Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Ιστορικό Αφιέρωμα για την Απελευθέρωση Ιωαννίνων


Πηγή: Επίτομη Ιστορία των Βαλκανικών Πολέμων 1912 - 1913
Τόμος Β΄
Γενικό Επιτελείο Στρατού/Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού
Από το ΓΕΕΘΑ


Ο Ελληνικός Στρατός του 1912, διαθέτοντας σχετικά περιορισμένες δυνάμεις και όντας υποχρεωμένος να διεξάγει επιχειρήσεις σε δύο μέτωπα, της Μακεδονίας και της Ηπείρου, δεν ήταν δυνατό να αναλάβει επιθετικές ενέργειες ταυτόχρονα και προς τις δύο αυτές κατευθύνσεις. Έτσι αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα στην απελευθέρωση της Μακεδονίας, αφού το επέβαλλαν σοβαροί εθνικοί λόγοι.

Για πρώτη φορά η Μόσχα προειδοποιεί πολεμικά την Άγκυρα: Ρωσικά μαχητικά πετούν πάνω από τα κεφάλια Τούρκων - (Βίντεο)

Πριν λίγο το Κρεμλίνο έστειλε τελεσίγραφο στην Άγκυρα, καθώς σε ανακοίνωση αναφέρεται πως το σενάριο του να δούμε μία σύγκρουση ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία στην Ιντλίμπ είναι εφιαλτικό.
Πίσω όμως από αυτή την διπλωματική απάντηση, υπάρχει σαφέστατη προειδοποίηση προς την Άγκυρα και προσωπικά του Β. Πούτιν προς τον Ρ. Τ. Ερντογάν.

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια
Από το  pentapostagma

Η Ρωσία για πρώτη φορά απειλεί με πόλεμο στην ουσία. Τα χθεσινά πλήγματα και οι δύο Τούρκοι νεκροί ήταν μόνο η αρχή. Η Τουρκία όμως δεν βάζει μυαλό όπως φαίνεται και ίσως γι'αυτό τον λόγο ζήτησε και Πάτριοτ και μαχητικά των ΗΠΑ στην Ιντλίμπ!

Εντυπωσιακό φωτορεπορτάζ από το «Charles De Gaulle»

Στο λιμάνι Λεμεσού αγκυροβόλησε το πρωί της Παρασκευής το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο της Ευρώπης, το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles De Gaulle».
 
Το «Charles De Gaulle» συμμετείχε σε κοινές ασκήσεις με την Εθνική Φρουρά και σήμερα κατέπλευσε εντυπωσιακά στο λιμάνι της Λεμεσού.
 
Το πλήρωμά του πλησιάζει τα 2.000 άτομα και στην παρούσα φάση μεταφέρει 20 πολεμικά αεροσκάφη Rafale Marine, δυο αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου E-2C Hawkeye, ένα ελικόπτερο Caïman και δυο ελικόπτερα Dauphin Pedro.

Σύνοδος Κορυφής: Ξενύχτησαν και τσακώθηκαν για τη μοιρασιά του 1,1 τρισ. ευρώ - ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Σύνοδος Κορυφής -Φωτογραφία: ASSOCIATED PRESS
Με διμερείς διαβουλεύσεις υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πέρασε η νύχτα της έκτακτης ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής με στόχο να επιτραπεί στον Σαρλ Μισέλ να παρουσιάσει σήμερα στους Ευρωπαίους ηγέτες μία νέα συμβιβαστική πρόταση για τον 7ετή προϋπολογισμό της ΕΕ.

Λευκός καπνός δεν έχει βγει ακόμη, κι όπως σχολιάζει το Bloomberg «είναι μέρος του σόου -για να καθησυχάσουν [οι ηγέτες] τους ψηφοφόρους στις πατρίδες τους ότι έδωσαν τιτάνιο αγώνα πριν τις αναπόφευκτες παραχωρήσεις… Σήμερα συνεχίζεται η ένδοξη μάχη για μικρές αλλαγές σε οικονομικούς όρους κι ως εκ τούτου δεν είναι ορατή μια συμφωνία».

ΑΟΖ-Θαλάσσιες Ζώνες: Οι χάρτες που αποδεικνύουν ότι ο Ερντογάν λέει ανοησίες

Γράφει ο Σγος ε.α. Κων/νος Λιούτας
πρόεδρος  Σ.Α/ΣΤΥΑ-Παράρτημα Λάρισας 

Η Marine Regions είναι μια παγκόσμια βάση γεωγραφικών δεδομένων και διευθύνεται από το Φλαμανδικό Θαλάσσιο Ινστιτούτο που εδρεύει στο Βέλγιο. Στις 18-11-2019 εκδόθηκε η 11η αναθεωρημένη έκδοση με τους χάρτες οι οποίοι περιλαμβάνουν τα Χωρικά Ύδατα, τη Συνορεύουσα Ζώνη, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, τα Εσωτερικά και Αρχιπελαγικά Ύδατα όλων των κρατών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για την εκπόνηση των χαρτών έχουν ληφθεί υπόψη όλα τα δεδομένα, όπως το διεθνές δίκαιο,