Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Αρχίζουν οι εργασίες στον Τύμβο Καστά - Διακόπτονται οι επισκέψεις


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών γνωστοποίησε ότι το μνημείο Καστά στην Αμφίπολη θα είναι ανοιχτό στις ειδικές ομάδες κοινού κατόπιν ραντεβού μόνον μέχρι και την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023.

Από την Δευτέρα 25 του μηνός οι επισκέψεις θα διακοπούν, καθώς θα αρχίσουν οι εργασίες για την αναδιάταξη των εσωτερικών υποστηλωμάτων και για την κατασκευή του μόνιμου στεγάστρου προστασίας του ταφικού μνημείου.

Καρυές Λακωνίας: Οι σφαγές και οι λεηλασίες από τους Γερμανούς – σαν σήμερα το 1943


Σαν σήμερα, στις 19 Σεπτεμβρίου 1943, Οι Γερμανοί προβαίνουν σε σφαγές και λεηλασίες στις Καρυές Λακωνίας.

Κατά τη διάρκεια του B’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Καρυές Λακωνίας συμμετείχε με τους κατοίκους του στον αγώνα κατά των κατακτητών Γερμανών, χωρίς όμως να αποφύγει τις βαρύτατες συνέπειες, τόσο σε απώλειες ζωής όσο και σε καταστροφές.

Το χωριό για την ασφάλειά του οργανώθηκε με σκοπιές στις εισόδους του οικισμού και κατασκευή καλυβιών και αμπριών στο βουνό, όπου κατέφευγαν συχνά οι κάτοικοι για να γλυτώσουν τα δεινά.

Η Λευκάδα δεν ξέχασε τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας


Ο δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός μετά την κατάθεση στεφάνου (φωτ.: Facebook / Δήμος Λευκάδας)

Αναγνωρισμένη από το 1998 ημέρα μνήμης από την ελληνική Βουλή είναι η 14η Σεπτεμβρίου, η οποία είναι αφιερωμένη στα θύματα και τους ξεριζωμένους της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Έτσι, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, την Κυριακή δήμοι και περιφέρειες κλήθηκαν να οργανώσουν εκδηλώσεις.

H «woke» μόδα των «τρανς εφήβων»


Όταν το «κίνημα των αφυπνισμένων» (Woke) θέτει στο στόχαστρό του τα νέα παιδιά που νιώθουν άβολα με το σώμα, το φύλο και τη σεξουαλικότητά τους.

Του Νικόλα Δημητριάδη

Καθώς η «θεωρία του φύλου» εισβάλλει όλο και περισσότερο στο προσκήνιο, αποκτούν δημοσιότητα και κάποιες πιο «σκοτεινές» πτυχές του. Μία από αυτές είναι και η επιδημία των νέων εφήβων που αποφασίζουν να υποβληθούν σε αλλαγή φύλου, ήδη από το Γυμνάσιο. Το φαινόμενο αυτό εξετάζουμε σε ένα εκτενές άρθρο στο τεύχος 126 του άρδην που κυκλοφορεί. Εδώ θα δώσουμε ένα γενικό περίγραμμα του φαινομένου.

Tριντό, το τέλος του ειδυλλίου


Γιάννης Παπαδάτος

Την ώρα που η μισή Ελλάδα ετοιμάζεται να πέσει λιγωμένη στην αγκαλιά του Στέφανου Κασσελάκη, μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα δυτικότερα το άστρο ενός άλλου αστραφτερού ζεν πρεμιέ της πολιτικής αρχίζει να ξεθωριάζει. Πιθανόν, μάλιστα, να δύσει στις εκλογές του 2025, καθώς οι Καναδοί Συντηρητικοί προηγούνται των Φιλελεύθερων με διαφορά κάπου 15 μονάδων και η τάση δεν ανακόπτεται.

Ελληνοτουρκικός διάλογος και Κυπριακό


Ο δημόσιος διάλογος έχει κατακλυστεί από κείμενα υπέρ ή εναντίον της εξελισσόμενης ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Παραδόξως υπάρχουν λίγες αναφορές στο Κυπριακό που απασχολεί, συνεχώς και αδιαλείπτως, την ελληνική εξωτερική πολιτική από τη δεκαετία του 1950.

του Μάνου Καραγιάννη από την Καθημερινή

Τα επεισόδια στην Πύλα στο βρετανικό κοινοβούλιο: Επαναδιατύπωση της καταδίκης στις επιθέσεις των κατοχικών δυνάμεων


FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από βίντεο της Daily Mail, στο οποίο ένας από τους Βρετανούς φαίνεται – όπως λέει η εφημερίδα – να σκύβει και να φτύνει αίμα μετά την επίθεση που δέχθηκε. Screenshot via DailyMail

Τη δήλωση καταδίκης των επιθέσεων κατά μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Πύλα, που είχαν εκδώσει οι πρεσβείες του Ην. Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Γαλλίας στη Λευκωσία υπενθύμισε ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών λόρδος Άχμαντ απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή των Λόρδων.

Τα είπε με Σαρλ Μισέλ ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης


Κατ’ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στο περιθώριο των εργασιών της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Επιτέλους: Θα δεσμεύονται τα περιουσιακά στοιχεία εμπρηστών «οικοπεδοφάγων» και καταπατητών


FILE PHOTO: Θα δεσμεύονται τα περιουσιακά στοιχεία των εμπρηστών «οικοπεδοφάγων» και καταπατητών EPA/Remko de Waal

Ο επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, ζητά από τους αρχηγούς της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος να ενημερώνουν την Αρχή άμεσα, ώστε να προβαίνει σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες όταν από την προανάκριση προκύπτουν στοιχεία ότι το έγκλημα του εμπρησμού από πρόθεση (άρθρο 264 παρ.1 και 265 παρ. 1 ΠΚ) συνδέεται με περιουσιακό όφελος.

Δένδιας: Συναντήθηκε με τον Αμερικανό Υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν – Ποια η στάση της Ελλάδας για τον πόλεμο στην Ουκρανία [pics]


Με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν, συναντήθηκε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, σήμερα, Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, στο Ραμστάιν της Γερμανίας, στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης της Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία. Σε ανάρτησή του στο Χ ο κ. Δένδιας αναφέρει μεταξύ άλλων: «Συζητήσαμε για την περαιτέρω εμβάθυνση της Στρατηγικής Αμυντικής Σχέσης Ελλάδος και ΗΠΑ».

Ελληνοτουρκικά: Η Ιντρακόμ τρελαίνει τους Τούρκους – Παραγγελία RAM σε ελληνική αμυντική εταιρεία και εμπάργκο στην Τουρκία

Το σύστημα κλειστής αεράμυνας RAM χρησιμοποιείται επίσης από το τουρκικό ναυτικό.

Διονύσης Αντωνέλλος

Ελληνοτουρκικά: Η Ιντρακόμ τρελαίνει τους Τούρκους καθώς ιδιαίτερη έκταση έχει πάρει σε τουρκικά δημοσιεύματα η παραγγελία της αμερικανικής εταιρείας Raytheon, αξίας 4,16 εκατομμυρίων δολαρίων, στην ελληνική αμυντική εταιρεία INTRACOM DEFENSE (IDE) για το Σύστημα Αεροπορικής και Πυραυλικής Άμυνας RAM.

Μαρινάκης: Δεν ισχύει ότι μετέβη κλιμάκιο της ΕΥΠ στη Λιβύη – Κανένα ζήτημα με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ


«Η είδηση του τραγικού δυστυχήματος στη Λιβύη που οδήγησε στο θάνατο πέντε συμπολίτες μας που είχαν μεταβεί εκεί για ανθρωπιστική βοήθεια μας γεμίζει οδύνη. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων αυτού του συγκλονιστικού αυτοκινητιστικού δυστυχήματος», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Λιβύη: Οι κομάντος του Ειδικού Πολέμου και οι μαρτυρίες από την τραγωδία – «Σπάσαμε τα τζάμια και βγήκαμε από το φλεγόμενο λεωφορείο»


Οι μαρτυρίες των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που βγήκαν τραυματισμένοι αλλά ζωντανοί από το φλεγόμενο λεωφορείο 85 χλμ από την πόλη Bayda σοκάρουν

Κώστας Σαρικάς

Νεώτερα στοιχεία για το δυστύχημα της ελληνικής αποστολής στην Λιβύη


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Νεότερες πληροφορίες από την Λιβύη, για το χθεσινό τραγικό δυστύχημα της ελληνικής αποστολής που είχε μεταβεί για παροχή ανθρωπιστικής βοηθείας, προσθέτουν νέα και ακριβέστερα στοιχεία.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ σχεδίαση “Π.Ε”! Τραγικές δηλώσεις από “στρατιωτικό του ΓΕΕΘΑ”…


Τα ρεπορτάζ του συνόλου των μέσων ενημέρωσης αναφέρονται στην τραγωδία με τις ελληνικές απώλειες στη Λιβύη. παρότι σε γενικές γραμμές όλα κινούνται στην ίδια κατεύθυνση της διατύπωσης ερωτημάτων, την προσοχή του DP τράβηξε το ρεπορτάζ του “Πρώτου Θέματος”, καθώς εκεί φιλοξενούνται δηλώσεις πηγής του ΓΕΕΘΑ. Εάν κάτι προκύπτει όμως από όσα ισχυρίζεται στον δημοσιογράφο, είναι ότι η τραγωδία δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιας ατυχούς συγκυρίας, αλλά, δυστυχώς, σχεδόν νομοτελειακή εξέλιξη…

Τραγικό τροχαίο στη Λιβύη: Ελλείμματα… στο σχεδιασμό της αποστολής

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Το τραγικό συμβάν στο δρόμο από το αεροδρόμιο της Βεγγάζης μέσω των ιστορικών παραλιακών πόλεων Αλ Μαρτζ και Μπέιντα προς Ντέρνα (Δάρνη) που προκάλεσε το θάνατο πέντε Ελλήνων θα πρέπει να εξεταστεί από διάφορες οπτικές γωνίες, και κυρίως την περιφερειακή, την τοπική, ως και την ίδια την αποστολή από επιχειρησιακή και ανθρωπιστική διάσταση.

Τραγωδία στη Λιβύη: Τα ερωτήματα που προκύπτουν από το δυστύχημα


Στις εν εξελίξει έρευνες των ελληνικών αρχών με τη συνδρομή της ΕΥΠ ανακύπτουν διάφορα ερωτήματα σχετικά με το τραγικό δυστύχημα στη Λιβύη, όπου έχασαν τη ζωή τους πέντε άτομα, που ζητούν απαντήσεις.

Αυτά είναι τα τρία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που σκοτώθηκαν στο τροχαίο στη Λιβύη - Η ανακοίνωση ΓΕΕΘΑ


Tα ονόματα των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που έχασαν τη ζωή τους στο τροχαίο στη Λιβύη ανακοίνωσε και επισήμως πλέον το ΓΕΕΘΑ.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ αναφέρεται:

Βουλή: κλειστή συνεδρίαση για τα Ελληνοτουρκικά


Στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής συνεδρίασε, με κλειστές τις πόρτες, η Διακομματική Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας.

ΥΠΕΞ: Συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στη Νέα Υόρκη λίγο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν


Ο υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) κ.Γιώργος Γεραπετρίτης είχε σήμερα συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο το Υπουργείο Εξωτερικών.

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Η Χάγη είναι μακριά, ο διάλογος είναι κοντά


Αλεξία Τασούλη

Ελληνοτουρκικά: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της αυριανής συνάντησης με τον Τούρκο πρόεδρο έδωσε το στίγμα των προθέσεών του με κυριότερο τη φράση «H Xάγη είναι μακριά»

Οι ερωτήσεις της Αμερικανίδας δημοσιογράφου εκνεύρισαν τον Τούρκο πρόεδρο στη Νέα Υόρκη


Σεπτέμβριος 19, 2023. Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος του AKP και Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απάντησε σε ερωτήσεις της Amna Navaz από το κανάλι PBS στο κτίριο Türkevi στη Νέα Υόρκη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), όπου ήταν παρών για την 78η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). 

Στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν η Τουρκία - "Τουρκικό σπίτι" το Ναγκόρνο-Καραμπάχ λέει ο Μπαχτσελί


Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας εξέφρασε την Τρίτη την υποστήριξη της χώρας του για τις "αντιτρομοκρατικές" επιχειρήσεις σε τμήματα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ υπό τον έλεγχο της Αρμενίας, ανέφερε η εφημερίδα Karar.

Πασινιάν: Ένοπλες Δυνάμεις της Αρμενίας στο Ναγκόρνο Καραμππάχ δεν υπάρχουν


Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε μια ένοπλη χερσαία επιχείρηση στον θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και θέλει να «σύρει την Αρμενία σε εχθροπραξίες», ωστόσο ο Αρμένιος πρωθυπουργός τόνισε ότι ο αρμενικός στρατός δεν συμμετέχει στις μάχες που ξεκίνησαν.

Το Αζερμπαϊτζάν άρχισε στρατιωτική επιχείρηση για να ανακαταλάβει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ


Το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση για να ανακαταλάβει το διαφιλονικούμενο θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ στο νότιο Καύκασο, ο οποίος κατοικείται κυρίως από Αρμένιους.

Η Ρωσία πουλάει όνειρα για να στείλει στρατιώτες στην Ουκρανία – «Μετά το τέλος του πολέμου θα αγοράσω σπίτι στο Κίεβο»


Οι ελλείψεις που μπορεί να προμηνύουν ένα νέο γύρο συγκρούσεων

Τα νέα από τον πόλεμο Ουκρανίας Ρωσίας με πέντε σημαντικές ειδήσεις.


Επί του παρόντος, στην κατεύθυνση του Artemovsk, τα ρωσικά στρατεύματα αντεπιτίθενται σε ουκρανικούς σχηματισμούς στις περιοχές Andreevka και Kleshcheevka. Αυτό αναφέρουν τόσο Ρώσοι στρατιωτικοί ανταποκριτές όσο και η διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Εφτασε στην Τεχεράνη ο Σεργκέι Σοϊγκού


Το ταξίδι του Ρώσου ΥΠΑΜ στο Ιράν θα συμβάλει στην ενίσχυση των στρατιωτικών δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες και θα σηματοδοτήσει ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη της συνεργασίας, υποστηρίζει το ρωσικό υπ. Άμυνας.

Η Ρωσία αποχωρεί από το Ευρωαρκτικό Συμβούλιο της Θάλασσας του Μπάρεντς


Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες Δευτέρα την απόφαση της Μόσχας να αποχωρήσει από το Ευρωαρκτικό Συμβούλιο της Θάλασσας του Μπάρεντς (BEAC).