Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Η Γέννηση της Φιλοσοφίας

Ο  Πρωταγόρας, ο Σωκράτης, η Γέννηση της Φιλοσοφίας και ο Θρίαμβος της Λογικής.
Ο διάλογος του Πρωταγόρα με το Σωκράτη για το διδακτό της αρετής έχει μείνει στην ιστορία όχι μόνο γιατί βλέπουμε ζωντανά την αντιπαράθεση των σοφιστών με το Σωκράτη ή γιατί τον καταγράφει ο Πλάτωνας, ένας δεδομένος πολέμιος των σοφιστών, ή για το μύθο της δημιουργίας του κόσμου που εκφωνείται από τον Πρωταγόρα, αλλά και γιατί μέσα σε ένα κείμενο βλέπουμε όλες τις μεθοδεύσεις πειθούς της εποχής ή, με άλλα λόγια, γιατί βρισκόμαστε μπροστά στην ίδια την πηγή της εξέλιξης της φιλοσοφικής σκέψης.

Έξυπνη Ιστορία και συμπεριφορά Εθνών

Του Ν. Λυγερού

Στην ιστορία το βάθος του Χρόνου είναι πάντα προβληματικό, γιατί συχνά βασίζεται σε κοινωνιολογικούς ρυθμούς. Ενώ η Έξυπνη Ιστορία λόγω ενσωματωμένης Χρονοστρατηγικής εξετάζει με φυσιολογικό τρόπο τους συσχετισμούς μεταξύ γεγονότων που βρίσκονται σε μακρινή χρονική απόσταση. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να βρει όχι μόνο αναλογίες, αλλά ακόμα και χρονικούς ισομορφισμούς. Μπορεί έτσι να μελετήσει μια ψηφοφορία του 1933 μαζί με ένα δημοψήφισμα του 2017, διότι πολύ απλά έχουν το ίδιο στρατηγικό υπόβαθρο και τα ίδια ίχνη βαρβαρότητας. Μπορεί βέβαια οι κοινωνίες αυτών των εποχών να λένε στη συνέχεια ότι δεν ήξεραν τις συνέπειες αυτών των αποτελεσμάτων, αλλά η έξυπνη ιστορία δεν κοιτάζει αν βλέπουν οι μάζες, αλλά πώς αυτές χειραγωγούνται, επειδή δεν γνωρίζουν βαθιά νοητικά σχήματα που διασχίζουν τις εποχές λόγω της επιλογής κοινών στόχων.

Η κυρίαρχη στρατηγική του Ελληνισμού

Του Ν. Λυγερού

Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο στους περισσότερους ο Ελληνισμός μέσω της στρατηγικής και της ενέργειας θα παίξει ένα κυρίαρχο ρόλο κι όχι μόνο βοηθητικό στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι βρίσκεται σε μια περιοχή που είναι διαχρονικά στρατηγική και τώρα όλο και περισσότερο ενεργειακή λόγω Ανατολικής Μεσογείου. Με την Κύπρο και την Ελλάδα βλέπουμε ήδη ότι αλλάζουν τα δεδομένα λόγω της ΑΟΖ. Αν σκεφτούμε ολικά την ΑΟΖ του Ελληνισμού που είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ΑΟΖ στη Μεσόγειο, με τις δυνατότητες που έχει ενεργειακά, τότε συνειδητοποιούμε ότι ο ρόλος της δεν μπορεί να είναι πια μόνο περιθωριακός.

Η Χρονοστρατηγική πλευρά της Σκακιέρας SER

Η πολυκυκλικότητα της Χρονοστρατηγικής
Του Ν. Λυγερού


Η δύναμη της Χρονοστρατηγικής δεν προέρχεται μόνο από τη γενίκευση της γεωστρατηγικής και της τοποστρατηγικής με την εισαγωγή του Χρόνου αλλά τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί η ιδιότητα της πολυκυκλικότητας που δεν έχει νόημα δίχως την παρουσία του. Η πολυκυκλικότητα επιτρέπει την προσέγγιση γεγονότων που βρίσκονται σε μακρινή χρονική απόσταση αν εξετάζουμε τον Χρόνο μόνο γραμμικά. Μέσω της μπορούμε να συνδυάσουμε αυτά τα γεγονότα σ’ ένα αιτιοκρατικό πλαίσιο αφού κυριαρχεί μια Χρονοστρατηγική που έρχεται να υπερκεράσει την υψηλή στρατηγική, τη στρατηγική, το επιχειρησιακό και την τακτική.

Προειδοποιήσεις ΥΠΕΞ για έρευνες από Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ

Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας επιφυλάσσεται να ενεργήσει με τον τρόπο που κρίνει πρέποντα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, σε περίπτωση που η Τουρκία υλοποιήσει σεισμικές έρευνες σε περιοχή εντός της χωρικής θάλασσας, της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, ανοικτά της Αμμοχώστου, κάτι το οποίο θα αποτελέσει παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στις θαλάσσιες ζώνες της,

Αυτό αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφορικά με την ειδοποίηση προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) με αρ. 410/17, ημερ. 19.04.2017, την οποία εξέδωσε η Τουρκία και με την οποία επιχειρείται η δέσμευση περιοχής εντός της χωρικής θάλασσας, της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, ανοικτά της Αμμοχώστου, για διεξαγωγή σεισμικών ερευνών μεταξύ 21 Απριλίου και 30 Ιουνίου 2017, από το ερευνητικό πλοίο “BARBAROS HAYREDDIN PAŞA” και το υποστηρικτικό πλοίο “BRAVO SUPPORTER”.

Κίνηση σοκ από Μέι: Θα σταματήσει την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών της ΕΕ προς Βρετανία - Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail

Τι αλλάζει για Ελληνες φοιτητές και εργαζόμενους, αν η βρετανική κυβέρνηση προχωρήσει σε αυτό το βήμα
Μία ανακοίνωση που θα αλλάξει την Ευρώπη όπως τη ξέρουμε, αναμένεται να κάνει τις επόμενες ημέρες η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Λίγες μέρες μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση εκλογών για τις 8 Ιουνίου
, η Μέι είναι έτοιμη για μία ακόμα κίνηση-σοκ καθώς έχει σκοπό να βάλει τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων από την ΕΕ προς τη Βρετανία!

«Καρφιά» Σόιμπλε προς Λαγκάρντ: Οι προβλέψεις της Αθήνας είναι πιο ρεαλιστικές από του ΔΝΤ - Θα επέλθει συμφωνία με το Ταμείο λέει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ

Την ίδια ώρα η επικεφαλής του Ταμείου επέμεινε σε μεταρρυθμίσεις και τόνισε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα «πρέπει να είναι λογικά»
Με καρφιά προς το ΔΝΤ συνόδευσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την αισιόδοξη εκτίμησή του ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία με το Ταμείο για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Την ίδια ώρα, πάντως, η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ επέμεινε στην ανάγκη των μεταρρυθμίσεων και της βιωσιμότητας του χρέους προκειμένου μετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ενώ αναφερόμενη στο ζήτημα του χρέους είπε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει «να είναι λογικά».

ΣΑΡΑΝΤΟΣ Ι. ΚΑΡΓΑΚΟΣ: Η ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΘΑ «ΜΙΛΗΣΕΙ».

Θεωρούσα ότι θα ήταν δύσκολο να γράψω και να συζητήσω με ένα «ογκόλιθο» της λογοτεχνίας, της φιλολογίας και της ίδιας της σύγχρονης ιστορίας.

Αλλά οι πιο «μεγάλοι» άνδρες, όλοι όσοι δεν έχουν να αποδείξουν τίποτα και σε κανένα, κατά κανόνα είναι οι πιο απλοί, οι πιο καταδεκτικοί και παράλληλα οι πιο ευγενείς. Τέτοιος είναι και ο Σαράντος Καργάκος, που σε «σκλαβώνει» με την ευγένεια, την καταδεκτικότητα και την συνέπεια μικρού μαθητή!

Αφού λοιπόν έδωσε χαιρετίσματα σε όλους τους φίλους του στην Μακεδονία, που δεν είναι και λίγοι, μας προέτρεψε να διαλέξουμε μόνοι μας τον τρόπο που θα ζήσουμε την ζωή μας.
Άλλωστε το ίδιο δεν κάνει σταθερά και ο ίδιος; Μόνο που δεν συμφωνεί με την γενική παραδοχή ότι η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της, αλλά επιμένει ότι κάποια από τα παιδιά της έφαγαν την ίδια την Ελλάδα!

Ο ρόλος της Αιγύπτου

Του Ν. Λυγερού
Μετάφραση από τα αγγλικά Βασιλική Τσατσαμπά

Καθώς η Αίγυπτος είναι ένα διπλό σημείο επαφής για την Ασία και την Αφρική, είναι επίσης ένας στόχος για το νότιο ισλαμικό τόξο. Όπως η Αίγυπτος είναι ένα σημείο σύνδεσης με το Ισραήλ, είναι επίσης ένας σύνδεσμος που πολλοί εχθροί θέλουν να καταστρέψουν. Το σημείο ισχύος της Αιγύπτου είναι η πρόσβαση στη Μεσόγειο Θάλασσα, ακριβώς όπως το Ισραήλ πράγματι , αλλά έχει επίσης τον έλεγχο της Ερυθράς Θάλασσας. Οι εξεγέρσεις στην περιοχή είναι προβλεπόμενες αλλά η δομή είναι ισχυρή χάρη στην παρουσία της ερήμου γιατί το μέτωπο είναι μικρό. Η Αίγυπτος έχει έναν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην Αφρική γενικότερα, αλλά η σύνδεση με την Ασία μέσω του Ισραήλ κάνει τη διαφορά.