Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

H εγκατάλειψη της Ανατολικής Θράκης τον Οκτώβριο του 1922

Του Δ. Μαυρίδη

Η κατανόηση της Μικρασιατικής Καταστροφής

Η ασύλληπτης έκτασης, τρομερή Μικρασιατική Καταστροφή έχει απωθηθεί και παραμένει σήμερα ως ανοικτό τραύμα στο συλλογικό μας υποσυνείδητο. Είναι σκόπιμο να γνωρίζουμε τις συνθήκες και τις διεργασίες κάτω από τις οποίες συνέβησαν τα γεγονότα εκείνα, αφού ανάλογες συνθήκες συνεχίζουν να υπάρχουν και σήμερα. Πρόκειται για την άνιση διπλωματία που εφαρμόζεται στις ετεροβαρείς σχέσεις μας με τους ισχυρούς προστάτες, που είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητούμε.

Μικρασιατική Καταστροφή - Οι υπεύθυνοι(Βίντεο)

Μικρασιατική Καταστροφή 

- Οι υπεύθυνοι Πολλά κείμενα έχουν γραφτεί για τα αίτια που οδήγησαν στη μικρασιατική καταστροφή του 1922. 

Ποιοί είναι όμως οι υπεύθυνοι για τους ίδιους τους Μικρασιάτες; 

Γιατί απέτυχε η μικρασιατική εκστρατεία και έμεινε η Σμύρνη απροστάτευτη; 

Η εφημερίδα Προσφυγικός Κόσμος καταγράφει το 1979 την άποψη των Μικρασιατών σχετικά με το ποιοι ευθύνονται για την καταστροφή και το κάνει γνωστό μέσα από το Mikrasiatis.

Οἱ Γερμανοί «ἐνταφιάζουν» τήν ἑλληνο-κυπριακή ΑΟΖ

Ἡ «Ἑστία» ἀποκαλύπτει τήν μελέτη τοῦ Ἱδρύματος Ἐπιστήμης καί Πολιτικῆς (SWP), συμβούλου τοῦ Ὑπουργείου Ἐξωτερικῶν – Μεθοδεύουν διάσκεψη Μεσογείου μέ τήν Ἄγκυρα παροῦσα

ΜΕΤΑ τήν ἀπόσυρση τοῦ ἐνδιαφέροντος τῶν Ἡνωμένων Πολιτειῶν ἀπό τόν ἀγωγό EastMed, ἕνας δεύτερος κόλαφος γιά τήν ἐνεργειακή πολιτική τῆς χώρας μας ἔρχεται ἀπό τήν Γερμανία. Διαφαίνεται ἐν ὀλίγοις σαφής πρόθεσις νά βάλουν τήν Τουρκία στά σχέδια γιά ἐνεργειακές διασυνδέσεις στήν περιοχή, τόσο στά ὑποθαλάσσια καλώδια μεταφορᾶς ἠλεκτρικοῦ ρεύματος ὅσο καί στά προγράμματα ἀγωγῶν μεταφορᾶς ὑδρογόνου. Παραλλήλως ἡ σημασία τοῦ κυπριακοῦ φυσικοῦ

Διάσκεψη Μονάχου και “εξοπλιστική διπλωματία” της Ελλάδας, η “πίτα” με στόχο την ασφάλεια, εθνική και ευρωπαϊκή

Είναι δυνατόν τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα να συνδέονται με τη φημισμένη “Διάσκεψη Ασφαλείας” του Μονάχου (Munich Security Conference) και με την κρίσιμη κατάσταση στις σχέσεις Ανατολής-Δύσης; Η απάντηση είναι ένα ξεκάθαρο “ναι”, όπως θα επιχειρηθεί να στοιχειοθετηθεί στη συνέχεια. Πρόκειται για ένα πολύπλοκο παζλ, στο οποίο η Ελλάδα έχει εμπλακεί συνειδητά, όχι πάντα με πετυχημένα αποτελέσματα.

Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ISDA/ΙΑΑΑ)


Οι διεθνείς σχέσεις δεν είναι άσπρο-μαύρο. Όλα κινούνται σε διάφορες αποχρώσεις του γκρίζου.

Η Βρετανία συνεχίζει να εξοπλίζει την Τουρκία παρά τις «αμέτρητες παραβιάσεις» ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις τουρκικές συμμορίες στη Συρία

Οι πωλήσεις όπλων από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Τουρκία ξεκίνησαν εκ νέου στα τέλη του 2021 παρά τις αναφορές του ΟΗΕ για πολυάριθμες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από πολιτοφυλακές που λειτουργούν υπό τη διοίκηση του τουρκικού στρατού στη Συρία.

Η βρετανική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον επανεκκίνησε τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία τον Δεκέμβριο, δύο χρόνια αφότου ανέστειλε νέες συμφωνίες όπλων με τη χώρα για πιθανή χρήση βρετανικών όπλων κατά των συμμάχων της Βρετανίας στον αγώνα κατά του ISIS.

Η «φάλια» της Τύμπου και τα πειράματα με την κυριαρχία

Γιάννος Χαραλαμπίδης 

Πώς οι ΗΠΑ συνέδεσαν το Ουκρανικό με το Κυπριακό στο ΣΑ και πώς ο Κασουλίδης έχασε άλλη μια ευκαιρία

Τα ΜΟΕ της Κυβέρνησης για την Τύμπου είναι δυνατό να μετατραπούν σε «φάλια», που απειλεί να τραυματίσει βαριά και αμετάκλητα, ακόμη και να τινάξει στον αέρα, την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διπλωματικές και νομικές πηγές αναφέρουν ότι «η εμπλοκή σε ΜΟΕ για την Τύμπου θα φέρει στο τραπέζι το θέμα της κυριαρχίας και του κυπριακού FIR στη λογική ενός πάρε-δώσε. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει και

Λες να ξέρουν τις θέσεις του Τσαβούσογλου καλύτερα από τον ίδιο τον Τσαβούσογλου;

Άριστος Μιχαηλίδης   

Μπορεί να είναι κουραστικό να συζητούμε περισσότερο αυτές τις προσεγγίσεις, αλλά έχει τη σημασία του για να καταλάβουμε τι είναι αυτό που ζητούν από τον λαό και από όσους δεν είναι τόσο ανοιχτόκαρδοι με την Τουρκία και παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς το τι πρέπει να συμφωνήσουμε και τι όχι. Προσπαθώ ακόμα να καταλάβω ποιος είναι ο στόχος όσων μέχρι σήμερα υποστηρίζουν ότι ο Τσαβούσογλου ήταν έτοιμος να δεχθεί αποχώρηση των στρατευμάτων και κατάργηση των εγγυήσεων και τον σταμάτησε ο Αναστασιάδης. Ή και ο Κοτζιάς. Όχι μόνο στο Κραν Μοντάνα, που παρά την αποκάλυψη των πρακτικών από τον «Φ» συνεχίζουν να κάνουν δική τους στρατευμένη ανάγνωση.

Το Μακεδονικό ζήτημα και η ελληνική Αριστερά

Συμπληρώθηκαν τέσσερα χρόνια από το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη (21-1-18) και τρία από το αντίστοιχο στην Αθήνα (20-1-19) εναντίον στην Συμφωνία των Πρεσπών. Όμως και δύο από την κύρωση της Συμφωνίας από την Ελληνική Βουλή με ψήφους των βουλευτών του Σύριζα, μέρος του Ποταμιού και μέρος των ΑΝΕΛ. Το Μακεδονικό, όπως αναφέρει στην παρακάτω εκτενή μελέτη ο Γ. Καραμπελιάς, αποτελεί το προπατορικό αμάρτημα της αριστεράς και μόνο αυτή θα μπορούσε να το “λύσει” με τόσο άσχημο και επιζήμιο για την Ελλάδα τρόπο.

Στο τεύχος του Άρδην 115 (Ιούνιος 2019), αποφασίσαμε να επανέλθουμε στο Μακεδονικό, ως το μείζον

Περίεργα σενάρια συγκυβέρνησης…

Ο Λάμπρος Καλαρρύτης γράφει στο pagenews.gr για τις μεθοδεύσεις των Βρυξελλών προς την κατεύθυνση κυβέρνησης συνεργασίας στην Ελλάδα, ενόψει πρόωρων εκλογών με πρόσχημα τη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης


Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύθηκε ένα ρεπορτάζ στον ιστότοπο Euractiv.gr σύμφωνα με το οποίο κύκλοι στις Βρυξέλλες απεργάζονται σχέδιο προώθησης κυβέρνησης συνεργασίας στην Ελλάδα, ενόψει πρόωρων εκλογών εντός του έτους και με επιχείρημα τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Στη Μόσχα ο Μακρόν για συνομιλίες με τον Πούτιν με στόχο την αποκλιμάκωση

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μεταβαίνει τη Δευτέρα στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων για την Ουκρανία. Αλλά, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, κινδυνεύει να αναδείξει πόσο περιορισμένη είναι η επιρροή της Γαλλίας, μόλις δύο μήνες πριν ζητήσει από τους ψηφοφόρους να του δώσουν δεύτερη θητεία στο αξίωμα. 

Ο Γάλλος πρόεδρος θα παροτρύνει τον Ρώσο ομόλογό του να μειώσει τη στρατιωτική παρουσία που έχει συγκεντρωθεί κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους υψηλόβαθμος Γάλλος αξιωματούχος. Θα προσπαθήσει επίσης να εξασφαλίσει τη δέσμευση του Πούτιν να συνεχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες και θα τον προειδοποιήσει για τις συνέπειες οποιασδήποτε επιθετικότητας.

Γιατί η Δύση «βλέπει» ως πρόβλημα την παρουσία της Τουρκίας στην Αφρική

Αστέρης Χουλιάρας

Η Τουρκία παρότι ξεκίνησε τη διείσδυση στην Αφρική εδώ και δύο δεκαετίες, ουδέποτε διέθετε στρατηγικό σχέδιο για την ήπειρο, εξηγεί στο Liberal, o Αστέρης Χουλιάρας, καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Όπως σημειώνει, οι πρώτες προσπάθειες «πάτησαν» πάνω στο δίκτυο σχολείων που είχε δημιουργήσει ο Φετουλάχ Γκιουλέν σε χώρες της Αφρικής. Ωστόσο, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2015, η τουρκική διπλωματία ενεργοποιήθηκε ώστε αυτές οι εκπαιδευτικές δομές να περάσουν στη σφαίρα επιρροής του τουρκικού κράτους.

ΤΟ «ΑΥΤΟΑΝΟΣΟ» ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΜΙΑΚΗΣ ΜΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ

ΤΟΥ Ι. Ν. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
Καθηγητή Φιλοσοφίας της Τεχνοεπιστήμης στο ΑΠΘ

Έναυσμα της παρούσας αρθρογραφίας ήταν το πολύ ενδιαφέρον και κατατοπιστικό άρθρο του Παντελή Σαββίδη στις Ανιχνεύσεις, «Ουκρανική κρίση και Ελληνισμός» (6 Φεβρουαρίου 2022), όπου συσχετίζεται η ουκρανική κρίση, με  τον «οικουμενικό ελληνισμό» και πιο συγκεκριμένα με τον «ελληνισμό της Ανατολής», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Σαββίδης, του οποίου ριζικά διακυβεύεται η μελλοντική υπόσταση, ιδιαίτερα μάλιστα υπό το καθεστώς του ελλαδικού, όπως σημειώνει,  αποδομητισμού και εθνομηδενισμού.

«Τοξικά» βιβλία για τη θεωρία των φύλων στα σχολεία

Ιδεολογική κατήχηση από το υπουργείο Παιδείας

Υστερα από αυτή τη δοκιμασία η Κοκκινοσκουφίτσα, η γιαγιά και ο λύκος αισθάνθηκαν δεμένοι με έναν κοινό σκοπό. Αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα εναλλακτικό νοικοκυριό με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και τη συνεργασία, και έζησαν μαζί στο δάσος ευτυχισμένοι για πάντα, έχοντας… ξεμπερδέψει με τον σεξιστή ξυλοκόπο, ο οποίος χαρακτηρίστηκε Νεάντερταλ και ρατσιστής.

  • Δημήτρης Παπαγεωργίου

Το παραπάνω απόσπασμα δεν είναι μια έκθεση κάποιας περιθωριακής ΜΚΟ, αλλά κείμενο που

Η τουρκική επιθετικότητα, η ελληνική «σιωπή» και η χαμένη ρωσική ευκαιρία στον Έβρο-Λ.Τζούμης(Βίντεο)

Δύο τουρκικά UAV πέταξαν χθες Κυριακή πάνω από ελληνικά νησιά και συνολικά έκαναν 60 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου! Το χειρότερο είναι ότι όλα αυτά δεν είναι πλέον εξαιρέσεις…

Η ανεξήγητη σιωπή που επικρατεί για όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο δεν μπορούν να κρύψουν το πρόβλημα. Η τουρκική επιθετικότητα έχει κλιμακωθεί ανησυχητικά επιβεβαιώνοντας αυτό που ο ΥΠΕΞ είπε στη Βουλή πρόσφατα: είναι η χειρότερη περίοδος από το 1974 σ ΄  ότι έχει να κάνει τον τρόπο που μας αντιμετωπίζει η Τουρκία.

Αυτό που δεν είπε είναι ότι γι  ΄  αυτό ευθύνεται και η δική μας στάση. 

H πληροφορία ως συντελεστής ισχύος στις διεθνείς σχέσεις(Βίντεο)

Ο κόσμος έχει ήδη εισέλθει, για τα καλά, στην εποχή της πληροφορίας. Η ανθρωπότητα βασίζεται όλο και περισσότερο σε δεδομένα (data) κομβικής σημασίας όχι μόνο για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τις ίδιες τις χώρες. Από την ικανότητα συλλογής, οργάνωσης, ερμηνείας και αξιοποίησης των δεδομένων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η μελλοντική επιτυχία των σύγχρονων κρατών, σχεδόν σε όλα τα επίπεδα της μεγάλης και ρευστής κούρσας κυριαρχίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στον πλανήτη. Με αυτά και άλλα ζητήματα, γεωπολιτικής φύσης, θα καταπιαστούμε σε μια συζήτηση εφ όλης της ύλης στο ResPublica