Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Ενεργοποιούν τους ρωσικούς S-400 οι Τούρκοι και κάνουν έξαλλους τους Αμερικανούς

Η Ουάσιγκτον απέβαλε την Τουρκία από το πρόγραμμα αγοράς και κατασκευής 100 F-35 λόγω της αγοράς από την Άγκυρα των ρωσικών S-400.

Διονύσης Αντωνέλλος

Ενεργοποιούν τους ρωσικούς S-400 οι Τούρκοι και φαίνεται πως κάνουν έξαλλους τους Αμερικανούς με αυτή τους την ενέργεια.

Η Τουρκία είναι πιθανό να ενεργοποιήσει τους ρωσικούς S-400 στα συνορά της με το Ιράκ, εναντίον των Κούρδων στο ιρακινό Κουρδιστάν, σημειώνει το έγκυρο αμερικανικό businessinsider.gr.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκικό τύπο, οι ρωσικοί S-400 θα ενεργοποιηθούν για να αντιμετωπίσουν drone πριν αυτά εισέλθουν στο έδαφος της Τουρκίας όμως το ρωσικό σύστημα είναι σχεδιασμένο για να αντιμετωπίζει πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους.

Η Ουάσιγκτον απέβαλε την Τουρκία από το πρόγραμμα αγοράς και κατασκευής 100 F-35 λόγω της αγοράς από την Άγκυρα των ρωσικών S-400, τους οποίους η Τουρκία ποτέ στο παρελθόν δεν είχε ενεργοποιήσει.

Στο αμερικανικό δημοσίευμα τονίζεται ότι η Τουρκία έβαλε σε λειτουργία μόνο μία φορά στο παρελθόν του S-400, το 2019, για να τεστάρει τα τουρκικά F-16 και F-4 απέναντι στο ρωσικό σύστημα.

Ενεργοποιούν τους ρωσικούς S-400 οι Τούρκοι και κάνουν έξαλλους τους Αμερικανούς

Σύμφωνα με τον Αλί Μπακίρ, Τούρκο καθηγητή και αναλυτή στο Ibn Khaldon Center του Κατάρ, η πιθανή ενεργοποίηση των S-400 είναι ίσως στρέφεται ενάντια στους ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Την ίδια ώρα πάντως, ο Σουλεϊμάν Οζερέν, λέκτορας στο American University τονίζει πως μία πιθανή ενεργοποίηση των S-400 γίνεται για εσωτερική κατανάλωση από τον Ρετζέπ Ταγιπ Ερνογάν, το κόμμα του οποίου ήταν αυτό που αγόρασε τους S-400.

Μία τέτοια εξέλιξη θα βαθύνει περισσότερο το χάσμα μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον, ενώ θα θεωρηθεί και μήνυμα προς την Ρωσία, ότι η συμμαχία με τη Μόσχα είναι πλήρως εδραιωμένη.

ΠΗΓΗ https://www.geostratigika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου