Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020

Αποκαλύπτεται το ανάκτορο που γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος - Πότε ανοίγει για το κοινό

Στο κτίριο αυτό, τμήμα του οποίου είχε ανασκαφεί το 1957, όταν κανείς δεν γνώριζε ότι επρόκειτο για το ανάκτορο, μεγάλωσε ο βασιλιάς των Μακεδόνων ενώ στην παλαίστρα που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το κτίσμα, ο διάδοχος αθλούνταν με τους γόνους της αριστοκρατίας και στην τεράστια κολυμβητική δεξαμενή γύμναζαν το σώμα τους.
Το ερχόμενο καλοκαίρι εκτιμάται ότι θα μπορεί να δέχεται επισκέπτες το ανάκτορο στο οποίο γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος στην παραθαλάσσια τότε Πέλλα. Στο κτίριο αυτό, τμήμα του οποίου είχε ανασκαφεί το 1957, όταν κανείς δεν γνώριζε ότι επρόκειτο για το ανάκτορο, μεγάλωσε ο βασιλιάς των Μακεδόνων ενώ στην παλαίστρα που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το κτίσμα, ο διάδοχος αθλούνταν με τους γόνους της αριστοκρατίας και στην τεράστια κολυμβητική δεξαμενή γύμναζαν το σώμα τους.

Οι συνοικίες των «ξένων» στην Κωνσταντινούπολη της Ύστερης Βυζαντινής Περιόδου

Στο αστικό τοπίο της Κωνσταντινούπολης πάντοτε ήταν κυρίαρχο το "ελληνικό" στοιχείο, απ' τα πρώιμα ως τα ύστερα χρόνια. Ωστόσο, ήταν ιδιαίτερα έκδηλη η πολιτισμική ώσμωση στο πληθυσμιακό σύνολο των κατοίκων. 
 
Όσον αφορά δε την ύστερη περίοδο, δηλαδή από το 1261 ως το 1453, αυτό το στοιχείο είναι αρκετά έντονο αφού με την ανακατάληψη της πρωτεύουσας από τον Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγο ο πληθυσμός της διογκώθηκε αρκετά, αφού ο αυτοκράτορας έθεσε σε προτεραιότητα τον επανοικισμό της. 
 
Έτσι, ανακαλύπτονται κυρίως τρεις διαφορετικές "εθνοτικές" ομάδες ξένων στην ύστερη Κωνσταντινούπολη (και σε ξεχωριστές μάλιστα συνοικίες), αυτές των Εβραίων, των Λατίνων και των Μουσουλμάνων. 

Αόρατο από τα τουρκικά ραντάρ το υποβρύχιο ''Παπανικολής(Βίντεο)

Το μήνυμα του ΠΝ στην Άγκυρα

Από το άνοιγμα των Βαρωσίων στην Κύπρο, μέχρι τη νέα προκλητική NAVTEX, η Τουρκία δείχνει πως παρά τους όποιους ελιγμούς, σκοπός της δεν είναι ο διάλογος αλλά η επιβολή των απόψεών της στην ανατολική Μεσόγειο. 

Αόρατο από τα τουρκικά ραντάρ το υποβρύχιο «Παπανικολής»

 Σύμφωνα με την Καθημερινή, υπάρχουν ευχάριστα συμπεράσματα, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι το υποβρύχιο τύπου 214 «Παπανικολής» του Πολεμικού Ναυτικού κατόρθωσε να παραμείνει για 34 συνεχόμενες ημέρες κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, εκτελώντας στο ακέραιο την αποστολή του.

Ευθεία επίθεση Ακσόι σε Δένδια: Δεν «πιάνουν» οι απειλές της Ελλάδας

Με μια προκλητική δήλωση απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, στον Νίκο Δενδια, με αφορμή τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής [Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών].

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτηρίζει αβάσιμες τις δηλώσεις Δένδια, τονίζοντας πως «οι διερευνητικές συνομιλίες σταμάτησαν το 2016 έπειτα από αίτημα της Ελλάδας. Ο ισχυρισμός ότι για αυτό ευθύνεται η Τουρκία έχει ως στόχο να παραπλανήσει την κοινή γνώμη».

Κανένα αρμένικο μαγαζί που επλήγη από αζέρικο βομβαρδισμό δεν λεηλατήθηκε

Δημοσιογράφοι που βρίσκονται στο Στεπανακέρτ, πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ), διαπιστώνουν ότι κατά τους βομβαρδισμούς, δεν λεηλατήθηκε κανένα σπίτι, κανένα κατάστημα, παρότι δεν υπάρχουν ούτε παράθυρα, ούτε πόρτες, ούτε πωλητές, γράφει ο Δημήτρης Κουτρουμάνος στο Twitter και τονίζει:

«Για τους Αρμένιους οι ληστείες εν καιρώ πολέμου ισοδυναμούν με προδοσία».

Ο ίδιος, σε επόμενο tweet, προσθέτει:

«Κάποιοι πίστεψαν πως οι Τουρκοαζέροι θα σέβονταν την υπογραφή της ανακωχής.