Μετά τη διεξαγωγή της μεγαλύτερης άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ όλων των εποχών η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας δίνει όλο το βάρος για την επικείμενη άσκηση του ΝΑΤΟ, RAMSTEIN, που είναι η μεγαλύτερη άσκηση της Συμμαχίας με μαχητικά F-35, VIPER και RAFALE.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Την περασμένη Πέμπτη ολοκληρώθηκε η άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ, που ήταν και η μεγαλύτερη σε συμμετοχή ξένων αεροσκαφών όλων των εποχών. Τώρα, όλο το βάρος πέφτει στη διοργάνωση της άσκησης RAMSTEIN. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση της Συμμαχίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά και η Ελλάδα είναι αυτή που θα την φιλοξενήσει. Το γεγονός ότι δεν επελέγη ούτε η Ιταλία, ούτε η Γαλλία ή η Μ. Βρετάνια, ούτε κάποια άλλη χώρα δείχνει τον βαθμό εμπιστοσύνης του ΝΑΤΟ στις ικανότητες της Ελλάδας, που πρόσφατα ολοκλήρωσε την άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ, που ήταν η μεγαλύτερη όλων των εποχών.
Η άσκηση θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο, με την 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Ανδραβίδα αλλά και την 116 Πτέρυγα Μάχης, στον Άραξο, να είναι οι δύο βάσεις που θα φιλοξενήσουν τα μαχητικά των χωρών που θα συμμετάσχουν.
Ήδη ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης έχει συγκεντρώσει αρκετές σημειώσεις, ως απόρροια της άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ, ώστε στην RAMSTEIN η Ελλάδα να θέσει με το «καλημέρα» πολύ ψηλά τον πήχη.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται τόσο από την ΠΑ όσο και από το ΝΑΤΟ στη συμμετοχή, συνεργασία και επιχειρησιακή δράση μαχητικών 4,5 και 5ης γενιάς. Έτσι, τη μερίδα του λέοντος θα έχουν τα σενάρια με τη συμμετοχή των F-16 Viper και RAFALE από 4,5 γενιάς αεροσκάφη και F-35 από 5ης γενιάς.
Ήδη, η Ελλάδα διαθέτει «οχιές» και «ριπές» και πρόκειται να αποκτήσει τα «φαντάσματα» 5ης γενιάς και αυτή η άσκηση θα αποτελέσει το «βάπτισμα του πυρός» για τους Έλληνες πιλότους.
Όπως πληροφορείται το enikos.gr, σε ότι αφορά τα F-35 φαίνεται ότι δύο χώρες έχουν «κλειδώσει» με τη συμμετοχή τους. Είναι η Ιταλία και οι ΗΠΑ. Τα ιταλικά F-35 δεν είναι η πρώτη φορά που θα προσγειωθούν στην Ελλάδα, κάτι που είχε ξαναγίνει το 2019 στην άσκηση HNIOXOΣ. Είναι η πρώτη φορά όμως που θα συνεργαστούν με τα ελληνικά Viper και Rafale.
Ένας από τους κύριους λόγους που προτιμήθηκε η Ελλάδα για την παρθενική διοργάνωση της RAMSTEIN είναι η δυνατότητα δέσμευσης πολύ μεγάλων περιοχών τόσο πάνω από την ηπειρωτική χώρα όσο και πάνω από τη θάλασσα, για να γίνουν σύνθετα σενάρια που προβλέπουν μεγάλα Comao, πολυάριθμων δηλαδή σχηματισμών σύμφωνα με το δόγμα του ΝΑΤΟ για τις αεροπορικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, ο Ελλαδικός χώρος προσφέρει πολλά και διαφορετικά τερέν, όπως το ανάγλυφο της ηπειρωτικής χώρας, αλλά και το νησιωτικό σύμπλεγμα, με πολύπλευρες προκλήσεις.
Μεταξύ άλλων τα υπό σχεδιασμό σενάρια θα δοκιμάσουν την ικανότητα των μελών του ΝΑΤΟ στην αεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα και την αντιμετώπιση των ηλεκτρονικών παρεμβολών καθώς και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Ενδιαφέρον, όμως, έχει και το θέμα συμμετοχής της Τουρκίας, η οποία ήταν η πρώτη χώρα που εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για συμμετοχή. Θεωρείται ως «οριστική» η συμμετοχή και των τουρκικών F-16, που θα προσγειωθούν μάλιστα σε ελληνική βάση – με πιο πιθανή την Ανδραβίδα. Θα είναι η πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια, που τουρκικά μαχητικά θα προσγειωθούν σε ελληνική βάση για τη συμμετοχή σε συμμαχική άσκηση, αφού η τελευταία προγραμματισμένη συμμετοχή της ήταν στην TIGER MEET ’22, που όμως ακυρώθηκε λόγω των συνεχών προκλήσεων εκείνη την περίοδο στο Αιγαίο.
Η λίστα με τις συμμετέχουσες χώρες έχει κλείσει και τέλη Μαΐου είναι προγραμματισμένη η διεξαγωγή της τελικής σύσκεψης.
Οδηγός ο ΗΝΙΟΧΟΣ
Η άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ, που ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη 18 Απριλίου, θα αποτελέσει τον οδηγό για την διοργάνωση και της RAMSTEIN.
Ήδη, ο φετινός ΗΝΙΟΧΟΣ ανέβασε πολύ υψηλά τον πήχη αφού πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 36 μαχητικών – την μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν αεροπορικές πηγές στο enikos.gr, η συμμετοχή θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη εάν δεν υπήρχε η κρίση στην Μέση Ανατολή, οπότε θα ήταν βέβαιη η συμμετοχή και του Ισραήλ, με το οποίο η Ελλάδα έχει αναπτύξει στρατηγική σχέση.
Ο φετινός ΗΝΙΟΧΟΣ ξεκίνησε στις 8 Απριλίου και η κύρια Μονάδα φιλοξενίας της Άσκησης ήταν η Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, από όπου επιχειρούσαν σχεδόν το σύνολο των μαχητικών αεροσκαφών των ξένων αποστολών καθώς και η πλειοψηφία των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας .
Συγκεκριμένα, συμμετείχαν η Γαλλία με αεροσκάφη RAFALE και αεροσκάφος AEW Ε-3F, το Ηνωμένο Βασίλειο με αεροσκάφη TYPHOON, οι ΗΠΑ με αεροσκάφη F-16 και Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη MQ-9, η Ισπανία με αεροσκάφη F-18, το Κατάρ με αεροσκάφη RAFALE, η Κυπριακή Δημοκρατία με ελικόπτερο AW-139, το Μαυροβούνιο με ελικόπτερο B-414, η Ρουμανία με αεροσκάφη F-16 και η Σαουδική Αραβία με αεροσκάφη TYPHOON συμπληρώνοντας 1027 εξόδους σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών.
Επίσης στην άσκηση συμμετείχαν δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, καθώς και η Αυστρία και η Πορτογαλία με προσωπικό Πληροφοριών και Ειδικών Δυνάμεων, οι οποίες συνέδραμαν καθοριστικά στη δημιουργία πολύπλοκων και ρεαλιστικών σεναρίων, ενώ η Γερμανία συμμετείχε με ομάδα παρατηρητών.
Κατά τη διάρκεια της άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 2024» εκτελέστηκαν όλα τα είδη των αεροπορικών αποστολών, υπό ένα έντονο ρυθμό μάχης, ημέρα και νύχτα, καλύπτοντας το σύνολο των σύγχρονων αεροπορικών επιχειρήσεων σε σειρά πολύπλοκων σεναρίων υψηλού ρεαλισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου