Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Η πραγματική έννοια της ιστορικής φράσης «Μολών λαβέ»

Άραγε πόσοι από εμάς γνωρίζουμε την έννοια της περίφημης φράσης που είπε ο Λεωνίδας στις Θερμοπύλες το 480 π.Χ. όταν ο Ξέρξης του ζήτησε να παραδώσει τα όπλα του;

Τότε, αυτός απάντησε με την ανά τον κόσμο πλέον γνωστή φράση «Μολών λαβέ».

Το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε πολλοί την πραγματική έννοια της φράσεως αυτής, φαίνεται από τη σκέψη ακόμη και των μεταφραστών της αρχαίας αυτής φράσεως ως «Έλα να τα πάρεις».

O άγνωστος ιαματικός πλούτος της Ελλάδας. Οι 90 Ιαματικές Πηγές

«Θα πάω για λουτρά στην Αιδηψό», ήταν μια από τις συνηθέστερες εκφράσεις πριν μερικές δεκαετίες, και συνήθως προέρχονταν από ηλικιωμένους ανθρώπους, με τους περισσότερους να έχουν συνδέσει τις ιαματικές πηγές με ασθένειες και την τρίτη ηλικία, για να δουν πλέον την εικόνα να ανατρέπεται.
Η ιδέα της χρήσης των θερμών ή κρύων πηγών, με την ελπίδα της θεραπείας ορισμένων ασθενειών, χρονολογείται από τους προϊστορικούς χρόνους, ενώ η ιστορία των ιαματικών πηγών έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα.

Απίστευτος όγκος νερού έπεσε χθες στη Ρόδο - κατοντάδες οι κλήσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία •Ξεχείλισαν όλοι οι χείμαρροι στα χωριά ενώ σημειώθηκαν και κατολισθήσεις

Άνοιξαν οι ουρανοί χθες το απόγευμα πάνω από το νησί της Ρόδου, με αποτέλεσμα να προκληθούν πολλά προβλήματα και ζημιές κυρίως στο οδικό δίκτυο, σε υποδομές αλλά και σε ιδιωτικές περιουσίες.

Το νησί, πλημμύρισε στην κυριολεξία, από τον τεράστιο όγκο νερού που έπεσε, ενώ οι χείμαρροι σε όλα σχεδόν τα χωριά υπερχείλισαν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Οι δρόμοι της πόλης αλλά και των χωριών μετατράπηκαν σε ποτάμια, η κυκλοφορία μπλόκαρε και δεκάδες οδηγοί αυτοκινήτων εγκλωβίστηκαν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις κινδύνεψαν κιόλας.

Energean: Με ορίζοντα το 2021 προμήθεια φ/α στην Κύπρο

H Energean προχώρησε μέσω της θυγατρικής της Energean International στην κατάθεση προς τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας αιτήσεων για την εισαγωγή και προμήθεια φυσικού αερίου στην Κύπρο με ορίζοντα το 2021.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, η κατάθεση των αιτήσεων ήρθε σε συνέχεια της προ εξαμήνου παρουσίασης στην ΡΑΕΚ του προκαταρκτικού σχεδίου για την ανάπτυξη αγωγού εξαγωγής φυσικού αερίου από το Energean Power FPSO, που θα λειτουργεί στην ισραηλινή ΑΟΖ, προς το Βασιλικό της Κύπρου.

Σύμφωνα με το σχέδιο της Energean, o αγωγός θα έχει μήκος 215 χλμ και θα μεταφέρει αέριο από το

Ξαφνική εμπλοκή Τουρκίας-ΗΠΑ λόγω S-400: «Θα διαρρεύσουν μυστικά στη Ρωσία» – Κυοφορούμενη συνεργασία Μόσχας-Άγκυρας σε εξοπλιστικά

Πυρ και μανία είναι πολλοί αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον με τον Ερντογάν, μετά και την ανακοίνωση πιθανής αγοράς νέου συστήματος πυραύλων S-400, αλλά και της κατασκευής εθνικού μαχητικού σε συνεργασία με την Ρωσία, κάτι που “διαλύει” σημαντικά τις συμφωνίες μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας, σχετικά με τον εξοπλισμό και την πιθανή διαρροή τεχνολογικά απόρρητης τεχνολογίας της συμμαχίας προς Ρωσία μεριά.

Η Τουρκία υλοποίησε χθες μια πλήρη δοκιμή του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές κυρώσεις.

Μητσοτάκης: Η Τουρκία αυξάνει την πιθανότητα ενός ατυχήματος

«Η γειτονική χώρα επεκτείνει την παραβατική της δραστηριότητα και εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Τα θέματα συνεργασίας στον τομέα της οικονομίας, το μεταναστευτικό- προσφυγικό και η υπογραφή συμφωνιών στον τομέα της ενέργειας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ιταλό ομόλογό του Τζουζέπε Κόντε.
Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση αναφέρθηκε στις εξαιρετικές σχέσεις των δύο χωρών που πρέπει να ενισχυθούν, τόνισε ότι η Ελλάδα ύστερα από μία δεκαετή οικονομική δοκιμασία, βρίσκεται, ήδη, σε τροχιά ανάπτυξης και κάλεσε τις δυναμικές ιταλικές επιχειρήσεις, να εμπιστευτούν, να επενδύσουν στη νέα ελληνική οικονομική πραγματικότητα.