Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Εντυπωσιακή πτήση πάνω απ’τη Βεργίνα! Η γενέτειρα του Μ. Αλεξάνδρου και ο εντυπωσιακός τάφος του βασιλιά Φιλίππου (ΒΙΝΤΕΟ)

Βεργίνα. Η περιοχή βρίσκεται στη θέση των αρχαίων Αιγών, πρωτεύουσας της Μακεδονίας. Υπήρξε η πρώτη πόλη των Μακεδόνων, που το όνομά της σημαίνει “ο τόπος με τα πολλά κατσίκια”. Εκεί βρίσκεται το παλάτι και ο τύμβος του Βασιλιά Φιλίππου.Το ανάκτορο των Αιγών είναι κτισμένο στα χρόνια του Φιλίππου Β΄ (359-336 π.Χ.) και θεωρείται όχι μόνον το μεγαλύτερο, αλλά μαζί με τον Παρθενώνα και το σημαντικότερο κτήριο της κλασικής Ελλάδας.
Το καλοκαίρι του 336 π.Χ. ο Φίλιππος Β΄, εκλεγμένος ηγεμόνας και αρχιστράτηγος όλων των Ελλήνων, αποφάσισε να γιορτάσει στις Αιγές την παντοδυναμία του με μια πρωτοφανή σε λαμπρότητα γιορτή. Καθώς, ακολουθώντας την ιερή πομπή, έμπαινε στο θέατρο, συνάντησε το μαχαίρι του δολοφόνου και έπεσε νεκρός μπροστά στα μάτια των συγκεντρωμένων. Ο Αλέξανδρος ανακηρύχθηκε βασιλιάς και φρόντισε να θάψει τον πατέρα του στην βασιλική νεκρόπολη των Αιγών με τιμές που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.

Η Μάχη των Γαυγαμήλων

Φλαμανδική ταπισερί, πρώτο μισό του 18ου αιώνα
Η πλέον αποφασιστική μάχη που έδωσε ο Μέγας Αλέξανδρος εναντίον των Περσών. Συνήφθη την 1η Οκτωβρίου 331 π.Χ. στα Γαυγάμηλα, μία πεδινή περιοχή, την οποία μπορούμε να την προσδιορίσουμε σήμερα μεταξύ Μοσούλης και Αρμπίλ στο Ιράκ.
Μετά τη νίκη του επί του Δαρείου στην Ισσό (333 μ.Χ.), ο Αλέξανδρος δεν επεδίωξε να καταδιώξει τον πέρση βασιλιά. Αντ' αυτού, πορεύθηκε προς το Νότο, κατά μήκος των παραλίων της Μεσογείου, και στη συνέχεια προς τη Συρία. Τότε έστειλε τον Παρμενίωνα να καταλάβει τη Δαμασκό, όπου εφυλάσσοντο οι θησαυροί της Αυτοκρατορίας. Οι θησαυροί αυτοί ήταν απολύτως αναγκαίοι στους Μακεδόνες, καθώς θα έλυναν τα οικονομικά προβλήματα της εκστρατείας.

Προκαλεί ξανά ο Ερντογάν: Καμία κίνηση στο Αιγαίο και την Κύπρο χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας

Ένα ακόμη ρεσιτάλ πολεμικής ρητορικής, άκρατου φανατισμού και χυδαίου εθνικισμού παρέδωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς κουνώντας το δάχτυλο, υποστήριξε πως οποιαδήποτε κίνηση τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Κύπρο, θα πρέπει να έχει τη συγκατάθεση της Τουρκίας.
«Όσοι οδηγούν το ζήτημα σε σύγκρουση ή σε κρίση θα λογοδοτήσουν πρώτα στο λαό τους», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στο τουρκικό Κοινοβούλιο.
«Πρέπει να επαναλάβω πως στην Κύπρο και στο Αιγαίο δεν μπορεί να γίνει κάποιο βήμα χωρίς την Τουρκία. Όπως σε κάθε ζήτημα, και στο Αιγαίο

Ιβανόφ: Το δημοψήφισμα απέτυχε - «Ο λαός απέρριψε τη Συμφωνία των Πρεσπών και εξέφρασε τη διαφωνία του»

Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, σε διάγγελμά του πριν από λίγο, χαιρέτισε την επιλογή, όπως είπε, της μεγάλης πλειοψηφίας των ψηφοφόρων της χώρας να απέχει από το χθεσινό δημοψήφισμα επί της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και εκτίμησε ότι αυτό απέτυχε.
«H πραγματικότητα είναι πως το χθεσινό δημοψήφισμα απέτυχε και αυτοί που ισχυρίζονται το αντίθετο ας μην προσπαθήσουν να παραποιήσουν την πραγματικότητα» πρόσθεσε.
«Στο χθεσινό δημοψήφισμα, ο λαός απέρριψε τη Συμφωνία των Πρεσπών και εξέφρασε τη διαφωνία

Το επικίνδυνο φιάσκο των Πρεσπών επιβάλλει άμεσα εκλογές


  • Το δημοψήφισμα στα Σκόπια την Κυριακή 30/9/2018 για την έγκριση ή απόρριψη της συμφωνίας των Πρεσπών (13/6/2018) που προσέφερε η ελλαδική κυβέρνηση Τσίπρα-Κοτζιά-Καμμένου, αγνοήθηκε από την μεγάλη πλειοψηφία των Σκοπιανών, οι οποίοι απείχαν συγκροτημένα και πολιτικά. Έτσι προέκυψε το δεδομένο, πλέον, πως η μεγάλη πλειοψηφία των Σκοπιανών δεν αποδέχονται την ελλαδική κυβερνητική πρόταση για την ονομασία του κρατιδίου τους. Παρότι ασκήθηκαν οι μέγιστες πιέσεις από παράγοντες της Δύσης ( Μέρκελ, ΝΑΤΟ, ΕΕ κ.ά.) για να γίνει αυτή αποδεκτή.
  • Η εκκωφαντική απόρριψη των Σκοπιανών ακολούθησε τις επανειλημμένες, πρωτοφανούς και ιστορικής μαζικότητος, παλλαϊκές διαδηλώσεις εκατομμυρίων Ελλήνων που απέρριπταν κάθε παραχώρηση του ονόματος και της ιστορίας της Μακεδονίας.

Τεράστια αποχή στο Δημοψήφισμα - Η δικαίωση του Μακεδονικού αγώνα - Η ανεξαρτησία της Κύπρου

Τεράστια αποχή στο Δημοψήφισμα
Του Ν. Λυγερού

Όσο κι αν προσπάθησε η προπαγάνδα τόσο της επίσημης Ελλάδας όσο και των επίσημων Σκοπίων να μας πείσει ότι υπήρχε μεγάλη αποδοχή στα Σκόπια, το Δημοψήφισμα με την τεράστια αποχή ήρθε να ρίξει μια σφαλιάρα στους Πρωθυπουργούς που εκτέθηκαν για ένα τόσο μίζερο αποτέλεσμα. Είχαμε πει ότι οι δηλώσεις του Προέδρου των Σκοπίων θα είχαν επιπτώσεις στους ψηφοφόρους και ειδικά στο θέμα της αποχής. Με αυτό το αποτέλεσμα ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων πρέπει ν’ αλλάξει πορεία για να κερδίσει τα 2/3 της Βουλής που είναι

Η αξία του Μυστικού Δείπνου - Δυϊκή σχέση ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης - Η έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα

Η αξία του Μυστικού Δείπνου
Του Ν. Λυγερού

Αν και ο Μυστικός Δείπνος ανήκει στην Καινή Διαθήκη και έχει μια αντικειμενική αξία για τους πιστούς, οι εικαστικές παρεμβάσεις του έδωσαν και μια άλλη αξία που αγγίζει τους ανθρώπους γενικότερα. Στην πραγματικότητα όμως είναι ότι o πυρήνας παραμένει θρησκευτικός και μάλιστα της πίστης. Δείχνει επί της ουσίας ότι και στον πιο στενό κύκλο, ακόμα κι αν υπάρχει μόνο προσφορά, η βαρβαρότητα μπορεί να εμφανιστεί και να δώσει ένα τραγικό χαρακτήρα σε αυτή την πράξη τη χριστιανική. Διότι η προδοσία είχε ως αποτέλεσμα να μετατρέψει την προσφορά σε θυσία. Αυτό που δείχνει ο Μυστικός Δείπνος είναι μια πανανθρώπινη αξία αφού ο Δίκαιος που προσφέρει το έργο του σε κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη, πέφτει ο ίδιος θύμα της βαρβαρότητας ενώ προστάτευε αθώους. Ο Μυστικός Δείπνος δείχνει την αχαριστία απέναντι στην αμισεία και παρόλο που ξέρει δεν αλλάζει τίποτα από την πορεία του. Υπάρχει βέβαια και η αντίσταση των μαθητών που φαίνεται από την έκφρασή τους

Η ενεργειακή αναβάθμιση της Πελοποννήσου - Η ενεργειακή Κρήτη - Από το Σκοπιανό στο νέο Μακεδονικό Αγώνα

Η ενεργειακή αναβάθμιση της Πελοποννήσου
Του Ν. Λυγερού

Με τις μονογραφές του Υπουργού Ενέργειας αναβαθμίζεται ενεργειακά, διότι ενεργοποιείται το θαλάσσιο οικόπεδο 10 που βρίσκεται στον Κυπαρισσιακό κόλπο αλλά και η θαλάσσια περιοχή που ονομάζεται Δυτικά Κρήτης αλλά βρίσκεται επί της ουσίας κάτω από την Πελοπόννησο. Το θετικό της υπόθεσης είναι πρώτον ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι ενημερωμένη για τα δικαιώματά της, δεύτερον ότι η Περιφέρεια θα πάρει το 5% των απολαβών του ελληνικού δημοσίου, τρίτον ότι η Περιφέρεια θα λειτουργήσει με το 20% αυτών των απολαβών για θέματα εκπαιδευτικά και περιβαλλοντικά. Αν συνδυάσουμε αυτά τα νέα δεδομένα με το γεγονός