Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Το τέλος του μικρασιατικού Ελληνισμού και η ιστορική μνήμη (μέρος Α΄ και μέρος Β΄)

                                     Ο Ελληνικός Στρατός αποβιβάζεται στη Σμύρνη. Πηγή

Του Κώστα Χατζηαντωνίου από το Άρδην τ. 117

Πλησιάζουμε, πια, τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τον Αύγουστο του 1922, όταν «σύμπαν το ελληνικόν έθνος κατέβαινεν εις τον Άδην», κατά τη χαρακτηριστική φράση του μάρτυρα μητροπολίτη της Σμύρνης Χρυσοστόμου. Λαϊκοί πόθοι, όνειρα αιώνων και εθνικά πολιτικά σχέδια γίνονταν στάχτη στις ακτές της Ιωνίας. Σχεδόν εκατό χρόνια πέρασαν από εκείνο το γεγονός που συνιστά, συγχρόνως, μέγα έγκλημα εις βάρος του πανανθρώπινου πολιτισμού, καθώς μιλούμε για τη γη όπου γεννήθηκαν, πριν από είκοσι έξι αιώνες, ο επιστημονικός λόγος και η φιλοσοφική σκέψη.

Το ‘ακρον άωτον της ελληνικής ιστορικής επιστήμης: “Η Ελλάδα εποφθαλμιούσε εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας”.

Της Άννας Κωνσταντινίδου*

“(Λίγο πριν) τους Βαλκανικούς Πολέμους η Ελλάδα εποφθαλμιούσε (!!!!!!) εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας”, τάδε έφη Ιστορικός στη νέα “ιστορική” σειρά ενός μεγάλου, ελληνικού τηλεοπτικού σταθμού…

Δε θα αναφερθώ σε επιμέρους απόψεις των συμμετεχόντων στη συζήτηση της εκπομπής που εστίαζε από τη δημιουργία της Μεγάλης Ιδέας του Ελληνικού Κράτους μέχρι το διωγμό των Ελλήνων από την Πατρίδα τους…. Καθώς, δεν θα αναφερθώ όχι για κάποιον συγκεκριμένο λόγο, αλλά επειδή παρουσιάστηκε μία και μόνο πτυχή της Ιστορίας, αλλά και της Διπλωματικής Ιστορίας, καθώς δεν αναφέρθηκε διόλου πως η επιγέννηση και η διαμόρφωση των εθνικών κρατών και ως εκ τούτου των εθνικών Ιδεών τους ήταν μία συνθήκη που άρχισε να επικρατεί μετά το Διαφωτισμό και τη Γαλλική Επανάσταση στα πλαίσια της ίδρυσης εθνικών κρατών…και η παρουσίαση μόνο μίας πτυχής, θεωρώ ότι είναι τελείως αδόκιμο επιστημονικά όταν αναφερόμαστε στην Ιστορική Επιστήμη…

Τό πρόβλημα τῆς ξενοκρατίας στήν πατρίδα μας καί τῆς ἀπουσίας μιᾶς ἐθνικῆς ἐλίτ εἶναι τά «προπατορικά» ζητήματα τοῦ νεοελληνικοῦ κράτους

Ἀγαπητοί φίλοι,
Δέν ἤξερα ἄν ἡ Ἐπιτροπή «Τιμή στό ΄21» εἶναι ὁ κατάλληλος φορέας γιά νά ἀπευθύνω τήν πρόταση πού ἀκολουθεῖ, ὅμως άκούγοντας χθές τήν κ. Νεγρεπόντη – Δελιβάνη βεβαιώθηκα. Παρακολουθώντας τήν συνολική κατάσταση τοῦ Ἑλληνισμοῦ καί τοῦ κράτους μας τά τελευταῖα 40 χρόνια, ὅπως διαμορφώνεται ἀπό τήν ἐσωτερική του δυναμική ἀλλά κυρίως ἀπό τίς ἐξωτερικές ἐπιδράσεις, δέν μπορεῖ παρά νά τήν κρίνει ἀπολύτως ζοφερή καί τό ἄν θά προλάβουμε νά γιορτάσουμε ἄλλη ἑκατονταετηρίδα ἀπό τήν Ἐπανάστασή μας φαντάζει συζητήσιμο.

Το ετήσιο σχέδιο της Κυβέρνησης για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Του Ηλία Προύφα

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Κυβέρνησης, government.gov.gr, το ετήσιο σχέδιο δράσης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με όλες τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης για την Άμυνα της χώρας, για το 2022.

Ανάμεσα στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης και του ΥΠΕΘΑ για το τρέχον έτος, είναι η ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού του στρατεύματος, με νέες προσλήψεις ΕΠΟΠ και ΟΒΑ, το Εθνικό Τυφέκιο, το Εθνικό Όχημα και ένα από τα βασικότερα, η Εγκαθίδρυση Νέου Συστήματος Αξιολόγησης Στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων.

Διαβάστε αναλυτικά το σχέδιο δράσης του ΥΠΕΘΑ:

«Η δημιουργία μιας χώρας» Ένα αφήγημα περισσότερο ιδεολογικού και λιγότερο επιστημονικού χαρακτήρα

Δρ. Τάσος ΧατζηαναστασίουΔρ Ιστορίας των Βαλκανίων

Η πρώτη εκπομπή του καθηγητή Στάθη Καλύβα με θέμα την πορεία της Ελλάδας τα τελευταία 200 χρόνια με αφορμή το βιβλίο του με τίτλο: «Καταστροφές και θρίαμβοι» αναφέρεται στην Επανάσταση του 1821. Το γενικό ερμηνευτικό σχήμα που με τη βοήθεια των συνομιλητών του, Μαρίας Ευθυμίου και Αριστείδη Χατζή, αναπτύσσεται εδώ για την εθνική μας Παλιγγενεσία είναι το εξής:

Κάποιοι έμποροι και διανοούμενοι έχοντας στενές επαφές με τη δυτική Ευρώπη, επηρεάστηκαν από τις φιλελεύθερες ιδέες που κυκλοφορούσαν εκεί και συνέλαβαν την ιδέα της επανάστασης στην Ελλάδα απευθυνόμενοι σ’ έναν αόριστο «ορθόδοξο χριστιανικό» πληθυσμό χωρίς συγκεκριμένη ακόμη ταυτότητα. Μάλιστα χρησιμοποιείται και η αγοραία έννοια του brandname «Ελλάδα»που αξιοποιείται από αυτούς προκειμένου να «συνειδητοποιήσουν» και να στρατολογήσουν αυτόν τον πληθυσμό για να τον πείσουν να επαναστατήσει.

Τουρκία: «Πονοκέφαλος» και προπαγάνδα για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας

 

Κλιμακώνεται η τουρκική προπαγάνδα εξαιτίας του μεγάλου εξοπλιστικού προγράμματος της Ελλάδας όπως και των ισχυρών συμμαχιών που έχει συνάψει τους τελευταίους μήνες η Αθήνα

Κείμενο:
Μανόλης Γαλάνης

ΗΠΑ - Ρωσία: Προς αδιέξοδο οι συνομιλίες για την Ουκρανία - Για κίνδυνο πολέμου προειδοποιεί η Πολωνία

 

Σε «τοίχο» φαίνεται πως έχουν πέσει οι συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας για την Ουκρανία, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να χαρακτηρίζει «απαράδεκτα» τα αιτήματα των ΗΠΑ για απόσυρση των 100.000 Ρώσων τα ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονται στο έδαφός τους.

Έχει δικαίωμα η Δύση να "πουλήσει" την ανατολική Ευρώπη στον Πούτιν;

 

Του Andreas Kluth

Έχουμε βρεθεί σε αυτό το σημείο αμέτρητες φορές στην ιστορία. Για άλλη μια φορά, διπλωμάτες οι οποίοι εκπροσωπούν μεγάλες και ανταγωνιστικές δυνάμεις συναντώνται για να αποφασίσουν την τύχη χωρών και εθνών που δεν κάθονται καν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Τζορτζ Τσούνης: Με σχέδια για τα λιμάνια της Ελλάδος έρχεται ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα

 

  • Σάββας Αθανασίου

  • Για επιθετική πολιτική στα θέματα των λιμένων μίλησε στην ακρόαση του ο ομογενής Τζορτζ Τσούνης σε Επιτροπή της Γερουσίας, ο οποίος περνά τις θεσμοθετημένες διαδικασίες για την επιλογή του ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Λέμε τα ίδια και τα ίδια αλλά πρέπει… Όχι, οι ΗΠΑ δεν δίνουν τα F-35 στους Τούρκους: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

 

FILE PHOTO: Air Force Lt. Col. Mark Sletten lowers the canopy on an F-16 Fighting Falcon before taxiing to take off at Eielson Air Force Base, Alaska, Dec. 7, 2015. Air Force photo by Master Sgt. Joseph Swafford

Το νέο αφήγημα του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, ότι στέλνει αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον για να συζητήσει δήθεν το θέμα (της επαναγοράς) των μαχητικών F-35, δεν γίνεται δεκτό από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτή είναι η τελευταία θέση της αμερικανικής κυβέρνησης με δεδομένη τη στρατηγική σχέση της Τουρκίας με τη Ρωσία.

Σοβαρό Πλήγμα για το Ενεργειακό Μέλλον της Χώρας η Απόφαση της Κοινοπραξίας να Αναστείλει τις Έρευνες Υδρογονανθράκων στην Κρήτη

 

του Κ.Ν. Σταμπολή

Σε πρόωρη αναστολή οδηγούνται οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στα δύο θαλάσσια τεμάχια νότια και δυτικά της Κρήτης όπου έχει αναλάβει να δραστηριοποιηθεί η κοινοπραξία των εταιρειών Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ. Στο σχετικό σχέδιο εργασιών της κοινοπραξίας δεν περιλαμβάνεται η διενέργεια σεισμικών ερευνών στην Κρήτη, κατά τον φετινό χειμώνα. Αυτό

Οι Πόντιοι έκαναν τους Τούρκους άνω κάτω

 

Οι Πόντιοι έκαναν τους Τούρκους άνω κάτω! Οργή για το Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων

Την οργή των Τούρκων προκάλεσε το σχέδιο ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων, το οποίο παρουσιάστηκε την Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο “Μίκης Θεοδωράκης”, στην Αργυρούπολη.

Συγκεκριμένα το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, επιτέθηκε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με αφορμή τον λόγο που εκφώνησε στην εκδήλωση.

Φίλης Γ.: Να είμαστε προσεκτικοί & να έχουμε άμεση ετοιμότητα για απάντηση σε οποιαδήποτε πρόκληση.

 


Ο καθηγητής Γιώργος Φίλης στην εκπομπή "Ο Εξαρχείων" (10-01-2022).

Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, Λεονταρισμοί Ερντογάν για να συσπειρώσει το εκλογικό του σώμα

 


Με αφορμή τις σφοδρές αντιδράσεις στην Τουρκία για τις δηλώσεις Σακελαροπούλου για την Ποντιακή γενοκτονία ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτοόπουλος μιλάει για τις συνεχίζομενες Τουρκικές προκλήσεις Μεατξύ άλλων ο καλός αναλυτής αναφέρει "Δεν είναι λογικό η Τουρκία να μας κουνάει το δάχτυλο στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" όταν οι Έλληνες είναι πλέον μόνο 2000 χιλιάδες στην Τουρκία

Επίσης ο καθηγητής τονίζει ότι "Πρέπει να επικοινωνούμε προς τα έξω τις Τουρκικές προκλήσεις και να απαντάμε στις Τουρκικές θέσεις "