Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021

Νικηφόρος B’ Φωκάς (912 – 969)

Νικηφόρος B’ ΦωκάςΑπό τους σημαντικότερους αυτοκράτορες του Βυζαντίου, που ανήκε στη Μακεδονική Δυναστεία. Διακρίθηκε, κυρίως, για τις στρατιωτικές και λιγότερο για τις πολιτικές του ικανότητες. Έγινε ο φόβος και ο τρόμος των Αράβων και είναι απορίας άξιον γιατί δεν ονομάσθηκε Αραβοκτόνος, κατά το Βουλγαροκτόνος. Δολοφονήθηκε από τον ανιψιό του Ιωάννη Κουρκούα (γνωστότερο με το παρανόμι Τσιμισκής), που συνωμότησε με τη θεία και ερωμένη του Θεοφανώ.
Γεννήθηκε περί το 912 στην Καππαδοκία και ήταν γόνος της οικογένειας των Φωκάδων, πολλά μέλη της οποίας κατέλαβαν υψηλά αξιώματα στην αυτοκρατορία. Εντάχθηκε από νεαρή ηλικία στο στρατό και το 945 ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Z' ο Πορφυρογέννητος του ανέθεσε τη διοίκηση του Ανατολικού Θέματος, που βρισκόταν υπό την απειλή των Αράβων. Αρχικά είχε αποτυχίες, αλλά στη συνέχεια τους κατατρόπωσε σε σειρά μαχών για να κερδίσει τον χαρακτηρισμό «Ο Ωχρός Θάνατος των Σαρακηνών».

Η συνέχειά μας υπάρχει και στον χώρο

Του Μανώλη Εγγλέζου-Δεληγιαννάκη, από το Άρδην τ. 118
Από το ardin-rixi

Η εθνομηδενιστική ιστοριογραφία βάλλει κατά της διαχρονίας της πορείας του λαού μας στην ιστορία, προσπαθώντας να αποκόψει τη σύγχρονη πορεία του από τις προηγούμενες περιόδους αυτής, εξυπηρετώντας ποικίλες σκοπιμότητες. Για ένα διάστημα έπαιζε δίχως αντίπαλο, καθώς εκμεταλλεύτηκε την επέλαση του κατά Σημίτη «εκσυγχρονισμού» και επέβη του άρματός του προσφέροντας του ιδεολογική κάλυψη που διαχύθηκε σε όλο το νεοταξικό εθνομηδενιστικό φάσμα, τόσο της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς όσο και της δικαιωματιστικής Αριστεράς.

Στήριξη από Ισραήλ στη συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου - Στον τομέα της ενέργειας, με αιχμή την ηλεκτρική διασύνδεση όσο και τη μελλοντική εξαγωγή φυσικού αερίου

Βασίλης Νέδος

Η στήριξη του Ισραήλ στην ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, τόσο ως προς την ηλεκτρική διασύνδεση όσο και στη μελλοντική εξαγωγή φυσικού αερίου από τη μια χώρα προς την άλλη, αποτελεί την πλέον ουσιαστική εξέλιξη στην επίσκεψη που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ιερουσαλήμ πριν από λίγα 24ωρα. Καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν στην «Κ» ότι στην κοινή διακήρυξη των ηγετών Ελλάδας, Ισραήλ και Κυπριακής Δημοκρατίας υπάρχει μια πρόταση με πολύ συμπυκνωμένο νόημα. Αναφέρεται ενδεικτικά ότι οι τρεις ηγέτες «επιβεβαιώνουν την υποστήριξη όλων των σχεδίων κοινών συμφερόντων» στον τομέα της ενέργειας.

Η απάντηση της ελληνικής LoR από τις ΗΠΑ: 6.9 δισ. $ για 4 MMSC και 2.5 δισ. $ το συνολικό πακέτο επιλογών για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ 200 ΗΝ

Σε συνέχεια της ελληνικής Letter Of Request (LoR) η οποία εστάλη τον Μάρτιο του 2021 κατέφτασε η επίσημη αμερικανική απάντηση έπειτα από τη θετική γνωμοδότηση του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα δύο προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) τη πρόσκτηση νέων κύριων μονάδων επιφανείας καθώς και τον εκσυγχρονισμό των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ 200 ΗΝ.

Παραθέτουμε την επίσημη αμερικανική απάντηση η οποία αφορά και τη δυνητική διαμόρφωση η οποία προτάθηκε από την Lockheed Martin:

ΜΟΝΟΓΡΑΦΤΗΚΕ η διμερής συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας των φρεγατών FDI Belh@rra για το Πολεμικό Ναυτικό (ΑΝΑΝΕΩΣΗ)

Σε διευκρινίσεις προέβη το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά τις γαλλικές αντιδράσεις αναφορικά με την έγκριση από την πλευρά του State Department, πρότασης που αφορά στην υποψηφιότητα των φρεγατών MMSC / Hellenic Future Frigate (HF2) της αμερικανικής Lockheed Martin.

Όπως αναφέρεται στη διευκρινιστική ανακοίνωση που εκδόθηκε, η απόφαση της Κυβερνήσεως να προχωρήσει στην προμήθεια τριών γαλλικών Φρεγατών τύπου “Belh@rra” είναι ειλημμένη. Όλες οι διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί ώστε σύντομα να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, οι Συμβάσεις θα τεθούν ενώπιον των αρμοδίων οργάνων της Βουλής προς Ψήφιση.

Βουλγαρία: Η κατασκευή της σύνδεσης φυσικού αερίου με την Ελλάδα καθυστερεί υπερβολικά

Ο κατασκευαστής της σύνδεσης φυσικού αερίου μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας καθυστέρησε και πάλι την υλοποίηση του έργου και δεν θα ολοκληρωθεί εντός της καθορισμένης προθεσμίας - 31 Δεκεμβρίου 2021, εξαιτίας του οποίου η ελληνική εταιρεία «ΑΒΑΞ» θα υπόκειται σε καθημερινές κυρώσεις, γράφει βουλγαρικό δημοσίευμα.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Ενέργειας Αντρέι Ζίβκοφ στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου της Παρασκευής.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι μετά τα πρόστιμα ο κατασκευαστής θα δραστηριοποιηθεί περισσότερο, ώστε να τηρηθεί η προθεσμία για να τεθεί σε λειτουργία την 1η Ιουλίου 2022.

ΗΠΑ: Καταδικαστικό ψήφισμα για την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Κυπριακό

Καταδικαστικό ψήφισμα για την επιθετική συμπεριφορά που επιδεικνύει η Τουρκία εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας υιοθέτησε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής. Το συγκεκριμένο ψήφισμα που έχει τίτλο «Καταδικάζοντας την Τουρκία για την Επαναλαμβανόμενη Επιθετικότητα της Εναντίον της Κύπρου» κατατέθηκε από την βουλευτή της Νέας Υόρκης Νικόλ Μαλλιωτάκη. Μεταξύ άλλων καλεί την Άγκυρα να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στα Βαρώσια και τις παράνομες της δραστηριότητες εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Παράλληλα, τονίζει ότι η διευθέτηση του Κυπριακού πρέπει να γίνει στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Θρασύτατες κατηγορίες Ερντογάν! Πήρε απάντηση με ανατροπή (ΒΙΝΤΕΟ)

Σάββας Καλεντερίδης: Ο Ερντογάν αναβιώνει το εξπρές του μεσονυκτίου στην Τουρκία! Θρασύτατες κατηγορίες για την πυρπόληση Τζαμιού

Την υπογραφή της συμφωνίας για την εκμετάλλευση του βυθοτεμαχίου 5 της Κυπριακής ΑΟΖ από την Exxon Mobil και την Qatar Energy καθώς και την ανατροπή στην υπόθεση πυρπόλησης του Μεγάλου Τζαμιού στη Λάρνακα σχολίασε ο Σάββας Καλεντερίδης.


Ο γεωπολιτικός αναλυτής, συγγραφέας, αρθρογράφος, εκδότης και επικεφαλής του www.infognomonpolitics.gr, Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή ZOOM, στις 10 Δεκεμβρίου 2021.

Ενοχλήθηκε το DEB από αυτήν την συνάντηση Δένδια…

 Από το tourkikanea

Το κόμμα DEB που είναι το κόμμα της Άγκυρας στην ελληνική Θράκη, προφανώς ενοχλήθηκε από την συνάντηση Δένδια με τους μητροπολίτες και μουφτήδες της Θράκης και πόσταρε το παρακάτω κείμενο

Ανάλυση Al Monitor: Είναι αλήθεια «τόσο κολλητοί» το Κατάρ με την Τουρκία;

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κατάρ –μια χώρα που θεωρεί φίλη παντός καιρού– εν μέσω της δραματικής υποτίμησης της τουρκικής λίρας, της επιδεινούμενης κρίσης του σκληρού νομίσματος και των διαδεδομένων φόβων για ξεπούλημα εθνικών περιουσιακών στοιχείων.

Η επίσκεψη της 6ης-7ης Δεκεμβρίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των προσπαθειών της Τουρκίας να σπάσει την περιφερειακή της απομόνωση και να εξομαλύνει με Αίγυπτο, Ισραήλ και τα βαρέα μέλη του Κόλπου, απέδωσε 15 διμερείς συμφωνίες.

Τ. Ερντογάν: "Θέλημα Αλλάχ" η ελεύθερη πτώση της λίρας

Ως "θέλημα Αλλάχ" παρουσίασε τα οικονομικά δεινά των Τούρκων πολιτών ο Ταγίπ Ερντογάν, και ενώ η λίρα παραμένει σε επίπεδα ιστορικών χαμηλών και ο πληθωρισμός για τον Νοέμβριο κατέγραψε ράλι άνω του 20% με τιςτιμές των προϊόντων να αυξάνονται στη γείτονα χώρα.

"Εμείς ως Μουσουλμάνοι βλέπουμε ως δοκιμασία τα εγκόσμια", δήλωσε ο Τ. Ερντογάν, για να προσθέσει, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ: "Ο Θεός μας στο Κοράνι έχει πει "θα σας βάλω σε δοκιμασία με λίγη πείνα, με στέρηση από τα αγαθά, από τις ζωές από τα προϊόντα. Δώσε το χαρμόσυνο νέο σε όσους κάνουν υπομονή". Έτσι ορίζει".

Την ίδια ώρα έμποροι αποσύρουν από τα ράφια προϊόντα προκειμένου να τα πουλήσουν αργότερα σε υψηλότερη τιμή, την ώρα που ο κόσμος περιορίζει τις αγορές του στα απολύτως απαραίτητα.