Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Ιταλοί παπυρολόγοι υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν το ακριβές σημείο του ταφής του Πλάτωνα στην Ακαδημία του: Διάβασαν με τεχνολογία βιονικού ματιού κατεστραμμένους πάπυρους [videos]


L’école de Platon (H Ακαδημία Πλάτωνος) via wikimedia.org

Το ακριβές σημείο ταφής του Πλάτωνα κατέστη δυνατό να εντοπιστεί, σύμφωνα με έρευνα του Ιταλικού Ιδρύματος Ερευνών, η οποία βασίσθηκε σε παπύρους της τοποθεσίας Ερκολάνο, κοντά στην Νάπολη.

Γεώργιος Καραϊσκάκης: Πέθανε σαν σήμερα - Το πέπλο μυστηρίου γύρω από τον θάνατό του


ΕπιμέλειαΚυριάκος Κουζούμης

Νευρικός, οξύθυμος, αθυρόστομος, με χαλύβδινη θέληση και οξυμμένο κριτικό πνεύμα ο Γεώργιος Καραϊσκάκης έμελλε να αφήσει αναλλοίωτο το αποτύπωμά του στην Ελληνική Επανάσταση

Εκ των πολέμων κάποια μαθήματα...


Λάζαρος Μαύρος

ΤΑ ΟΣΑ βάναυσα διέπρατταν οι Βρετανοί, απεχθείς Αποικιοκράτες, με τη στυγνή καταστολή της άοπλης αυθόρμητης εθνικο-λαϊκής Οκτωβριανής Εξέγερσης του 1931 των Κυπρίων, οι οποίοι απαιτούσαν την Ένωση της Κύπρου με τη μητέρα Ελλάδα και τα όσα επέβαλαν αγρίως εκδικητικά στην Κύπρο οι Εγγλέζοι της Παλμεροκρατίας τη δεκαετία ώς το 1940, δεν στάθηκαν ικανά ώστε ο ευλόγως αντι-βρετανικός ελληνικός κυπριακός λαός να συνταχθεί με τους απεχθέστερους της εποχής εκείνης και προελαύνοντες με αήττητη ισχύ, Φασίστες του Μουσολίνι και Ναζιστές του Χίτλερ.

«Ήρεμα νερά» και «τουρκικό πιστόλι» στις διαπραγματεύσεις


η ρητορική της έντασης μειώθηκε, αλλά «το πιστόλι» στις διαπραγματεύσεις παραμένει, με όλες τις τουρκικές παράνομες διεκδικήσεις να επαναφέρονται μια-μια.

Κώστας Μαυρίδης, Αρθρογράφος
Κώστας Μαυρίδης- Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D)

Η Λευκωσία περιμένει κίνηση, αλλά ο Τατάρ ετοιμάζεται για Μπακού ως «πρόεδρος»


Ανδρέας Πιμπίσιης


Η Ολγκίν ετοιμάζεται για το επόμενο της ταξίδι στην Κύπρο, με την Λευκωσία να ελπίζει ότι θα πράγματα θα πάνε καλύτερα και θα μπορέσει να πετύχει κάποια πρόοδο. Η κυπριακή κυβέρνηση ευελπιστεί ότι από τουρκικής πλευράς θα υπάρξει ανταπόκριση στην χειρονομία της ΕΕ. Στα κατεχόμενα ο Ερσίν Τατάρ περί άλλων τυρβάζει και ετοιμάζει κι αυτός βαλίτσες για να πάει στο Αζερμπαϊτζάν ως «πρόεδρος».

Η Άγκυρα «θωρακίζει» τις ακτές της ανατολικής Μεσογείου με F-16


Η Τουρκία προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα σε έναν στρατηγικό μετασχηματισμό της νατοϊκής βάσης Ιντζιρλίκ, μία κίνηση που αλλάζει τα δεδομένα στη σκακιέρα της ανατολικής Μεσογείου. Από βάση τάνκερ μετατρέπεται σε αεροπορική βάση για F-16 με δυνατότητα επέμβασης πέραν των συνόρων της Τουρκίας.

RAMSTEIN: F-35, VIPER και RAFALE στην Ελλάδα, στη μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ – Δείτε εικόνες


Μετά τη διεξαγωγή της μεγαλύτερης άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ όλων των εποχών η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας δίνει όλο το βάρος για την επικείμενη άσκηση του ΝΑΤΟ, RAMSTEIN, που είναι η μεγαλύτερη άσκηση της Συμμαχίας με μαχητικά F-35, VIPER και RAFALE.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ελληνικός Στρατός: Και η John Cockerill ενδιαφέρεται για την αναβάθμιση των M-113, το έκανε πρόσφατα για λογαριασμό της Ουκρανίας

Ευθύμιος Λάζος

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε (δείτε ΕΔΩ) ότι στις 17 Απριλίου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση σε επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), από την βελγική John Cockerill, με επίκεντρο την αναβάθμιση των τεθωρακισμένων οχημάτων Μ-113. 

Μπήκε η τρόπιδα στην πλήρως ψηφιακή Belh@rra «Φορμίων» στη Γαλλία: Η πιό βαριά οπλισμένη με UAV, πυραύλους Aster, Exocet, Ram, τορπίλες και ειδικά αντίμετρα


Κομμάτι της φρεγάτας Bellh@ra Φορμίων στα ναυπηγεία Λοριάν Πηγή εικόνας Naval Group

Σε λίγες ώρες ολοκληρώνεται το ταξίδι του Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναυάρχου Δημητρίου- Ελευθέριου Κατάρα στο Lorient της γαλλικής Βρετάνης.

Πολεμικό Ναυτικό: Στην “κλίνη” και η τρίτη φρεγάτα FDI HN “ΦΟΡΜΙΩΝ”


Στις 15 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε η τοποθέτηση τρόπιδας του πρώτου μπλοκ της τρίτης Ελληνικής φρεγάτας FDI HN «ΦΟΡΜΙΩΝ» στο ναυπηγείο της Naval Group στο Lorient. Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η εταιρία, το βήμα αυτό αποτελεί ένα συμβολικό ορόσημο στο πρόγραμμα FDI HN για το ΠΝ, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας συναρμολόγησης του τρίτου πλοίου.

Ελληνικός Στρατός: Τους πυραύλους πολλαπλού ρόλου STARStreak και LMM προτείνει η Thales

Ευθύμιος Λάζος

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε (δείτε ΕΔΩ) ότι στις 17 Απριλίου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση σε επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), από εκπροσώπους της Thales, σχετικά με μικρού βεληνεκούς πυραυλικά συστήματα, πολλαπλών ρόλων.

DefencEduNet: υπογραφή Καταστατικού της «Εταιρείας Διασύνδεσης Αμυντικής Βιομηχανίας, Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ένα καθοριστικό βήμα για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία έγινε την περασμένη εβδομάδα με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υπογραφής του Καταστατικού της Εταιρείας Διασύνδεσης Αμυντικής Βιομηχανίας, Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας με διακριτικό τίτλο «DefencEduNet» από τα ιδρυτικά μέλη.

Reuters: Η Ελλάδα σχεδιάζει πρόωρη αποπληρωμή δανείων 5 δισ. ευρώ φέτος


Η Ελλάδα σχεδιάζει την πρόωρη αποπληρωμή έως και 5 δισ. ευρώ από τα δάνεια διάσωσης προς τις χώρες της Ευρωζώνης φέτος, καθώς επιδιώκει την επιστροφή στην κανονικότητα μετά την κρίση χρέους της προηγούμενης δεκαετίας, δήλωσαν δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Reuters σήμερα Τρίτη.

Καμία συζήτηση για αποστολή S-300 και Patriot στην Ουκρανία

EUROKINISSI / ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΥΕΘΑ

Καμία συζήτηση δεν υφίσταται για την αποστολή πυραύλων S-300 και Patriot στην Ουκρανία επαναλαμβάνουν κυβερνητικοί κύκλοι, μετά το δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία δέχτηκαν πίεση στις Βρυξέλλες από Ευρωπαίους εταίρους να δωρίσουν οπλικά συστήματα στην Ουκρανία

ΕΕ-Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου Γ. Γεραπετρίτης: Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις στη Μ. Ανατολή


Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου πρέπει να εργαστούν «με όλες [τους] τις δυνάμεις για την αναζωογόνηση της πολιτικής διαδικασίας και την υλοποίηση της λύσης των δύο κρατών στη Μέση Ανατολή», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, την Τρίτη από το Λουξεμβούργο.

ΥΠΕΞ για έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αγνοεί παρεμβάσεις και εθνικές στρατηγικές

Το ελληνικό ΥΠΕΞ EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που μεταξύ άλλων αναφέρεται και στην χώρα μας απαντά το υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας πως τα στοιχεία που επικαλείται η έκθεση αυτή προκύπτουν «χωρίς περαιτέρω διερεύνηση, καταγγελίες μη κυβερνητικών οργανώσεων για τις οποίες δεν πραγματοποιείται ανεξάρτητος έλεγχος».

Βρετανία: Εγκρίθηκε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την αποστολή αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα


Βρετανία: Το βρετανικό κοινοβούλιο ενέκρινε ένα επίμαχο νομοσχέδιο που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να στείλει αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα για να ληφθούν υπόψη οι αξιώσεις τους από το έθνος της Ανατολικής Αφρικής.

Γιατί υποδέχθηκε τον Σταϊνμάγερ στην Τουρκία ο Ιμάμογλου και όχι ο Ερντογάν - Πότε θα δει τον Τούρκο πρόεδρο


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν ήταν στην Κωνσταντινούπολη για να ανοίξει την πόρτα στον Γερμανό πρόεδρο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επισκέφθηκε την Κουρδική Περιφέρεια του Ιράκ


Απρίλιος 22, 2024. Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε δεκτός με τελετή στο Ερμπίλ, όπου ήρθε μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων του στη Βαγδάτη στο πλαίσιο των επαφών του στο Ιράκ.

Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ: «Ή διαψεύστε το ή επιβεβαιώστε το»


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Να λύσει το μυστήριο που περιβάλλει την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ στις 9 Μαΐου εγκαλεί την κυβέρνηση ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής

Ενεργοποιούν τους ρωσικούς S-400 οι Τούρκοι και κάνουν έξαλλους τους Αμερικανούς

Η Ουάσιγκτον απέβαλε την Τουρκία από το πρόγραμμα αγοράς και κατασκευής 100 F-35 λόγω της αγοράς από την Άγκυρα των ρωσικών S-400.

Διονύσης Αντωνέλλος

Συνάντηση αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών ΗΠΑ- Τουρκίας στην Άγκυρα


Απρίλιος 22, 2024. Ελλάδα.

Πληροφορίες που ελήφθησαν από διπλωματικές πηγές, αναφέρουν ότι επιτεύχθηκε συμφωνία στον Στρατηγικό Μηχανισμό Τουρκίας-ΗΠΑ για την τρομοκρατία, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πρώτα στην Ουάσιγκτον τον Μάρτιο, καθώς  και σήμερα, 22 Απριλίου, στην Άγκυρα, αναφέρουν τουρκικά δημοσιεύματα.

Ισραήλ: Drones της Χεζμπολάχ στόχευσαν στρατιωτική βάση – Η στιγμή της κατάρριψης από τις IDF [vids]


Η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε επίθεση σήμερα με πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στο βόρειο Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι στόχευσε τη στρατιωτική βάση Σράγκα, βόρεια της περιοχής Άκρα.

Ο ισραηλινός στρατός απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί ομαδικών τάφων σε μεγάλα νοσοκομεία της Γάζας


Ο ισραηλινός στρατός διευκρινίζει ότι σοροί που είχαν ταφεί εκεί εξετάσθηκαν στο πλαίσιο της αναζήτησης ομήρων

Στο «φως» τα ισραηλινά σχέδια για τη χερσαία επέμβαση στη Ράφα


Τουλάχιστον έξι εβδομάδες αναμένεται να διαρκέσουν οι μάχες στην περιοχή, αν και το χρονοδιάγραμμα της επιχείρησης παραμένει αβέβαιο, υπογραμμίζει δημοσίευμα της Wall Street Journal. Πώς θα πραγματοποιηθεί η εκκένωση των αμάχων.

Κατάρ: Η πολιτκή ηγεσία της Χαμάς θα παραμείνει στη Ντόχα όσο είναι «χρήσιμη και θετική» στις μεσολαβητικές προσπάθειες


Το Κατάρ έχει δηλώσει ότι θα επαναξιολογήσει τον ρόλο του στις διαπραγματεύσεις μετά τις πιέσεις που δέχεται

Οι επιθέσεις μεταξύ Ιράν - Ισραήλ μπορεί να τελείωσαν αλλά η απειλή παραμένει


Του Marc Champion

Τώρα που το Ισραήλ αντεπιτέθηκε στο Ιράν, αυτό το επεισόδιο μπορεί να τελείωσε, αν κρίνουμε από την απάντηση της Τεχεράνης ότι "δεν υπάρχει τίποτα να δούμε εδώ". Αν ναι, και αυτό είναι ένα σημαντικό "αν", τα κρίσιμα ερωτήματα που πρέπει να θέσουμε είναι τι έχει αλλάξει και, εξίσου, τι δεν έχει αλλάξει.

Πρόεδρος Ιράν: Μια ισραηλινή επίθεση σε ιρανικό έδαφος θα αλλάξει τις "συνθήκες"


Μια ισραηλινή επίθεση σε ιρανικό έδαφος θα επέφερε μια πλήρη αλλαγή των "συνθηκών", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ θα φιλοξενεί η Πολωνία


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Η Πολωνία είναι πανέτοιμη να φιλοξενήσει τακτικά πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ στο έδαφός της, αν το ΝΑΤΟ αποφασίσει να αναπτύξει τέτοιας κατηγορίας όπλα απέναντι στη Ρωσία, η οποία έχει ήδη εγκαταστήσει εδώ και μήνες πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία του Λουκασένκο ως και στο ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της χώρας, Αντρέι Ντούντα.

Μικρή αχτίδα ελπίδας για την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή


ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΜΥΤΗΣ

Η εξαιρετικά προσεκτική απάντηση του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση του Ιράν και η υπερψήφιση από το αμερικανικό Κογκρέσο του πακέτου βοήθειας 60,8 δις δολαρίων για την Ουκρανία άλλαξαν μέσα σε 36 ώρες το ζοφερό σκηνικό στα δύο μεγάλα μέτωπα της γεωπολιτικής.

Σοϊγκού: «Θα εντείνουμε τα στοχευμένα πλήγματα κατά δυτικών οπλικών συστημάτων – Διαλύσαμε τον μύθο της ανωτερότητάς τους»


Η Ρωσία θα εντείνει τα πλήγματα κατά ουκρανικών βάσεων όπου αποθηκεύονται όπλα που παρέχει η Δύση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού. Σε σχόλιά του σε αξιωματούχους του τομέα της άμυνας, ο Σοϊγκού δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία «διέλυσε τον μύθο της ανωτερότητας των δυτικών όπλων» και οι δυνάμεις της έχουν εξασφαλίσει το προβάδισμα κατά μήκος του μετώπου που εκτείνεται σε 1.000 χιλιόμετρα.

Κίνα: Απορρίπτει αμερικανικές κατηγορίες ότι βοηθά τη Ρωσία στην Ουκρανία - Στο Πεκίνο ο Μπλίνκεν

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν AP Photo/Susan Walsh

Αβάσιμες χαρακτηρίζει η Κίνα τις κατηγορίες των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τις οποίες το Πεκίνο υποστηρίζει το ρωσικό στρατό στην Ουκρανία  παραμονή μιας επίσκεψης του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.