Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Βασιλικοί Γάμοι στην Αθήνα(Βίντεο)

Το βασιλικό ζεύγος στη γαμήλια πομπή στους δρόμους της Αθήνας
Στις 18 Σεπτεμβρίου 1964 η Αθήνα γνώρισε στιγμές μεγαλείου και χλιδής με τον γάμο του βασιλιά των Ελλήνων Κωνσταντίνου Β’ και της Δανής πριγκίπισσας Άννας Μαρίας. Ήταν ο πρώτος και ο τελευταίος επίσημος γάμος εν ενεργεία μονάρχη που έγινε στην Ελλάδα και προσήλκυσε το γενικό ενδιαφέρον.
Και οι δύο μελλόνυμφοι ανήκαν στην ίδια δυναστεία (Σλέσβιχ - Χολστάιν - Ζόντερμπουργκ - Γκλίσμπουργκ) και ήταν μακρινοί συγγενείς. Ο Κωνσταντίνος ήταν μόλις 24 ετών και είχε διαδεχθεί στον ελληνικό θρόνο τον πατέρα του Παύλο, που είχε πεθάνει στις 6 Μαρτίου 1964. Η Άννα Μαρία μόλις είχε συμπληρώσει τα 18 της χρόνια και ήταν η τριτότοκη κόρη του βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκου του 9ου και της βασίλισσας Ίνγκριντ.

Ο πλανήτης τιμά τη μνήμη της Κάλλας, στην Ελλάδα σιωπή - ΜΙΑ ΝΤΙΒΑ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΗΣ (Εικόνες)

Με απόλυτη σιωπή, εντός Ελλάδας, σημαδεύτηκαν τα 40 χρόνια χωρίς την παγκοσμίου φήμης Ελληνίδα ντίβα, την Μαρία Κάλλας.
Σε όλο τον κόσμο, άρθρα επί άρθρων στον Τύπο αλλά και εκδηλώσεις τίμησαν την μεγάλη ντίβα της όπερας, την γνωστότερη Ελληνίδα στον πλανήτη.
Στο Παρίσι, με αφορμή τα 40 χρόνια από τον θάνατό της, έχει στηθεί μια τεράστια έκθεση με δρώμενα στον Σηκουάνα, η οποία δίνει έμφαση στην ανθρώπινη πλευρά της προσωπικότητάς της.

Νέο περιστατικό με τραυματισμό μαθητή από αεροβόλο Το συμβάν έγινε στο προαύλιο του 9ου Δημοτικού Σχολείου Γαλατσίου

Άλλο ένα σοβαρό περιστατικό με τραυματισμό ανηλίκου μαθητή και μάλιστα στο χώρο του σχολείου του ήρθε στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ANT1. τρεις μήνες μετά το αιματηρό επεισόδιο με τον θανάσιμο τραυματισμό του μικρού Μάριου στο Μενίδι, άλλη μία περίπτωση ήρθε να θέσει σε επιφυλακή την ΕΛ.ΑΣ.
Όπως μετέδωσε ο ANT1, το περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Κυριακής στο προαύλιο του 9ου Δημοτικού Σχολείου Γαλατσίου όπου και είχε μαζευτεί μία μικρή ομάδα παιδιών για να παίξουν μπάσκετ, παρουσία μάλιστα των γονιών τους. Ξαφνικά κατά τις 20:30 ακούστηκε κάτι σαν πυροβολισμός και έντρομοι οι γονείς που έτρεξαν προς τα παιδιά αντίκρισαν έναν 10χρόνο με αίματα στο χέρι.

Περί βαθιάς ετυμολογίας της στρατηγικής

Των P. Gazzano, Ν. Λυγερού
Μετάφραση από τα γαλλικά Βίκυ Τσατσαμπά

Με δεδομένο ότι μια λέξη μπορεί να είναι ένα σύμπαν σε διακλάδωση, η ετυμολογία της είναι αναγκαία έτσι ώστε να κατανοήσουμε το νόημά της και να βρούμε τις διαφορετικές συγγενικές της. Στις μελέτες στη στρατηγική, είναι κοινό να διαβάζουμε ότι η λέξη «stratégie » προέρχεται από την ελληνική στρατηγία, που συντίθεται από το « στρατός » και « ηγούμαι » που σημαίνει « οδηγώ ένα στρατό ». Η δύναμη αυτής της ελληνικής έννοιας έχει μία τέτοια επίδραση σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες, ακόμα κι αν αυτές δεν ανήκουν στην ινδοευρωπαϊκή οικογένεια, που έχουν δανειστεί αυτή τη λέξη για να δείξουν τη σκέψη της σύγκρουσης. Για παράδειγμα, στη βάσκικη η στρατηγική γράφεται « Estrategia » στην ουγγρική « Stratégia », στη φιλανδική « Strategia ».

Κοινή Διακήρυξη Ελλάδας Ιταλίας

Του Ν. Λυγερού

Μερικά από τα κεντρικά σημεία της κοινής διακήρυξης της Ελλάδας και της Ιταλίας αφορούν άμεσα στην ενεργειακή στρατηγική των δύο χωρών εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου. Έχουμε λοιπόν την υποστήριξη της Ελλάδας ως μια ολοκληρωμένη πύλη εισόδου στη Δυτική Ευρώπη μέσω της Ιταλίας, την ανάπτυξη μίας νέας διαφοροποιημένης όδευσης για μεταφορά ρωσικού αερίου μέσω του αγωγού IGI Ποσειδών και των επεκτάσεων των συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας και της Ιταλίας, την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ιταλικών και ελληνικών Διαχειριστών των Εθνικών Δικτύων Φυσικού Αερίου και των Χρηματιστηρίων Ενέργειας, την ανάπτυξη υποδομών CNG