Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ - Μ. Αλέξανδρος, κάθε φορά μπορεί να ήταν και η τελευταία.

Πορτραίτο του Αλέξανδρου από ανάγλυφο που βρέθηκε στην περιοχή της Τυρρηνίας είναι 300-250 π.Χ. -Αρχ. Μουσείο Μονάχου

Ο Αλέξανδρος πολεμούσε πάντα στην πρώτη γραμμή, κατά το Ομηρικό πολεμικό πρότυπο, ασκώντας την διοίκηση δια του παραδείγματος, παροτρύνοντας έτσι τους πάντες να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους.

Το θρυλικό σοβιετικό «Σύνταγμα Νυχτερινών Βομβαρδισμών 588» με πιλότους μόνο γυναίκες (Φωτό)

Το σοβιετικό Σύνταγμα Νυχτερινών Βομβαρδισμών 588 έχει μείνει στην ιστορία για την ηρωική δράση του και τις επιτυχίες του. Και όλα αυτά με πιλότους μόνο γυναίκες σε μια εποχή που κάτι τέτοιο ήταν αδιανόητο. Η σοβιετική πολεμική μηχανή ήταν καλορυθμισμένη και αξιοποιούσε στο έπακρο το γυναικείο στοιχείο.

Η Λαρίσα Γερεμένκοβα σηκώθηκε από την τραπεζαρία, μπήκε στον άδειο κοιτώνα της, έβγαλε το παλτό της και ξεκούμπωσε το χακί φόρεμα που φορούσαν οι γυναίκες του Κόκκινου Στρατού. Έτος 1943.

Η συμβολή της Εγκυκλοπαίδειας στον αγώνα του Ρήγα

Του Ν. Λυγερού

Αν εξετάσουμε την ιστορική εποχή του, είναι δύσκολο να δούμε με σαφήνεια τους στόχους του Ρήγα. Το πρώτο πρόβλημα προέρχεται από την ίδια την Ελλάδα εφόσον δεν υπάρχει ουσιαστικά. Το δεύτερο πρόβλημα είναι η ίδια η νοοτροπία του Ρήγα σε σχέση με τα ελληνικά δεδομένα. Και ο συνδυασμός των δύο δημιουργεί μια ερμηνευτική αβεβαιότητα. Ο Ρήγας διδάχθηκε από ιερέα του Βελεστίνου και μετά στη Ζαγορά. Έγινε δάσκαλος στο Πήλιο. Όμως αυτά τα στοιχεία δεν τον χαρακτηρίζουν. Πρέπει να εντάξουμε στο πλαίσιο της έρευνάς μας το ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη και ύστερα στη Μολδαβία για να κατανοήσουμε πώς έμαθε γαλλικά και γερμανικά. Πρέπει να αναλύσουμε τις σχέσεις του στη Βιέννη και στην Τεργέστη για να καταλάβουμε το πεδίο σκέψης του. Όμως, το γαλλικό πνεύμα παίζει έναν ακόμα πιο σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής του συνείδησης. Όταν στον Θούριο γράφει: « Βούλγαροι κι Αρβανίτες, Αρμένιοι και Ρωμιοί, Αράπηδες και Άσπροι», κάνει νοητική χρήση της Χάρτας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Βρετανική «βόμβα» για στήριξη του Ερντογάν κόντρα στην ΕΕ - Ναι σε συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ακόμη και με επαναφορά της θανατικής ποινής

Βρυξέλλες: Η Βρετανία σπάζει κάθε κανόνα πολιτικής ηθικής, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ενωση να τηρήσει θετική στάση έναντι της Άγκυρας, ακόμη και εάν ο Ταγίπ Ερντογάν επαναφέρει τη θανατική ποινή (!), επιχειρώντας, όπως πληροφορείται ο «Φ», να αδειάσει την κοινή γραμμή πλεύσης που διαμορφώθηκε μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων για πάγωμα των τουρκικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εάν ο Τούρκος Πρόεδρος υλοποιήσει τις εξαγγελίες του για επαναφορά της «ύψιστης ποινής».

Γράφει: Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες
Από το philenews

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον «παρότρυνε» τους 27 εταίρους του, την περασμένη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, να μη σπρώχνουν την Τουρκία στη γωνιά (into a corner) σε σχέση με τη διαφαινόμενη πρόθεση Ερντογάν για επαναφορά της θανατικής ποινής, κάτι που επιβεβαίωσε και με δημόσιες δηλώσεις.

Οι μειώσεις που ζητά το ΔΝΤ στις κύριες συντάξεις - ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Μειώσεις από 1,8% έως 42,2% στις κύριες συντάξεις ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, απαιτώντας να εξισωθούν στα επίπεδα των νέων και μικρότερων συντάξεων που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, με κατάργηση της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό τους με τα ποσοστά αναπλήρωσης του ασφαλιστικού νόμου 4387/2016.

Στάσεις εργασίας σε Ηλεκτρικό, Μετρό και Τραμ από Δευτέρα - ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ (Λίστα)

Σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν  οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς, από την επόμενη εβδομάδα.

Οι στάσεις εργασίας σε μετρό, τραμ και ηλεκτρικό έχουν ως εξής:
  • Δευτέρα 21 Νοεμβρίου: Ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, στάση εργασίας από την έναρξη έως τις 10:00.

Ο Σόιμπλε μας πετάει εκτός ευρώ και δείχνει εκλογές!

Στην κυβέρνηση αρνούνται να δουν την πραγματικότητα και σέρνουν τον τόπο σε επικίνδυνες ατραπούς - Χωρίς σχέδιο ο κ. Τσίπρας παραμένει στην εξουσία μέχρι να τον καθαιρέσουν οι δανειστές
Το μέλλον της Ελλάδας είναι ακόμα χειρότερο από όσο ενδεχομένως πιστεύουμε. Η τελευταία δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σηματοδοτεί ραγδαίες εξελίξεις, τις οποίες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αρνείται να αναγνώσει.
Μετά από τόσες θυσίες και οικονομικά βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκε ο ελληνικός λαός, ο «αρχιτέκτονας» του χάους, ο δόκτωρ Σόιμπλε δήλωσε επί λέξει: «Ο Ελληνικός λαός εξακολουθεί και ζει πάνω από τα όριά του»!

Επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας του Κωστή Στεφανόπουλου - Τι αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν

Δεν ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή και παρουσιάζει ανεπάρκεια πολλαπλών οργανικών συστημάτων - Πάσχει από αμφοτερόπλευρη πνευμονία
Επιδεινούμενη βαίνει η κατάσταση της υγείας του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν».

Ο κ. Στεφανόπουλος ο οποίος νοσηλεύεται από το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου είναι σε κρίσιμη κατάσταση και πλέον πολλές λειτουργίες του εμφανίζουν ανεπάρκεια.