχείου: EPA / Mikhael Klimentyev / Sputnik / Kremlin Pool)

Του Σάββα Καλεντερίδη

Η πορεία των ρωσοτουρκικών σχέσεων είναι ένα καίριο ζήτημα για την ελληνική εξωτερική πολιτική, επειδή αυτή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, από τις οποίες εξαρτώνται και επηρεάζονται και οι ελληνοτουρκικές. 

Χούθι: Οι «καιροσκόποι» της Μέσης ΑνατολήςΧούθι:


Του Γιώργου Σκαφιδά 

Η Μέση Ανατολή είναι πιο ήσυχη σήμερα από ό,τι ήταν κατά οποιαδήποτε άλλη περίοδο τις τελευταίες δύο δεκαετίες: Αυτή η φράση – η απολύτως άτοπη με τα σημερινά δεδομένα– ειπώθηκε από τον Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, στις 29 Σεπτεμβρίου του 2023, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του αμερικανικού περιοδικού «the Atlantic», στην Ουάσιγκτον.

Tερματικό Βασιλικού: Καλά νέα από τη συνάντηση Παπαναστασίου και κινεζικής CPP


Σε πολύ καλό κλίμα κύλησε σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες του philenews η συνάντηση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Παπαναστασίου με ανώτατο στέλεχος της κινεζικής CPP.

Εφτασε ανοικτά της Γάζας το πλοίο «Open Arms» - Αναμονή για το δεύτερο

Πλοίο που ρυμουλκεί φορτηγίδα γεμάτη τρόφιμα έφθασε σήμερα ανοικτά της Γάζας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, σε μια δοκιμή μιας νέας διαδρομής της βοήθειας δια θαλάσσης από την Κύπρο προς τον κατεστραμμένο παλαιστινιακό θύλακα όπου πλανάται το φάσμα του λιμού έπειτα από πέντε μήνες στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ.

Κρίστιαν Χατζημηνάς: βράβευση ως “Διεθνώς Αναπτυσσόμενος Επιχειρηματίας”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Κρίστιαν Χατζημηνάς, Ιδρυτής και CEO της THEON και Ιδρυτής του EFA GROUP, αναδείχθηκε “Διεθνώς Αναπτυσσόμενος Επιχειρηματίας” στο πλαίσιο του διαγωνισμού της EY,  Έλληνας “Επιχειρηματίας της Χρονιάς” 2023, με την τελετή απονομής να διεξάγεται στις 13 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής.

Βασίλης Κικίλιας: Ιστορική ημέρα – 50 χρόνια μετά, η Ελλάδα ξαναπρομηθεύεται Καναντέρ

EUROKINISSI

Ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, καθώς, όπως είπε στη Βουλή «για ακόμη μία φορά, μετά από μισό αιώνα, η χώρα ξανά προμηθεύεται Καναντέρ». 

«TROJAN FOOTPRINT 2024»: Ολοκληρώθηκε η άσκηση Ειδικών Δυνάμεων – Νέα πλάνα από τις ελληνικές SOF [pics]


Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 15 Μαρτίου 24 η πολυεθνική άσκηση Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ – ΔΕΕ) «TROJAN FOOTPRINT 2024», η οποία διεξήχθη από την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 24 στην ελληνική επικράτεια, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

Οταν οι άριστοι των αιθέρων συναντώνται: Ελληνικές «ριπές» στη νοτιοδυτική Γαλλία με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση κάθε «μυστικού» των Rafale


Ελληνικό διθέσιο Rafale F3R μόλις έχει προσγειωθεί στην 118 αεροπορική βάση της νοτιοδυτικής Γαλλίας για την άσκηση VOLFA 2024. Πηγή: Anthony Jeuland/ Armee de l’ Air et de Espace. Από τον επίσημο λογαριασμό του Αρχηγού της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας στο Χ.

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL, Aθήνα

Με άρωμα Ελλάδας ο Αρχηγός της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, ομιλεί και δείχνει την διαλειτουργικότητα που οφείλουν να έχουν οι σύμμαχες χώρες, ώστε να είναι ικανές να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε εξωτερική απειλή.

ΓΕΑ: Παρουσίαση ΙΑΙ Multi-Mission Tanker Transport & προσομοιωτών CL-415


Την Τρίτη 12 Μαρτίου 2024, πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), συνάντηση των εκπροσώπων της εταιρείας «IAI Ltd», κ. Ariel Avrech (Marketing Director) και κ. Edward Stul (Senior Manager) με αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ και προσωπικό της 112 Πτέρυγας Μάχης. Σκοπός της συνάντησης ήταν η παρουσίαση, εκ μέρους της εταιρείας, των δυνατοτήτων του αεροσκάφους πολλαπλών ρόλων, εναέριου ανεφοδιασμού και μεταφορών {Multi-Mission Tanker Transport (MMTT) Aircraft} που κατασκευάζει.

Ένα καταμαράν για το Πολεμικό Ναυτικό

πηγή: Haley Nace/U.S. Navy

Την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με ένα πλοίο καταμαράν σχεδιάζει το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με το ΓΕΝ προκειμένου να καλύψουν αναδυόμενες ανάγκες που καλούνται να φέρουν σε πέρας οι Ένοπλες Δυνάμεις.

του Χρήστου Μαζανίτη

Υπάρχει γαλλικό πλεονάζων υλικό για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις; – Ανασκόπηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων

Γιάννης Νικήτας

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα παράθεσε ο Clemens Speer, Γερμανός συντάκτης για θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής. Επίκεντρο του νήματος στη πλατφόρμα «Χ» είναι τα εξοπλιστικά προγράμματα των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η πολύ καλή εξέλιξη με τους Aster που αφορά και την Ελλάδα

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η εταιρεία έμαθε ότι «βάναυσα, ο χρόνος έχει σημασία».

Διονύσης Αντωνέλλος

Ολλανδία: Επέλεξε τα υποβρύχια Blacksword της Naval Group για να εκσυγχρονίσει τον στόλο της


Η Ολλανδία ανακοίνωσε σήμερα ότι «επέλεξε προσωρινά» τη γαλλική εταιρεία Naval Group για να κατασκευάσει τα μελλοντικά της υποβρύχια κλάσης Blacksword, ως μέρος του προγράμματος αντικατάστασης της κλάσης Walrus.

Μεγάλο αμυντικό συνέδριο με τιμώμενη χώρα τη Γαλλία ανακοίνωσε ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ), Νίκος Δένδιας, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Λιθουανία, όπου συναντήθηκε σήμερα, με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της χώρας, Arvydas Anušauskas, στο Βίλνιους. Κατά τη συνάντηση των δύο Υπουργών, συζητήθηκαν η περαιτέρω ενδυνάμωση της αμυντικής συνεργασίας, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, καθώς και οι εξελίξεις σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα στον τομέα της Ασφάλειας και Άμυνας. Επίσης, συζητήθηκε και η συμμετοχή της Λιθουανίας στο Ελληνικό Οικοσύστημα Αμυντικής Καινοτομίας.

ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΘΑΥΜΑ “Made in Sweden” και όσα θα φέρει εντός του ΝΑΤΟ… παράδειγμα προς μίμηση για άλλους

 

Η υπερπολύτιμη για το ΝΑΤΟ Σκανδιναβική χώρα – Η Σουηδία τελικά εντάχθηκε επίσημα στο ΝΑΤΟ στις 7 Μαρτίου του 2024, ύστερα από μία μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και την Ουγγαρία. 

Συνάντηση Δένδια με τον Λιθουανό ομόλογό του: Στο επίκεντρο η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Αθήνας - Βίλνιους


Στη Λιθουανία βρίσκεται ο Νίκος Δένδιας, όπου και συναντήθηκε με τον Λιθουανό ομόλογό του, Arvydas Anušauskas.

Δρομολογείται συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αιγύπτου για το μεταναστευτικό


Αλεξία Τασούλη

Στο επίκεντρο και η ενέργεια

Γ. Γεραπετρίτης για ελληνοτουρκικό διάλογο: Δεν συζητούνται ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας


«Στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου δεν συζητούνται, ούτε θα μπορούσαν ποτέ να συζητηθούν ζητήματα που άπτονται της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας- και τούτο αφορά τόσο τα ζητήματα της ελληνικής επικράτειας όσο και ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τη μειονότητα τη μουσουλμανική της Θράκης».

Τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο και η σκληρή ατζέντα Αθήνας - Άγκυρας

O υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στην Άγκυρα, την Τρίτη 05 Σεπτεμβρίου 2023 ΑΠΕ-ΜΠΕ/TURKISH FOREIGN MINISTRY / HANDOUT/ Anadolu Agency/ MUSTAFA AYGUN

Μαρία Τσιλινίκου

Η διατήρηση των ήρεμων νερών στο Αιγαίο και η συνέχιση των επαφών Αθήνας και Άγκυρας με στόχο οι διαφωνίες να μην παράγουν κρίσεις, είναι οι επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Γραφικές και επικίνδυνες δηλώσεις Στόλτενμπεργκ: «Αφοσιωμένος σύμμαχος» (sic) του ΝΑΤΟ ο Ερντογάν λέει και αξιώνει μηδενικούς περιορισμούς στο αμυντικό εμπόριο μεταξύ συμμάχων


FILE PHOTO: NATO’s Secretary General, Jens Stoltenberg (L), greets Turkish President, Recep Tayyip Erdogan, shortly before they pose for a family photo during the first day of the NATO Summit at IFEMA Convention Center, in Madrid, Spain, 29 June 2022. Heads of State and Government of NATO’s member countries and key partners are gathering in Madrid from 29 to 30 June to discuss security concerns like Russia’s invasion of Ukraine and other challenges. Spain is hosting 2022 NATO Summit coinciding with the 40th anniversary of its accession to NATO. EPA/Brais Lorenzo

Απίστευτες τοποθετήσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η Άγκυρα έπεισε την Βαγδάτη για την εκκαθάριση των Κούρδων αυτονομιστών στο βόρειο Ιράκ


Μάρτιος 15, 2024. Ελλάδα.

Η Βαγδάτη θα υποστηρίξει την Τουρκία στη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης στις βόρειες περιοχές του Ιράκ εναντίον των Κούρδων αυτονομιστών του PKK.

ΥΠΕΞ Αρμενίας: Όσο διαπραγματευόμασταν την παραμονή Αρμενίων στο Καραμπάχ, η ελίτ της περιοχής ήταν απασχολημένη με την αλλαγή εξουσίας


Ολες οι αρμενικές αρχές διαπραγματεύονταν πάντα την εκχώρηση ορισμένων εδαφών, δήλωσε ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών Αραράτ Μιρζογιάν στην Εθνοσυνέλευση.

Η «κονταρομαχία» Γαλλίας και Τουρκίας στη Μεσόγειο και την Αφρική (γεωπολιτική)

 

Μάρτιος 15, 2024. Ελλάδα.

Τα τελευταία τρία χρόνια, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, η θέση της Γαλλίας στην Αφρική έχει αποδυναμωθεί αισθητά, γεγονός που έχει ευεργετική επίδραση όχι στην Τουρκία, αλλά ‘παράπλευρα’ και στη Ρωσία, γράφει  ο Γιούρι Μαβάσεφ, γεωπολιτικός αναλυτής – διευθυντής του Κέντρου Μελέτης της Σύγχρονης Τουρκίας, με έδρα τη Μόσχα.

Ισραήλ: Ένοπλοι Παλαιστίνιοι πυροβόλησαν κατά του πλήθους που περίμενε βοήθεια


Διέψευσε την εμπλοκή του στην επίθεση ο στρατός του Τελ Αβίβ. Δεν υπήρξε «κανένα πλήγμα από πυροβόλα, καμία αεροπορική επιδρομή ή πυροβολισμός προς την κατεύθυνση των αμάχων», διαβεβαίωσε.

«Μη ρεαλιστικές»: Το Ισραήλ απορρίπτει τις προτάσεις της Χαμάς για τους ομήρους


Μη ρεαλιστικές χαρακτήρισε τις προτάσεις της Χαμάς για τους ομήρους το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Προς ρήξη ΗΠΑ - Ισραήλ;

Του Andreas Kluth

Μπορείς να διακρίνεις ότι οι άσπονδοι φίλοι γίνονται εχθροί όταν χαράζουν ο ένας στον άλλο "κόκκινες γραμμές". Αυτό κάνουν τώρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Μόλις πέντε μήνες μετά τις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς τρομοκράτησε το Ισραήλ και ο Μπάιντεν υποσχέθηκε την αμέριστη υποστήριξή του στο τελευταίο, οι δύο ηγέτες, αν και όχι ακόμη οι χώρες τους, ετοιμάζονται να τραβήξουν χωριστά μονοπάτια.

ΗΠΑ: Κατέστρεψαν όπλα των Χούθι στην Ερυθρά - Με χτυπήματα και στον Ινδικό απειλούν οι αντάρτες

Το πλοίο  True Confidence που μπήκε στο  στόχαστρο των Χούθι Yohei Mitsugi via AP

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (15/3) πως κατέστρεψαν εννέα αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους (ASBMs) και δυο drones των Χούθι, οι οποίοι όχι μόνο συνεχίζουν τις επιθέσεις τους κατά εμπορικών πλοίων αλλά υπόσχονται και κλιμάκωση. 

Φινλανδία: Μπλόκο στους αιτούντες άσυλο που φτάνουν μέσω Ρωσίας

Προσωρινή νομοθεσία η οποία θα επιτρέπει στις συνοριακές της Φινλανδίας να εμποδίζουν την είσοδο σε αιτούντες άσυλο που φτάνουν μέσω Ρωσίας, σκοπεύει να υιοθετήσει η Φινλανδία, όπως δήλωσαν την Παρασκευή η υπουργός Εσωτερικών Μάρι Ραντάνεν και ο πρωθυπουργός Πέτερο Όρπο, αναφέρει το Reuters.

Ανατριχιαστικό μήνυμα Μεντβέντεφ: «Θυμήσου ότι πρέπει να πεθάνεις!» - Η φωτό με κρεμάλες από τον Β’ Παγκόσμιο που ανήρτησε


«Memento mori!» - Ο Μεντβέντεφ μιλά για «ναζιστική ομάδα του Κιέβου» που θα κρεμαστεί στο Χάρκοβο, προσθέτοντας δε στη λίστα τον πρόεδρο της Λετονίας - Σκληρή φωτογραφία

G7: Σε κίνδυνο τα υποθαλάσσια καλώδια επικοινωνίας σε Αρκτική και Περσικό Κόλπο


Τα υποβρύχια καλώδια επικοινωνίας στην Αρκτική και τον Περσικό Κόλπο θα μπορούσαν να δεχθούν ξανά επίθεση και η ασφάλειά τους είναι κρίσιμη, δήλωσε την Παρασκευή η ιταλική Προεδρία της G7.