Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Ο δρόμος στο κέντρο της Αθήνας που υπάρχει εδώ και 25 αιώνες Από την οδό της δόξας στην αρχαία Ελλάδα, στη σημερινή Πλάκα

«Έστι δε οδός από του πρυτανείου καλουμένη Τρίποδες∙ αφ’ ου καλούσι το χωρίον, ναοί όσον ες τούτο μεγάλοι και σφισιν εφεστήκασι τρίποδες, χαλκοί».
Τα λόγια αυτά χρησιμοποιεί ο Παυσανίας στο «Ελλάδος Περιήγησις» για την πολυσύχναστη οδό Τριπόδων της αρχαίας Αθήνας, την αποκαλούμενη και αρχαία οδό της δόξας. Κι αυτό διότι κατά μήκος της οι χορηγοί νικητές των θεατρικών αγώνων ύψωναν μνημεία, επάνω στα οποία τοποθετούσαν τους τρίποδες που κέρδιζαν οι τριλογίες τις οποίες χρηματοδοτούσαν. Κάτι δηλαδή σαν τη σημερινή Λεωφόρο της Δόξας του Λος Άντζελες, θα μπορούσε να πει κανείς, αλλά πολύ σπουδαιότερο.

Νήσος Σάσων: Πώς παραχωρήθηκε στην Αλβανία με Νόμο. Μια νησίδα στρατηγικής σημασίας (1914) Ανήκε στην Ελλάδα από το 1864

Η Σάσων από την αρχαιότητα ως το 1864 – Πώς και γιατί ανήκει στα Επτάνησα – Η ακατανόητη 50χρονη ελληνική ολιγωρία για πλήρη άσκηση κυριαρχίας στο νησί – Η εθνικά επιζήμια, ακατανόητη και ολέθρια παραχώρησή της στην Αλβανία το 1914
Μια ακόμα άγνωστη και σκοτεινή ιστορία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής θα εξετάσουμε και θα προσπαθήσουμε να φωτίσουμε, όσο περισσότερο γίνεται, σήμερα.
Πρόκειται για την παραχώρηση με νόμο (με δύο μόλις άρθρα), από την ελληνική Βουλή, της νήσου Σάσωνος, που ανήκε στην Ελλάδα από το 1864 (με βάση το 2ο άρθρο της Συνθήκης του Λονδίνου της 17/29 Μαρτίου 1864), στην Αλβανία, μετά από απαίτηση της Ιταλίας και της Αυστρίας.

Απόψε έρχονται οι Λυρίδες -Τα πεφταστέρια της άνοιξης - ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΨΗΛΑ!

Για όποιον έχει τη δυνατότητα απόψε να βρεθεί λίγο έξω από τις μεγάλες πόλεις, χωρίς πολλά φώτα, θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει τα πεφταστέρια της άνοιξης.
Είναι οι Λυρίδες, που έκαναν ήδη την εμφάνισή τους στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου, στο οποίο ανήκει και η Ελλάδα.
Οι πτώσεις των διαττόντων αστέρων θα κορυφωθούν το βράδυ του Σαββάτου 22 Απριλίου προς χαράματα της Κυριακής 23 Απριλίου, ενώ θα είναι ορατές έως τις 25 του μήνα, εφόσον ο καιρός επιτρέψει τις νυχτερινές παρατηρήσεις.
Οι Λυρίδες θεωρούνται μια μέση «βροχή» και στο αποκορύφωμά τους υπολογίζεται ότι εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και πυρακτώνονται μέχρι 20 μετέωρα ανά ώρα με ταχύτητα έως 50 χιλιομέτρων.

Τεχνητές τεχνικές

Του Ν. Λυγερού

Επειδή θα έχουμε και πάλι την ίδια συμπεριφορά εκ μέρους της Τουρκίας όσον αφορά στη διαχείριση του Barbaros και τις παράλογες σεισμικές του έρευνες, για να υπάρχει κάποια τεχνητή πίεση πάνω στην Κύπρο, καλό θα ήταν να παρακολουθούμε την πορεία του σε εξειδικευμένη ιστοσελίδα παρά ν’ ακούμε οποιαδήποτε φωνή προπαγάνδας που λόγω ασχετοσύνης προκαλεί προβλήματα. Διότι κάθε φορά ακούμε ότι η Τουρκία δηλώνει παράνομες navtex, ενώ αυτές είναι νόμιμες και μάλιστα δεν καταπατούν άλλες και δίχως αυτό να σημαίνει αποκλειστικά ότι θα γίνουν σεισμικές έρευνες, αφού συχνά πρόκειται και για στρατιωτικές ασκήσεις.

Έξυπνη Παιδεία και Μουσική

Των Π. Λινάκη, Ν. Λυγερού
Στο πλαίσιο της Έξυπνης Παιδείας είναι δυνατόν να προσεγγίσουμε με τρόπο διαφορετικό την μουσική. Το παράδειγμα που θα μελετήσουμε αφορά στην κλασική μουσική, αλλά εφαρμόζεται και σε άλλες από τη στιγμή που έχουν σταθερά δομικά στοιχεία. Πιο συγκεκριμένα η μέθοδος αφορά τον αυτοσχεδιασμό. Οι εφαρμογές έχουν γίνει στο πιάνο, στο όργανο, στο τσέλο και το βιολί. Η αρχική ιδέα είναι ότι ο αυτοσχεδιασμός δεν είναι μια τυχαία διαδικασία και ακολουθεί συστήματα, δομές, υποδομές. Και αυτά μπορούν να ενσωματωθούν σε μια υπερδομή που εξετάζει εξαντλητικά όλες τις πιθανές περιπτώσεις στο πεδίο δράσης ενός οργάνου. Έτσι είναι δυνατόν να δημιουργηθούν απλές ασκήσεις που οδηγούν εξελικτικά σε πολύπλοκες με βάση των εννοιών της κλιμάκωσης, της συμμετρίας, της αντιστοιχίας, της παραλλαγής, της περιοδικότητας, της παλινδρόμησης, της ισομορφίας, της περιστροφής, της μετάθεσης.

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού(Βίντεο)


Συνέντευξη του Ν. Λυγερού 
με την Α. Ανδρεάκη. 
Δημοψήφισμα Τουρκίας, Βρετανικές εκλογές, Β. Κορέα, 
tvCreta, 18/04/2017

Ο εφιάλτης της χρεοκοπίας ζώνει την Ιταλία: Υποβάθμιση του χρέους της από την Fitch λόγω επερχόμενων «δυνητικών σοκ» - ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝ «ΣΚΑΣΕΙ» Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ «ΦΟΥΣΚΑ»;

Του Πέτρου Αναστασίου
Από το pronews 
 
Ασχημα νέα για την Ιταλία της οποίας η οικονομίας ισορροπεί μεταξύ «ξυρού και άκμονος»: Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε σήμερα σε BBB (από BBB+) το αξιόχρεο της Ιταλίας, επικαλούμενος την ασθενική οικονομική ανάπτυξη και την αδυναμία της κυβέρνησης να μειώσει το δημόσιο χρέος.

Σερβικό ΥΠΕΞ προς Αλβανία: «Να προσέχετε γιατί δεν κυριαρχούν σήμερα οι προστάτες σας που μας βομβάρδισαν το 1999» - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: «ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»(Βίντεο)

Σε μια δήλωση καταπέλτη προχώρησε το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών με την οποία κατακεραυνώνει ΝΑΤΟ και ΗΠΑ αλλά και Αλβανία προειδοποιώντας ότι πλέον οι δύο αυτοί διεθνείς παράγοντες δεν κυριαρχούν στα Βαλκάνια.
Πιο συγκεκριμένα το σερβικό ΥΠΕΞ και απατώντας σε δηλώσεις Αλβανών αξιωματούχων ότι «εάν η χώρα τους δεν μπει σύντομα στην Ε.Ε. τότε θα ζήσουν σ ένα ενιαίο κράτος» αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προχωρήσουν στην συγκρότηση της «Μεγάλης Αλβανίας».
Η αντίδραση του ΥΠΕΞ της Σερβίας ήταν άμεση και στενότατη αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ρωσία δε θα αφήσει τη Σερβία μόνη της αυτή τη φορά: 

Οι Αλβανοί μιλούν επισήμως για “ενιαίο κράτος στα Βαλκάνια”!

Ισχυρές αντιδράσεις στο Βελιγράδι προκαλούν οι διαδοχικές δηλώσεις Αλβανών αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες εάν διακοπεί η διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των δυτικών Βαλκανίων οι Αλβανοί της περιοχής «θα ζήσουν σ ένα ενιαίο κράτος» αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προχωρήσουν στην συγκρότηση της «Μεγάλης Αλβανίας».
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς (ο οποίος εξελέγη πρόεδρος της Σερβίας και θα αναλάβει το καλοκαίρι τα νέα του καθήκοντα)  κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση «να επαναφέρει στην τάξη» τους Αλβανούς πολιτικούς ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς ζήτησε από τις ΗΠΑ και την ΕΕ να αντιδράσουν προτού οι εξελίξεις λάβουν επικίνδυνη τροπή.

New York Times: ΔΝΤ και Ευρώπη τσακώνονται πάλι για την Ελλάδα - ΑΠΡΟΘΥΜΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι διχασμένο για το αν θα χορηγήσει νέα δάνεια στη σχεδόν χρεοκοπημένη Ελλάδα, γράφουν οι New York Times.
Για πάνω από ένα χρόνο, αξιωματούχοι του Ταμείου λένε- δυνατά- ότι δεν μπορούν να μετάσχουν σε ένα νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, εκτός αν η Ευρώπη συμφωνήσει να ελαφρύνει το χρέος, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.

Spiegel: Οι Γερμανοί κατασκόπευαν την Ιντερπόλ και τα γραφεία της σε Ελλάδα, Αυστρία και ΗΠΑ - Αποκαλύψεις από το γερμανικό περιοδικό

Το περιοδικό επικαλείται έγγραφα που έχει δει και σύμφωνα με τα οποία η BND είχε προσθέσει στη λίστα των παρακολουθήσεών της στελέχη της Ιντερπόλ - Καμία αντίδραση στις καταγγελίες έως τώρα Η γερμανική υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών (BND) κατασκόπευε επί σειρά ετών την Διεθνή Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας, γνωστότερη ως Interpol, καθώς και τα γραφεία της υπηρεσίας σε δεκάδες χώρες, ανάμεσά τους η Ελλάδα, η Αυστρία και οι ΗΠΑ, αναφέρει σε δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.